Top News
101 ani de România, la Botoșani: Slujba a schimbat ora, PNL-ul a ajuns primul la coroane, primarul i-a enervat pe PSD-iști, copiii au dat suflet sărbătorii – VIDEO & GALERIE FOTO

Piața 1 Decembrie 1918 a retrăit astăzi la amiază momentele de odinioară, când era înțesată de lume. Ziua Națională a României a adus în Centrul Istoric al Botoșanilor peste 1.000 de oameni.

Ziua în care a căzut 1 Decembrie a schimbat ora manifestărilor


Spre deosebire de anii precedenți, manifestarea a început de la ora 12:00 și nu dimineață, ca de obicei, întrucât a avut loc într-o zi de duminică, iar preoții au ținut să oficieze întâi Sfânta Liturghie în biserici.


De altfel, 18 părinți de la parohiile din oraș, în frunte cu protopopul Lucian Leonte, au susținut și serviciul religios din Centrul Vechi.


Înainte de asta, Grupul Coral al Capelei Militare Botoșani a cântat emoționant ”Deșteaptă-te, române!”

 

Unii PSD-iști au refuzat să aplaude discursul primarului PNL


Pe rând, au luat cuvântul părintele protopop Lucian Leonte, col. (r) Sergiu Balanovici, șeful Secției de Istorie a Muzeului Județean, prefectul Dan Șlincu, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, primarul Cătălin Flutur și col. Corneliu Titiliuc, comandantul Garnizoanei Botoșani.


Dacă Sergiu Balanovici și Corneliu Titiliuc au dat sens istoric discursurilor, primul intrând chiar în amănunte din care a reieșit că, deși înfăptuită la 1 Decembrie 1918, ostașii românii au luptat pentru Marea Unire până în 2020, ceilalți au preferat generalitățile.


Mai puțin edilul șef, care a făcut referire inclusiv la evenimente politice recente, precum realegerea președintelui României și învestirea unui nou Guvern, lucru care nu a picat prea bine PSD-iștilor. De altfel, o bună parte a liderilor social-democrați, inclusiv senatorul Doina Federovici, au refuzat să aplaude la finalul alocuțiunii, așa cum au făcut la celelalte discursuri.

 

PNL a ajuns primul la coroane


Și fiindcă veni vorba de politică, trebuie spus că evenimentele la care făcea referire Cătălin Flutur s-au resimțit în organizarea manifestărilor. De exemplu, primul partid invitat la depunerea de coroane nu a mai fost PSD, ci PNL.


Oricum, cu această ocazie botoșănenii au putut afla că în Botoșani încă mai ființează formațiuni politice precum PRM, PNȚCD ori PRU, care nici măcar candidați la președinția României nu au avut.

 

Copiii statului au însuflețit sărbătoarea


Pe lângă instituții, partide și asociații ale cadrelor militare în activitate sau în retragere, remarcabilă a fost participarea Liceului Pedagogic, dar mai ales a câtorva zeci de copii de la șapte centre de plasament din Botoșani, Dorohoi, Trușești și Pomârla. După ce dimineață au așezat jerbe tricolore pe toate crucile de la Cimitirul Eroilor, la amiază au însoțit toate delegațiile la depus coroane. Ba mai mult, îmbrăcați în costume populare, la sfârșitul manifestării au depus zeci de flori la monumentul din Centrul Vechi.


De notat este că, față de anii trecuți, de această dată acțiunile organizate de Prefectura și Garnizoana Botoșani au început la Cimitirul Eroilor de la Pacea. Ceea ce este și firesc având în vedere că acolo a fost amenajat cimitirul în memoria românilor jertfiți în Primul Război Mondial, care ne-a adus Marea Unire de la 1918.

 

Botoșani în trei culori


Atât la ”Pacea”, cât mai ales în Centrul Vechi, o mulțime de simpli botoșăneni au ținut să ia parte la manifestări. Unii cu steaguri, alții cu copii în brațe, unii cu bentițe tricolore, alții chiar vopsiți pe fețe în roșu-galben-albastru.


Manifestările dedicate Zilei Naționale a României s-au finalizat în Piața 1 Decembrie 1918 în jurul orei 13:45, când deja zeci de oameni stăteau la rând pentru a prinde din fasolea cu cârnați și vinul Primăriei Botoșani.


De la ora 14:00, în Piața Revoluției, a început un spectacol al Rapsozilor dedicat împlinirii a 101 ani de la Marea Unire.

 

loading...
Lecție de istorie oferită în Centrul Istoric: Marea Unire din 1918 a trebuit să fie apărată cu arma în mână - VIDEO
Ziua Națională la Botoșani: Copiii „statului” au depus coronițe de cetină la mormintele eroilor căzuți în luptă – GALERIE FOTO & VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Afacerea „chiria”: Zeci de botoșăneni își închiriază apartamentele, prețurile apropiate de cele din orașele mari
Într-o perioadă grea din punct de vedere economic mai mulți botoșăneni și-au scos la vânzare sau spre închiriere proprietățile: apartamente, garsoniere sau chiar vile.
Ludovic Orban a promis la Botoșani drumuri europene inclusiv pentru Moldova: Chiar dacă această autostradă nu va trece prin Botoșani, există un proiect de conectare GALERIE FOTO & VIDEO
Premierul României a revenit la Botoșani în cadrul unei vizite electorale, premergătoare alegerilor locale din 27 septembrie 2020. De altfel sintagma acestei zilei de sâmbătă, 19 septembrie 2020 a fost „au mai rămas opt zile”.
Artiștii care au îngenuncheat politica: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă” - GALERIE FOTO & VIDEO
Cu doar o săptămână înainte de alegerile locale, un eveniment care a adunat la un loc zeci de botoșăneni, dar și un ambasador, doi parlamentari și chiar unii candidați, a reușit o performanță greu de atins în vremurile noastre: nu s-a rostit nici un cuvânt despre politică, nu s-au făcut promisiuni. Nu au lipsit, însă, aplauzele.
ATMOSFERĂ de neuitat: Botoșănenii au cântat cu măștile pe față alături de Proconsul, la primul concert în sală al Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO & VIDEO
Un concert așteptat, un moment ce va rămâne multă vreme în memoria publiculului botoșănean. Vineri seara, pentru prima dată după jumătate de an, sala Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani s-a deschis pentru melomani.
Principalii trei candidați la funcția de primar din același oraș, internați sau băgați la izolare din cauza coronavirusului
Virusul SARS-COV-2 a stopat campania electorală cu o săptămână înainte de alegerile locale pentru trei candidați la funcția de primar dintr-un oraș botoșănean.
Școala 2020 de la Botoșani: Trei elevi pozitivi, o clasă întreagă la izolare! Au fost depistați cu covid două cadre didactice și o îngrijitoare
La acest moment nu există riscuri de contaminare în unitățile de învățământ, transmit specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
FC Botoșani a pierdut întâlnirea cu istoria, calificare risipită încă din minutul 2 – GALERIE FOTO
FC Botoșani a întâlnit joi seară pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League. Meciul s-a disputat pe Stadionul Municipal și s-a terminat cu scorul de 0 - 1.
ACUM: FC Botoșani față în față cu istoria în Europa League: primește gol la primul atac al oaspeților - GALERIE FOTO
Clubul de fotbal al orașului poate scrie astăzi o pagină de istorie a sportului botoșănean. FC Botoșani întâlnește de la ora 18:45 pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League, care a încheiat pe locul 3 sezonul precedent din Macedonia de Nord.
Colegiul Eminescu pe un butoi cu pulbere, părinții au înroșit grupurile de WhatsApp, directorul unității: Avem cele mai bune intenții să ajutăm copiii, nu să defăimăm și să aruncăm cu noroi
Cea mai prestigioasă unitate de învățământ din județul Botoșani, Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiu a adoptat scenariul galben pentru actualul an școlar, adică jumătate dintre elevi vin la cursuri, iar ceilalți participă online.
Loading...
Cinci profesori s-au retras de la catedre, peste 40 de cadre didactice vulnerabile în fața virusului vor preda în continuare
Nu toți profesorii botoșăneni s-au întors la catedre începând de luni, 14 septembrie 2020. Unii au ales să renunțe în a mai profesa.
Învățătoarea de la Botoșani care și-a adus pisica proprie la ore pentru copiii de la clasă – GALERIE FOTO & VIDEO
Este una dintre cele mai iubite cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 din municipiul Botoșani și la fiecare patru ani de zile, pentru clasa ei se face o adevărată listă cu copii ai căror părinți o doresc să le fie dascăl. Mulți sfârșesc dezamăgiți pentru că efectivul elevilor din clasă se oprește la 30.
Botoșănenii, uniți și în acest an în jurul Sfintei Cruci: Aici este cu adevărat catargul corabiei în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu – GALERIE FOTO
Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.
Primarul, poziție ȘOC la proiectul de milioane de euro al lui Tincu din Centrul Vechi: Este și pentru mine halucinant - VIDEO
Edilul șef are o atitudine surprinzătoare față de investiția pe care consilierul social-democrat Mihai Tincu dorește să o realizeze în Centrul Vechi și care este blocată de câteva luni în Consiliul Local.
Deschidere de an școlar în pandemie: Elevii cu măști în loc de flori, au venit la cursuri pe rând, direct în clase, pauze luate prin rotație – GALERIE FOTO & VIDEO
Un nou an școlar cu totul atipic și cu o serie de premiere care vor bulversa sistemul până când vor fi acceptate și respectate de toți factorii implicați în procesul educațional. Ziua de 14 septembrie a anului pandemic 2020 nu a semănat deloc cu celelalte deschideri de an școlar.
Loading...
În numele Tatălui: Performanța românească în vreme de pandemie și povestea mai puțin știută a botoșăneanului de AUR - GALERIE FOTO
Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.
Un candidat promite să vândă toate mașinile Primăriei Botoșani: Unii vor primar ca să aibă o mașină
Una dintre cele mai inedite promisiuni din campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie aparține candidatului Partidului Mișcarea Populară la Primăria Botoșani.
Se redeschid școlile! CreaFuture a finalizat și al doilea curs de dezvoltare a abilităților, cadrele didactice duc jocurile la elevi – FOTO&VIDEO
A doua serie de 20 de cadre didactice cursate în cadrul CreaFuture a terminat cu succes cursul de dezvoltare a creativității și abilităților de viață.
REVOLTĂ la grădinițe înainte de noul an școlar! Părinții acuză că le sunt trimiși copiii acasă la jumătatea zilei: Ne-am epuizat concediile în starea de urgență
Cu două zile înainte de începerea noului an școlar în rândul părinților de la Botoșani s-a născut o stare de nemulțumire. Mai ales a celor care au copii înscriși la grădinițe și care au fost anunțați că, deși unitatea a adoptat scenariul verde, timp de două săptămâni din lună, preșcolarii vor fi trimiși acasă la amiază.
Botoșănenii au băut pe rupte în pandemie, sute de persoane la spital: LUNA în care femeile au petrecut cel mai mult
Chiar și pe pandemie, sute de botoșăneni au băut peste măsură astfel că au avut nevoie de îngrijiri medicale. De altfel, statisticile arată că mai mult de 50% din populație consumă alcool. 
S-a pensionat una dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Încă un șef de instituție iese din activitate și merge la pensie.
Si, dupa atata respect, s-a lasat intunericul si nepasarea, si iar se pisa tiganii pe florile si coroanele voastre.
1 decembrie 2019, 23:38
Viorica de Botosani îndoliată la aplaudat la scena deschisă pe primarul Flutur, viața este crunta și nedreapta
1 decembrie 2019, 18:42
PNL cu 2 parlamentari sunt primii la depus coroane iar PSD-ul cu 7 parlamentari este in așteptare și ii aplauda pe primii. Democrația este frumoasa și eficientă. Nu contează nr parlamentarilor ci mai degrabă valoarea conducătorilor acestora.
1 decembrie 2019, 17:29
Ciuma roșie defilează tot cu draknistii ? Sa defileze
1 decembrie 2019, 16:48
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
A fost foarte supărător faptul că am acuzat în mod direct liderii PSD de un blat făcut cu cei de la PNL în ceea ce privește municipiul Botoșani și CJ. Mai clar, am acuzat faptul că a existat o înțelegere ascunsă între cei de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8641 lei
USD
Dolarul SUA
4.1529 lei
CHF
Francul elveţian
4.5153 lei
GBP
Lira sterlină
5.2908 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9554 lei
XAU
Gramul de aur
252.2762 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2481 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9614 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6535 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.5 o C
Dorohoi
17.5 o C
Bucecea
17.5 o C
Darabani
16.6 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.