Ştiri
Zilele patrimoniului național sărbătorite la Botoșani cu lansare de broșură

În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Din anul 1992 şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar şi situri sau zone mai puţin cunoscute care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej, se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală. Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul locuitorilor de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural şi îmbogăţeşte cunoaşterea diversităţii societăţii noastre, contribuind la o mai bună înţelegere mutuală între cetăţeni.

 

Patrimoniul cultural poate fi prezentat ca element catalizator pentru coeziunea socială şi promovarea responsabilităţilor cetăţenilor faţă de mediul natural şi mediul construit. Fiecare comunitate asociază patrimoniul cultural anumitor valori cu care se identifică.

 

În cadrul dezvoltării durabile, patrimoniul cultural constituie o resursă posibil a fi folosită şi în scopul creşterii prosperităţii locuitorilor.

 

Măiestria artizanilor s-a manifestat prin crearea unui patrimoniu aparte. Apoi, revoluţia industrială, a ultimelor două secole, a modelat natura, peisajul ţărilor europene care a devenind o componentă inseparabilă a vieţii şi, in acelaşi timp, a rezultat un patrimoniu arhitectural. Tema sub care se vor desfăşura evenimentele culturale în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului din România are în centru relaţia armonioasă dintre naturală, peisaj şi creaţia umană recunoscută cu valoare culturală - patrimoniu cultural.

 

In cadrul întâlnirii de lucru din octombrie 2016, la Consiliul Europei s-a recomandat pentru anul 2017 ca tema ZEP să se refere la legătura comunităţilor cu peisajul cultural şi protejarea patrimoniului cultural. S-a formulat tematica în termenii: "Patrimoniu cultural şi Natura: un peisaj al posibilităţilor" recomandând a se îndrepta atenţia spre : Patrimoniu - Natură, teritoriu, dezvoltare durabilă, biodiversitate, ameninţări majore, schimbări climatice.

S-a recomandat continuarea eforturilor din 2016 în vederea îmbrăţişării de către statele participante la programul pan european a acestei teme comune pentru ZEP urmînd succesului din ediţia anilor 2015 şi 2016.

Aceste considerente au constituit temeiul pentru propunerea acestei teme la evenimentele ediţiei ZEP desfăşurate în România .

 

Titlul temei este: „Patrimoniu cultural-Natura-armonii "

Tema a oferit  posibilitatea iniţierii si organizării unui  de evenimente culturale care să ilustreze contribuţia activă a comunităţii locale la gestiunea peisajului cultural şi a componentei sale patrimoniul imaterial sau material în raport cu mediui natural.

 

Beneficiile aduse de conservarea patrimoniului cultural, a îndeletnicirilor tradiţionale de utilizare a resurselor naturii, a măiestriei meşterilor creatori la dezvoltarea economică a comunităţii merită să fie nu numai recunoscută dar şi încurajată. Prin acestea, patrimoniul cultural nu este numai subiect pasiv de contemplare, ci participă sustenabil la viaţa comunităţii numai recunoscută dar şi încurajată, Prin acestea, patrimoniul cultural nu este numai  subiect pasiv de contemplare, ci participă sustenabil la viaţa comunităţii.

 

Vizite ghidate la: expoziţiile muzeelor locale, la monumentele istorice conservate armonios în cadrul lor natural sau în cele a căror conversie s-au realizat spaţii publice, pot constitui atracţii educative pentru publicul tânăr.

Scopul evenimentelor Z.E.P este de a sensibiliza cât mai mulţi membri ai comunităţilor locale în privinţa cunoaşterii, respectării şi implicării în protejarea patrimoniului cultural cu semnificaţie identitară.

 

Cetăţenii obişnuiţi, care au cunoştinţe comune despre natură şi patrimoniul cultural constituie publicul ţintă al evenimentelor Z.E.P, Ambianţa naturală a unui monument sau a unui sit istoric permite o gamă largă de evenimente culturale şi educative pentru publicul tânăr.

 

Ca şi în anii precedenţi, Direcţia Judeţeana  pentru Cultură Botosani, organism deconcentrat al Ministerului Culturii în teritoriu, are rolul de a coordona evenimente culturale cu prilejul Z.E.P, pe raza teritoriului lor de competenţă.

 

Astfel, vineri 15 septembrie 2017, ora 11:00 – Amfiteatrul Laurenţiu Ulici –Memorialul Ipoteşti are loc Lansarea brosurii –Monumentele noastre botoşănene- Ghid pentru proprietarii şi administratorii monumentelor istorice precum şi pentru autoritatile publice locale ,editat de Directia judeţeană de cultura Botosani cu sprijinul sponsorului S.C. Elsaco Electronic.

 

Deasemenea  va avea loc si o dezbare cu tema Protejarea si promovarea patrimoniului cultural si natural al judeţului Botoşani la care vor participa factori interesati, autoritati publice ,O.N.G .

Sâmbătă, 16 septembrie 2017, Ziua Porților Deschise in cadrul institutiilor muzeale din judeţ.

 

Scopul evenimentelor Z.E.P este de a sensibiliza cetăţenii privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului lor cultural iar în cadrul temei, din acest an, de a evidenţia rolul prezervării cadrului natural între valorile tradiţionale cât şi cu semnificaţie europeană.  

loading...
Copiii nimănui duși la un atelier de lucru pe banii statului – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
PERCHEZIȚII în casele unor botoșăneni care au făcut shopping cu euro falși

Percheziţii ale procurorilor DIICOT Botoşani la persoane suspectate că au introdus pe piaţă euro falşi.

Anul centenar va fi marcat la Botoșani și printr-un simpozion

Anul 2018 se anunță un an mai încărcat de evenimente culturale dat fiind faptul că se sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Primăria Dângeni la un pas să piardă un centru medical de la elvețieni

Pe lângă interpelări, în ședința de Consiliu Județean de astăzi a fost depus și un amendament.

IATĂ suma „uriașă” alocată de CJ la Primăria Botoșani pentru Cornișa și Teatru

Dacă primarilor au reușit să le „închidă” gura, în schimb consilierilor județeni din opoziție, nu.

Apel către primarii dezinteresați din județ: Să depună acea solicitare

Alarma de pestă pestă porcină africană de săptămâna trecută a pus autoritățile în alertă.

Primarii, administratorii publici şi contabilii de la Botoşani învăţaţi să aplice corect legea - GALERIE FOTO

Peste 150 de persoane dintre care primari, viceprimari, administratori publici, secretari și contabili din primăriile din mediul rural din județul Botoșani au participat în data de 16 ianuarie 2018 la seminarul organizat de Filiala Județeană Botoșani a Asociației Comunelor din România.

ALERTĂ: COD GALBEN de ninsori şi viscol anunţat la Botoşani

Meteorologii au emis acum câteva minute o avertizare meteo pentru Botoșani și alte județe din țară.

Sute de imigranţi la Botoşani: 14 persoane au primit INTERZIS în judeţ

În cursul anului 2017, poliţiştii Biroului pentru Imigrări al judeţului Botoşani au asigurat managementul şederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 602 de persoane, dintre care 344 din staţe terţe și 258 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH.

La unii mumă, la alții ciumă - Bugetarii care au DEMISIONAT din cauza salariilor

Încă o categorie de bugetari din municipiul reședință de județ, nemulțumiți de salariile pe care le primesc.

loading...
Turneul dedicat legendei botoşănenilor la o nouă ediţie – DETALII despre echipe și regulament 

”Memorialul Ion Bordeanu” se va desfășura pe 6 şi 7 februarie și se va disputa exclusiv în sala de sport a Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi".

Instituțiile din Botoșani și-au achiziționat mașini prin Programul Rabla

Programul Rabla se bucură de succes atât în Botoșani cât și în celelalte județe. Ca atare și anul acesta va continua acest program fiind la a XIV-a ediție fiind derulat prin Agenția pentru Protecția Mediului.

Liberalii s-au supărat rău pe Macaleţi şi cer intervenţia prefectului: Nici pe departe nu întrunește condițiile de legalitate

Liberalii botoșăneni au convocat o conferință de presă în care condamnă modul în care majoritatea PSD din Consiliul Județean a împărţit fondurile pe localităţi pentru 2018.

CONCURENȚĂ incredibilă la două unități de stat: 22 de candidați pe un post, TOȚI respinși

Interes neașteptat pentru o serie de funcții publice în unități cheie de la Botoșani.

O artistă din Botoşani, ce a fost rivală cu Mădălina Manole, va cânta la Bucureşti în memoria „fetei cu părul de foc” 

A fost nevoie de opt ani ca întreaga suflare muzicală românească să traverseze șocul tulburătoarei trecere în neființă a Mădălinei Manole și să se coalizeze pentru un spectacol in memoriam. Printre artiști de marcă, la spectacol va urca pe scenă şi o artistă botoşăneancă.

loading...
POSTURI scoase la concurs în prima instituție a județului

Concurs pentru ocuparea a două posturi vacante.

CUM s-a ales cu dosar penal un italian venit la Botoşani

Un bărbat, cetăţean italian a fost luat la întrebări de oamenii legii după ce a fost oprit în trafic.

Cea mai ciudată iarnă din ultimii ani?! CUM va fi vremea la Botoşani în următoarele două săptămâni 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.    

Incendiu la o casă din municipiu: Un scurtcircuit a făcut prăpăd unei familii - FOTOGALERIE

Două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale cu apă şi spumă au fost solicitate să intervină azi-noapte la o casă din municipiu.

S-au încins spiritele – PNL a cerut ca votul PSD din Consiliul Județean să fie atacat de prefect

Ședința de la Județ a decurs în același ton în care a început și anume cu critici de la liberali și cu impunere decisivă social democrată, prin votul final.

vivacredit.ro
Liberalii au cerut AMÂNAREA votului pentru banii către primării

Ședința de Consiliu Județean prin care s-a decis repartizarea unor sume către administrațiile publice locale ale județului Botoșani a debutat cu o opoziție din partea grupului liberal.

Macar acum apel catre parlamentarii sa intervina pe langa M. T . de-a introduce vagonul de dormit din gara Botosani catre capitala ,si vagoane direct catre timisoara , apel facut de nen ori dar fara vreo finalitate .
12 septembrie 2017, 13:00
iarena.ro
loading...
loading...
Sondaj
Se califică FC Botoșani în play-off?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„A fost un simulacru de gală și nu vorbesc în numele subprefectului Daniela Lozneanu, ci în numele omului Daniela Lozneanu, care a participat la o activitate și care spera să se transpună într-o altă lume, a metaforei. Am fost ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6573 lei
USD
Dolarul SUA
3.8067 lei
CHF
Francul elveţian
3.9531 lei
GBP
Lira sterlină
5.2524 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4395 lei
XAU
Gramul de aur
163.7883 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2245 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.5068 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0379 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0601 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1830 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6253 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.4 o C
Dorohoi
-2 o C
Bucecea
-2.4 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-2 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.