Ştiri
Un băiat abandonat în Botoșani, care a locuit într-un uscător, a ajuns în Anglia și ajută orfanii din România – FOTOGALERIE

Vasile Bolohan (41 de ani), un român care muncește în construcții în Anglia și care în copilărie a fost nevoit să locuiască într-un uscător, ajută de mai mulți ani orfani sau copiii din familii nevoiașe. Din banii câștigați din greu pe șantier, chiar dacă nu tot timpul are de muncă, dăruiește micuților zâmbete.

”M-am culcat în uscătorul blocului unde locuiesc, trecând pe lângă ușa apartamentului unde locuisem până în acea zi”


Povestea lui Vasile este ca un scenariu de film, el fiind la rândul lui un astfel de suflet chinuit, amintirile din copilărie și adolescență împărțindu-se intre scene violente între mama și tatăl său, preșul pe care dormea, în uscătorul blocului în care părinții săi pierduseră apartamentul, anturaje dubioase și pușcărie.


“Mie mi-a fost foame, frig, nu am avut unde sa dorm, am umblat cu papucii rupți, visam la o mâncare caldă, îmi doream sa fac o baie caldă, visam la o casă, o familie… Eu nu am uitat!”, mărturisește Vasile Bolohan., citat de ZiarulRomanesc.de.


Vasile știe ce însemnă suferința. A învățat-o de mic, după ce tatăl său a ajuns la pușcărie, pentru tentativă de omor, iar mama s-a “luat” cu un așa-zis prieten de-al soțului, a vândut apartamentul și s-a mutat la țară, într-un sat din Botoșani.


“Aveam 14 ani și jumătate - nu poate să uite drama prin care a trecut, Vasile. Era noapte, frig, îmi era foame. Am mers și m-am culcat în uscătorul blocului unde locuiesc, trecând pe lângă ușa apartamentului unde locuisem până în acea zi. Senzația e greu de descris. Cu niște preșuri luate din alte blocuri, de la uși, m-am învelit și m-am culcat acolo. (…)”.


A trebuit să învețe să trăiască singur pe străzi. Era doar un copil. Fără vină. Așa cum sunt cei pe care se luptă acum să-i facă să zâmbească.

A ajuns în Anglia la 31 de ani


A reușit să ajungă în Leeds, în nordul Angliei, la vârsta de 31 de ani, după ce a încercat de mai multe ori să ia calea străinătății.


“Un prieten m-a chemat in Anglia si nu am asteptat să spună a doua oară. Țin minte că de teamă să nu se răzgândească mi-am închis telefonul trei zile până am ajuns la el”, râde acum, după aproape zece ani, Vasile, amintindu-și de începuturile sale în Anglia.
A început să lucreze în construcții și a învățat pe șantiere meserie.
În toți acești ani de când a ajuns în Anglia, suceveanul și-a ajutat mulți dintre prietenii de acasă, din Suceava, să ajungă în Anglia.


“Pe majoritatea prietenilor care mi-au făcut un sandwich când nu aveam ce mânca. Pe toți cei care m-au lăsat să fac o baie în casa lor sau m-au lăsat să îmi spăl hainele când mi-a fost greu. În total 53 de persoane”, știe exact cifra Vasile.
O parte dintre aceștia l-au dezamăgit, mărturisește, însă a fost învățat de mic să nu se aștepte la prea mult de la oameni.

Din banii munciți cu greu ajută copiii năpăstuiți de soartă


Prin 2014, a aflat de la o prietenă angajată în sistemul de protecție socială de drama prin care treceau cinci copii din comuna suceveană Adâncata, împreună cu mama lor, toți riscând să ajungă pe drumuri, fără un acoperiș deasupra capului.
Într-unul dintre concediile în România, Vasile s-a dus la familia respectivă și i-a scos pe toți în oraș și le-a cumpărat celor mici ce și-au dorit. Asta, din leafa lui de muncitor în construcții în Anglia.
S-a întors la Leeds cu inima îndoită, simțind că poate face mai mult pentru acei copii și mama lor. A început o campanie pe Facebook și și-a rugat prietenii să îl ajute, fiecare cu ce poate. Deși nu a reușit să strângă cine știe ce fonduri, minunea a venit de la un om de afaceri din Suceava, căruia Vasile i-a povestit de drama celor cinci copiii, iar afaceristul s-a oferit să le construiască o casă. Primarul comunei le-a oferit o suprafață de zece ari de teren și cu sprijinul omului de afaceri, care a dorit să rămână anonim, ceea ce părea doar un vis, o casă pentru familia respectivă, a devenit realitate.
Vasile le-a cumpărat rechizite de școală, televizor, haine și pentru prima oară i-a dus la un restaurant.

În cursul anului trecut, într-un concediu, Vasile s-a dus la un orfelinat de lângă municipiul Suceava.


“Mă jur că atunci când am văzut copiii, am plâns zece minute fără să mă pot opri. Cu 12 ani în urmă plânsesem ultima dată, când mi-am îngropat tatăl. Am ajuns în Anglia și gândul la acei copiii nu îmi dădea pace. Efectiv, nu puteam dormi. Atunci am cerut ajutor pe Facebook, să ducem copiii într-o excursie și să mănânce o pizza că mulți dintre ei nu au văzut-o decât la televizor”, arată suceveanul.


Iar „strigătul” sau de pe Facebook nu a ramas fără ecou. “Speram să strâng în jur de 2500 de lei, cam atât am calculat că ar fi nevoie. În patru zile, s-au strâns 12.000 de lei. Am fost șocat de-a dreptul și am plâns. A fost incredibil ce am simțit”, zâmbește Vasile.

”Nu îmi mulțumi mie, mulțumește-i lui Dumnezeu”


O întreagă echipă s-a adunat în jurul lui. Prieteni de peste tot din străinătate, dar și din Suceava, au sprijinit fiecare cu cât și cu ce a putut proiectul lui Vasile, denumit “Excursia”. Iar banii, justificați la leu, cu chitanțe și facturi, au ajuns toți la copii.
Mai mult, în excursie au fost trimiși și copiii unei familii nevoiașe, de care în trecut Vasile s-a îngrijit, trimițându-le pachete cu haine trimise din Franța de câțiva prieteni de-ai lui.
După excursie, au mai ramas câteva mii de lei din suma inițială, însă “și-au găsit repede destinatarii”, arată suceveanul.
4.500 de lei pentru proteze, pentru un minor care în urma unui accident rămăsese fără mâini, și 1000 de lei trimiși unei fete, victimă tot a unui accident rutier.
Mărturisește acum după aproape 30 de ani de atunci că nici atunci, când i-a fost foarte greu, nu a uitat să se roage:


“Celor care le-am făcut bine în viață și mi-au mulțumit le-am spus întotdeauna: «Nu îmi mulțumi mie, mulțumește-i lui Dumnezeu că El m-a trimis la tine!». Așa îi arăt eu lui Dumnezeu mulțumirea mea față de El”.
 

loading...
Spectacol de caritate pentru copii speciali de la Botoșani
Caritate cu ştaif la teatru, artă vândută pentru suflete nevinovate,apel umanitar în întuneric şi cascadă de aplauze pentru Bogdan Ota – GALERIE FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ GRATUIT APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
Atenție, șoferi! cresc preţurile la RCA: CARE sunt noile tarife de referinţă pentru poliţele auto obligatorii

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat vineri tarifele de referinţă pentru poliţele asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorii (RCA).

ULTIMATUM pentru Nova Apaserv: Intră în „hora reclamațiilor” încă două primării

După Primăria municipiului reședință de județ care se confruntă cu o avalanșă de reclamații de la cetățeni, altele două au exprimat în linii mari cam același lucru.

Scandal între un deținut și agentul supraveghetor: M-a lovit cu cotul în piept

Din ce în ce mai mulți deținuți ajung să fie nemulțumiți faptul că sunt sancționați disciplinar din varii motive. 

Slujba de comemorare a Mădălinei Manole, transformată în pretext pentru a vinde bilete la un spectacol în memoria ei

Lumea celor care se ocupă de PR (relaţii publice) este una aparte. Cei care se ocupă de promovare, de comunicare au un set limitat de tertipuri prin care visează să maximize profitul din orice. Până la un punct este de înțeles. Intervine însă o limită a bunului simț pe care mulți dintre ei nu o cunosc.

Am înnebunit cu toţii!? Inspectoratul Şcolar nu a răspuns reclamaţiei unui elev pentru că n-a putut să-i deschidă CD-ul – DOCUMENT

Ameninţările demne de un rechizitoriu DNA transmise de Şcoala 1 mamei unui elev într-o situaţie şcolară este doar unul dintre documentele dezarmante eliberate de instituţii din învăţământul botoşănean.

Noi cazuri de rujeolă înregistrate la Botoșani

Rujeola face din ce în ce mai multe victime în județul Botoșani.

O şcoală din Botoşani confiscă telefoanele elevilor chiar dacă le folosesc doar în pauze – DOCUMENT

Protestul inedit desfăşurat miercuri la Botoşani de către Viorica Hriţcu, mama unui elev, a intrat în atenţia senatorului Costel Şoptică şi a consilierului judeţean Ada Macovei.

Avocați puși pe urmele fostului director de la Apă pentru „angajările politice” din unitate

Fără prea multe comentarii, consilierii județeni au aprobat un proiect de hotărâre care are ca efect deschiderea unui proces împotriva fostului director al SC Nova Apaserv SA.

LOCUL pe care botoșănenii îl ocolesc: Este o scădere destul de drastică

Un număr tot mai mare de botoșăneni refuză să fac un gest care ar schimba total viața unei persoane.

loading...
ATENŢIE, beţivi la volan pe şoselele din Botoşani

Numărul şoferilor care se urcă băuţi la volan este tot mai mare. Aproape că nu este zi cu cel puţin doi - trei beţivani prinşi conducând de către Poliţia Rutieră, în urma acţiunilor de pe raza judeţului. 

Controale cu poliţişti într-un oraş din Botoşani: Toate maşinile trase pe dreapta

O acţiune pentru prevenirea şi combaterea actelor ilicite de comerţ a fost desfăşurată joi de poliţişti într-un oraş din Botoşani.

ACUM: Subiecte sensibile în casa liberală - De data asta ne-a cam făcut de rușine și ne face să stăm cu capul plecat

Liberalii botoșăneni au convocat și în această săptămână o conferință de presă.

Gestionar de chioşc prins cu „şmecherii” : CUM făcea un ban în plus un vânzător din Botoşani

Un botoşănean, gestionar la un magazin a dat ochii cu polițiștii în timp ce era la locul de muncă.

Distracţie la beţie: Un botoşănean i-a făcut o „surpriză” INEDITĂ unui vecin

Un bărbat de 57 de ani din Botoşani a fost arestat pentru 24 de ore după o ispravă de zile mari, făcută la beţie.

loading...
RAZIE cu poliţişti pe străzile din municipiu: Cetăţeni legitimaţi, maşini oprite în trafic, permise reţinute

O amplă acţiune a poliţiştilor a avut loc  în cursul zilei de joi pe raza municipiului Botoşani.

Povestea tulburătoare a unei tragedii care a mistuit viața a șase bebeluși, la Cinema Unirea

Un film dureros şi pătrunzător poate fi vizionat începând de astăzi la Cinema Unirea.

CARE este starea elevului transferat la Iaşi după ce a fost bătut la şcoală

Un tânăr din Botoşani a fost dus miercuri în stare gravă la Iaşi după ce a fost bătut de un coleg de clasă.

O brunetă sexy din Botoşani, alături de Robert Toma într-un videoclip cu amintiri - VIDEO  cu proaspătul hit

O tânără din Botoşani a colaborat cu Robert Toma pentru piesa ”Oare o să-ți amintești?”. Single-ul este acompaniat de un videoclip regizat de Arcadie Spoiala.

Moruțan atacat și de Becali: Am dat 1 milion pe el, e stelist, să-și facă freza

După înfrângerea drastică cu Lazio, 1-5, Gigi Becali și-a vărsat nevii inclusiv pe Olimpiu Moruțan, jucătorul achiziționat de la FC Botoșani și care va face mutarea la echipa roș-albastră din vară.

kurtmann.ro%20
Blonda din politică, din nou la atac: Guvernele PSD-ALDE sunt incapabile să atragă bani europeni pentru spitale

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a lansat un atac extrem de dur la adresa actualei guvernări.

Frumos dar câți sunt chiar așa ? De unde și până unde a fost abandonat în Botoșani când e din Suceava ?
9 septembrie 2017, 19:41
iarena.ro
loading...
loading...
Sondaj
Trebuie făcut sens unic pe strada Pacea?
Da
Nu
Nu sunt șofer
Declaraţia zilei
„Cred că lucrurile astea care sunt mai puţin pe obiectivul meu nu sunt de discutat. Eu sunt aici din punctul de vedere al tehnicianului, încerc să vorbesc de fotbal, unde am greşit, care sunt problemele, ce putem face în continuare ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6552 lei
USD
Dolarul SUA
3.7813 lei
CHF
Francul elveţian
4.0473 lei
GBP
Lira sterlină
5.2837 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5385 lei
XAU
Gramul de aur
161.6184 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2273 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4879 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9567 lei
CAD
Dolarul Canadian
2.9752 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6251 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.