Ştiri
Trei colegi de clasă, 10 pe linie la Bac: Există concepţia greşită că la noi în ţară nu se poate face nimic - FOTO

Trei colegi de clasă dintr-un orăşel cu 20.000 de locuitori au luat 10 pe linie la Bacalaureat, fără pregătiri sau nopţi nedormite. 

Trei dintre cele patru medii de 10 din judeţul Botoşani de la Bacalaureat au fost obţinut de trei tineri colegi de clasă din Dorohoi, de la Liceul „Regina Maria“. În Dorohoi, un oraş cu numai 20.000 de locuitori, acest lucru nu este chiar o întâmplare, pentru că liceul amintit este o adevărată fabrică de olimpici şi elevi cu rezultate deosebite la Bacalaureat.

 

Roxana Ghicioc, Andrei Alexandru Hriţcu şi Bianca Streteanu,colegi de clasă la profilul de Ştiinţe ale Naturii, sunt cei trei colegi.

„Este o performanţă inedită. Din câte ştiu nu s-a mai întâmplat aşa ceva niciodată la noi, ca trei elevi din aceeaşi clasă să obţină 10 pe linie la Bacalaureat. Nu este chiar o surpriză fiindcă întreaga clasă din care provin cei trei tineri a reuşit să obţină note foarte mari la examen“, spune Gabriela Bolohan, directorul Liceului „Regina Maria“.

Cei trei elevi au fost mereu vârful de lance al clasei, iar Bianca Streteanu a fost şi şefă de promoţie, cu medii de 10 pe linie în aproape toţi anii de studiu. Bianca spune că nu şi-a pierdut niciodată nopţile învăţând şi nici nu a făcut pregătire suplimentară. Pur şi simplu şi-a făcut datoria ca elev încă din clasa a I-a.

„Media 10 la Bacalaureat nu a fost o întâmplare, ci rodul muncii de 12 ani la şcoală. Evident, să nu creadă cineva că am stat doar cu nasul în carte. Am îmbinat relaxarea cu învăţătura. A fost totul firesc, ca şi cum aş fi avut teză. De altfel, ca să obţii 10 la Bacalaureat trebuie să înveţi de la început, să fii conştincios, să fii atent la ore, să-ţi faci temele, să citeşti. În aceste mod nu se adună materie nerecuperată şi ai timp fără probleme şi pentru relaxare. Trebuie să te pregăteşti cum trebuie încă din clasa a I-a, să ai baze bine formate“, spune Bianca.

Tânăra este olimpică la limba română, la biologie şi limba franceză. Alexandru Hriţcu este, la rândul său, un elev cu performanţe deosebite în domeniul matematicii. Alex spune că nota 10 la Bacalaureat este rezultat unei educaţii constante.

„Este o iluzie faptul că poţi să recuperezi multă materie în ultimul an, în ultimii doi ani sau, mai grav, în doar câteva luni. Nu este foarte greu Bacalaureatul dacă deja ţi-ai format bazele şi ai o disciplină a muncii. Totul se bazează pe disciplină. Eu am timp şi de învăţătură, dar şi de fotbal sau jocuri video. Pentru că am un program bine stabilit şi am priorităţi“, spune Alexandru.

Cei trei tineri nu şi-au dorit neapărat nota maximă.

„Notele nu ne definesc pe noi. Ci ceea ce vom realiza după terminarea studiilor, impactul pe care îl vom avea în societate. Dar trebuie să recunosc că mi-a creat un sentiment plăcut acest rezultat“, spune şi Roxana Ghicioc.

Între cei trei colegi de clasă cu 10 la Bac, nu a existat niciodată rivalitate.

„Fiecare are visele şi aspiraţiile lui. De ce să existe rivalitate? Din contră, ne ajutam. Era mai mult un brainstorming. A fost o clasă unde s-a învăţat mult şi erau rezultate bune. O generaţie conştincioasă, care efectiv nu avea cum să nu ducă la performanţă. Ne impulsionam unul pe celălalt. La modul pozitiv“, adaugă Roxana.

Cei trei absolvenţi de nota 10 şi-au făcut deja planuri pentru viitor. Toţi trei vor să rămână în ţară şi să încerce să-şi facă o carieră aici. Nu au luat în considerare varianta plecării peste hotare.

„Aş vrea să urmez medicina, la Iaşi. Eu îmi doresc foarte mult să rămân în ţară şi chiar m-aş întoarce la spitalul din Dorohoi să profesez“, spune Bianca Streteanu.

Tânăra speră să contribuie la schimbarea mentalităţii din România.

„Dacă noi plecăm, lucrurile vor rămâne aşa cum sunt“, adaugă Bianca pentru Ziarul Adevărul

Roxana Ghicioc vrea să urmeze Politehnica la Bucureşti, în domeniul electronicii. Crede că ea face parte dintr-o generaţie care ar trebui să se implice în schimbarea României. „

Există concepţia greşită că la noi în ţară nu se poate face nimic. Eu zic că fără muncă nu se face nimic. Dacă munceşti şi te dedici cred că poţi schimba ceva şi totul devine posibil. Dacă noi am pleca ar rămâne doar cei care zic «nu pot»“, spune Roxana.

Dorinţa de evadare, cheia succesului

„Acum trei ani am avut două medii de 10, acum doi ani am avut din nou o medie de 10. Acum am avut într-adevăr o performanţă deosebită. Întreaga clasă din care provin cei trei elevi cu media 10 are note foarte bune la Bacalaureat. La română, media pe clasă este de 9,20 la Bac. Au pe clasă 6-7 note de zece la matematică. Alte 7 la română, dar şi la alte obiecte“, spune Gabriela Bolohan, directoarea Liceului „Regina Maria“.

Ea mai arată că perspectivele reduse, sărăcia şi mentalităţile din nordul extrem al României reprezintă o motivaţie pentru elevi de a învăţa şi a încerca să evadeze către locuri cu mai multe şanse.

„Copiii vor să iasă în evidenţă, vor să fie buni şi sunt motivaţi pentru a depăşi graniţele lumii acesteia mici în care trăiesc“, spune Gabriela Bolohan.

A patra medie de 10 la Bac din judeţ a fost obţinută după contestaţii de o elevă a Colegiului Naţional „AT Laurian“ din Botoşani.

download from google play download from apple store

 

loading...
TREI elevi botoșăneni au media ZECE la bacalaureat – LISTA
REZULTATE bac după contestații: Încă o elevă botoșăneancă de nota ZECE
Copiii de ZECE ai județului au intrat la liceu: UNDE au fost repartizați

 

TRAGEDIE la Botoșani: O femeie a murit în urma unui incendiu
O botoșăneancă și-a pierdut viața astăzi în urma unui incendiu.
Un tânăr din Botoșani construiește o casă solară în Dubai: Sunt „moldoveanul” echipei - FOTOGALERIE
 Adrian Chelariu, un tânăr din municipiul Botoșani, face parte din echipa EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare ce are loc în această perioadă în Dubai.
FOTOGALERIE Doi copii răniţi în accidentul de pe drumul spre Târgu-Frumos – CUM s-a petrecut totul
Mai multe echipaje de Poliţie s-au deplasat la locul în care luni la amiază a avut loc un tragic accident.
Liderul sindical de la Urban Serv a ajuns un soi de director adjunct, Flutur: Este un pact…nu înțeleg…
Prezent în comandamentul de iarnă care s-a întrunit la Primărie, în sala de ședințe Mihai Eminescu, a fost și liderul sindical de la societatea Urban Serv, Cristian Sadovei.
SCANDAL într-un bar: Bărbat scos cu forţa din local după ce a spart un geam şi a dat cu picioarele în uşă
Circ ca la uşa cortului într-un bar din municipiul Botoşani.
Atac și la viceprimarul Cosmin Andrei cu situația de la Urban Serv: Ne-a înfundat în probleme
Nu a fost ocolit de acuzele venite din partea primarului și viceprimarul social democrat care care în atribuții coordonarea societății de salubrizare.
Cătălin Flutur îi cere demisia lui Drelciuc: Să plece acasă!
Urmare a ultimelor evenimente petrecute la Urban Serv și a faptului că societatea nu își revine la o normalitate care să permită desfășurarea activităților specifice, pe timp de vară sau iarnă, conducătorul unității ar trebui să facă un pas în spate.
ANUNŢ de la Camera de Comerţ pentru toţi patronii botoşăneni
Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, cu sprijinul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, desfășoară, până la data de 23 noiembrie 2018, acțiuni de popularizare, în rândul operatorilor economici din județ, privind oportunitățile de solicitare de școlarizare în învățământul dual și în învățământul profesional, pentru anul școlar 2019-2020. 
Un şofer s-a dat drept altă persoană ca să scape de poliţişti - FOTO
Situaţie mai puţin întâlnită. Un tânăr din Botoşani a încercat să păcălească poliţiştii „împrumutând” identitatea altcuiva.
Este OFICIAL: Un parlamentar din Botoşani a ajuns ministru
Ceea ce Botoşăneanul v-a anunţat în urmă cu mai puţin de două ore a devenit oficial: Marius Budăi a devenit noul ministru al Muncii.
Șoferiță la spital după ce a intrat pe contrasens din cauza unor câini - FOTO
O şoferiţă cu permisul luat de numai două săptămâni era să producă o tragedie în trafic, din cauza unor câini.
ASTĂZI: Tarabe goale în Piața Centrală, comercianții „s-au speriat” de prima ninsoare – GALERIE FOTO
De dimineață ninge încontinuu la Botoșani, iar vremea de afară se pare că le-a dat bătăi de cap și comercianților.
Loc de muncă la stat: Se caută consilier şcolar pe un salariu de peste 3.400 de lei
Mijlocul lunii noiembrie aduce pentru botoșăneni 1.039 de locuri de muncă vacante, potrivit listei făcută publică luni de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Eroii căzuți în Primul Război Mondial comemorați la Dorohoi
Anul 2018 reprezintă un an cu o încărcătură istorică, spirituală și patriotică de o mare însemnătate pentru toți românii, fiind anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri.
astratex.ro
MESAJ important de la Poliţie pentru toţi şoferii botoşăneni
Poliţiştii botoşăneni transmit un mesaj tuturor conducătorilor auto.
Şofer inconştient reţinut de poliţişti pentru 24 de ore
Un botoşănean va sta 24 de ore în arestul IPJ Botoşani după ce a fost prins băut, două zile la rând.
EXCLUSIV: Marius Budăi propus ministrul Muncii, ASTĂZI se ia o decizie
Deputatul Marius Budăi s-ar pregăti pentru preluarea Ministerului Muncii, potrivit unor surse din cadrul PSD Botoşani.
Şoferul beţiv care a făcut de două ori accident a fost REŢINUT
Tânărul surprins de polițiști beat la volan, în două rânduri a fost reţinut pentru 24 de ore de oamenii legii.
Grup de infractori „cazaţi” în Penitenciarul Botoşani
Mai mulţi botoşăneni au fost „ridicaţi” vineri de poliţişti şi arestaţi.
Tânăr de 18 ani băgat pentru 30 de zile după gratii
Un tânăr din municipiul Botoşani îşi va petrece următoarele zile în Centrul de reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Botoşani.
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de intervenția autorităților după prima ninsoare din noul sezon rece?
Da
Parțial
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Trebuie să vă fac o destăinuire: acum nu mai mă duc la soacra mea. Ea spune că nu vreau să o văd, dar ea este la limita de judeţ, în Andrieşeni şi îmi rup maşina. Ultima dată m-am dus prin Ştefăneşti, dar nici pe acolo ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6650 lei
USD
Dolarul SUA
4.0855 lei
CHF
Francul elveţian
4.0980 lei
GBP
Lira sterlină
5.2540 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6241 lei
XAU
Gramul de aur
160.5030 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2406 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4511 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9851 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1027 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1794 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6251 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1 o C
Dorohoi
-1 o C
Bucecea
-1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
0 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.