Ştiri
Trei colegi de clasă, 10 pe linie la Bac: Există concepţia greşită că la noi în ţară nu se poate face nimic - FOTO

Trei colegi de clasă dintr-un orăşel cu 20.000 de locuitori au luat 10 pe linie la Bacalaureat, fără pregătiri sau nopţi nedormite. 

Trei dintre cele patru medii de 10 din judeţul Botoşani de la Bacalaureat au fost obţinut de trei tineri colegi de clasă din Dorohoi, de la Liceul „Regina Maria“. În Dorohoi, un oraş cu numai 20.000 de locuitori, acest lucru nu este chiar o întâmplare, pentru că liceul amintit este o adevărată fabrică de olimpici şi elevi cu rezultate deosebite la Bacalaureat.

 

Roxana Ghicioc, Andrei Alexandru Hriţcu şi Bianca Streteanu,colegi de clasă la profilul de Ştiinţe ale Naturii, sunt cei trei colegi.

„Este o performanţă inedită. Din câte ştiu nu s-a mai întâmplat aşa ceva niciodată la noi, ca trei elevi din aceeaşi clasă să obţină 10 pe linie la Bacalaureat. Nu este chiar o surpriză fiindcă întreaga clasă din care provin cei trei tineri a reuşit să obţină note foarte mari la examen“, spune Gabriela Bolohan, directorul Liceului „Regina Maria“.

Cei trei elevi au fost mereu vârful de lance al clasei, iar Bianca Streteanu a fost şi şefă de promoţie, cu medii de 10 pe linie în aproape toţi anii de studiu. Bianca spune că nu şi-a pierdut niciodată nopţile învăţând şi nici nu a făcut pregătire suplimentară. Pur şi simplu şi-a făcut datoria ca elev încă din clasa a I-a.

„Media 10 la Bacalaureat nu a fost o întâmplare, ci rodul muncii de 12 ani la şcoală. Evident, să nu creadă cineva că am stat doar cu nasul în carte. Am îmbinat relaxarea cu învăţătura. A fost totul firesc, ca şi cum aş fi avut teză. De altfel, ca să obţii 10 la Bacalaureat trebuie să înveţi de la început, să fii conştincios, să fii atent la ore, să-ţi faci temele, să citeşti. În aceste mod nu se adună materie nerecuperată şi ai timp fără probleme şi pentru relaxare. Trebuie să te pregăteşti cum trebuie încă din clasa a I-a, să ai baze bine formate“, spune Bianca.

Tânăra este olimpică la limba română, la biologie şi limba franceză. Alexandru Hriţcu este, la rândul său, un elev cu performanţe deosebite în domeniul matematicii. Alex spune că nota 10 la Bacalaureat este rezultat unei educaţii constante.

„Este o iluzie faptul că poţi să recuperezi multă materie în ultimul an, în ultimii doi ani sau, mai grav, în doar câteva luni. Nu este foarte greu Bacalaureatul dacă deja ţi-ai format bazele şi ai o disciplină a muncii. Totul se bazează pe disciplină. Eu am timp şi de învăţătură, dar şi de fotbal sau jocuri video. Pentru că am un program bine stabilit şi am priorităţi“, spune Alexandru.

Cei trei tineri nu şi-au dorit neapărat nota maximă.

„Notele nu ne definesc pe noi. Ci ceea ce vom realiza după terminarea studiilor, impactul pe care îl vom avea în societate. Dar trebuie să recunosc că mi-a creat un sentiment plăcut acest rezultat“, spune şi Roxana Ghicioc.

Între cei trei colegi de clasă cu 10 la Bac, nu a existat niciodată rivalitate.

„Fiecare are visele şi aspiraţiile lui. De ce să existe rivalitate? Din contră, ne ajutam. Era mai mult un brainstorming. A fost o clasă unde s-a învăţat mult şi erau rezultate bune. O generaţie conştincioasă, care efectiv nu avea cum să nu ducă la performanţă. Ne impulsionam unul pe celălalt. La modul pozitiv“, adaugă Roxana.

Cei trei absolvenţi de nota 10 şi-au făcut deja planuri pentru viitor. Toţi trei vor să rămână în ţară şi să încerce să-şi facă o carieră aici. Nu au luat în considerare varianta plecării peste hotare.

„Aş vrea să urmez medicina, la Iaşi. Eu îmi doresc foarte mult să rămân în ţară şi chiar m-aş întoarce la spitalul din Dorohoi să profesez“, spune Bianca Streteanu.

Tânăra speră să contribuie la schimbarea mentalităţii din România.

„Dacă noi plecăm, lucrurile vor rămâne aşa cum sunt“, adaugă Bianca pentru Ziarul Adevărul

Roxana Ghicioc vrea să urmeze Politehnica la Bucureşti, în domeniul electronicii. Crede că ea face parte dintr-o generaţie care ar trebui să se implice în schimbarea României. „

Există concepţia greşită că la noi în ţară nu se poate face nimic. Eu zic că fără muncă nu se face nimic. Dacă munceşti şi te dedici cred că poţi schimba ceva şi totul devine posibil. Dacă noi am pleca ar rămâne doar cei care zic «nu pot»“, spune Roxana.

Dorinţa de evadare, cheia succesului

„Acum trei ani am avut două medii de 10, acum doi ani am avut din nou o medie de 10. Acum am avut într-adevăr o performanţă deosebită. Întreaga clasă din care provin cei trei elevi cu media 10 are note foarte bune la Bacalaureat. La română, media pe clasă este de 9,20 la Bac. Au pe clasă 6-7 note de zece la matematică. Alte 7 la română, dar şi la alte obiecte“, spune Gabriela Bolohan, directoarea Liceului „Regina Maria“.

Ea mai arată că perspectivele reduse, sărăcia şi mentalităţile din nordul extrem al României reprezintă o motivaţie pentru elevi de a învăţa şi a încerca să evadeze către locuri cu mai multe şanse.

„Copiii vor să iasă în evidenţă, vor să fie buni şi sunt motivaţi pentru a depăşi graniţele lumii acesteia mici în care trăiesc“, spune Gabriela Bolohan.

A patra medie de 10 la Bac din judeţ a fost obţinută după contestaţii de o elevă a Colegiului Naţional „AT Laurian“ din Botoşani.

download from google play download from apple store

 

loading...
TREI elevi botoșăneni au media ZECE la bacalaureat – LISTA
REZULTATE bac după contestații: Încă o elevă botoșăneancă de nota ZECE
Copiii de ZECE ai județului au intrat la liceu: UNDE au fost repartizați

 

Magazine de la Botoșani AMENDATE de Protecția Consumatorilor cu amenzi de aproape 1.000 de euro
Ploaie de amenzi și avertismente după ce zeci de magazine au fost verificate de comisarii veniți în control de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Botoșani.
Bărbat amendat cu 500 de lei pe strada Bucovina 
Un botoşănean a fost luat la întrebări de poliţişti în cursul zilei de miercuri şi ulterior amendat.
Cine Globe vine cu două avanpremiere INCENDIARE PROGRAMUL săptămânii
Noi proiecţii rulează la Cine Globe în perioada 22– 28 februarie 2019.
FC Botoșani, la un pas de play-off: Antrenorul rămâne realist – Suntem într-o situație delicată - FOTOGALERIE
Jucătorii botoșăneni se pregătesc de probabil cel mai important meci al acestui campionat. FC Botoșani va lupta în acest week-end pentru calificarea în play-off contra echipei Gaz Metan Mediaș.
VENITURILE Primăriei Botoșani „umflate” la București,  orașul stă fără buget într-o situație fără precedent
Legea bugetului de stat urmează să fie promulgată însă întârzierea extrem de mare a adoptării bugetului național are efect negativ asupra unităților teritoriale.
Șefii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență instruiţi de pompierii militari după un moment de reculegere - GALERIE FOTO
Astăzi, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a avut loc convocarea şefilor Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) din județ.
FILTRE cu poliţişti în municipiu: Maşini oprite, cetăţeni legitimaţi, amenzi în magazine
O amplă a acţiune a poliţiştilor botoşăneni a avut loc ieri pe raza municipiului Botoşani.
Un bărbat și-a pierdut mințile și a spart un magazin din cauza sevrajului
Polițiștii dorohoieni au avut de soluționat o spargere a unui magazin făcută de un concitadin.
Un șofer beat s-a izbit cu mașina în gardul unei case, s-a dus acasă și s-a ascuns
Un botoșănean care s-a urcat băut la volan și a provocat un accident rutier a sperat că nu va fi identificat de Poliție.
Trafic infernal pe Calea Națională, un microbuz s-a defectat: Șoferi nervoși, pietoni râzând – GALERIE FOTO
Frecvent la Botoșani se defectează mijloacele de transport în comun. Dacă până acum vedeam blocate în trafic mai multe tramvaie, astăzi, 21 februarie 2019 un microbuz a creat haos în trafic.
Botoşăneanca Raluca Turcan e tranșantă: Șantajul cu majorarea banilor pentru alocații nu va determina PNL să voteze bugetul
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis va anunţa decizia în privinţa bugetului. 
Botoşănean OMORÂT în bătaie: Poliţiştii şi mascaţii, percheziţii la locuinţele unor suspecţi
Poliţiştii din cadrul IPJ Botoşani au pus  miercuri în executare trei mandate de percheziţie domiciliară, emise de Tribunalul Botoşani, în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul comiterii infracţiunii de omor.
Amprentă, poză și CIP obligatoriu – CÂND  ne schimbăm buletinele
Se schimbă cărțile de identitate, în acord cu normele Uniunii Europene. Noile acte vor fi mai mici față de cele actuale și vor conţine un CIP, cu două amprente şi o poză a titularului.
Ministrul Budăi, noi precizări despre alocaţiile copiilor
Ordonanţa de urgenţă privind majorarea alocaţiilor copiilor a fost adoptată marţi de Guvern însă pentru a putea plăti sumele este nevoie ca preşedintele României să promulge Legea bugetului de stat, afirmă ministrul Muncii, Marius Budăi.
Ore de pregătire GRATUITE pentru liceenii de la Botoşani
Cadrele didactice de la o universitate din Suceava oferă consultaţii gratuite pentru elevii de liceu.
POVESTEA tulburătoare a unei botoşănence, fără un rinichi, care lucrează voluntar la SMURD - FOTO
O femeie din Botoşani, care şi-a donat un rinichi fiicei ei, este unul dintre cei mai activi voluntari pe echipajele SMURD din Botoşani.
Comunicat PSD: Și Agricultura are nevoie de Buget promulgat
Săptămâna trecută, Parlamentului României a aprobat după ample dezbateri, proiectul de buget al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, anexă aprobată de comisiile de specialitate cu două din cele șapte amendamente propuse.
UNDE se află acum motănelul care a fost blocat în fostul bar: 'Portocala' e în grija noastră - FOTOGALERIE
Patrupedul care timp de două zile a fost blocat în fostul bar Boema a fost eliberat marți seară de proprietarul spațiului.
PERICOL pentru cei mici: Jucărie pentru bebeluşi RETRASĂ de la vânzare de un cunoscut hipermarket 
Un celebru lanţ de hipermarketuri anunţă că retrage de la vânzare o jucărie pentru bebeluşi, întrucât poate fi un pericol pentru cei mici. 
kalapod.net%20
Veste de la APIA pentru toţi fermierii de la Botoşani
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botoșani informează că a demarat Campania de informare a fermierilor privind depunerea Cererii Unice de Plată în anul 2019, conform tabelului:
missgrey.ro
StarShinerS.ro
Sondaj
Ce fel de transport public vă doriți în municipiul Botoșani?
Cu tramvaie noi
Cu autobuze electrice
Cu microbuze
O combinație între primele trei variante
Declaraţia zilei
„Eu vreau să spun că este foarte trist ce facem astăzi aici. Nu ne mai încap morții. Și discutăm despre faptul că trebuie să distrugem niște morminte, în condițiile în care avem hectare întregi de vreo patru ani de zile. De ...
StarShinerS.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7559 lei
USD
Dolarul SUA
4.1941 lei
CHF
Francul elveţian
4.1867 lei
GBP
Lira sterlină
5.4795 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7885 lei
XAU
Gramul de aur
180.0916 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2450 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4983 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9815 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1792 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6374 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.