Ştiri
Trecutul trăiește în prezent la Botoșani: Turul ISTORIC al orașului - FOTO

Județul nostru este încărcat de frumusețe și istorie. Din acest motiv, este recunoscut ca și locul unde trecutul trăiește prin prezent. Chiar dacă este iarnă, putem vizita locuri încărcate de istorie.

Astăzi ne-am gândit să îți prezentăm turul istoric al orașului nostru. Mulți turiști care ne vizitează aleg să-l parcurgă însoțiți de un ghid de la Centrul Național de Promovare și Informare Turistică Botoșani.

 

Să începem:

 

1. Mănăstirea Popăuți

 

A fost clădită pe moșia domnească în anul 1496 de Ștefan ce Mare, în zona numită Popăuți. Făcea parte dintr-un ansamblu fortificat care cuprindea un palat domnesc și un turn clopotniță. Din anul 1750, s-a transformat în mănăstire de călugări.

 

2. Parcul Mihai Eminescu

 

 

A fost Grădina Publică Vârnav. Păstrează lacul artificial, dar și copaci contemporani cu Mihai Eminescu. Este locul în care se plimbau și botoșănenii de rând, dar și oameni de cultură, care trăiau aici sau vizitau aceste locuri.

 

3. Monumentul Răscoalei de la 1907

 

 

 

A fost ridicat în perioada comunistă în anul 1978, de sculptorul Gavril Covalschi, în memoria țăranilor care s-u răsculat la Flămânzi, Botoșani și a devenit un simbol al orașului.

 

4.Casa Antipa

 

A fost construită în anul 1860. Clădirea se deosebește prin stilul ei arhitectural, de inspirație franceză, cu reminiscențe rococo. Aici s-a născut marele biolog Grigore Antipa și fratele lui Nicolae Leon.

 

5. Tribunalul Botoșani

 

Primul tribunal ”giudecătoresc” din Botoșani s-a înființat la 1 ianuarie 1832  și a funcționat în casele lui Neculai Damianovici. La începutul anului 2002, pe lângă clădirea veche (realizată de marele arhitect Petre Antonescu) s-a construit o nouă clădire a Judecătoriei Botoșani în apropierea vechii clădiri.

 

6. Liceul de fete ”Carmen Silva” Casa Corpului Didactic

 

 Are o istorie de peste 122 ani. Ridicată în 1908 de către Nicolai Sofian (fost primar al orașului) construită în stil eclectic, clădirea se remarcă printr-o armonie specială și a fost folosită ca școală până după 1944. În prezent, în această clădire își desfășoară activitatea Corpul Didactic.

 

7. Casa ”Ventura”

Este construită în stil neoclasic, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Poartă numele renumitei actrițe, românca Maria Ventura, care juca pe scena română, franceză și evreiască. Din anul 2012, funcționează Muzeul de Etnografie Botoșani și Școala Populară de Arte.

8. Casa memorială ”Nicolae Iorga”

A fost construită în secolul al XIX-lea. Aici a trăit marele istoric vreme de 4 ani. În 1965 a fost reabilitată, iar din 1977 a devenit secție a Muzeului Județean de Istorie.

 

9. Liceul ”A.T.Laurian”

 

Gimnaziul din Botoșani a luat ființă în 1859, anul care a rămas în istoria românilor ca an al înfăptuirii Unirii Moldovei și Țării Românești. Este o instituție cu tradiție a învățământului , cu o istorie  de peste 150 de ani. Aici au învățat mari personalități ale culturii românești ca Nicolae Iorga, Elie Radu, Octav Onicescu și alții.

 

10. Biserica Romano-Catolică ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

Este cea mai importantă biserică catolică din județ. A fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea, în stil neogotic.

11.Casa ”Bolfosu”

 

Este construită în urmă cu peste 200 de ani pe locul celui mai vechi han din Moldova. A aparținut lui Garabet ”Bolfosu”, un bogat negustor armean. Orașul Botoșani era un important nod comercial între Marea Neagră și Marea Baltică.

 

12. Biserica Armeană ”Sfânta Maria”

 

A fost ridicată în secolul al XIV-lea (1350). Este cea mai veche biserică armeană din Europa și este o piesă de rezistență în viața culturală a comunității armenești.

 

 

13. Biserica Lipovenească ”Nașterea Maicii Domnului”

 

Este o biserică de rit vechi, ce a fost ridicată în 1853. Poartă hramul Nașterii Maicii Domnului și este un important centru cultural, religios și istoric în zonă.

 

14. Casa ”Ciomac Cantemir”

 

Construită în 1800 în stil moldovenesc, cu pridvor brâncovenesc, este un model de casă de târgoveți, din ansamblul medieval al Botoșaniului. Acum se află sediul Fundației ”Ștefan Luchian”.

 

15. Biserica ”Sfântul Gheorghe”

 

A fost clădită în anul 1551 de către Elena Rareș. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este patronul și ocrotitorul orașului Botoșani.

 

16. Centrul Istoric

 

Centrul Vechi al Botoșaniului, o colecție de clădiri ”simbol” care îmbină aproape perfect istoria și modernismul. Are o vechime de peste 100 de ani și este singurul ansamblu arhitectural de acest tip din Moldova.

 

17. Grupul statuar ”Compania de mitraliere Maior Ignat în atac”

 

A fost realizat în anul 1929 de sculptorul botoșănean, Horia Miclescu, în memoria maiorului Grigore Ignat, răpus de gloanțe în august 1917 în bătălia de la Răzoare, Mărășești. Cele patru scuturi amplasate pe colțuri, reprezintă cele patru provincii istorice.

 

18. Casa ”Ankele”

 

Construită pe colț și cu vedere de pe cele două căi pietonale, construcția datează din anul 1836, dă o notă aparte Centrului Vechi al orașului . Caro I Ankele, un mare negustor armean, a avut aici un magazin universal  cu utilaje agricole, automobile și un atelier mecanic.

 

19. Biserica ”Uspenia”

Ctitoria Doamnei Elena Rareș în anul 1552, este biserica unde a fost botezat Mihai Eminescu. În anul 1810, a fost afectată grav de un incendiu mistuitor. Au urmat mai multe restaurări, ultimul în anul 1995.

 

20. Casa în care s-a născut Mihai Eminescu

 

Pe locul acestei clădiri a fost casa în care s-a născut poetul M. Eminescu la data de 15 ianuarie 1850. Aici a stat până la vârsta de 4 ani, după care se mută la Ipotești împreună cu familia, unde își petrece restul copilăriei.

 

21. Cuptoarele medievale de redus minereu și ars ceramică

 

Au fost descoperite în timpul lucrărilor în parcarea din Centrul Vechi al orașului (2008-2011). Datează din epoca lui Alexandru ce Bun și dovedește faptul că aici era de fapt centrul Vechi Meșteșugăresc.

 

22. Casa ”Sommer”

 

Această clădire a fost ridicată de către negustorul evreu Hirsch Sommer la mijlocul secolului al XIX-lea și are un stil arhitectural eclectic.

 

23. Casa ”Moscovici”

 

Construită în anul 1872, a fost refăcută în 1888, de bancherul evreu, Boris Moscovici. Are patru fațade individualizate și o arhitectură eclectică de factură baroc- palladian. În perioada interbelică a funcționat Palatul Camerei de Comerț.

 

24. Biblioteca județeană

 

A fost inaugurată la 14 noiembrie 1882, în localul Şcolii nr. 1 de baieţi "Marchian". Primul său bibliotecar a fost V. Nadejde, învăţător, viitor membru fondator al Ateneului botoşănean.

 

25. Sinagoga Mare-OicheSil

 

A fost construită în anul 1834 și este una dintre cele mai vechi sinagogi din Moldova. În interior sunt reprezentări ale scenelor din Ierusalim.

 

26. Teatrul ”Mihai Eminescu”

 

Clădirea teatrului a fost construită în anul 1914. În anul 1944 frumoasa clădire este parțial distrusă de un bombardament. Este refăcută în anul 195 cu o arhitectură comunistă. În prezent este în renovare ți va reveni la vechea arhitectură din 1914.

 

27.Clădirea Primăriei

 

Este construită în secolul al XIII-lea într-un stil eclectic cu influență germană. Clădirea a fost restaurată între anii 1906-1914 și 2008-2011. În prezent clădirea găzduiește Primăria orașului Botoșani.

 

28. Casa ”Văsescu”

 

A fost construită în 1880 și a aparținut unui important om politic al secolului XIX-lea, Alexandru Văsescu. A găzduit o perioadă internatul ți Liceul de fete ”Carmen Sillva” Botoșani. În prezent își desfășoară activitatea Direcția Județeană pentru Cultură.

 

29. Muzeul Județean

 

Muzeul Județean de Istorie, amenajat în fosta Prefectură a județului Botoșani, între anii 1904-1913, prezintă cele mai semnificative momente ale evoluției zonei Botoșanilor din preistorie până în contemporanitate. Din complexul Muzeului Județean Botoșani fac parte mai multe secții- case memoriale pe tot cuprinsul județului.

 

30. Casa ”Pisochi”

 

Este casa în care a locuit o importantă personalitate a orașului, colonelul Nicolae Pisoschi, aghiotantul lui Alexandru Ioan Cuza. S-a făcut remarcat prin lupta lui pentru unirea Principatelor Române.

 

31. Atetierul de Ceramică Kuty al familiei Iacinshi

 

Atelierul de ceramică al familiei Iacinschi este singurul din judeţulBotoşanişi al doilea din România, după cel de la Rădăuţi - Suceava, care produce farfurii, căni, sfeşnice, căniţe, castroane, străchini sau obiecte de decor realizate manual după o tehnică practicată începând din secolul al XIV-lea.

loading...
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL:

download from google play download from apple store
Dăncilă, tratată cu spatele la Botoșani: Dragnea „a uitat” de premier
Viorica Dăncilă a fost tratată cu spatele în timpul vizitei de la Botoșani.
DURERE pentru preotul mort în accident: DOUĂ fetițe au rămas orfane de tată
Preotul Iulian Sauciuc mort  în urma accidentului de pe raza localității Buda este plâns de o comunitate întreagă.
Macaleți UMILIT de colegi la Conferința de Alegeri, Dragnea i-a spălat rușinea – VIDEO & FOTO
Ruptura dintre Doina Federovici și Costică Macaleți a fost parcă mai vizibilă ca oricând la Conferința Județeană de Alegeri din PSD Botoșani.
Simulacru de alegeri la PSD Botoșani: În 5 minute Doina a devenit președinte cu Costică în coaste – LISTA & VIDEO
Cuvântul ”alegeri” este mult prea pretențios pentru ceea ce s-a întâmplat vineri după-amiază la Conferința Județeană Extraordinară a PSD Botoșani.
Ministrul Cuc promite A TREIA oară modernizarea drumului Botoșani – Tg. Frumos – VIDEO
Prezent pentru a treia oară la Botoșani, actualul ministru al transporturilor a făcut din nou promisiuni privitoare la drumul național care leagă județul nostru de restul țării.
Sechestrul de pe bunurile șefilor Primăriei RIDICAT de instanța de judecată
Sentința publicată vineri, 19 aprilie 2019 în procesul Uvertura Mall conține și o secțiune în care sunt ridicate măsurile asiguratorii impuse de procurori, pe bunurile celor cinci persoane trimise în judecată.
Peste 2.000 mii de elevi botoșăneni au avut parte de o experiență INEDITĂGALERIE FOTO
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani şi-a deschis porţile pentru preşcolarii, elevii şi profesorii din judeţ în săptămâna “Şcoala altfel – „Să ştii mai multe, să fii mai bun".
Doina Federovici făcută praf de un lider de partid: Vine liderul de Teleorman cu alaiul să o pună pe diva noastră de la Coșula
Alegerea Doinei Federovici în funcția de președinte al organizației județene PSD Botoșani a adus o mulțime de critici în rândul adversarilor politici. 
Iohannis atacat de un partid la Botoșani: Se cheltuiesc foarte mulți bani
Faptul că în ziua alegerilor europarlamentare se organizează și un referendum a fost intens criticat de către conducerea ALDE Botoșani în cadrul unei conferințe de presă.
Un parlamentar botoșănean în vizită la Penitenciar: Există niște probleme
Un parlamentar botoșănean a luat act de problemele din Penitenciarul Botoșani. 
Fostul șef al Poliției Rutiere, din sediul ALDE Botoșani: Nu le spunem oamenilor povești nemuritoare
Dumitru Zmău a declarat în cadrul unei conferințe de presă că oamenii trebuie să iasă la vot.
ACUM: Dragnea şi miniştrii băgaţi pe uşa din dos în Casa Sindicatelor – VIDEO
PSD-iştii de la Botoşani au organizat o diversiune la vizita lui Liviu Dragnea de la Botoşani.
Un primar a izbucnit la venirea lui Dragnea: Un penal și un impostor care nu își merită locul
Venirea lui Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, stârnește o mulțime de reacții politice.
Partidul ALDE Botoșani se teme să nu fie furat la …voturi: Mincă, MESAJ către botoșăneni
Conducerea ALDE Botoșani își ia măsuri de siguranță pentru alegerile europarlamentare motiv pentru care a transmis un mesaj către botoșăneni.
melimeloparis.ro%20
Un tânăr mort de beat a ajuns cu maşina în şanţ: Poliţiştii au mai descoperit un lucru GRAV
Şoferul, un tânăr de 25 de ani, abia se ţinea pe picioare.
ACUM: Dragnea şi miniştri aşteptaţi de spuma PSD-ului la un restaurant din centru – GALERIE FOTO
Potrivit unor surse neoficiale, preşedintele PSD Liviu Dragnea împreună cu delegaţia cu care se află în periplu prin ţară, ar fi trebuit să ajungă la Botoşani în jur de ora 12.00.
PERCHEZIȚII cu polițiști în casa și în magazinul unui patron din Botoșani
Un botoșănean s-a trezit cu oamenii legii la ușă.
Un tânăr a intrat noaptea în casa unei botoșănence și a bătut-o - CE a urmat
Spaimă teribilă pentru o femeie din Botoșani în miezul nopții.
RAZII cu polițiști în magazinele din municipiu: Amenzi URIAȘE date patronilor
Amplă acțiune a polițiștilor botoșăneni în magazine.
kalapod.net%20
ACCIDENT într-o intersecţie: Bărbat transportat la spital după ce a fost izbit de un autoturism
Accident soldat cu o victimă produs din vina unui bărbat de 31 de ani din municipiul Botoşani.
Bravo ..rog implicare ..pt binele acestui oras ..turismul inseamna bani..multi bani poate ridica o zona mai mult decat o fac autoritaile locale..rog de prezentat aici si lacul eminescu biserica uspenia ..cea mai veche biserica evreiasca cu noscuta .manastirile zosin cosula sihastria voronei etc
17 februarie 2019, 09:12
starshiners.ro%20
missgrey.ro
Sondaj
În ce sistem sanitar aveți mai mare încredere?
În cel de stat
În cel privat
Prefer să merg în străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
”Sper în astea șase luni să-l văd, pentru că altfel nu poate să stea mai mult de șase luni, nu-i permite legea. Și aici, dacă mă întrebați pe mine este o greșeală. Ori îl pui pe unul care-l știi că va putea conform legii ...
astratex.ro
melimeloparis.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7607 lei
USD
Dolarul SUA
4.2327 lei
CHF
Francul elveţian
4.1761 lei
GBP
Lira sterlină
5.5053 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7834 lei
XAU
Gramul de aur
173.5601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4879 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0277 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1661 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6376 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.