Ştiri
Sfântul Ioan Iacob - ocrotitorul bisericuței din zona industrială a orașului, pr. protopop Fercal: Model pentru tinerii noștri, pentru slujitorii sfintelor altare și pentru conducătorii țăriiGALERIE FOTO

Creștinii din toate părțile orașului au bătut pasul, miercuri seara, către biserica din Botoșani închinată primului sfânt român al secolului XX, sfântul născut într-un sătuc din nordul județului și care s-a săvârșit din viață pe 5 august 1960.

Miercuri seara, la ceasul Vecerniei, micuța biserică din zona industrială a orașului era plină de credincioși, la fel și curtea, până și cimitirul din preajmă era presărat de oamenii veniți la sărbătoarea Sfântului lor.

 

Preotul paroh Radu Constantin Zaiț a oficiat slujba, la ceas de sărbătoare, alături de pr. protopop Petru Fercal, dar și de pr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Ortodox ”Sf. Gheorghe” Botoșani.

 

 

Sfântul născut în Botoșani

 

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, cunoscut și sub denumirea de Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 5 august.

 

S-a născut pe 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni – Horodiștea din județul Botoșani. Rămas orfan de mamă la numai șase luni și de tată la vârstă de zece ani, a fost crescut de unchiul sau, Alecu Iacob.

 

”Lipsa părinților trupești l-a apropiat mult de Dumnezeu. Și cunoscând dragostea față de Dumnezeu și ajutorul cel de Sus, a dorit să rămână aproape de Dumnezeu”,

pr. protopop Petru Fercal

 

 

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a intrat în obștea monahală de la Mănăstirea Neamț, în anul 1933. A fost tuns în monahism pe 8 aprilie 1936, primind numele de Ioan.

 

”Ca orice tânăr, așa cum spun martorii vremii, fiind foarte bun la învățătură, poate chiar cel mai bun, putea foarte ușor să urmeze drumul facultății. Dar și-a îndreptat privirea spre mănăstire. De ce? Îl iubea mult pe Dumnezeu și voia să rămână în această atmosferă sfântă, în rugăciune și post. Rugăciunea aprinde dragostea față de Dumnezeu și întreține focul iubirii. Postul aduce pace sufletului și liniștire. Și în această ipostază poți dialoga atât de frumos cu Dumnezeu. Iar Sf. Ioan Iacob a simțit lucrul acesta și de aceea a ales acest drum, mergând la Neamț. A rânduit cel de Sus să fie bibliotecar și infirmier. În 34-35 trebuia să își facă stagiul militar. A venit la Dorohoi și aici a petrecut ca militar, servindu-și țara dar neîntrerupând slujirea lui Dumnezeu. Și aici a fost ca infirmier și ajuta oamenii, făcându-se atât de iubit și de prețuit pentru bunătatea lui, pentru felul de abordare și pentru curățenia sufletului”,

pr. protopop Petru Fercal

 

 

”Ajuta și pe arabi, și pe beduini”

 

Pleacă în noiembrie 1936 în Țară Sfântă. Ajuns aici, ia hotărârea de a nu se mai întoarce în țară. Alege să trăiască vreme de doi ani într-o peșteră din pustiul Iordanului. Apoi ajunge la Mănăstirea "Sfântul Sava", unde se nevoiește timp de opt ani. În această mănăstire, alături de alți cinci călugări români, a îndeplinit felurite ascultări: îngrijitor al bolnavilor, paracliser, ghid, ajutor de econom și bibliotecar.

 

”Voia să treacă granița țării și să se desăvârșească pe pământul unde Mântuitorul s-a născut, a propovăduit și de unde s-a înălțat la ceruri. Și, asemenea marilor pustnici, s-a nevoit cu dragoste în această parte vreme îndelungată. Aici se hrănea din frumusețea vieții care deschide ușa mântuirii. Zece ani a petrecut în lavra Sfântului Sava și acolo, ca un medic ajuta nu numai pe călugării din mănăstire, ci și pe arabi, pe beduini, încât mulți veneau și îl cinsteau cu multă prețuire, pentru că el nu căuta la fața omului, ci la inima omului, la sufletul omului. Și toți îl simțeau că este deosebit”,

pr. protopop Petru Fercal

 

Pe 14 septembrie 1947, a fost hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt și va conduce Schitul Românesc până în anul 1952. În noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu ucenicul sau Ioanichie, a intrat în obștea Mănăstirii Sfântul Gheorghe. Această mănăstire este situată la apus de Ierihon, pe Valea pârâului Cherit din Vechiul Testament, numit azi Hozeva, în preajma căruia a trăit Prorocul Ilie, în timpul prigonirii de către regele Ahab.

 

În vara următoare se retrage într-o peșteră, numită Chilia Sfânta Ana, care ținea de Mănăstirea "Sfântul Gheorghe Hozevitul". Această peșteră se găsește în pustiul numit Ruva, pe malul stâng al pârâului, la vreo trei km de mănăstire. Intrarea în peștera era posibilă numai cu ajutorul unei scări, căci ea se află la o înălțime de șapte metri.

 

”Înțelepciunea lui l-a ajutat să traducă multe cărți, dar avea și darul poeziei. Și cu toate acestea voia să lase o urmă, o amprentă personală, ca noi cei de astăzi să îl avem și ca model de trăire și ca îndemn de nevoință și pe plan cultural, și pe plan duhovnicesc, și pe plan social”,

pr. protopop Petru Fercal

 

Cuviosul Iacob Ioan Hozevitul și-a cunoscut ziua când avea să treacă la cele veșnice, însemnând-o pe peretele peșterii. A trecut la Domnul pe 5 august 1960, la numai 47 de ani. Timp de 20 de ani trupul Cuviosului Ioan a rămas în peștera Sfânta Ana. Dezgropat după două decenii, s-a constatat că trupul sau nu putrezise și răspândea bună mireasmă.

 

Sfintele sale moaște au fost coborâte pe 15 august din peștera Sfânta Ana și aduse spre cinstire în Mănăstirea "Sf. Gheorghe Hozevitul".

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în ședința din 20 iunie 1992, cu dată de prăznuire în calendar pe 5 august.

 

”Iată de ce cu atâta dragoste îi cinstim pe sfinții noștri. Ei sunt prietenii lui Dumnezeu. Ei sunt prelungirea dragostei lui Dumnezeu pe pământ. De aceea minunat este Dumnezeu prin sfinții săi, spune Sf. Scriptură”,

pr. protopop Petru Fercal

 

 

 

”Să nu cumva să cădem în deznădejde”

 

Părintele protopop Petru Fercal a oferit celor prezenți miercuri seara la Biserica închinată Sfântului Ioan Iacob Hozevitul și un cuvânt de îmbărbătare în fața vremurilor pe care le străbatem.

 

”Iubiți credincioși, trecem printr-o lume zbuciumată. Uneori simțim nesiguranța pe această lume, chiar dacă tehnica atinge valențe poate de nedescris, chiar dacă modul de viață atât de civilizat este la o anumită cotă, totuși ne simțim în nesiguranță. Parcă ne este frică, cineva parcă nu ne vrea bine. Și ne-am pierde ușor după câte auzim, citim sau după câte se spun. Dar ne întoarcem la cuvintele psalmistului: Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti...

Iată de ce, să nu cumva să cădem în deznădejde cu fel și fel de amenințări, cu fel și fel de sfaturi care poate uneori se urzesc acolo cu ușile închise. Să ne rugăm fierbinte lui Dumnezeu, să postim și să îi cerem ajutorul. Și atunci nu vom rămâne fără ocrotire, și Cel de Sus la vreme își va întinde mâna sa salvatoare să nu ne prăbușim. Vrem mărturie, îl avem pe Sf. Ioan Hozevitul. De mic s-a lăsat în grija lui Dumnezeu. Și să nu credeți că în vremea aceea a fost ușor. Copil orfan și de mamă și de tată. Și Dumnezeu i-a purtat de grijă, ca acum să fie în rândul sfinților, în rândul prietenilor lui Dumnezeu”,

pr. protopop Petru Fercal

 

Sfântul Ioan Iacob devine astfel un model pentru tineri, pentru preoți, chiar și pentru conducătorii țării, spune părintele protopop, care a făcut în final trimitere către valorile neamului, de la tradiție la ”cultura cea adevărată” ce va trebui insuflată tinerilor.

 

”Dăm slavă Domnului pentru acest mijlocitor al nostru, pentru acest model pentru tinerii noștri, pentru slujitorii sfintelor altare și pentru conducătorii țării ca să ne întoarcem privirea cu nădejde spre moșii și strămoșii noștri și de acolo să ne hrănim cu învățătura, trăirea și săvârșirea faptelor, nu cu șoapte care vin din alte părți și care nu au nimic comun cu neamul nostru românesc. Numai așa vom păstra familiile noastre, după voia lui Dumnezeu bărbat și femeie, numai așa îi vom păstra pe tinerii noștri curați. Numai așa vom păstra tinerii noștri cu râvna spre cultura cea adevărată, dar mai cu seamă așa vom avea mângâiere la bătrânețea noastră”,

pr. protopop Petru Fercal

 

Creștinii au participat, apoi, la Acatistul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

 

Sărbătoarea la biserica închinată sfântului botoșănean continuă în această dimineață. De la ora 7.00 a fost oficiată Utrenia, iar la ora 8.00 creștinii sunt așteptați să participe la Sfânta Liturghie.

 

 

Istoria bisericuței din zona industrială a orașului

 

Situată în zona industrială a municipiului Botoșani, Biserica ”Sf. Ioan Iacob”, având ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Iacob, de loc din Crăiniceni, comuna Horodiștea, județul Botoșani, viețuitor la Mănăstirea Hozeva din Țara Sfântă, este o capelă de cimitir de dimensiuni modeste, dar care primește credincioși cu frică de Dumnezeu și cu evlavie din tot orașul Botoșani.

 

Nou înființată, parohia Sf. Ioan Iacob și Biserica sa poartă același hram, cu zi de pomenire la 5 august, a funcționat mai întâi ca o capelă în care se oficiau doar slujbele de pomenire a morților.

 

În anul 1922, veteranii de război au donat un hectar de teren și au înființat aici un cimitir. În anul 1927 se construiește în cimitir o biserică de lemn de dimensiuni reduse destinată slujbelor de parastas și de înmormântare.

 

Având hramul inițial de Ziua Crucii, actuala Biserică a suferit unele modificări întrucât dimensiunile reduse nu puteau primi credincioșii care începeau să vină la sfintele slujbe din ce în ce mai mulți.

 

În anul 1998, un credincios din zonă, astăzi înmormântat în cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuială proprie și ajutor de alți câțiva creștini din zonă, reconstruiește capela dându-i dimensiuni mai mari. În același ani, zona este declarată de către Protopopiatul Botoșani parohie cu hramul ”Ziua Crucii” (14 septembrie).

 

În anul 1999, luna ianuarie vine aici prin transfer preotul Ioan Iordache, care până în septembrie același an, împreună cu noii credincioși, finalizează lucrările de restaurare și pictura interioară a Bisericii. Pictorii au fost pr. Marian Petrovici și Iuliana Frânțescu. De asemenea, tot atunci s-a realizat și clopotnița din lemn, care se află la intrarea în cimitir.

 

Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de târnosire a sfântului locaș de către PS Calinic Botoșăneanul, alături de pr. protopop Lucian Leonte, dar și un sobor de preoți.

 

Pe 1 august 2010 este numit paroh preotul Radu Constantin Zaiț, profesor și Spiritual la Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Gheorghe” Botoșani. 

 

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
S-a dat startul la programul care a aruncat în aer coaliția, Botoșaniul poate accesa cel puțin 140 de milioane de lei
Primarii botoșăneni au la dispoziție 45 de zile pentru a depune proiecte de investiții pentru comunitățile pe care le conduc.
Bani de la Guvern pentru repararea drumurilor afectate de inundații: ANUNȚUL prefectului  
Guvernul României a alocat fonduri totale de aproape 7,5 milioane de lei pentru 20 de unități administrative din județul Botoșani care au fost afectate de inundații și alte fenomene meteo extreme în luna iunie a acestui an.
Polițiștii și jandarmii au împânzit cele două localități carantinate, vor să ajute și NU să dea amenzi - FOTOGALERIE
Cele două localități sunt în carantină pentru o perioadă de 14 zile.
Hoață arestată la Stânca: Era căutată de autorităţile din Germania pentru furt din magazine
Femeia în vârstă de 27 de ani a fost depistată la controlul de frontieră.
Noi măsuri adoptate de Guvern: Persoanele vaccinate sunt scutite de carantină, iar unii copii de testare – LISTA
Guvernul a aprobat în ședința de joi, 23 septembrie 2021, noi măsuri pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor.
Contrabandă cu tutun ascuns în pufuleți, marfa era pregătită pentru Italia
Polițiștii de frontieră botoșăneni au aplicat o amendă de 5.000 de lei, cantitatea de țigări fiind confiscată.
LA MULȚI ANI: Sofia Vicoveanca, artista care are bulevard cu numele ei, împlinește astăzi 80 de ani
Pe 23 septembrie, artista care ani la rând a activat și la Orchestra ”Rapsozii Botoșanilor” împlinește 80 de ani.
Botoșăneni într-o rețea cu angajări fictive pentru indemnizații de creștere a copilului, două femei REȚINUTE
Zeci de persoane, printre care și din Botoșani, sunt bănuite de fals și înșelăciune. Pagubele se ridică la 1,4 milioane de lei.
Peste 100 de infectări noi la Botoșani în ultimele ore – LOCALITĂȚILE din scenariul roșu
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
Loading...
Frații dispăruți găsiți la zeci de km de casă, au fost internați într-un centru al statului
Polițiștii continuă verificările, pentru a stabili de ce minorii au părăsit domiciliul.
ACCIDENT la intrarea în Parcul Cornișa, un tânăr de 21 de ani a fugit de la fața locului
Polițiștii au identificat mașina pe o stradă din municipiul Botoșani.
Condamnat la Dorohoi, se ascundea în Germania: Tânărul a fost extrădat, CÂT timp va sta după gratii
Botoșăneanul a fost escortat până în România, fiind încarcerat în Penitenciarul de Tineri și Minori.
Circula cu 100 de km la oră prin sat: Urmărire finalizată cu amendă de peste 2.000 de lei și permisul reținut
Tupeu și în fața polițiștilor, care l-au surprins pe tânăr circulând pe contrasens.
Teren de sport modern construit la o școală: Căutăm mereu soluțiiGALERIE FOTO
La finalul proiectului, infrastructura a două unități de învățământ va fi mult îmbunătățită, asigură oficialii Consiliului Județean Botoșani.
Loading...
Toamnă îndoliată pentru învățământul botoșănean: Au plecat parcă ținându-se de mână!
Doi profesori care au educat mii de elevi, iubitori de oameni și de tradiții, au plecat la cele veșnice.
Ziua Icoanei la o cunoscută mănăstire din Botoșani: Se spune că aici s-a rugat mama lui George Enescu
Legendele spun că această icoană este vindecătoare, mărturiile credincioșilor fiind numeroase în acest sens.
Doina Federovici anunță fonduri europene pentru Botoșani - FOTO
Județul Botoșani are nevoie de un mecanism de atragere directă a fondurilor de la Comisia Europeană și de sume importante pe diferite axe de finanțare.
Poezia în lume: Gellu Dorian, prezent într-o valoroasă antologie, alături de cei mai importanți poeți români
Semnalăm apariția antologiei de poezie românească la Editura Circulo de poezia di Mexic.
ALDE Botoşani - Un nou episod din România absurdă: birocrația ne trimite copiii la secțiile de terapie intensivă
Valul 4 de Coronavirus lovește din plin în bebeluși, copii și tineri, iar statul român, prin instituțiile sale, are mâinile legate.
Situaţie aberantă într-o comună din Botoșani: WC-urile de la şcoală, care au costat 186.000 de lei, se prăbuşesc
Toaletele nu au fost niciodată funcţionale fiindcă... nu au fost racordate la apă.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Niciodată când sunt supărat nu m-am gândit să mă las când eram supărat. Când o duc foarte, foarte bine zic că acum o dau. Pentru că s-ar putea să o ia cineva. FC Botoşani nu are nicio datorie. Din afară am avut cu cineva ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.5 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
10.9 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.1 o C
Ştefăneşti
9.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.