Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Ion Murgeanu, un poet al ”inspirației năvalnice”

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Ion Murgeanu.

Născut în comuna Zorleni din județul Vaslui (pe 7 iunie 1940), Ion Murgeanu și-a făcut studiile la Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, apoi la Facultatea de Filologie a Universității din București, dar nu le-a finalizat. A fost învățător la Vaslui (1956-1959) și Galați (1959-1961), activist cultural la Suceava (1963-1967),  redactor la ziarul „Clopotul” din Botoșani (1968-1970), la „România liberă” (1972-1976), „Tribuna României” (1979-1989) și „Curierul românesc” (după 1989). S-a stins din viață pe 7 august 2016 la București.

 

A publicat poezii și proză în revistele: „Flacăra Iașului”; „Gazeta literară”; „Contemporanul” (unde a debutat cu versuri în 1962); „Luceafărul”; „Convorbiri literare”; „România literară”; „Amfiteatru”; „Viața românească”; „Dacia literară”. A debutat editorial cu volumul de poezie Repaose în 1969, după care a mai publicat volumele: Confesiunea (versuri, 1971); Datoria (versuri, 1972); Confesiune patetică (versuri, 1976); Poeme europene (1980); Edenul (roman, 1980); Tratatul despre spini și alte poeme (1982); Via (roman, 1984); Turnul onoarei (versuri, 1987); Aur și flacără (versuri, 1996); Darul (versuri, 1997); Iisus (1999) ș.a.

 

Referindu-se la grupajul de poeme publicate în „Contemporanul” în 1962, G. Călinescu scria: „Ion Murgeanu cântă soarele ce face iarba să crească, mustul de soare curgând pe pământ, vântul, dragostea. Inspirația sa e năvalnică și uneori solemn exaltată… o expresiune încântătoare a combativității ardente a temperamentului solar, o literatură, în fine, fără nici un loc comun”. Puțin mai târziu, analizând poemele din Repaose, Al. Piru observa că „poetul e un dionisiac slăvind vegetația și zeitățile ei (zeul Pan, zeul cel mut), frenezia vieții și nu spaima de moarte”. Într-adevăr, poemele din primele cărți ale lui Ion Murgeanu valorifică din plin simbolurile mitologice și culturale și lirismul confesiv-meditativ, cu accente imnice, dezvăluind un eu frenetic, cu trăiri intense și tendințe de contopire cu elementele stihialității.

 

Influențat la început de Lucian Valea și Traian Chelariu, Ion Murgeanu și-a cultivat ulterior individualitatea poetică. Odată cu Poeme europene (1980), se produce „radicalizarea” poeziei lui Ion Murgeanu, cum bine observă Miron Blaga în prefața la antologia Turnul onoarei (Vinea, 2004), intitulată Darul poetului, subliniind că acest volum este „una dintre cele mai curajoase și dramatice cărți apărute în «epoca de aur», în care zbaterile, încrâncenările, traumatismele, erorile și ororile deschid porțile revoltei, pentru a-și găsi echilibrul în Turnul onoarei (1987) și antologia Aur și flacără (1996), unde tensiunea trăirii și gândirii irizează solar, cu puritate și înțelepciune sensul vieții, poezia aceasta deși cu unele accente abstracte fiind una confesivă, de conștiință și atmosferă. Livrescul și rafinamentul, adaptarea la diferite formule poetice reușesc să surprindă cu exactitate climatul sufletesc și liric al poetului, a cărui fantezie debordantă trece pe nesimțite de la joc și domestic la absurd și tenebros, neocolind zonele gri și contururile șterse. Realul și realitatea coabitează fericit ci imaginarul și iluminările lăuntrice, viața în conotații memorabile zvâcnind puternic în orice vers, în orice deschidere simbolică, evul modern și ființa sângerând și comunicând fertil pe platourile și înălțimile cuvântului și gândului. Le însoțește o seninătate specifică marilor inițiați, hărțuiților și dăruiților cu spirit și ritmuri eterne ale vieții și credinței, eliberaților de sub tutela umbrei și a măștii, astfel că existența este percepută la adevăratele ei dimensiuni, fără teatralitate, polemic, dar cu iubire și înțelegere”.

 

Constantă rămâne prezența motivului cântării în poezia lui Ion Murgeanu, aceasta permițându-ne să-l încadrăm în rândul poeților orfici, poeți care cred în puterea edificatoare a cuvântului poetic, în capacitatea poeziei de a schimba lumea, de a o armoniza. Într-un interviu acordat Lucreției Berzintu pentru revista „Armonia”, poetul își definește astfel formula pe care o practică: „Scriu o poezie directă, inspirată și «vitalistă», cum o numea un critic (G. Grigurcu), care ar trebui poate să se citească mai mult și nu se citește aproape deloc. Fiind prea simplu și sincer, unii mă consideră «complicat». Pentru a fi și mai clar, cred că am reușit, cel mai adesea, să scriu o poezie a adevărurilor eterne”.

 

Congener și bun prieten cu Cezar Ivănescu, Mircea Ciobanu, Daniel Turcea, Ion Murgeanu nu s-a bucurat la fel ca aceștia de atenția criticilor și a cititorilor, cărțile sale rămânând până astăzi în umbră.

 

(Lucia Țurcanu, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”)

 

 

VECHI BLESTEM

 

Îngăduința cui mă va alege

să te visez; cui voi jura tăcere?

Ce nume am să port ce nouă lege,

ce preț vom ști a pune pe durere?

O clipă am simțit dansând pământul

pomii la fel o clipă dau în floare

ascult acum afară-n toamnă vântul

cum șuieră și năzuros tresare!

Nici n-am cules pe miriștile gliei

sămânța ne-a împrăștiat-o – semne

rămân ciorchinii scuturați în vie

și boabele uscate vechi blesteme!

            În toate pui eterna întrebare!

Răspunsul ei – acest sicriu în soare!

 

 

LIBERATORUL

 

Să-ți scrii poezia fără excese

Și să știi că pentru ea suferă

Dumnezeu mai puțin decât îngerii!

Dar nu marea ei înțelegere

Îți va da adăpost pentru suferință.

Poezia pe care o scrii

Se pregătește de viitor

Cu glasurile acestor mulțimi de sunete

Și de euforii învățate de la alții!

Tu scrii să înveți.

Așa glăsui regele către poporul său

Ieșind din lanțuri cântând.

Zilnic mă liberezi, Poezie,

De mine însumi ca dintr-o temniță regală!

Când voi ieși de tot afară

Voi fi bătrân ca un necunoscut

În Regatul Păcii.

 

 

CÂNTEC

 

Când pământul stă să-nghețe,

Caii mor de bătrânețe;

Să mijească-n cai avântul,

E de-ajuns să bată vântul.

 

Cât e frunza, tot de soare

Se ascunde la culoare,

Iar când soarele o doare

Frunza cade visătoare.

 

Poartă caii dorul frunzei

Ca doina dulceața buzei,

Neputându-l, pasămite,

Șuiera fără copite.

 

MERINDEA

 

Pornisem cu toții la drum,

Avurăm merinde, cuvinte,

Iar unul a mers înainte,

Iar unul căzuse pe drum,

Iar unul a spus că se vinde,

Iar unul fură din merinde,

Iar unul murise flămând,

Iar unul a plâns că se vinde,

Iar unul a râs înjurând,

Iar unul a râs că se minte

Dar unul a mers sângerând,

Dar unul pe cruce se-ntinde,

Dar unul a mers înainte,

Dar unul ajunge nainte,

Acela pornise crezând.

 

ÎNCORONARE

 

Eu sunt cântărețul acestui pământ

Ca greierele serilor, ca focul,

Ca mărul toamnelor topit de parfum.

Cine îmi ia fruntea în palme, rotundă,

Simte neistovitul ei dor de-a pluti

Pe munți și pe apele zbuciumate.

Căci eu sunt fiul mamei mele.

A mai fost cineva pe aici,

S-a frânt și-a iubit nesătul.

N-au trecut bine nici ani,

Nici n-au zburat bine anii

Din inima uriașelor păsări fugind în câmpii.

Acum e un cimitir alb, o clară vecie,

Un câmp verde și răcorit.

Țara mea se arată înaltă, dreapta mea spune:

Pe-aici înainte, Fiule,

E-o pădure cu aripi și-un capăt;

Ochii închiși în lumini,

Dar Mie aduceți-Mi darul Marii Împărății,

Împăraților,

Și-l voi pune pe fruntea Poetului.

 

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Moldov și personajele sale
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Tudor Vasiliu - Asupra acestei lumi păstrează-ți ochiul deschis și limpede

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Renault câștigă două premii la cea de-a 37-a ediție a Festivalului Automobile International
(P) •    Renault 5 Prototype a fost ales Cel mai Frumos Concept Car al anului 2022 cu peste 70% din voturi.•    În așteptarea următoarei sale relansări în 2024, Renault 5 Prototype a cucerit deja inimile clienților.•    Conceptul Renault SUITE N°4, creat în colaborare cu designerul francez Mathieu Lehanneur primește mențiunea specială din partea juriului.
Cornel Șfaițer după ce avem în sfârșit selecționer: Echipa națională nu trebuie refuzată
Președintele Consiliului Director al Politehnicii Iași, Cornel Șfaițer, a salutat numirea lui Edi Iordănescu în funcția de selecționer și crede că noul tehnician este capabil să obțină rezultate la echipa națională.
Părculeț cu foișor, bănci și iluminat inteligent lângă Liceul Pedagogic – FOTOGALERIE cum va arăta
Valoarea investiției este de 332.539 de lei.
Aproape 600 de noi infectări la Botoșani, municipiul se apropie de 15 la mie – SITUAȚIA zilei
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
Recepție la lucrările de stabilizare a alunecărilor de teren de la Roma-Nicșeni și Dumeni-Havârna – GALERIE FOTO
Lucrările de stabilizare a alunecărilor de teren de pe DJ296, sectorul Roma – Nicșeni, și de pe DJ 293, Dumeni – Havârna, prima fază a celor două proiecte de modernizare, au fost finalizate.
Memorialul Ipotești dat din nou în judecată de propriul jurist
Proiectul de hotărâre privind aprobarea achiziționării de servicii juridice de asistență și reprezentare a Memorialului Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” Botoșani urmează să fie votat de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare.
Botoșăneanca de la Avocatul Poporului: Persoanele nevaccinate trebuie să aibă acces în instituții / Se vor lua niște măsuri
Condiționarea accesului la locul de muncă din cauza nevaccinării este neconstituțională, spune Renate Weber, care anunță și că se vor lua măsuri în acest sens.
PRIMII copii vaccinați la Botoșani, sute de doze au ajuns în județ
De miercuri la Botoșani a început vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.
Directorul DSP Botoșani: Virusul a fost determinant în ceea ce priveşte decesul bebelușului
Fetița de două luni și trei săptămâni s-a stins din viață marți. A intrat în stop cardio-respirator, iar medicii nu au mai putut să o salveze.
Loading...
Concert emoționant la Botoșani, medicul-dirijor debutează alături de tatăl artist: Un vis împlinit - FOTO
Vineri, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, melomanii vor fi părtași la una dintre cele mai emoționante producții artistice.
VICTORIE la Cercul Polar, Iulian Rotariu este pentru a cincea oară campion mondial
Având în vedere că ultramaratonul era de patru zile, iar pompierul botoșănean a terminat cursa după două zile, ne aflăm și în fața unui nou record!
Medicul botoșănean care a intrat cu bolidul în două autoturisme: Surpriza polițiștilor când i-au măsurat alcoolemia
Medicul se afla la volanul unui autoturism marca Audi Q7, iar la un moment dat, în apropierea unei stații PECO, a intrat în coliziune cu un autoturism.
Femeie lovită în plin pe trecerea de pietoni: De fiecare dată când traversez acolo îmi ies din pepeni…
S-a întâmplat în această dimineață, în zona industrială a municipiului Botoșani.
”Bani din cer” pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani - FOTOGALERIE
Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, atât sâmbătă, 29 ianuarie 2022, cât și duminică, 30 ianuarie 2022, de la ora 18.00, la spectacolul ”Bani din cer”, de Ray Cooney.
Loading...
Cum a reușit Leon Dănăilă să treacă peste pierderea soției: Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune
Leon Dănăilă mergea în fiecare zi cu flori la soția lui atunci când aceasta era în spital, chiar și când Alexandrina intrase în comă.
Drifturi ratate la Cornișa, amatorii de senzații tari au bușit BMW-ul În stâlp – FOTOGALERIE
Drifturi, noaptea trecută, în parcul de agrement al municipiului reședință de județ.
Polițiștii au oprit la graniță un camion radiat din circulaţie de către autoritățile belgiene
Bărbatul de 38 de ani s-a ales cu dosar penal.
O nouă actriță la Teatrul „Mihai Eminescu”: M-am îndrăgostit de atmosfera colegială și de potențialul artistic al trupei - FOTO
Teatrul „Mihai Eminescu” este mai bogat începând din acest an.
Comorile neștiute ale județului: ”Micul Sfinx” din Botoșani
Știați că pe raza județului Botoșani ne putem mândri cu existenta unui "micuț Sfinx"?
Bebelușul de doar două luni și jumătate cu test pozitiv s-a stins pe patul de spital
O mamă și-a văzut fetița de doar două luni și jumătate răpusă de virus, medicii neputând să mai facă nimic pentru a-i salva viața.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”În același timp, pentru că tot a amintit dl Simion că i-am fost profesor în urmă cu mai bine de un deceniu, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la masteratul de istoria comunismului din România, aș face o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9443 lei
USD
Dolarul SUA
4.3840 lei
CHF
Francul elveţian
4.7621 lei
GBP
Lira sterlină
5.9238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8393 lei
XAU
Gramul de aur
260.3177 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2439 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3742 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1457 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4884 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2017 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.2 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
1.9 o C
Darabani
0.2 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
-0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.