Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Dan Lucinescu, exemplu de demnitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Dan Lucinescu.

În 22 iulie, se împlinește un an de la trecerea în neființă a lui DanLucinescu, prozator, memorialist, dar și deținut politic care a trecut prin malaxorul gulagului comunist, rămânând vertical, chiar dacă a fost supus unor torturi greu de imaginat

 

Născut în Botoșani pe 21 mai 1927, Dan Lucinescu a urmat Școala de Zbor de la Sânpetru, Liceul Militar „Ștefan cel Mare” din Cernăuți, înscriindu-se apoi la Școala Militară de Ofițeri, la care a trebuit să renunțe în 1945. În același an, s-a înscris la Facultatea de Matematică și Facultatea de Fizică-Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde însă este student doar până în 1948, când, în urma legăturilor pe care le avea cu legionarii din Moldova, este arestat și condamnat la 15 ani de muncă silnică, fiind închis, până în 1963, la Târgu Neamț, Galata, Iași, Suceava, Jilava, Pitești, Gherla, Aiud. A fost supus la chinurigroaznice: după ce ajunge la Suceava, încearcă să se sinucidă de teamă că, sub tortură, ar putea să-i divulge pe colaboratorii rămași în libertate; în urma bătăilor, i se cangrenează talpa stângă; la Pitești, este ținut o iarnă întreagă dezbrăcat și cu geamul deschis, este torturat continuu timp de câteva luni, lovit în cap până își pierde cunoștința; în august 1951 este transferat la Gherla, iar în 1955 ajunge la Aiud, unde se află până la eliberare (1963). În perioada detenției, întreaga familie i-a fost supusă represaliilor: tatăl – trimis în domiciliu forțat; mama și una dintre surori – închise; altă soră a trebuit să abandoneze facultatea; averea – confiscată.

 

Toate chinurile prin care a trecut au fost descrise mai târziu în cartea Jertfa (1997): „Bătaia cu ciomegele, cozile de mătură, bocancii, pumnii era alternată pentru cei ce se prăbușeau în stare semiconștientă cu așezarea într-o poziție fixă. /…/ În aceste condiții toată existența noastră era o concentrare spre cer. /…/ Este posibil ca unii să fi supraviețuit, fără a mai fi oameni întregi din punct de vedere fizic niciodată”.

 

După eliberare, Dan Lucinescu s-a angajat sudor la Șantierul Energo Montaj București. A reușit să-și reia studiile abia în 1975, brevetând ulterior mai multe invenții în țară și în străinătate și publicând peste 300 de lucrări tehnice.

 

În afară de cartea de mărturisiri Jertfa, a scris proză istorică și literatură de călătorie:Lupta (1997); Întoarcerea din neguri: 1963-1987 (1998); Prin Europa: din Scandinavia în Pontul Euxin (1998); Spre război: 1939-1941 (1998); Voievodul (1998); Ștefan cel Mare și Sfânt (2002). Este autorul biografiei Părintele Arsenie Boca, un Sfânt al zilelor noastre (2009).

 

Toate cărțile lui Dan Lucinescu sunt omagii aduse demnității umane, sacrificiului în numele neamului, suferinței ca formă de purificare. În Voievodul, este evocată figura lui Mihai Viteazul (pe câmpul de luptă, alături de familie și prieteni, în marile cancelarii europene), care, de-a lungul anilor, a devenit simbol al unității poporului român. Imaginea conducătorului ce se jertfește pentru poporul său este reluată și în Ștefan cel Mare și Sfânt. „Scurgerea inexorabilă a vremii și implicit evoluțiile permanente ale societății, afirmă Dan Lucinescu, antrenând mentalități și optici specifice, nu a estompat întru nimic nimbul de glorie al marelui Voievod, care este nemuritor, și nici pe cel al marelui Ștefan, în mintea și sufletul poporului pe care cei doi l-au servit până la sacrificiul suprem”.

 

Lupta și Spre război sunt cărți despre demnitate, dar și despre suferință, cu eroi ai istoriei moderne, „inteligenți, buni strategi, curajoși, viteji, cu credință în Dumnezeu, cu un bun și sănătos simț al umorului și un profund spirit de sacrificiu și dăruire”. Imaginea crudă a războiului este descrisă răvășitor:

 

„Tancurile rusești se apropiau vijelios, dar colonelul tăcea, împietrit. Toți îl urmăreau încordați. Dădu ordin să le regleze tirul la 30 de metri. Le părea o nebunie, rușii îi vor sfărâma sub șenile. Într-o nemișcare de moarte, toate tunurile antitanc așteptau ordinul de tragere. Rușii erau convinși de victorie. Atunci răsună, ca un tunet, glasul colonelului Oprin:

– Foc!

Douăzeci de tunuri au tras simultan în namilele de oțel de la mică distanță. Efectul a fost înfiorător. Tancurile veneau pe cinci coloane. Fiecare tun și-a atins ținta, în câteva secunde, 20 de tancuri rusești fiind fie în flăcări, fie răsturnate. Doar trei au reușit să scape.

Era alb ca varul, iar din ochi îi țâșneau flăcări. Convocă toți comandanții de baterii, care se aliniară în fața lui. Li se adresă:

– Aceste tancuri sunt lumânările aprinse de noi pentru morții din bateria nr. 2 la Herța. Să păstrăm un moment de reculegere! /.../

 

În noaptea de 19 mai 1944, în jurul orei 23, aproape o mie de bombardiere americane se năpustiră asupra Bucureștiului. O bună parte a capitalei era un rug de flăcări. În zona Gării de Nord totul era un infern. Intră pe Calea Griviței. Ambele părți ale străzii ardeau, iar șinele de tramvai erau aruncate în sus și contorsionate, cu gropi mari de bombe la fiecare pas. Căldura era mare, însoțită de fum. Nu a văzut până în Chitila niciun om. El era ca un strigoi, cu limbi de flăcări în jur și cu grinzi ce se prăbușeau peste tot. Era conștient de importanța momentelor pe care le trăia. Dorea să rămână lucid și pe cât posibil să memoreze cât mai mult din tot ce vedea în acea noapte. Multă vreme îi apărea în fața ochilor imaginea kilometrilor de clădiri în flăcări, unele prăbușindu-se spre el, în mijlocul șoselei. Mulți oameni au ars de vii pe Calea Griviței”.

 

Dan Lucinescu este un autor care trebuie citit și recitit. Cărțile lui – la fel ca biografia – prezintă demnitatea unei generații care a reușit să supraviețuiască și să renască prin credința în idealurile pe care nu le-a trădat, chiar dacă întreaga ei existență a fost o permanentă stare între viață și moarte.

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Alexandru Bardieru, preotul literat

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Campion mondial pentru a patra oară: Iulian Rotariu a CÂȘTIGAT și ultramatatonul “Ultra Bolivia Race'
Iulian Rotariu este primul și singurul român care a participat la această cursă, organizată de Canal Aventure. Concurenții au parcurs 220 km, în condiții extreme.
Iftime a răbufnit după FC Botoșani - FCU Craiova: E un nimeni în meseria asta! Atât poate, atât face! Mai e și încrezut
FC Botoșani a remizat cu FCU Craiova, scor 1-1, în etapa cu numărul 10 din Liga 1.
Durere fără margini la plecarea preotului Ionuț, poemul părintelui care a fost preluat de zeci de creștini: Aveam și aripi de lumină / Mă naște viața, mă-nghite cerul!GALERIE FOTO
Părintele Ionuț Miorcăneanu, parohul Bisericii „Sfinții Voievozi” Tudor Vladimirescu, județul Botoșani, a trecut la cele veșnice duminică, 26 septembrie 2021, în urma unui accident rutier.
FC Botoșani, remiză pe final de meci cu Craiova lui Mutu
FC Botoșani s-a înfruntat duminică cu FCU Craiova 1948 pe Stadionul Municipal, într-un meci ce a contat pentru etapa a X-a din Liga 1.
Cu Șoptică și vărul Flutur: Gata alegerile la PNL, echipa lui Florin Cîțu a câștigat pe linie – LISTA
Alegerile din Partidul Național Liberal au continuat și duminică la Romexpo fiind desemnați prim-vicepreședinții, vicepreședinții și secretarul general. Iar în urmă cu puțin timp au fost anunțate rezultatele. 
Cel mai temut interlop al Botoșaniului se plânge că îi sunt încălcate drepturile, a dat Penitenciarul în judecată - FOTOGALERIE
Considerat cel mai violent proxenet din România, care a făcut milioane de euro cu fete obligate să se prostitueze în Spania, interlopul Ioan Clămparu se plânge că îi sunt încălcate drepturile.
Zi de meci la Botoșani cu restricții: CUM se face accesul pe Stadionul Municipal
Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău, împreună cu jandarmi din Inspectoratul Județean Botoșani, polițiști și pompieri botoșăneni, va asigura măsurile de ordine și siguranță publică în municipiul Botoșani, la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și F.C. U Craiova 1948, partidă ce se va disputa astăzi,  26 septembrie 2021, pe stadionul municipal din localitate, cu începere de la ora 18.00.
Un nor toxic va acoperi întreaga țară, este generat de erupția unui vulcan
Vulcanul din La Palma generează un nor de poluanți care ajunge în România duminică. Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seară.
Zeci de noi îmbolnăviri la Botoșani, rata în municipiu tot crește – SITUAȚIA pe localități
Compartimentul de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani a transmis situația epidemiologică de la nivelul județului.
Loading...
Patru comune FĂRĂ medic de familie, botoșănenii plimbați pe drumuri pentru a fi consultați
La nivelul judetului încă există comune care nu au medic de familie. 
Angajări la instituțiile din Botoșani, de la director la șofer – LISTA posturilor
Mai multe posturi sunt disponibile la instituțiile din Botoșani.
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Val Gheorghiu, „orfevru al verbului”
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Val Gheorghiu.
FLĂCĂRI uriașe în curtea unui botoșănean, un depozit de furaje a ars ca o torță – FOTO & VIDEO
Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un foc în aer liber.
Prefectul Dan Nechifor: Este o zi frumoasă pentru România!
„Noul președinte al liberalilor va confirma speranțele unei altfel de politici!”, a arătat prefectul de Botoșani, la finalul zilei de 25 septembrie 2021.
Loading...
Polițiștii și jandarmii, verificări „la sânge” într-o localitate care se află în carantină – FOTOGALERIE
Amplă acțiune într-o localitate pentru care s-a instituit măsura carantinării.
Un fel de „Stanford” la Pomârla și Săveni! Cine vrea să ducă universitățile în județ
Este o propunere care este analizată la acest moment de specialiști la propunerea unor politicieni.
Fostul șef al LPF, laude către Iftime și Croitoru: E de felicitat și „gură mare” ăla
Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, crede că Marius Croitoru, antrenorul lui FC Botoșani, este tehnicianul momentului în Liga 1.
Un parlamentar de Botoșani a stat 3 ore la coadă la E.ON: Au fost oameni care au leșinat
Aglomerația cauzată de modificarea contractelor pentru furnizarea de gaze naturale a fost testată și de un deputat din Botoșani.
Acces în restaurante, la mall sau în alte locuri publice doar pentru vaccinați: Se intră printr-un anumit loc, unde se prezintă certificatul
Anunțul a fost făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
AUR-iștii de la Botoșani vor să aibă „voce” și sunt revoltați: ...începând cu nefurnizarea informațiilor despre vreme... LISTA
Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) – Filiala Botoșani au convocat o conferință de presă pentru a menține contactul cu botoșănenii, inclusiv propriul electorat.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am observat că cea mai mare problemă ridicată este lipsa unor locuri de joacă, solicitare care se repetă în cadrul tuturor întâlnirilor la care am participat. Pe această cale, fac un apel public către toți cetățenii care ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
24 septembrie 2021
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.2167 lei
CHF
Francul elveţian
4.5700 lei
GBP
Lira sterlină
5.7803 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8196 lei
XAU
Gramul de aur
237.8628 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2386 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3887 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0651 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3246 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1949 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.3 o C
Dorohoi
15.7 o C
Bucecea
14.8 o C
Darabani
12.5 o C
Saveni
15.9 o C
Ştefăneşti
18.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.