Ştiri
Scandal în școlile botoșănene: Profesori și elevi puși să semneze forțat petiții religioase

Mai mulți elevi și profesori din județele Botoșani, Neamț, Bacău și Timiș au reclamat, sub protecția anonimatului, că în școlile în care predau sau învață se strâng semnături pentru susținerea inițiativei de schimbare a Constituției privind căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Totuși, așa cum atrag atenția 19 organizații non-guvernamentale, inițiativa încalcă Legea Educației Naționale, care garantează respectarea independența elevilor în ceea ce privește ideologiile, dogmele religioase și doctrinele politice la care aderă.

Profesoară din Botoșani: S-au strâns semnături și la noi

În ultimele zile, asociația Accept a primit numeroase plângeri de la elevi și profesori care au povestit cum, în școlile lor, s-au făcut presiuni, uneori chiar din partea directorilor, pentru a semna inițiativa privind modificarea Constituției pentru stipularea căsătoriei între femei și bărbați. Astfel, un elev din Piatra Neamț a povestit cum directorul, care este și profesor de religie, i-a îndemnat pe copii să semneze inițiativa, în timp ce, pe Facebook, mai mulți profesori au recunoscut că în școlile lor s-au strâns semnături (captură foto trimisă de organizația Accept României libere). O profesoară din Botoșani a povestit, pe o rețea de socializare, că ”s-a semnat si la noi, dar au fost si elevi care au refuzat, s-au strans putine semnaturi, despre vreun fel de presiune asupra lor n-am auzit”.

ONG-urile cer anchete în școli

În urma acestor sesizări, 19 organizații non-guvernamentale au cerut Ministerului Educației și Inspectoratelor Școlare să demareze verificări și au atras atenția că această colectare de date cu caracter personal și de semnături în spațiul școlar în vederea modificării articolului 48 din Constituție ”este una de natură politică, întrucât scopul său este mobilizarea populației în vedere schimbării constituționale prin mecanisme politice. Mai mult, argumentele aduse în fața elevilor duc spre îndoctrinare religioasă și facilitează impunerea în spațiu școlar al punctului de vedere dogmatic al Bisericii Ortodoxe Române și al organizațiilor afiliate asupra orientării sexuale, homosexualității și familiei”.

De asemenea, atrag atenția ONG-urile, în România, elevii se simt discriminați și neprotejați: conform unui raport UNICEF din 2-14, șase din 10 adolescenți au fost hărțuiți la școală, iar o cercetare Salvați Copiii a arătat că 57 la sută dintre elevi simt anxietate, nesiguranță și încordare în mediul educațional.

Ministerul Educației: Există o lege care trebuie respectată

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, a precizat, pentru România Liberă, că ministerul are o poziție fără echivoc: ”Avem o lege a Educației care trebuie respectată în toate școlile”. Ea a făcut referire la articolul 7 din Legea Educației, care interzice manifestările de natură politică sau prozelitism religios în școli”. În aceste condiții, Ministerul Educației a cerut inspectoratelor școlare din județele unde s-au semnalat cazuri de strângere de semnături să se asigure că se respectă legea în școli. Totodată, Mirabela Amarandei a mai spus că inspectoratele nu știau despre aceste situații.

Consiliul Național al Elevilor: Nu am primit sesizări

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Horia Onița, a precizat, pentru România liberă, că CNE nu a primit, până în prezent, nici o sesizare privind campanii de strângere de semnături în favoarea modificării articolului 48 din Constituție.

Ce prevede Legea Educației Naționale

Art. 3. — Principiile care guvernează învățământul preuniversitar și superior, precum și învățarea pe tot parcursul vieții din România sunt:  (...) principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice; o) principiul incluziunii sociale(...) u) principiul respectării dreptului la opinie al elevului/studentului ca beneficiar direct al sistemului de învățământ.

Art. 4. — Educația și formarea profesională a copiilor, a tinerilor și a adulților au ca finalitate principală formarea competențelor, înțelese ca ansamblu multifuncțional și transferabil de cunoștințe, deprinderi/abilități și aptitudini, necesare pentru:(...) d) formarea unei concepții de viață, bazate pe valorile umaniste și științifice, pe cultura națională și universală și pe stimularea dialogului intercultural; e) educarea în spiritul demnității, toleranței și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului; f) cultivarea sensibilității față de problematica umană, față de valorile moral-civice și a respectului pentru natură și mediul înconjurător natural, social și cultural.

Art. 7. — (1) În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise activitățile care încalcă normele de moralitate și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și activitățile de natură politică și prozelitismul religios.

Purtătorul de cuvânt al BOR: Nu cunosc cazuri

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat, pentru România liberă, că Biserica Ortodoxă nu este implicată în această strângere de semnături și că nu cunoaște nici un astfel de caz. Totuși, a atras atenția Bănescu, că nu crede că poate fi vorba de presiuni și că fiecare este liber să semneze o astfel de petiție, dar nu înainte de a se informa cu privire la conținutul petiției. Biserica Ortodoxă a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, că Sfântul Sinod a decis sprijinirea amendării Constituţiei, pentru a scrie că familia este constituită prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.  "Această iniţiativă a mirenilor aparţinând mai multor culte este sprijinită de Biserica Ortodoxă Română, pentru că exprimă învăţătura acesteia despre familie, precum şi poziţia sa constantă din punct de vedere juridic", a precizat BOR.

Inițiativa privind amendarea Constituției a apărut la sfârșitul anului trecut și a fost demarată de Coaliția pentru Familie.  Atunci, organizațiile membre au arătat că vor definirea ”fără echivoc” a căsătoriei.

”Considerăm că 'soţi' este un termen deschis interpretărilor în contextul internaţional din ultimii ani. De aceea, pentru a proteja şi sprijini naşterea şi creşterea generaţiilor viitoare, considerăm că acesta trebuie înlocuit cu formularea din inţiativa noastră legislativă. Proiectul de lege propus revizuieşte articolul 48, alineat 1, din Constiuţia României astfel: 'Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor'", conform unui comunicat al Coaliției pentru Familie.
Totuși, Codul Familiei prevede deja că o căsătorie se încheie între un bărbat și o femeie.

 

SURPRIZĂ în cazul muncitorilor din Sri Lanka: ”NU vor să se întoarcă în țara lor, vor un alt angajator”
Ministrul Violeta Alexandru a discutat cu cei 36 de muncitori care, în cursul zilei de duminică, au fost urcați în autocare la Botoșani și duși pe Aeroportul Otopeni.
Pacient de 17 ani „livrat” de medicii suceveni la Pediatrie, confirmat cu COVID! A fost trimis înapoi la Suceava
Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati a avut primul pacient confirmat pozitiv cu noul coronavirus.
Peste 200 de botoșăneni băgați în izolare, în ultimele 24 de ore
Crește semnificativ, de la o zi la alta, numărul botoșănenilor aflați în izolare la domiciliu.
ASTĂZI: Botoșănean pârât la Poliție de concubină fiindcă a ieșit din casă
A fost amendat cu suma de 1.000 de lei.
Spitalul Mavromati angajează FĂRĂ concurs cinci persoane curajoase
Spitalul Județean Mavromati face noi angajări. 
Ordin de ministru: CUM se calculează media de admitere la liceu
Ordinul de ministru nr. 4.317/2020, prin care a fost aprobat Calendarul actualizat al organizării și desfășurării admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, va fi publicat în Monitorul Oficial.
Cinci cazuri noi la Botoșani în ultimele 24 de ore – TABEL cu situația de astăzi
Până astăzi, 25 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.283 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.630 au fost declarate vindecate și externate.
Bărbat oprit în trafic, s-a speriat la control și a încercat să fugă de polițiști - FOTO
Polițiștii i-au întocmit dosar penal.
Drept la replică al medicilor din Dorohoi privind afirmațiile managerului și ale primarului
Redăm mai jos un drept la replică transmis de medicii de la Spitalul Municipal Dorohoi cu precizarea că intertitlurile ne aparțin.
inpuff.ro
Loading...
NU au fost abandonați! POZIȚIA autorităților despre situația srilankezilor care au lucrat la Botoșani
Centrul Județean de Comunicare a transmis un punct de vedere referitor la situația cetățenilor srilankezi
CE spun medicii despre purtatul măştii: Trebuie pe cât se poate să faci…
Din cauza epidemiei de COVID-19, purtatul măştii a devenit obligatorie, prin Ordinul publicat în Monitorul Oficial.
Șfaițer îl laudă pe Becali pentru ultimul transfer: O să dea lovitura cu el
Cornel Șfaițer, președintele lui Sepsi Sfântu Gheorghe, îl laudă pe finanțatorul echipei roș-albastre și spune că Tand este un jucător cu multă calitate.
AVERTIZARE meteo: Ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină în toată țara
Meteorologii au emis o avertizare de vreme rea.
Răzvan Rotaru: Domnule senator Șoptică de ce nu cereți demisia lui Flutur de la Suceava pentru morții de COVID și abuzurile de care se face vinovat?
Deputatul social-democrat botoșănean Răzvan Rotaru îi cere senatorului liberal Costel Șoptică să își asume responsabilitatea alături de colegii liberali din Guvern pentru tragerea la răspundere a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care se face direct vinovat de izbucnirea focarului de infecție cu coronavirus de la Spitalul Sfântul Ioan cel Nou.
Loading...
Aceeași Mărie, cu altă pălărie! Șefa Casei de Asigurări demisă și repusă pe funcție
Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a emis o decizie prin care a schimbat din funcție toți președinții directori generali ai caselor județene de asigurări de sănătate, inclusiv la Botoșani.
Un șofer sfidător de 19 ani tras pe dreapta de un echipaj de polițiști rutieri
Un echipaj de la Biroul Rutier a oprit în trafic un autoturism care circula pe un drum public.
Un bărbat care se furișa în casele oamenilor, prins de Poliție după ce i-au răscolit casa
Actele de furt continuă să aibă loc la Botoșani, cele mai multe fiind comise de persoane fără ocupație care nu obțin venituri de niciun fel.
Firma care a iscat scandalul cu srilankezii angajează specialist resurse umane – LISTA locurilor de muncă
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a publicat lista locurilor de muncă valabilă pentru săptămâna în curs.
145 de ani dela înființarea PNL în România, liberalii botoșăneni sărbătoresc cu… o listă de investiții
Pe data de 24 mai 2020, pentru prima dată, momentul istoric pentru PNL a fost marcat într-un grup restrâns de câteva persoane care au depus jerbe de flori la statuia lui Ion Pillat din Părculețul Junior dar și la bustul din  Primărie a lui IC Brătianu.
Ministrul Muncii, despre sri-lankezii de la Botoșani abandonați la Otopeni: ”Traversăm o perioadă grea, cu multă tensiune”
Violeta Alexandru s-a deplasat noaptea trecută la Aeroportul Otopeni, acolo unde cei 36 de muncitori trimiși de la Botoșani în două autocare au aflat că nu au nici un avion pentru a ajunge în țara lor.
Care impunere dogmatica mai Cernea si celelalte ONG-uri??? Toti sunteti finantati din Belgia! Acolo unde doar in centrul oraselor e frumos si curat. In rest pe strazi doar drogati si bucefali din astia cu capun-ntre fese.... Ti se mishca bucile???Uite ca in Viisoara MAre si Viisoara Mica la scoli au fost Penticostalii si au dat Biblii de-ale lor.... Si nimeni nu s-a sesizat inca pe nici un forum, pe nici un ziar. Ala e prozelitism taica!!
16 ianuarie 2016, 23:04
Unde au vazut unii prozelitism religios prin aceste semnaturi? Bolnaviori...
16 ianuarie 2016, 16:19
Aceste ong-uri de obicei acuza dupa sesizari anonime, fara probe concludente.
16 ianuarie 2016, 13:57
o familie este constituita din uniunea dintre un barbat si o femeie, pe cine deranjeaza acest aspect milenar?, daca unii vor sa-si faca de cap, s-o faca in dormitorul lor , nu in vazul lumii si la primarie.
16 ianuarie 2016, 11:12
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am venit într-o țară săracă, în care un profesor câștigă 250 de euro pe lună. Prețurile din magazine nu sunt mult mai mici ca în Austria. Am întâlnit o grămadă de oameni nemulțumiți. Starea de spirit a lor nu e una ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8396 lei
USD
Dolarul SUA
4.4406 lei
CHF
Francul elveţian
4.5685 lei
GBP
Lira sterlină
5.4098 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1220 lei
XAU
Gramul de aur
247.0285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3804 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9040 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1766 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.