Ştiri
Preoții în vremea COVID: ”Este o situaţie delicată fiindcă bisericile nu mai au niciun fel de venit”

Sute de preoţi din Eparhia Iaşului, printre care și cei din Botoșani, au ajuns în situații dificile şi, în disperare de cauză, cer ajutorul superiorilor.

Este cazul mai ales al preoţilor cu familii mai grele, cu copii, cu soţii în şomaj tehnic sau fără serviciu, ştiut fiind că venitul preoţilor este doar într-o foarte mică măsură, sub 500 lei/lună, asigurat din afara contribuţiilor oferite de comunitate.

 

 

Sute de preoţi au nevoie de ajutor

 

Numeroşi preoţi din Eparhia Iaşilor, din judeţul Iaşi, dar şi din Botoşani şi Neamţ, se află într-o situaţie critică în urma restrângerii activităţii şi închiderea bisericilor din cauza riscului de răspândire a infecţiei cu noul coronavirus.

 

Potrivit Ziarul de Iași, mai mulţi dintre ei nu îşi mai pot strânge banii de salariu, iar cum preotesele sunt în şomaj sau nu muncesc, nu au cu ce să îşi hrănească familiile, şi au nevoie de ajutorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

 

La nivelul Mitropoliei are loc o centralizare a situaţiei persoanelor care au nevoie de ajutor până luni, când se va şti exact un număr concret de preoţi aflaţi în această situaţie. Cifrele generale până acum însă vorbesc de peste 3, poate chiar 400 de preoţi, în contextul în care în Eparhie sunt circa 1.200.

 

„În Eparhie, în general, în toate judeţele - Iaşi, Botoşani şi Neamţ - este o situaţie delicată fiindcă bisericile nu mai au niciun fel de venit, iar donaţiile care veneau înainte s-au rărit foarte mult şi ele, astfel că avem preoţi în situaţii complicate“, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

 

 

Din contribuţia de la stat, maximum 500 lei salariu

 

Fiecare preot primeşte, ca remuneraţie lunară, o contribuţie de la stat corelată cu diferite vechimi şi funcţii din învăţământul preuniversitar. Pr. Constantin Sturzu a explicat însă că banii respectivi sunt folosiţi pentru a acoperi taxele pe muncă, precum impozit, contribuţiile la pensii şi la asigurările de sănătate, iar din acea contribuţie primită de la stat un preot rămâne cu maximum 500 de lei pe lună, în funcţie de nivelul, grupa şi gradul de salarizare. Diferenţa până la salariul integral şi-o completează un preot din contribuţiile din parohie şi din vânzările făcute în cadrul bisericii, cum ar fi lumânările.

 

„Lumânările vin cu un preţ din fabrică, parohia cumpără prin Protopopiat, şi au voie să îşi pună un adaos, şi de acolo le rămâneau bani ca să plătească utilităţile şi din diferenţă să completeze la salariu sau la donaţiile pentru cheltuielile parohiei. Facturile la utilităţi au mai scăzut în ultima vreme, pentru că accesul credincioşilor este interzis, şi unele biserici stau mai mult închise, dar tot au fost încălzite când s-au ţinut slujbele, spre exemplu“, a declarat, potrivit sursei citate, pr. Constantin Sturzu.

 

Până acum, unii preoţi au mai avut rezerve, dar în aceste momente situaţia devine problematică şi la ei, iar de aceea Mitropolia analizează o situaţie şi caută să identifice în special acele familii unde nu există niciun fel de venit - preotul nu mai are venituri de la biserică, preoteasa nu lucrează, şi mai sunt şi doi-trei copii în familie.

 

 

Fondul „Păstorul cel bun“, preoţi ajutaţi din 2007

 

Până în prezent, de când a venit la Iaşi Mitropolitul Teofan, a fost înfiinţat fondul „Păstorului cel bun“ în care a fost transferată toată contribuţia care venea dinspre parohii înainte direct la Eparhie pentru a acoperi cheltuielile acesteia. De la înfiinţare au existat lunar câteva sute de preoţi care nu puteau să îşi asigure un venit din parohia lor pentru a se putea susţine, în special cei din sate cu 50-60 de familii, unde la biserică nu vin foarte multe persoane, arată sursa citată.

 

„De unde venituri la acei preoţi, dacă vin 10-15 oameni la biserică, majoritatea bătrâni fără venituri. Astfel că acele parohii nu contribuiau la fondul realizat, ci doar cele care aveau venituri suplimentare, în schimb primeau ajutor familiile preoţilor. Fondul a existat şi înainte - este un ajutor care se dă în special familiilor preoţeşti cu mulţi copii şi familiilor unde venitul pe membru de familie e sub o anumită limită“, a explicat pr. Constantin Sturzu.

 

El a spus că sunt şi cazuri de preoţi din Iaşi care ajung în situaţia de a putea beneficia de acest fond, fiindcă au parohii mici, cu puţini credincioşi, şi nu îşi pot completa veniturile, mai ales când preoteasa nu are un loc de muncă şi au mulţi copii. Luni va fi centralizată situaţia din teritoriu şi vor fi întocmite scheme de ajutorare a preoţilor, urmând a fi suplimentată suma disponibilă în fondul „Păstorul cel bun“.

 

loading...
ACUM: Slujbă cu doi preoți, dar FĂRĂ CREDINCIOȘI de hramul orașului – VIDEO & GALERIE FOTO
Preoții slujesc SINGURI în biserici, ce se întâmplă la botez sau înmormântare

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ASTĂZI: Mașină cu roțile –n sus, două persoane rănite - FOTO
Un eveniment rutier a avut loc duminică în județul Botoșani.
GALERIA CU POEȚI: Robert G. Elekes - spectacolul contradicțiilor
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică a rubricii GALERIA CU POEȚI, câte un laureat al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opus Primum.
DOLIU: S-a stins din viață un preot din Botoșani
Un cunoscut preot din Botoșani a murit.
Doina Federovici: La Consiliul Județean voi continua programele de asfaltări și extinderi de utilități publice inițiate de PSD pentru fiecare localitate
Candidatul PSD pentru Președinția Consiliului Județean Botoșani a prezentat astăzi cele două programe, „Infrastructură rutieră județeană” și „Acces la utilități publice pentru botoșăneni” prin care vor fi continuate asfaltările pe drumurile județene și extinderile rețelelor de apă, canalizare, gaze și curent electric în localitățile din județul Botoșani.
LOCURILE uitate din Botoșani unde au avut loc adevărate băi de sânge
Două dintre cele mai sângeroase bătălii date de voievozii faimoşi ai istoriei românilor au avut loc pe teritoriul de astăzi al judeţului Botoşani. Una dintre acestea a fost considerată un adevărat punct de cotitură iar cealaltă a intrat în legendă prin tratamentul inuman aplicat prizonierilor de război.
Roxana Țurcanu: Aritmetica electorală și încrederea botoșănenilor!
În ultima perioadă, PSD-ul și PNL-ul duc dezbateri acerbe pe tema votului util, sugerând electoratului că nu merită să își irosească votul pe candidații cu șanse reduse de a fi aleși.
AZI DIMINEAȚĂ: Autobuz cuprins de flăcări, incendiul a fost pus intenționat - FOTOGALERIE
La sosirea pompierilor, autobuzul ardea în totalitate.
Proteste anti - măști la școală pentru elevi, premierul Orban, răspuns de la Botoșani: Îmi pare rău că există unii care parcă nu-și iubesc copiii
În mediul online circulă o petiție pentru ca măștile de protecție să nu mai fie obligatorii la școală pentru copii. În capitală și alte localități, sâmbătă de la ora 16:00 au fost organizate proteste pentru a atrage atenția factorilor de decizie.
Zvonuri că școlile s-ar închide iar după 1 octombrie – RĂSPUNSUL premierului Orban, de la Botoșani
Au fost părinți care și-au scutit copiii de la școală ferm convinși că oricum unitățile de învățământ se vor închide după alegerile locale din 27 septembrie.
Loading...
Ludovic Orban a promis la Botoșani căi ferate moderne și trenuri care să circule cu 160 km la oră
Pe lângă infrastructura rutieră, premierul României, Ludovic Orban a declarat la Botoșani că și-a propus realizarea unui alt proiect de investiție de interes național și anume reabilitarea tuturor tronsoanelor de căi feroviare.
Flutur, discurs de luptă în fața liderului național al PNL și a „fraților” candidați: PSD a însemnat în toți acești ani Partidul Sabotării Dezvoltării - VIDEO
Primarul municipiului reședință de județ i-a transmis premierului Ludovic Orban, președintele PNL la nivel național, că a ajuns din nou la Botoșani într-un moment extrem de important pentru viața politică a României.
Lansare de candidați în prezența premierului cu forțe de ordine, amfiteatru și monitor uriaș cu mesaje electorale: Toată suflarea penelistă de la Botoșani v-a așteptat: VIDEO & FOTO
Pentru vizita premierului Ludovic Orban accesul spre două dintre obiectivele din parcul Cornișa, respectiv amfiteatru și patinoar a fost restricționat autoturismelor. Participanții la evenimentul electoral au avut o parcare special amenajată pentru această vizită, pe un teren neutilizat.
ULTIMĂ ORĂ: Copil pe bicicletă lovit în plin de un taximetrist – GALERIE FOTO
Un copil a fost transportat la spital cu ambulanța de terapie intensivă mobilă în urmă puțin timp.
S-a făcut anunțul: PSD face majoritatea cu Pro România la Consiliul Județean și Consiliul Local
Anunțul a fost făcut de  președintele PSD, Marcel Ciolacu. 
Loading...
ALERTĂ: Polițiștii caută o tânără de 18 ani care a dispărut de acasă - FOTO
Persoanele care dețin informații care pot conduce la găsirea acesteia sunt rugate să apeleze serviciul unic de urgență 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliție.
ACUM: Pleiadă de liberali la Cornișa, în așteptarea premierului - FOTOGALERIE
Ludovic Orban urmează să ajungă la Botoșani în aproximativ un sfert de oră.
Mihaela Huncă: La Mulţi Ani Pro România Botoşani! Organizaţia judeţeană împlinește doi ani de la înfiinţare!
Zi specială  pentru membrii şi simpatizanţii PRO România  Botoşani! Împlinim doi ani de când suntem în slujba botoşănenilor, doi ani de când PRO România a început la Botoşani un proiect politic nou care îi implică și îi reprezintă pe toți cei care cred în România. Deşi suntem o formaţiune tânără, în doi ani familia Pro România Botoşani a devenit din ce în ce mai numeroasă.
1.333 de cazuri noi de covid înregistrate la nivel național – TABEL
Până astăzi, 19 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 111.550 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
Creștere a cazurilor de COVID-19 înregistrată la Botoșani în ultimele 24 de ore
Statistica de la nivelul județului Botoșani pentru cel mai recent interval de numărare indică o creștere a cazurilor pacienților care s-au infectat cu virusul SARS-COV-2.
Petiție semnată de sute de mame din Botoșani și proteste anunțate în toată țara: Stop mască la școală!
Părinți din întreaga țară dar și de la Botoșani protestează în diverse moduri față de obligativitatea pentru elevi de a purta mască de protecție la școală.
sa respectam preotii, caci nu am vazut vreunul care sa isi bata joc de oameni, avem nevoie de preoti si de biserici, pana la urma scris este ca preotii se intretin cu cele primite de la credinciosi, si ei sunt oameni, au familii, dece sa fim rai, judecandu-i?, eu stiu preoti care au ajutat din buzunarul lor pe multi oameni, insa mai presus de orice daca respectam biserica strabuna, ii respectam si pe preoti, asa ca sa ne respectam pe noi, Doamne ajuta, cine vrea sa ajute, cine nu, macar sa taca
27 aprilie 2020, 14:44
SA MAI SCOATA SFINTIILE LOR BANI DIN BUZUNARELE ALEA MARI A LOR,CA ATUNCI CIND PRIND MOMENTUL JUCHESC SI DE PE VIU SI DE PE MORT..UNU NU DA O CHITANTA.AR TREBUI SA LE FIE RUSINE,DAR OARE AU ?
27 aprilie 2020, 06:45
saracii de ei.... mi e greata !!!
27 aprilie 2020, 01:42
Pentru Eugen, Tor si Johnyy!Sunt crestin ortodox si credincios. Nu cel mai mare credincios, nici cel mai bun dar sunt acel credincios care a alergat la usa bisericii la necaz sa se roage. Si a primit un sfat bun....Voi ajuta biserica in masura posibilitatilor mele. La fel o vor face altii ca mine. Pentru ca eu stiu ca in orasul acesta sunt preoti deosebiti care dau zilnic de mancare la saraci, care strang copii din cartier si fac meditatii gratuite pentru scoala... si exemplele pot continua. Exemplele mele, la fel pot continua si exemplele voastre despre lucruri necuvenite. Voi va uitati cu invidie la faptul ca un preot are Mercedes, eu ma uit cu bucurie ca el are. Este o diferenta despre felul in care priviti... si in care prevesc eu.
26 aprilie 2020, 22:19
Nici noi care suntem arestaţi la domiciliu. (la fel ca tâlharul bătrânei), nu mai avem bani, facem foame iar pe putorile de la conducere le doare drept în popou, ei mănâncă până damblagesc, de aia îşi şterg bocancii de noi. În legislaţia din SUA ce suportăm noi în zilele astea se cheamă arest la domiciliu, probabil suntem din lotul lui Gorghiu. Puşcăriaşii din puşcării primesc zilnic mâncare noi nici cât puşcăriaşii nu avem drepturi. Cât o să vă mai bateţi joc de noi? Dacă vă tremură târtiţa de frica virusului emigraţi dracului că oricum aici sunteţi în plus!
26 aprilie 2020, 22:13
Si, ma rog, de ce preotesele nu muncesc? Ce au? Frezoane?
26 aprilie 2020, 22:12
Nu m-ai au bani de benzina la mercedes
26 aprilie 2020, 21:06
Nu au bani ? Asta era nu ? De asta pun oamenii în pericol ? Să le fie rușine
26 aprilie 2020, 20:19
Nu mai sunt înmormântări zilele astea,sau de acolo nu se fac multi bani?
26 aprilie 2020, 19:53
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.