Ştiri
Povestea impresionantă a călugărului care a construit PEȘTERA de la Sihăstria Voronei

Călugărul se nevoia la Sihăstria Voronei şi avea chilia alăturată de cea a Patriarhului Teoctist.

Peştera de la Sihăstria Voronei a fost construită de Părintele Ioachim, Ion Boghian - pe numele lui dinainte de călugărie, din satul Oneaga. După Revoluţia din 1989, fiind profesoară de Religie, i-am scris Patriarhului tot ceea ce ştiam despre Părintele Ioachim, fratele bunicii mele, Maria Boghian, iar el mi-a răspuns şi mi-a transmis că faptele părintelui Ioachim sunt cunoscute şi consemnate undeva, în scrierile bisericeşti.

 

În timpul războiului din 1944, ruşii devastau nu doar locuinţe, poveşti de viaţă, ci şi biserici. Părintele Ioachim a avut, atunci, iniţiativa de a lua odoarele bisericii de la Sihăstria Voronei şi pe ale celei de la Vorona, în care vieţuiau călugări pe atunci, şi le-a adăpostit în peştera din apropierea mănăstirii. Apoi, venind la Oneaga, a stat de vorbă cu nepotul său, Neculai Popescu, pe care l-a găsit păscând vitele şi l-a rugat să vină să îl ajute. Itinerariul său avea să fie unul neobişnuit: trebuia să meargă pe firul râului şi să se oprească în locul în care va vedea o cămaşă agăţată într-un băţ. După ce şi-a sfârşit treburile, Neculai a plecat pe râu, spre a-şi asuma rolul său în planul Părintelui Ioachim. Odoarele au rămas aici până la încheierea războiului.

 

Mai târziu, şi Neculai s-a călugărit, iar toate aceste detalii de la el le ştiu - un călugăr cărunt, cu barba lungă şi albă, ca în poveşti. Mi le-a spus în drum spre peşteră - locul în care cei doi au devenit ctitori, în toată puterea cuvântului. Ajutaţi fiind şi de alţi oameni ai locului, au ridicat mai întâi şase chilii, apoi locul de închinăciune, o magazie pentru alimente, o masă lungă, mărginită de două bănci. La final, au luat odoarele celor două biserici şi le-au adăpostit aici, până la sfârşitul războiului. Demn de menţionat este şi faptul că, nu departe de biserica Sihăstriei, într-o căruţă plină cu pietre stătea un „om nebun”, iar când cineva încerca să se apropie, îi alunga - poate că făcea şi el parte din planul lor.

 

Au construit, apoi, o clopotniţă şi o fântână, mai ales că tatăl lui Neculai era meşter cunoscut în zonă. După ce au început să sape şi au găsit izvorul, l-au înfundat cu haine şi au consolidat fântâna din piatră, care era destul de adâncă. De aceea, la un moment dat Părintele Ioachim l-a chemat pe tatăl lui Neculai şi i-a spus să nu mai coboare, deşi lăsase acolo uneltele, fiindu-i teamă că se va surpa pământul peste el şi îl va pierde. Deşi acea groapă s-a acoperit, cu timpul, până astăzi se poate vedea o adâncitură lângă locul de închinare, care mi-a fost arătată de Neculai.

 

Tot el mi-a mai povestit cum, într-o seară, Părintele Ioachim l-a trimis pe un muncitor în magazia cu alimente. I-a spus să nu se teamă, din cauza şerpilor, şi să aducă toată mâncarea pe masă. „Mâncaţi mai potolit, măi, că mâine dimineaţă nu mai avem mâncare!” - le-a spus muncitorul. În acele clipe, văzând Părintele Ioachim că oamenii se sfiesc, le-a spus să nu se ridice de la masă până când nu vor fi mâncat tot. A doua zi, dimineaţă, pe când părintele îşi făcea pravila, s-au auzit dintr-odată glasuri de femei. Veniseră să le aducă turte coapte pe plită, cu ulei şi zahăr - iată puterea rugăciunii!

 

Părintele Ioachim, pe lângă rolul său de „stareţ”, se ocupa şi de grădina de legume. Pentru că era foarte priceput în a pune murături pentru iarnă, au venit părinţi de la Mănăstirea Cetăţuia şi l-au luat la Iaşi. După trecerea la cele veşnice a mamei mele (1987), am mers şi eu la Cetăţuia, să-l văd pe Părintele Ioachim - simţeam că am această datorie, să-l vizitez. Însă, din păcate, după doar un an, aveam să îl vizitez doar în cimitir, părintele trecând la Domnul în anul 1988.

 

Când s-au adus moaştele Sfântului Onufrie la Biserica Sihăstria Voronei, soborul de preoţi şi ierarhi, din care a făcut parte şi IPS Părinte Teofan, au urcat cu toţii la peşteră şi au sfinţit locul de închinăciune, iar monahul Neculai le-a povestit tuturor faptele petrecute aici de-a lungul vremii.

 

Am aflat, apoi, că pâmăntul pe care se află peştera aparţine Mănăstirii Popăuţi, biserica mănăstirii fiind ridicată de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, întreg ţinutul Botoşanilor fiind loc domnesc.

 

Toate aceste fapte ale Părintelui Ioachim mă onorează şi, în acelaşi timp, mă impresionează. De aceea, în anul 2011, prin Fundaţia „Ştefan Luchian”, a cărei preşedintă sunt, am cerut voie părintelui stareţ Ghedeon să ne permită să pictăm din nou interiorul peşterii, lucru care s-a şi întâmplat. Împreună cu doi profesori şi doi elevi am realizat acest lucru, am aşezat în Altar o Sfântă Cruce mai mare, sculptată, am adus şi covoare tradiţionale, ţesute în casă, şi am bătut în perete o placă din lemn, pentru ca toţi cei care vor ajunge aici să ştie că locul a fost construit de Părintele Ioachim din Oneaga.

 

Personal, l-am rugat pe arhitectul biroului judeţean, Mihai Mihăilescu, să mă însoţească până la Sihăstria Voronei, la peşteră, pentru a vedea dacă putem reconstrui locul aşa cum a fost odinioară. Mi-a spus că, din păcate, acest lucru nu este posibil, din pricina alunecărilor de teren din zonă, o eventuală soluţie fiind doar mutarea completă a peşterii mai sus, pe un platou.

 

Am decis să las totul întocmai, aşa cum a vrut Dumnezeu şi aşa cum se găseşte şi astăzi. Poate că ceea ce am realizat nu este de mare trăinicie, dar e tot ceea ce am putut face în momentul respectiv. Apa continuă să se scurgă pe pereţi, iar spre apus, soarele puternic va deteriora, în timp, pictura. Chiar dacă placa din lemn va putrezi şi ea, faptele Părintelui Ioachim vor rămâne, cu siguranţă, în memoria colectivă şi în scrierile bisericeşti - ca pildă adusă nouă şi urmaşilor noştri.

 

Prof. Aglaia Corneanu, nepoată a Părintelui Ioachim şi preşedinta Fundaţiei „Ştefan Luchian” din Botoşani, în Ziarul Lumina

 

loading...
Icoană unicat în lume ascunsă într-o biserică din Botoșani - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
FAZA ZILEI: Pedeapsă cruntă la o nuntă din Botoșani după ce câteva tinere au furat mireasa – GALERIE FOTO
Câteva tinere de prin Vorona și împrejurimi se vor gândi cu siguranță mult mai bine de acum înainte dacă să fure mireasa pe la nunțile la care merg. Și aceasta după pățania pe care au trăit-o în urmă cu exact o săptămână.
Antrenorul clujenilor e praf înaintea meciului cu FC Botoșani: Ar mai lipsi să-mi pun patul aici
FC Botoșani o întâlnește sâmbătă, de la ora 21:00, pe CFR Cluj într-un meci din cadrul etapei a VII –a din Liga 1. Partida are loc la patru zile după cea jucată de ardeleni în play-off – ul Champions League, iar antrenorul acestora a decis să odihnească mai mulți fotbaliști.
Sucevenii au decis să filmeze non-stop ieșirea spre Botoșani, camere video optimizate pentru plăcuțele de înmatriculare
Numărul camerelor video de supraveghere video care vor filma zi şi noapte ce se întâmplă pe străzile municipiului Suceava, dar şi în alte zone de interes public, va fi suplimentat în perioada următoare, pentru creşterea siguranţei cetăţenilor.
Aflat în concediu medical, președintele CJ primește cadou un director de cabinet
Consilierii județeni se vor întruni pe 29 august în ședință ordinară și vor dezbate, printre altele, un proiect de hotărâre privind organigrama și statul de funcții.
După aproape 20 de ani un celebru actor se întoarce la Dorohoi: În liceu am jucat volei în sala teatrului
Devenit cunoscut în toată țara după apariția în mai multe seriale și emisiuni la posturile centrale de televiziune, dorohoianul Octavian Strunilă va reveni în orașul natal.
Judecătoare de la Botoșani, poziție dură la adresa ministresei Justiției: ”Intervalul oral” și ”infrancțiunile” sunt noutățile revoluționare
Preşedintele Secţia a II-a Civilă, de Contecios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Botoșani a luat atitudine după ce ministrul Justiției, Ana Birchall (foto), a anunțat proiectul de ordonanță de urgență privind înăsprirea pedepselor pentru lipsirea de libertate.
Primarul Flutur atacat de ministru că ține banii pentru var și panseluțe
Într-o conferință de presă anterioară, primarul Cătălin Flutur critica modul în care s-au făcut repartizările pe unități administrativ teritoriale, la rectificarea pozitivă a bugetului de stat unde, municipiul Botoșani a beneficiat de infinit mai puțini bani față de alte orășele cu populație mai mică.
ACCIDENT în municipiu, femeie lovită pe trecerea de pietoni
Un nou accident rutier s-a petrecut vineri după-amiază în municipiul reședință de județ. 
PSD Botoșani merge la prezidențiale cu Viorica Dăncilă
Social democrații botoșăneni continuă seria conferințelor de presă organizate la sediul PSD din strada Cuza Vodă.
ASTĂZI: Bărbat agresiv adus cu SMURD-ul la spital, au fost chemați și polițiștii - FOTOGALERIE
Un bărbat a ajuns vineri la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean .
Noi cazuri de pestă porcină în județ, se cere sprijinul crescătorilor de animale: Evoluţia bolii ia amploare - FOTO
În cazul porcilor morți, buletinele de analize au confirmat prezența virusului pestei porcine africane.
Final de vară cu SURPRIZE pentru copiii din Botoșani și Darabani
Spectacole interactive, cu mesaje educațional-culturale, create special pentru copii.
Prefectul Șlincu cu o sumedenie de șefi, controale la școlile din Botoșani – GALERIE FOTO
Mai mulţi directori ai unităţilor de învăţământ din judeţ au primit în această săptămână vizita prefectului Dan Şlincu.
O școală din Botoșani angajează persoane cu studii MEDII
Candidații pot depune dosarele până pe 4 septembrie.
Apel de suflet: Un asistent botoșănean are nevoie de AJUTOR după ce a fost diagnosticat cu o boală RARĂ
Marius Ciprian Vițalariu are 30 de ani și este din Botoșani, iar de curând a aflat fulgerător că suferă de o boală rară.
A trecut înot Prutul pentru a intra ilegal în România, bărbat reţinut de polițiștii de frontieră
Bărbatul a spus că voia să ajungă în Franța, pentru a-și găsi de lucru.
ANCHETĂ la Poliție după amenințarea cu „antrax”, analize prelevate de la persoanele care au atins plicul
În cursul zilei de ieri, 22 august 2019, poliţiştii din cadrul IPJ Botoşani au fost sesizaţi de către un bărbat de 37 de ani, cu privire la faptul că, în cutia poştală de la domiciliul său, a indentificat un plic pe care ar fi fost aplicat un timbru de Lituania.
Bătrânel de 73 de ani pe ATV oprit în trafic: CE au descoperit polițiștii
Bătrânețea nu atrage întotdeauna după sine și înțelepciunea. Asta dovedește fapta unui bărbat de 73 de ani, pe care polițiștii l-au oprit joi în trafic.
Inconștient la volan: Tânăr de 20 de ani oprit de polițiști, s-a ales cu dosar penal
Un tânăr botoșănean a fost tras pe dreapta de oamenii legii.  
Trăim în țara șoselelor BLESTEMATE: La noi mor cei mai mulți pietoni și bicicliști
Murim răpuși de boală, dar și în accidente rutiere. Studiile arată că în țara noastră au murit cei mai mulți pietoni. La aceste statistici se adaugă și starea proastă a drumurilor, capitol la care Botoșaniul se află în cele mai negre topuri.
Bravo superb articol ..respectul nostru pt cei care au lasat lucruri memorabile in existenta lor pe meleagurile acestei zone trebuie sa dainue in etern
19 iulie 2019, 12:41
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
"Nu cred că Aristidis poate fi folosit pe acel post. E o glumă, e incredibil. Treaba lor ce vor să facă, dar eu știam că doar în stânga poate evolua. N-a jucat niciodată fundaș central la noi, nici măcar în pregătiri! Nici în ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.