Ştiri
Povestea impresionantă a călugărului care a construit PEȘTERA de la Sihăstria Voronei

Călugărul se nevoia la Sihăstria Voronei şi avea chilia alăturată de cea a Patriarhului Teoctist.

Peştera de la Sihăstria Voronei a fost construită de Părintele Ioachim, Ion Boghian - pe numele lui dinainte de călugărie, din satul Oneaga. După Revoluţia din 1989, fiind profesoară de Religie, i-am scris Patriarhului tot ceea ce ştiam despre Părintele Ioachim, fratele bunicii mele, Maria Boghian, iar el mi-a răspuns şi mi-a transmis că faptele părintelui Ioachim sunt cunoscute şi consemnate undeva, în scrierile bisericeşti.

 

În timpul războiului din 1944, ruşii devastau nu doar locuinţe, poveşti de viaţă, ci şi biserici. Părintele Ioachim a avut, atunci, iniţiativa de a lua odoarele bisericii de la Sihăstria Voronei şi pe ale celei de la Vorona, în care vieţuiau călugări pe atunci, şi le-a adăpostit în peştera din apropierea mănăstirii. Apoi, venind la Oneaga, a stat de vorbă cu nepotul său, Neculai Popescu, pe care l-a găsit păscând vitele şi l-a rugat să vină să îl ajute. Itinerariul său avea să fie unul neobişnuit: trebuia să meargă pe firul râului şi să se oprească în locul în care va vedea o cămaşă agăţată într-un băţ. După ce şi-a sfârşit treburile, Neculai a plecat pe râu, spre a-şi asuma rolul său în planul Părintelui Ioachim. Odoarele au rămas aici până la încheierea războiului.

 

Mai târziu, şi Neculai s-a călugărit, iar toate aceste detalii de la el le ştiu - un călugăr cărunt, cu barba lungă şi albă, ca în poveşti. Mi le-a spus în drum spre peşteră - locul în care cei doi au devenit ctitori, în toată puterea cuvântului. Ajutaţi fiind şi de alţi oameni ai locului, au ridicat mai întâi şase chilii, apoi locul de închinăciune, o magazie pentru alimente, o masă lungă, mărginită de două bănci. La final, au luat odoarele celor două biserici şi le-au adăpostit aici, până la sfârşitul războiului. Demn de menţionat este şi faptul că, nu departe de biserica Sihăstriei, într-o căruţă plină cu pietre stătea un „om nebun”, iar când cineva încerca să se apropie, îi alunga - poate că făcea şi el parte din planul lor.

 

Au construit, apoi, o clopotniţă şi o fântână, mai ales că tatăl lui Neculai era meşter cunoscut în zonă. După ce au început să sape şi au găsit izvorul, l-au înfundat cu haine şi au consolidat fântâna din piatră, care era destul de adâncă. De aceea, la un moment dat Părintele Ioachim l-a chemat pe tatăl lui Neculai şi i-a spus să nu mai coboare, deşi lăsase acolo uneltele, fiindu-i teamă că se va surpa pământul peste el şi îl va pierde. Deşi acea groapă s-a acoperit, cu timpul, până astăzi se poate vedea o adâncitură lângă locul de închinare, care mi-a fost arătată de Neculai.

 

Tot el mi-a mai povestit cum, într-o seară, Părintele Ioachim l-a trimis pe un muncitor în magazia cu alimente. I-a spus să nu se teamă, din cauza şerpilor, şi să aducă toată mâncarea pe masă. „Mâncaţi mai potolit, măi, că mâine dimineaţă nu mai avem mâncare!” - le-a spus muncitorul. În acele clipe, văzând Părintele Ioachim că oamenii se sfiesc, le-a spus să nu se ridice de la masă până când nu vor fi mâncat tot. A doua zi, dimineaţă, pe când părintele îşi făcea pravila, s-au auzit dintr-odată glasuri de femei. Veniseră să le aducă turte coapte pe plită, cu ulei şi zahăr - iată puterea rugăciunii!

 

Părintele Ioachim, pe lângă rolul său de „stareţ”, se ocupa şi de grădina de legume. Pentru că era foarte priceput în a pune murături pentru iarnă, au venit părinţi de la Mănăstirea Cetăţuia şi l-au luat la Iaşi. După trecerea la cele veşnice a mamei mele (1987), am mers şi eu la Cetăţuia, să-l văd pe Părintele Ioachim - simţeam că am această datorie, să-l vizitez. Însă, din păcate, după doar un an, aveam să îl vizitez doar în cimitir, părintele trecând la Domnul în anul 1988.

 

Când s-au adus moaştele Sfântului Onufrie la Biserica Sihăstria Voronei, soborul de preoţi şi ierarhi, din care a făcut parte şi IPS Părinte Teofan, au urcat cu toţii la peşteră şi au sfinţit locul de închinăciune, iar monahul Neculai le-a povestit tuturor faptele petrecute aici de-a lungul vremii.

 

Am aflat, apoi, că pâmăntul pe care se află peştera aparţine Mănăstirii Popăuţi, biserica mănăstirii fiind ridicată de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, întreg ţinutul Botoşanilor fiind loc domnesc.

 

Toate aceste fapte ale Părintelui Ioachim mă onorează şi, în acelaşi timp, mă impresionează. De aceea, în anul 2011, prin Fundaţia „Ştefan Luchian”, a cărei preşedintă sunt, am cerut voie părintelui stareţ Ghedeon să ne permită să pictăm din nou interiorul peşterii, lucru care s-a şi întâmplat. Împreună cu doi profesori şi doi elevi am realizat acest lucru, am aşezat în Altar o Sfântă Cruce mai mare, sculptată, am adus şi covoare tradiţionale, ţesute în casă, şi am bătut în perete o placă din lemn, pentru ca toţi cei care vor ajunge aici să ştie că locul a fost construit de Părintele Ioachim din Oneaga.

 

Personal, l-am rugat pe arhitectul biroului judeţean, Mihai Mihăilescu, să mă însoţească până la Sihăstria Voronei, la peşteră, pentru a vedea dacă putem reconstrui locul aşa cum a fost odinioară. Mi-a spus că, din păcate, acest lucru nu este posibil, din pricina alunecărilor de teren din zonă, o eventuală soluţie fiind doar mutarea completă a peşterii mai sus, pe un platou.

 

Am decis să las totul întocmai, aşa cum a vrut Dumnezeu şi aşa cum se găseşte şi astăzi. Poate că ceea ce am realizat nu este de mare trăinicie, dar e tot ceea ce am putut face în momentul respectiv. Apa continuă să se scurgă pe pereţi, iar spre apus, soarele puternic va deteriora, în timp, pictura. Chiar dacă placa din lemn va putrezi şi ea, faptele Părintelui Ioachim vor rămâne, cu siguranţă, în memoria colectivă şi în scrierile bisericeşti - ca pildă adusă nouă şi urmaşilor noştri.

 

Prof. Aglaia Corneanu, nepoată a Părintelui Ioachim şi preşedinta Fundaţiei „Ştefan Luchian” din Botoşani, în Ziarul Lumina

 

loading...
Icoană unicat în lume ascunsă într-o biserică din Botoșani - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Legea a intrat în vigoare ASTĂZI, Poliția avertizează: Da, ai citit bine!
Noua lege intră în vigoare de astăzi, iar polițiștii au lansat un avertisment serios cu privire la această schimbare legislativă.
Tractoare cuprinse de flăcări, pompierii au intervenit pentru a salva clădirile din apropiere - FOTO
Pompierii au găsit două tractoare arzând, flăcările cuprinzând și un al treilea utilaj.
I-a scris fiului ei o carte cu povești: Cei mai frumoși ani din viața mea au fost cei petrecuți în Botoșani
A devenit mamă, și odată cu minunea din viața ei s-a mai întâmplat ceva: a început să scrie.
Memorialul Ipotești își cinstește Poetul: Agenda „Eminescu – 170”
Miza agendei este apropierea de Eminescu cel real, demitizat, de textul și contextul în care a trăit, propunând celor care sunt obișnuiți să țină o agendă să înceapă fiecare zi, pe parcursul unui an, cu un gând despre Eminescu.
Cum riscă România să piardă 120 milioane de euro, bani cu care trebuie să cumpere zeci de tramvaie, inclusiv pentru Botoșani
În mai multe oraşe din ţară, printre care și Botoșani, Ministerul Dezvoltării nu a reuşit să ducă la bun sfârşit licitaţiile, iar procedurile trebuie reluate.
Momente de GROAZĂ la Botoșani: Femeie agresată sexual în lift
Poliția a fost alertată imediat, agresorul fiind ridicat de acasă și dus în arest.
La cel mai mare spital din Iași va sluji de acum unul dintre cei mai apreciați preoți din Botoșani
Cunoscut pentru nenumăratele sale acte caritabile, preotul din Botoșani  a câștigat concursul de angajare organizat de Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.
Ce casă a construit o familie din Botoșani: Fără prea mulți bani, dar cu multă imaginație - FOTOGALERIE
Toți vecinii au rămas mască atunci când au văzut cum arată de fapt!
Centrul comercial ”călcat” de peste 3 milioane de oameni într-un an, profitul aproape s-a dublat
Cel mai mare complex comercial din Botoșani și-a majorat veniturile din chirii cu 12% anul trecut, depășind limita a 8 milioane de lei. Datele au fost făcute publice de compania care administrează Uvertura Mall și care preconizează continuarea creșterii și în acest an.
Loading...
Educația botoșăneană este în doliu: Drum bun printre îngeri, vei fi mereu în inimile noastre!
Un profesor iubit de colegi, dar și de elevi deopotrivă, a pierdut lupta cu o boală cruntă.
Lidera PSD învinuiește PNL că NU avem drumuri și autostrăzi: Le-am lăsat pe tavă; Botoșănenii au început să regrete perioada când eram la guvernare
Conferința Județeană Extraordinară a PSD Botoșani, care a avut loc sâmbătă la Hotel Rapsodia, a fost deschisă și închisă de lidera organizației. Doina Federovici a avut cel mai lung discurs, DE peste 15 minute, dedicate în mare parte înfierării PNL-ului.  
S-a ridicat și Lupașcu: Am pierdut lamentabil guvernarea; Orice cal ajunge gloabă
În afara senatorului Lucian Trufin, doar deputatul Costel Lupașcu a mai avut curajul de a vedea vinovați pentru pierderea guvernării și în propriul partid, nu doar în Iohannis, Orban, liberali, și trădători, așa cum au făcut-o majoritatea celorlalți PSD-iști care au luat cuvântul la Comitetul Județean Extraordinar care a avut loc sâmbătă la Hotel Rapsodia.
Trufin, atac furibund la șefii naționali ai PSD: Ne-au impus oameni, candidați, chiar dacă știam din start că vor fi perdanți
Dacă majoritatea PSD-iștilor care au luat cuvântul la Conferința Județeană Extraordinară de sâmbătă au preferat să îi facă în toate felurile pe Iohannis, Orban și liberali, fără să găsească vreo vină în interior pentru trimiterea partidului în Opoziție, unul dintre parlamentari s-a referit în bună parte și la greșelile pe care le-a comis partidul și care înlănțuite l-au făcut să piardă guvernarea.
Prezentat ca viitor primar, Andrei și-a mitraliat doi contracandidați: Mereu a căutat scuze; Nu mai are curajul nici măcar să ne salute
La Conferința Județeană Extraordinară a PSD Botoșani, care a avut loc sâmbătă în sala Eminescu de la Hotel Rapsodia, toți social-democrații care au luat cuvântul au făcut considerații pe tema alegerilor locale.
Loading...
Fostul prefect Șlincu a intrat cu acte în PSD cu o directoare alături: Această echipă a crezut în mineFOTOGALERIE
La o lună și două săptămâni după părăsirea funcției de prefect, Dan Șlincu a participat sâmbătă, la Hotel Rapsodia, la Conferința Județeană Extraordinară a PSD, oficializându-și astfel intrarea în partid.
Unirea cu... foc: pompierii au alergat de la un incendiu la altul pe 24 Ianuarie
Pe data de 24 ianuarie, pompierii botoșăneni au fost solicitați sa intervină pentru stingerea a trei incendii.
Rachiu în celulă – ultima băutură cu... grade apărută la Botoșani
Caz neobișnuit la penitenciarul din Botoșani. Un deținut a vrut să facă țuică în celulă. Toată vara a strâns fructe pe care le-a depozitat într-un grup sanitar.
'Nu mai vrem paradă, vrem autostradă!” Fluierat la Iași, premierul a anunțat când încep lucrările la Autostrada Moldovei
Termenul dat de premierul Ludovic Orban pentru începerea efectivă a lucrărilor la Autostrada Moldovei este de aproximativ doi ani, după realizarea studiilor de fezabilitate, obținerea avizelor de mediu și lansarea licitației pentru proiectare.
Președintele ALDE Botoșani a ajuns consilier de primar PNL
Noul an i-a adus și un nou loc de muncă fostului lider municipal al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE). Liviu Rădășanu a părăsit SC Nova Apaserv SA pentru a reveni în administrația publică locală.
Șoferul din Bucovina a recunoscut la Poliție! MOTIVUL pentru care nu a vrut să spună că a fost la volan
La volanul autoturismului marca Audi implicat în accidentul cu victimă din strada Bucovina, s-a aflat un tânăr de 32 de ani domiciliat în comuna Frumușica, județul Botoșani.
Bravo superb articol ..respectul nostru pt cei care au lasat lucruri memorabile in existenta lor pe meleagurile acestei zone trebuie sa dainue in etern
19 iulie 2019, 12:41
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
„Știu că viața ne-a împrăștiat în multe colțuri ale lumii, unii am rămas aici, alții ați plecat, dar cu ajutorul adminului ne-am strâns cu toții în grupul acesta! Astăzi vreau să vă rog să îl ajutăm pe Mihăiță, s ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
23 ianuarie 2020
EUR
Euro
4.7790 lei
USD
Dolarul SUA
4.3101 lei
CHF
Francul elveţian
4.4487 lei
GBP
Lira sterlină
5.6586 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9337 lei
XAU
Gramul de aur
215.3851 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2442 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4187 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9606 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1899 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.