Ştiri
Parcul cu poeți și o expoziție stradală care face cinste Botoșanilor - GALERIE FOTO

Botoșăneni de toate vârstele au încetinit pașii, atunci când s-au apropiat de bustul poetului Mihai Eminescu din parcul ce îi poartă numele. Pentru că imaginea care se desfășura în amiaza de septembrie era una cu adevărat emoționantă: poeții în viață cinstind Poezia celor trecuți dincolo de Styx.

Scopul existenței patrimoniului și a memoriei patrimoniale este nu ca publicul să învețe ceva, ci ca el să devină ceva, spune istoricul de artă britanic, fost director de muzeu, Neil MacGregor. A vorbi despre patrimoniu într-o vreme a devalorizării voite și brutale a moștenirii culturale capătă astăzi nuanța unui manifest, a unei atitudini publice menite să atragă atenția asupra degradării și distrugerii bunurilor culturale, indiferent că vorbim despre monument, carte, memorialistică sau tradiții.

 

Luna septembrie este dedicată patrimoniului, când cetățenii sunt invitați să viziteze monumentele istorice, să participe la evenimente culturale sau, de ce nu, să propună și să inițieze acțiuni de popularizare a monumentelor. 

 

Ediția de anul acesta a Zilelor Europene ale Patrimoniului a avut ca tematică ”Biblioteca, arhiva, trezorieri de patrimoniu cultural”, acțiunile la nivel național desfășurându-se preponderent în ziua de sâmbătă, 14 septembrie.

 

La Botoșani, Ziua Europeană a Patrimoniului a fost marcată de două dintre instituțiile culturale, și anume Memorialul Ipotești și Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu”.

 

Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Primăria Botoșani, a inaugurat cu acest prilej expoziția stradală „Poeți botoșăneni. Scriitori dincolo de Styx”.

 

Vernisajul expoziției a fost unul emoționant, în fapt o punte poetică peste Styx creată de poeții botoșăneni în viață care, la invitația organizatorilor, au citit din poemele celor dispăruți, adăugând la final și poeme din creația proprie. Lângă bustul lui Eminescu s-au auzit, în amiaza însorit/înnorată a lui septembrie, poeme ale celor de dincolo de Styx, prin vocea poeților Gellu Dorian, Lucia Olaru Nenati, Stelorian Moroșanu, Petruț Pârvescu, Manon Pițu, Dumitru Necșanu, Nina Viciriuc, George Luca, Nicolae Corlat, Vasile Iftime, Gabriel Alexe, Mihai Babii.

Expoziția stradală „Poeți botoșăneni. Scriitori dincolo de Styx”, care rămâne deschisă până pe 14 octombrie 2019, conține panouri cu poeți născuți în Botoșani, poeți care au activat o perioadă în Botoșani, dar și laureați ai Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu - Opera Omnia, deveniți cetățeni de onoare ai municipiului Botoșani.

 

 

Scriitori dincolo de Styx

 

Botoșănenii îi vor vedea, pe panourile de pe gardul Parcului Mihai Eminescu din Botoșani, pe Mihail Cuciuran, George Tăutu, Samson Bodnărescu, Mihai Eminescu, Gheorghe din Moldova, Ioan N. Roman, Artur Stavri, Dimitrie Iov, Artur Enășescu, Alexandru Vițianu, Ion Pillat, Demostene Botez, Păstorel Teodoreanu, D.N. Teodorescu, Sașa Pană, Max Blecher, Dumitru Corbea, Haralambie Țugui, Lucian Valea, George Damian, Florin Vasiliu, Mihai Munteanu, Ion Crânguleanu, Doru Ionescu, Constantin Dracsin, Dumitru Țiganiuc, Vasile Constantinescu, Corneliu Popel, Valeriu Imbir, Emil Iordache, Lucian Alecsa, Horațiu Ioan Lașcu, Mihai Ursachi, Gellu Naum, Cezar Baltag, Petre Stoica, Ștefan Augustin Doinaș, Mircea Ivănescu, Cezar Ivănescu, Constanța Buzea, Emil Brumaru, Cristian Simionescu.

”Poeţii botoşăneni sunt prezentați în funcţie de anul naşterii, iar poeţii laureaţi ai Premiului Naţional Mihai Eminescu sunt organizaţi în funcţie de anul în care au luat acest premiu. Pe fiecare panou, gândit ca un medalion, veţi găsi informaţii scurte despre viaţa poetului şi câte un poem sau fragment de poem al acestui autor”,

Lucia Țurcanu, cercetător în cadrul Memorialului Ipotești și moderatoarea acțiunii

 

Prezent la eveniment, Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani, a manifestat speranța că expoziția va avea impactul dorit asupra iubitorilor de poezie și că, așa cum Memorialul a venit spre oraș, ”şi oraşul trebuie să meargă mai des la Ipoteşti”.

 

”Salut elita poeţilor botoşăneni care participă la această activitate organizată de Memorialul Ipoteşti. Noi avem o colaborare mai lungă cu Memorialul Ipoteşti. Anul acesta tematica aleasă de către Consiliul Europei este despre bibliotecă şi tezaurul bibliotecilor. Memorialul Ipoteşti a găsit de cuviinţă să realizeze această expoziţie minunată aici, în spaţiul acesta al Parcului destinat botoşănenilor. Eu cred că este o iniţiativă bună ca Memorialul să vină şi spre oraş, aşa cum şi oraşul trebuie să meargă mai des la Ipoteşti, în această simbioză culturală. Sperăm că botoşănenii vor veni să vadă această expoziţie frumoasă”,

Dănuț Huțu, director Direcția Județeană de Cultură Botoșani

 

Lui Gellu Dorian i-a revenit misiunea de a vernisa expoziția, atât în calitate de scriitor, dar și în cea de inițiator al Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu”, premiu care i-a adus la Botoșani, de-a lungul anilor, pe cei mai importanți poeți ai ultimei jumătăți de secol. Fiecare dintre aceștia a fost distins cu Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, motiv pentru care, astăzi, cei dispăruți se regăsesc alături de poeții botoșăneni.

 

”Este o acţiune în calendarul Memorialului Ipoteşti care aduce în faţa botoşănenilor cei mai mulţi absenţi de la acest eveniment. Memoria scriitorilor plecaţi e prezentă, e vie, noi facem parte din posteritatea lor şi, cunoscându-i pe unii, le aducem astfel omagiul, citindu-i pe alţii de dinaintea celor cunoscuţi de noi de asemenea îi actualizăm şi îi aducem în faţa prezentului să îi cunoască, să îi citească, eventual să îi reevalueze”,

Gellu Dorian, scriitor

Gellu Dorian a punctat, de altfel, că menirea Memorialului Ipotești este tocmai ”să aducă în memoria prezentului pe cei plecaţi”.

 

”O astfel de expoziţie, cu scriitori de dincolo de Styx, cu poeţi botoşăneni sau adoptaţi de botoşăneni, onoraţi de botoşăneni, înseamnă deja un lucru foarte bun şi lăudabil. O felicit pe Ala Sainenco, o felicit pe Lucia Ţurcanu, pentru organizare şi pe toţi cei care s-au implicat într-un fel sau altul într-un astfel de eveniment”,

Gellu Dorian

 

Sintagma poeți dincolo de Styx a mai fost folosită, ea intrând chiar în titlul unei cărți al cărei autor este Gellu Dorian, carte care reunea în anul 1998 tinerii poeți români plecați de timpuriu dintre noi. Se regăsesc, de altfel, în cartea Tineri poeţi români de dincolo de Styx, printre cei 32 de scriitori, și poeții botoșăneni Doru Ionescu, Horaţiu Ioan Laşcu şi Corneliu Popel.

 

”Faptul că Memorialul Ipoteşti aduce acum sintagma ”de dincolo de Styx”, foarte bine venită, înseamnă că, într-un fel, şi antologia mea a avut efect. La Centrul Creaţiei Populare, care nu mai doreşte să se ocupe în zilele acestea de scriitori, am dorit să scot o antologie cu 147 de scriitori botoşăneni de la origini până în prezent, dar nu am avut nici susţinerea şi nici timpul să realizez aşa ceva, împreună cu Dumitru Ţiganiuc, care dorea să facă istoricul acelei antologii şi să scrie un fel de istorie a literaturii botoşănene. Am renunţat la proiect şi nu am mai realizat, Dumitru Ţiganiuc a plecat şi el dintre noi şi se află acum pe un panou în Parcul Eminescu”,

Gellu Dorian, scriitor

 

Expoziția va fi la dispoziția botoșănenilor timp de 30 de zile, din 14 septembrie până pe 14 octombrie, urmând ca ulterior organizatorii să identifice un loc unde panourile să poată fi vizibile permanent.

 

(Sursă foto: Liliana Grecu - Memorialul Ipotești)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Florentina TONIȚĂ
Lucian Borfotină, dezvăluire cu candidatura de la Primăria Botoșani
În ultima săptămână, tot mai multe zvonuri indicau faptul că Lucian Borfotină, actualul primar a comunei Cristești ar fi renunțat la ideea de a-l mai contracandida pe Cătălin Flutur la alegerile locale din acest an.
Mașini avariate de un acoperiș căzut pe Calea Națională - FOTO
13 apeluri au fost înregistrate, urmare a vântului puternic, în ultimele cinci ore, la Botoșani.
RAZII ale jandarmilor în piețe, zeci de sancțiuni aplicate
Au fost acordate amenzi în valoare de 11.000 lei.
Inspecții GENERALE în două școli din Botoșani
Două unități de învățământ din Botoșani sunt ținta unor controale ce vor avea loc săptămâna aceasta.
PRĂPĂD la Botoșani: Fire electrice rupte, stâlp de telefonie doborât de vânt
Vântul puternic produce daune în județ.
Cetățenii s-au îngrozit când au văzut cum circulă o mașină pe strada Pacea: Au sunat imediat la 112
Oamenii legii au venit la locul indicat și au tras pe dreapta mașina.
Botoșaniul răscolit de vântul puternic, pompieri pe acoperiș - FOTO
Județul Botoșani se află astăzi sub incidența codurilor galben și portocaliu de vânt puternic.
ALERTĂ: Meteorologii au actualizat atenționările, Cod Portocaliu și Galben astăzi, pentru Botoșani - FOTO
Botoșaniul rămâne sub incidența avertizărilor de vreme rea.
La un pas de tragedie: Beat, cu un pasager alături, s-a izbit într-un cap de pod
Un tânăr de 24 de ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier.
Loading...
Bătrânețe demnă: A rămas fără un picior, dar viața merită trăită până la capăt – GALERIE FOTO
Viața nu le-a fost ușoară, le lipsesc foarte multe, au trecut prin situații dramatice. Dar se au unul pe altul și, mai ales, știu să mulțumească pentru tot ce au primit.
Liderii PSD Botoșani scoși din calcule la împărțirea celor mai importante funcții la congres
Noua organigramă de conducere a PSD va cuprinde două funcţii de preşedinte executiv, patru de prim-vicepreşedinte şi opt posturi de vicepreşedinte.
SURSE: Om de afaceri botoșănean susținut de PNL pentru o funcție de secretar de stat la Ministerul Transporturilor
După liberalul Paul Octav, încă un membru al PNL Botoșani urmează să fie propulsat pe o funcție de conducere în Guvernul României.
EXCLUSIV: Liberal numit în fruntea Inspectoratului Școlar Județean
Încă de vineri, 21 februarie 2020, la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a ajuns un ordin semnat de ministrul Educației.
El este botoșăneanul care a candidat împotriva lui Nicolae Ceaușescu, Securitatea o informa direct pe Elena Ceaușescu
S-a născut într-o zi de 24 februarie. Curajul lui l-a făcut pe torționarul Vișinescu să îl catalogheze drept indisciplinat și recalcitrant. Era monitorizat direct de la Cabinetul II al Elenei Ceaușescu.
Loading...
Adevărata miză a derby-ului dintre FC Botoșani și Poli Iași, vom avea un meci al orgolilor?
Derby-ul dintre FC Botoșani și Poli Iași este programat luni seară, în ultimul meci din sezonul regulat.
Comunicat Mihaela Huncă, deputat Pro România: Infrastructura rutieră din municipiul Botoşani pune serios în pericol viaţa cetăţenilor
Oraşul arată ca după bombardament, tramvaiele deraiază de câţiva ani de zile, iar de la Primărie se ridică din umeri şi se evită întâlnirile cu cetăţenii.
Băiatul de 9 ani, din Botoșani, care are grijă de 4 surori: Tatăl i-a părăsit, iar mama a plecat în Germania - VIDEO
Lăsat în grija bunicilor bolnavi, Florin a simțit că trebuie să-i ajute cât poate pe ei și pe cele 4 surori mai mici, cu vârste între 1 și 6 ani. La școală este premiant și visează să fie actor când va fi mare.
Comunicat Răzvan Rotaru, deputat PSD: „Liberalii recurg la orice tertipuri pentru a nu dubla alocațiile copiilor din România, așa cum a prevăzut PSD, inclusiv copy-paste!”
Deputatul PSD a arătat că ideea acordării de vouchere în loc de alocație în bani pentru copii, nu este nouă.
Motivul bătăii din club dintre rugbiștii români și spanioli după meciul de la Botoșani
Situația tensionată dintre rugbiștii români și spanioli a pornit de la meciul din noiembrie 2018.
O șansă pentru botoșăneni: Noul tratament care vindecă aceste boli, disponibil GRATUIT
Medicii spun că rata de vindecare în urma acestui tratament este de 96-99 la sută.
Loading...
inpuff.ro%20
Declaraţia zilei
"Donarea de sânge este un gest umanitar, un gest de solidaritate față de cei care au nevoie de sânge, un gest benevol și de aceea le mulțumesc tuturor colegilor care s-au implicat în această acțiune"Dan Șlincu, directorul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8024 lei
USD
Dolarul SUA
4.4395 lei
CHF
Francul elveţian
4.5257 lei
GBP
Lira sterlină
5.7281 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9880 lei
XAU
Gramul de aur
240.4606 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2493 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4215 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9261 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3365 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1907 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6429 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.