Ştiri
Parcul cu poeți și o expoziție stradală care face cinste Botoșanilor - GALERIE FOTO

Botoșăneni de toate vârstele au încetinit pașii, atunci când s-au apropiat de bustul poetului Mihai Eminescu din parcul ce îi poartă numele. Pentru că imaginea care se desfășura în amiaza de septembrie era una cu adevărat emoționantă: poeții în viață cinstind Poezia celor trecuți dincolo de Styx.

Scopul existenței patrimoniului și a memoriei patrimoniale este nu ca publicul să învețe ceva, ci ca el să devină ceva, spune istoricul de artă britanic, fost director de muzeu, Neil MacGregor. A vorbi despre patrimoniu într-o vreme a devalorizării voite și brutale a moștenirii culturale capătă astăzi nuanța unui manifest, a unei atitudini publice menite să atragă atenția asupra degradării și distrugerii bunurilor culturale, indiferent că vorbim despre monument, carte, memorialistică sau tradiții.

 

Luna septembrie este dedicată patrimoniului, când cetățenii sunt invitați să viziteze monumentele istorice, să participe la evenimente culturale sau, de ce nu, să propună și să inițieze acțiuni de popularizare a monumentelor. 

 

Ediția de anul acesta a Zilelor Europene ale Patrimoniului a avut ca tematică ”Biblioteca, arhiva, trezorieri de patrimoniu cultural”, acțiunile la nivel național desfășurându-se preponderent în ziua de sâmbătă, 14 septembrie.

 

La Botoșani, Ziua Europeană a Patrimoniului a fost marcată de două dintre instituțiile culturale, și anume Memorialul Ipotești și Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu”.

 

Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Primăria Botoșani, a inaugurat cu acest prilej expoziția stradală „Poeți botoșăneni. Scriitori dincolo de Styx”.

 

Vernisajul expoziției a fost unul emoționant, în fapt o punte poetică peste Styx creată de poeții botoșăneni în viață care, la invitația organizatorilor, au citit din poemele celor dispăruți, adăugând la final și poeme din creația proprie. Lângă bustul lui Eminescu s-au auzit, în amiaza însorit/înnorată a lui septembrie, poeme ale celor de dincolo de Styx, prin vocea poeților Gellu Dorian, Lucia Olaru Nenati, Stelorian Moroșanu, Petruț Pârvescu, Manon Pițu, Dumitru Necșanu, Nina Viciriuc, George Luca, Nicolae Corlat, Vasile Iftime, Gabriel Alexe, Mihai Babii.

Expoziția stradală „Poeți botoșăneni. Scriitori dincolo de Styx”, care rămâne deschisă până pe 14 octombrie 2019, conține panouri cu poeți născuți în Botoșani, poeți care au activat o perioadă în Botoșani, dar și laureați ai Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu - Opera Omnia, deveniți cetățeni de onoare ai municipiului Botoșani.

 

 

Scriitori dincolo de Styx

 

Botoșănenii îi vor vedea, pe panourile de pe gardul Parcului Mihai Eminescu din Botoșani, pe Mihail Cuciuran, George Tăutu, Samson Bodnărescu, Mihai Eminescu, Gheorghe din Moldova, Ioan N. Roman, Artur Stavri, Dimitrie Iov, Artur Enășescu, Alexandru Vițianu, Ion Pillat, Demostene Botez, Păstorel Teodoreanu, D.N. Teodorescu, Sașa Pană, Max Blecher, Dumitru Corbea, Haralambie Țugui, Lucian Valea, George Damian, Florin Vasiliu, Mihai Munteanu, Ion Crânguleanu, Doru Ionescu, Constantin Dracsin, Dumitru Țiganiuc, Vasile Constantinescu, Corneliu Popel, Valeriu Imbir, Emil Iordache, Lucian Alecsa, Horațiu Ioan Lașcu, Mihai Ursachi, Gellu Naum, Cezar Baltag, Petre Stoica, Ștefan Augustin Doinaș, Mircea Ivănescu, Cezar Ivănescu, Constanța Buzea, Emil Brumaru, Cristian Simionescu.

”Poeţii botoşăneni sunt prezentați în funcţie de anul naşterii, iar poeţii laureaţi ai Premiului Naţional Mihai Eminescu sunt organizaţi în funcţie de anul în care au luat acest premiu. Pe fiecare panou, gândit ca un medalion, veţi găsi informaţii scurte despre viaţa poetului şi câte un poem sau fragment de poem al acestui autor”,

Lucia Țurcanu, cercetător în cadrul Memorialului Ipotești și moderatoarea acțiunii

 

Prezent la eveniment, Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani, a manifestat speranța că expoziția va avea impactul dorit asupra iubitorilor de poezie și că, așa cum Memorialul a venit spre oraș, ”şi oraşul trebuie să meargă mai des la Ipoteşti”.

 

”Salut elita poeţilor botoşăneni care participă la această activitate organizată de Memorialul Ipoteşti. Noi avem o colaborare mai lungă cu Memorialul Ipoteşti. Anul acesta tematica aleasă de către Consiliul Europei este despre bibliotecă şi tezaurul bibliotecilor. Memorialul Ipoteşti a găsit de cuviinţă să realizeze această expoziţie minunată aici, în spaţiul acesta al Parcului destinat botoşănenilor. Eu cred că este o iniţiativă bună ca Memorialul să vină şi spre oraş, aşa cum şi oraşul trebuie să meargă mai des la Ipoteşti, în această simbioză culturală. Sperăm că botoşănenii vor veni să vadă această expoziţie frumoasă”,

Dănuț Huțu, director Direcția Județeană de Cultură Botoșani

 

Lui Gellu Dorian i-a revenit misiunea de a vernisa expoziția, atât în calitate de scriitor, dar și în cea de inițiator al Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu”, premiu care i-a adus la Botoșani, de-a lungul anilor, pe cei mai importanți poeți ai ultimei jumătăți de secol. Fiecare dintre aceștia a fost distins cu Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, motiv pentru care, astăzi, cei dispăruți se regăsesc alături de poeții botoșăneni.

 

”Este o acţiune în calendarul Memorialului Ipoteşti care aduce în faţa botoşănenilor cei mai mulţi absenţi de la acest eveniment. Memoria scriitorilor plecaţi e prezentă, e vie, noi facem parte din posteritatea lor şi, cunoscându-i pe unii, le aducem astfel omagiul, citindu-i pe alţii de dinaintea celor cunoscuţi de noi de asemenea îi actualizăm şi îi aducem în faţa prezentului să îi cunoască, să îi citească, eventual să îi reevalueze”,

Gellu Dorian, scriitor

Gellu Dorian a punctat, de altfel, că menirea Memorialului Ipotești este tocmai ”să aducă în memoria prezentului pe cei plecaţi”.

 

”O astfel de expoziţie, cu scriitori de dincolo de Styx, cu poeţi botoşăneni sau adoptaţi de botoşăneni, onoraţi de botoşăneni, înseamnă deja un lucru foarte bun şi lăudabil. O felicit pe Ala Sainenco, o felicit pe Lucia Ţurcanu, pentru organizare şi pe toţi cei care s-au implicat într-un fel sau altul într-un astfel de eveniment”,

Gellu Dorian

 

Sintagma poeți dincolo de Styx a mai fost folosită, ea intrând chiar în titlul unei cărți al cărei autor este Gellu Dorian, carte care reunea în anul 1998 tinerii poeți români plecați de timpuriu dintre noi. Se regăsesc, de altfel, în cartea Tineri poeţi români de dincolo de Styx, printre cei 32 de scriitori, și poeții botoșăneni Doru Ionescu, Horaţiu Ioan Laşcu şi Corneliu Popel.

 

”Faptul că Memorialul Ipoteşti aduce acum sintagma ”de dincolo de Styx”, foarte bine venită, înseamnă că, într-un fel, şi antologia mea a avut efect. La Centrul Creaţiei Populare, care nu mai doreşte să se ocupe în zilele acestea de scriitori, am dorit să scot o antologie cu 147 de scriitori botoşăneni de la origini până în prezent, dar nu am avut nici susţinerea şi nici timpul să realizez aşa ceva, împreună cu Dumitru Ţiganiuc, care dorea să facă istoricul acelei antologii şi să scrie un fel de istorie a literaturii botoşănene. Am renunţat la proiect şi nu am mai realizat, Dumitru Ţiganiuc a plecat şi el dintre noi şi se află acum pe un panou în Parcul Eminescu”,

Gellu Dorian, scriitor

 

Expoziția va fi la dispoziția botoșănenilor timp de 30 de zile, din 14 septembrie până pe 14 octombrie, urmând ca ulterior organizatorii să identifice un loc unde panourile să poată fi vizibile permanent.

 

(Sursă foto: Liliana Grecu - Memorialul Ipotești)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Veste uriașă: Ce se întâmplă cu ALOCAȚIILE
Este oficial. Astăzi, în plenul Camerei, care este for decizional, s-a luat o decizie care îi va bucura pe toți românii.
Treceri de pietoni nemarcate cu zebră pe bulevard, instructorii vociferează: Candidații au probleme FOTOGALERIE
Au trecut mai bine de trei săptămâni de când s-au scos pavelele și s-a turnat asfalt pe Bulevardul Mihai Eminescu.
Proprietarul mașinii care mergea singură pe Calea Națională AȘTEPTAT la Poliție
Persoana care are act de proprietate pe autoturismul marca Opel implicat în accidentul de marți la amiază pe Calea Națională este așteptat la sediul Poliției din Botoșani.
O nebunie de accident în Calea Națională – CUM a ajuns o mașină fără șofer să izbească un Passat – GALERIE FOTO
La mai bine de jumătate de oră de la producerea ineditului accident din apropierea sediului E.ON, o autospecială de la SOS Savencu a ridicat Opelul fără șofer care s-a izbit într-un VW Passat.
MÂINE: Nu ratați lecțiile GRATUITE de acordare a primului ajutor, cu medici și asistenți de la UPU-SMURD
Lecțiile se vor desfășura în trei orașe din județ.
Condamnat după ce a ucis un om, băgat după gratii: UNDE l-au găsit polițiștii
Bărbatul a fost găsit de polițiști și adus apoi sub escortă la Penitenciarul Botoșani.
Unii șoferi botoșăneni NU își pot scoate fișa medicală din cauza unei noi legi: Totul e blocat
Apariția unei noi prevederi în ceea ce privește fișa medicală necesară pentru obținerea permisului auto a creat haos, iar unii candidați au de suferit din acest motiv.
ULTIMĂ ORĂ: Accident lângă E.ON cu mașină fără șofer – FOTO & VIDEO
Un eveniment rutier mai atipic a avut loc în urmă cu puțin timp, aproape de intersecția de lângă sediul E.ON.
Apartament cuprins de flăcări: În locuință se afla și un copil, cățelul a fost și el salvat - GALERIE FOTO
Un copil și părinții lui au avut nevoie de îngrijiri medicale.
INEDIT: Ce vor primi părinții din România
Părinții din România vor fi fericiți. Mai mulți deputați au depus un proiect, potrivit căruia se vor acorda vouchere acestor români.
Botoșaniul va avea cea mai MODERNĂ reţea de muzee din nordul României
Muzeul Judeţean din Botoşani va deveni în următorii cinci ani unul dintre cele mai atractive obiective de turism cultural din nordul României.
ASTĂZI: Botoșănean tras pe dreapta, polițiștii au întocmit pe loc dosar penal
În ciuda numeroaselor avertizări și a controalelor repetate, botoșănenii nu par să conștientizeze pericolul la care se expun atât pe ei cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Ești șofer? ASTA e greșeala care te duce la închisoare
Botoșăneanul în vârstă de 39 de ani a fost condamnat la un an de închisoare.
Comunicat PSD - Tamara Ciofu: Persoanele nevăzătoare încep să primească sprijin financiar pentru achiziția de mijloace asistive care să le îmbunătățească condițiile de viață
Cu ocazia marcării Zilei Internaționale a nevăzătorilor, deputatul social-democrat Tamara Ciofu a anunțat că persoanele cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți de citire au acces direct la elaborarea actelor normative pentru persoanele cu dizabilități prin participarea în Consiliul Economic şi Social.
A intrat în casa unei femei, acum stă după GRATII
Botoșăneanul va petrece după gratii, probabil, mai mult decât cele 24 de ore.
Inspectoare școlară, accident cu un Audi lângă OMV, doi oameni la spital - GALERIE FOTO
Două mașini s-au izbit puternic în urmă cu puține minute pe strada Sucevei din Botoșani.
Drumurile din Botoșani pe care se lucrează ASTĂZI, respectați restricțiile de pe sectoarele vizate
Potrivit administratorilor drumurilor naționale, lucrările se vor desfășura cu semnalizarea de rigoare și eventuale restricții temporare pe sectoarele vizate.
Botoșănean arestat după ce și-a amenințat fratele cu moartea și a dat foc la bunuri
Polițiștii botoșăneni au reținut pentru 24 de ore un bărbat care a amenințat că îi dă foc fratelui său. Ulterior acesta a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile din partea instanței.
Primești bani din partea statului: CINE sunt norocoșii și CARE sunt condițiile
Vești bune! Ajutor mai mare din partea statului, cu condiția de a nu depăși un anumit prag.
Județul Botoșani sub cod galben, șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență
Avertizarea este valabilă astăzi, până la ora 11.00.
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Consider că am ajuns la maturitatea politică în care să pot ajunge la CJ să fac mult mai mult pentru județ decât au făcut toți ceilalți în cei 30 de ani care au trecut de la revoluție”,Costel Șoptică, președinte ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7524 lei
USD
Dolarul SUA
4.3164 lei
CHF
Francul elveţian
4.3241 lei
GBP
Lira sterlină
5.4550 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9864 lei
XAU
Gramul de aur
207.4267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2452 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4292 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9196 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2618 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1840 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6362 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.