Ştiri
OMAGIU lui Anton Achiței, omul care a iubit și cântat ”dulcele plai botoșănean” - GALERIE FOTO & VIDEO

A impresionat prin respect faţă de tradiţie şi costumul popular. A fost un artist care mereu și-a cinstit înaintașii, onorându-i prin cântec.

Deşi plecat de pe meleagurile natale de mulți ani, a păstrat mereu în suflet satul natal, părinţii, fraţii, bătrânii care l-au format ca om, ca artist, ca dascăl pentru alte generaţii.

 

"Dulce plai botoşănean/ Mândru-nfloreşti an de an/ Graiu-i caldă mângâiere/ Cântecul fagur de miere". Aşa începe cântecul "Dulce plai botoşănean", în interpretarea lui Anton Achiţei, care va rămâne în arhiva de suflet a celor care l-au iubit, apreciat și cunoscut.

 

 

"Cum sunt plini de roade merii/ Aşa sunt botoşănenii"

 

O viaţă în slujba folclorului şi a tradiţiilor româneşti, în care a crezut cu tărie. Și a dat mărturie în fiecare zi a vieții că inima a bătut în ritmul cântecului popular.

 

Născut în Mănăstireni-Poenari, judeţul Botoşani. Fiu de ţărani simpli, Vasile şi Anica, cei care au adus pe lume şi au crescut cu greu şase copii, Anton Achiţei a avut mereu în faţă exemplul tatălui, care se pricepea la toate. Tatăl era fierar, tâmplar şi un dibaci dulgher. Le construia copiilor Steaua de Crăciun, cu care colindau apoi pe uliţele satului.

 

"Tata era tâmplar şi ne construia scheletul, iar mama şi sora mea, Silvia, o ornau. Iar noi învăţam colindele", spunea artistul Anton Achiţei.

 

Mama se ocupa de gospodărie şi câmp.

 

"Ea era ministrul agriculturii în familia noastră, ne organiza pe toti, de primăvara şi până toamna, ba chiar şi iarna, când era de lucru pe la vite, prin grajd", mărturisea Anton Achiţei.

 

Își amintea cum într-o zi tatăl său a adus de la oraș, din Botoşani, un patefon vechi la care a ascultat pentru prima dată vocea Mariei Tănase, a Ioanei Radu, a lui Gică Petrescu, dar şi a Mariei Lătăreţu.

 

"Bobocel de la fereastră/ Am plecat demult de-acasă/ Şi mi-e dor de satul meu/ Că-s botoşănean şi eu", cânta artistul.

 

Apoi a ajuns la Suceava, unde avea să ducă o mare parte din viața sa muzicală.

 

"Prin 62-63 am ajuns la Suceava, şi acolo am descoperit-o pe draga noastră Sofia Vicoveanca, abia lansată, cu cosiţa împletită, lăsată într-o parte, şi Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, de la ale cărui spectacole am început să nu lipsesc", mărturisea Anton Achitei.

 

 

Drumul către afirmare

 

La Suceava s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, secţia canto popular. Apoi a plecat în armată, la București, unde au început să se ivească şi primele ocazii "muzicale". A apărut pentru prima dată la televizor, în 1967, la emisiunea-concurs de muzică populară "Emoţii în premieră". După armată a fost angajat, prin concurs, la Ansamblul din Botoşani al Casei Creaţiei Populare. În anul 1971 debutează la Radio Bucureşti.

 

Apoi, în 1981, George Sârbu, marele folclorist şi dirijor de orchestră, l-a chemat la Bacău, la Ansamblul Plaiurile Bistriţei. De-a lungul anilor a cântat prin toată lumea, în sate şi oraşe, pe scenă sau în festivaluri populare, dătătoare de forţă în faţa miilor de spectatori.

 

La Bacău a fost şi profesor de canto popular, la Şcoala de Artă din oraş. Anton Achiţei avea să devină în curând şi un foarte bun compozitor de muzică populară, cu versuri inspirate din toate regiunile ţării noastre.

 

"Am un leu şi vreu să-l beu", "Bătraneasca pe călcâie", "Hai la joc, măi tudoreni!", "Moldovă, Moldovioară", "Floare mandră-i România", "La hanul Ancutei" sunt doar câteva dintre melodiile îndrăgite de publicul din toată ţara.

 

 

S-a stins după o suferință îndelungată

 

Anton Achiței s-a stins din viață joi, 16 aprilie 2020, după o îndelungată suferință. Avea 73 de ani.

 

Într-un mesaj pe Facebook, o colegă de scenă i-a adus un ultim omagiu. 

 

„A suit la ceruri, în lumea fara dor, un mare artist, un artist desavarsit, complet, poet și creator de muzică folclorică. Anton Achitei – o mare voce a Moldovei, lasă în urma sa un repertoriu impresionant! A compus sute de cântece populare, romante și cântece de petrecere, colinde și jocuri și obiceiuri pentru sărbători. Și mai trist decât plecarea în sine este faptul că pe ultimul său drum pe pamânt nu putem să-l însoțim. Noi, artiștii care l-am cunoscut și l-am apreciat, cât și publicul care l-a adorat, suntem nefericiți că un om de mare valoare artistică părăsește această lume fără a-și putea lua rămas bun de la ea”,

Maria Șalaru, interpretă de muzică populară

 

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihneacă în pace!

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști de muzică populară din Botoșani

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Florentina TONIȚĂ
Leon Dănăilă, fiul unui cizmar și al unei femei cu 4 clase, care și-a vândut pâinea de la internat ca să aibă bani de cărți: Aveam pantofi numai de formă
Neurochirurgul Leon Dănăilă are o carieră de peste 60 de ani, în care a efectuat peste 40.000 de intervenții chirurgicale. De aici, a fost numit medicul care a operat un stadion de oameni, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operații neurologice. Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa și unul dintre cei mai mari specialiști din lume.
De la Londra, la Roma și Milano: Wizz Air își închide baza aeriană de la Suceava, dar păstrează anumite curse la Salcea și mută altele la Iași – SITUAȚIA zborurilor
Compania aeriană Wizz Air a anuntat că va închide baza de la Suceava, începând cu 28 octombrie, dar va continua să opereze zboruri de pe aeroportul din localitate, spre Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund şi Memmingen, în timp ce alte cinci curse vor fi transferate pe aeroportul din Iaşi.
A ajuns la 53 de milioane de euro! Business-ul Electro-Alfa, creștere masivă în ultimul an
Furnizorul de echipamente electrice de joasă şi medie tensiune Electro-Alfa Internațional, controlat de antreprenorul Gheorghe Ciubotaru, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 261,5 milioane lei (53 milioane euro).
Filmul despre Arsenie Boca proiectat la Unirea și care a enervat spectatorii la Botoșani, INTERZIS cu amenințări la Arad: Va fi circ
Filmul ”Arsenie. Viața de apoi” a cărui proiecție specială, care a avut loc săptămâna trecută la Cinema Unirea, a stârnit criticile unor spectatori la adresa regizorului prezent în sală, nu a mai fost difuzat deloc în celălalt capăt de țară.
S-a semnat primul contract pentru Autostrada Unirii care face legătura dintre Moldova și Transilvania direct prin Carpați
Contractul pentru secțiunea Leghin - Târgu Neamț din Autostrada Unirii (A8) s-a semnat pe 20 septembrie. Va fi prima autostradă care face legătura directă între Transilvania și Moldova, prin Carpați, iar acesta este primul contract semnat pentru A8, despre care se vorbește de mai bine de un deceniu.
Ce a pățit un șofer botoșănean la Suceava fiindcă nu avea GPS-ul pornit
Fărădelegile botoșănenilor în privința transportului de lemne trec granițele județului. O nouă dovadă este ceea ce s-a întâmplat joi la Sucevița.
Iftime se întoarce împotriva lui Becali: I-a luat Necuratul privirea / Face mișto de noi
După ce nu mai reușește să îi vândă jucători, patronul FC Botoșani pare să își schimbe atitudinea față de omologul de la FCSB. O dovadă în acest sens este opinia omului de afaceri din nordul Moldovei despre penalty-ul acordat de arbitrul Sebastian Colțescu în meciul Farul Constanța - FCSB 0-1.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu cu privire la dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe
Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștința persoanelor fizice si juridice care au construcții pe raza teritoriala a Comunei Mihai Eminescu, că începând cu ziua de vineri, 18 august 2023, Primăria a demarat proiectul intitulat „Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, în comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani”.
Gravidele și părinții care au copii mai mici de cinci ani se pot băga în față la ghișee, casierii și case de marcat
Acest proiect de lege a fost adoptat de Parlament miercuri, 20 septembrie 2023.
Oaspeți din Republica Moldova, în vizită la Primăria Botoșani – FOTOGALERIE
Membrii delegației din Bălți, Republica Moldova, participanți la Expediția de cercetare organizată în cadrul Proiectului „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani - Bălți”, au ajuns astăzi la Primăria Botoșani.
APIA, clarificări importante legate de verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării cererilor de sprijin
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.
Dosar penal pentru un tânăr de 22 de ani oprit la control
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A ieșit la plimbare cu mașina „greșită”: CE au descoperit polițiștii
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A crezut că merge și așa: Sucevean amendat la Botoșani după ce a mințit polițiștii
Polițiștii botoșăneni l-au surprins pe bărbatul de 31 de ani joi, 21 septembrie 2023.
Dan Alexa sub presiune în meciul cu UTA: Vin aici să-și vândă scump pielea - VIDEO
FC Botoșani – UTA Arad se joacă sâmbătă de la ora 18:45 pe Stadionul Municipal Botoșani.
Botoșăneancă infectată cu virusul West Nile: Este al doilea caz în județ
Încă un caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat la Botoșani.
Apariție rară la Botoșani: Pasăre pe cale de dispariție, surprinsă deasupra apei
Unul dintre cei aproximativ 200 de indivizi a fost surprins în timp ce se hrănea.
Tânăr șofer de 23 de ani judecat pentru că a încercat să dea 100 de euro polițiștilor
Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal.
„Lady in red” – Dacie cu o vechime de 50 de ani, în stare excelentă, verificată de RAR Botoșani - GALERIE FOTO
O bijuterie pe patru roți care (încă) funcționează ireproșabil grație proprietarului care a avut grijă de această mașină de colecție.
Sprijin pentru familiile vulnerabile, 1.400 de lei ajutor pentru plata facturilor la energie
Cea mai importantă măsură adoptată vreodată de Guvernul României pentru persoanele vulnerabile a intrat în etapa a doua.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.8 o C
Dorohoi
16.7 o C
Bucecea
19.6 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.