Ştiri
O viață de sfânt: Botoșăneanul care a trăit 101 ani de suferinţă şi demnitate

S-a născut într-o zi de 28 februarie, într-un sat din nordul Botoșanilor. Fiu de preot, mama i-a murit a doua zi după ce l-a născut. O femeie l-a salvat tăvălindu-l prin zăpadă și alăptându-l până când pruncul a prins putere.

A trăit 101 ani, sfârșind din viață pe 26 octombrie 2017. După 7 ani de temniţă comunistă, acest monument de rezistenţă fizică şi morală ne-a lăsat moștenire secretul lui: „să mănânci puţin şi să te rogi mult“. A viețuit ultimii ani la Mănăstirea Caraiman, acolo unde și-a scris și o parte din memorii.

 

 

Tăvălit prin zăpada lui ’916

 

„Fraţii de aici, de la mănăstire, m-au rugat să le dau reţeta longevităţii mele, să le spun cum am ajuns la această vârstă matusalemică. De 100 de ani îmi palpită inima“, scria Nicolae Tomaziu în memoriile pe care le-a aşternut pe un caiet studenţesc.

 

Sunt rânduri extrem de preţioase pentru istorici, pentru noi toţi cei care vrem să aflăm adevărurile spuse sau nespuse din trecutul României, relatează Monitor Expres.

 

„Mă numesc Tomaziu Nicolae, născut la data de 28 februarie 1916, în comuna Păltiniş, judeţul Botoşani, din părinţi creştini ortodocşi. Tatăl meu a slujit ca preot în acea comună. M-am născut în timpul războiului, când în ţară bântuia molima de tifos exantematic. Mama, care era şi ea bolnavă, a murit chiar a doua zi după ce m-a născut. Boala am avut-o şi eu la naştere, însă printr-o minune, am fost salvat de o femeie, care m-a înfăşurat în zăpadă în acea zi de iarnă. Pentru mama nu s-a mai putut face nimic, era în comă. Acea metodă e cunoscută acum sub numele de terapia Kneipp“, explica Nicolae Tomaziu.

 

 

Cu ruşii în spate

 

A venit pe lume ca al cincilea copil al familiei Tomaziu, în vreme de sărăcie.

 

„Era greu, era război, nu se găsea de mâncare, nu se găsea lapte nici măcar de vacă, ce să mai vorbim de lapte de mamă. O femeie venea din când în când şi mă alăpta. M-am născut pentru suferinţă“, mai scria fostul deţinut politic.

 

Tatăl lui l-a trimis la bunicii care trăiau într-un sat pe malul celălalt al Prutului, în speranţa că îi va fi mai bine. „Bunicii m-au trimis înapoi, era sărăcie peste tot. Am făcut gimnaziul în două locuri, apoi tata m-a dat la şcoala de meserii de cinci ani, după care am mers la şcoala superioară de la Satu Mare. Când am terminat, se transformase în liceu industrial. Apoi am plecat să-mi caut un serviciu la Bucureşti. Am dat examen la Politehnică, la Facultatea de Textile, în 1938. Am ieşit tehnician textilist, dar fără diplomă. Examenul final nu am avut voie să-l dau, pe motivul că întrerupsesem 7 ani, cât stătusem în detenţie, şi pentru că eram fiu de refugiat“.

 

A terminat armata în 1937, iar la izbucnirea războiului a fost chemat la oaste, în Regimentul 4 Pionieri, la Cernăuţi. „Eu eram genist, ne ocupam mai mult cu distrugeri“, glumea Nicolae Tomaziu.

 

Când Bucovina şi Basarabia au fost cedate, regimentul lui a primit ordin să se retragă.

 

„Dacă mai întârziam 5 minute să trecem Prutul, cădeam prizonieri. Ruşii veneau din urmă şi au năvălit în oraş. Am luat-o la fugă prin câmp, la graniţă era aglomeraţie, plin de oameni cu bagaje care voiau să ajungă în România, căruţe şi trenuri oprite. În urma noastră veneau tancuri ruseşti. Foarte puţini am fost cei care am ajuns până la podul Siret, ceilalţi au căzut prizonieri“.

 

 

”Nu te lăsau nici să mori, nici să trăieşti”

 

Anii de după război, marcaţi de instalarea regimului bolşevic, au stârnit revolta în Tomaziu, tânărul care luptase eroic nu numai pentru eliberarea ţării, ci şi contra rusificării. Astfel că, în 1947, „am ieşit la manifestaţiile anticomuniste din Piaţa Palatului Regal“. A fost arestat pentru „uneltire împotriva ordinii sociale“ şi condamnat la şapte ani de temniţă grea.

 

„Ne-au cules pe mai mulţi atunci şi ne-au trimis în toate puşcăriile din ţară. Eu am fost la Jilava, Aiud, Văcăreşti şi la Canalul Morţii. Eram tânăr, dar celor care aveau mai mult de 40 de ani, acolo le-au rămas oasele. Nu erau condiţii de detenţie, ci de exterminare. Nu te lăsau nici să mori, nici să trăieşti“.

 

 

Canalul limitelor umane

 

„La Canal, ajunsesem că nici nu mai speram la viaţă. Mă rugam să mor mai repede. Doctorul Simionescu s-a dus drept spre poartă, ca să fie împuşcat. Am rămas cu sechele. Mai port şi acum o hernie pe care am căpătat-o cărând roaba cu pământ. Săpam, încărcam şi urcam pe versant, deşertam roaba şi veneam la loc“.

 

A muncit până la epuizare, dar a rezistat prin credinţă, mai scrie sursa citată. Doar Dumnezeu mai întreţinea speranţa deţinuţilor că vor ieşi cândva vii din temniţă, „ne rugam mereu, învăţam rugăciuni unul de la altul“.

 

A intrat cu 65 de kilograme la Canal, a ieşit cu 39. Nu de puţine ori a fost la un pas să ajungă pe lumea cealaltă.

 

 

Liber, dar batjocorit

 

După ce a fost eliberat în 1954, a încercat să-şi găsească de lucru. „Mă tot dădeau afară pentru că am fost deţinut“. A lucrat peste tot, la Fabrica de Hârtie Buşteni, la şcoala profesională din Buşteni, ca pedagog, la Cisnădia.

 

„Nu aveam voie decât la munca de jos, la măturat, la cărat. Nu am avut serviciu fix, am fost zilier. Comuniştii făceau fabrici, dar n-aveau specialişti pentru că noi, studenţii, eram în temniţe. Aşa că, au început să ne primească. Aşa am ajuns ajutor de meşter la Bucureşti“.

 

Ultimul loc de muncă a fost la o ţesătorie de bumbac din Codlea, de unde a şi ieşit la pensie în 1957, ca şef de birou.

 

„Aveam pregătirea, dar n-aveam examenul de stat. Abia acum, la urmă, mi s-a mărit pensia. Am avut noroc cu Bjoza, că a umblat pe la minister. După aşa-zisa revoluţie, ni se dădea un ajutor. Bjoza ne-a dublat pensia de deţinut politic“, spunea bătrânelul, mulţumit că are cu ce să-şi plătească întreţinerea şi cazarea la mănăstire.

 

Pentru că Dumnezeu l-a ocrotit şi l-a îndrumat către părintele Gherontie, care i-a găsit o chilie la Mănăstirea Caraiman.

 

A trăit aici o viață de sfințenie. S-a stins din viață la vârsta de 101 ani, pe 26 octombrie 2017.

 

loading...
Cel mai hăituit botoșănean? A scăpat din Canalul Morții și a ajuns la 101 ani

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Grenadă descoperită în grădina unui botoșănean - FOTO
S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.
Colonelul Onofrei s-a pensionat, șef nou la Jandarmerie – GALERIE FOTO
Schimbare de conducere la Jandarmeria Botoșani.  
Amendamentul RESPINS al liberalilor viza investiții pentru o unitate cu copii cu nevoi speciale
Grupul de consilieri județeni aleși pe listele PNL a dezavuat total atitudinea arătată la votul acordat pentru buget de colegii din plen de la celelalte partide, în speță PSD, Pro România și ALDE.
Cea mai MICĂ rată de infectare în municipiul Botoșani din ultimele șase luni
Direcția de Sănătate Publică a transmis cel mai recent raport privind cazurile noi din județul Botoșani, în ultimele 24 de ore.
Şase preoţi au fost amendați după slujba de la Tudora, oficiată de protopopul de Botoşani
Şase preoţi din judeţul Botoşani au fost sancţionaţi de poliţişti ca urmare a organizării sau participării la slujba misionară la care au luat parte peste 100 de credincioşi, la care nu au fost respectate normele sanitare impuse în contextul pandemiei
Elsaco Electronic semnează un nou contract, în valoare de 52 de milioane de lei
Implementarea acestui proiect va îmbunătăți calitatea apei furnizate locuitorilor.
Micii spectatori sunt invitați la spectacol: Actorii Teatrului ”Vasilache” revin în sală
Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” se redeschide în acest weekend, la o capacitate de 30 la sută.
Se strică vremea, ANUNȚUL meteorologilor pentru următoarele patru zile
Începând de astăzi, ora 13.00, și până mâine dimineață, la ora 6.00, vom avea parte de instabilitate atmosferică. De asemenea, în următoarele patru zile, vremea va intra într-un proces de răcire.
Șofer de 19 ani prins beat la volan, polițiștii l-au simțit din prima clipă
Tânărul emana halenă alcoolică.
Loading...
Regula pe care șoferii botoșăneni o încalcă cel mai des: Este și principala CAUZĂ a accidentelor rutiere - FOTO
Polițiștii rutieri au intensificat controalele în trafic.
Au dat-o la pace! Bugetul CJ-ului a fost aprobat fără prea multă patimă
Au depus un amendament la bugetul județului consilierii liberali, solicitarea financiară fiind citită de Viorel Iliuță.
ACUM: Doina Federovici, ultimatum pentru consilieri cu bugetul: Azi este ultima zi în care mai putem vota
A doua ședință pentru dezbaterea proiectului de buget propus de președintele Consiliului Județean Botoșani a început în urmă cu scurt timp.
Poeți în dialog la Ipotești: Ioan Pintea și Paul Aretzu
În debutul Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, pe data de 23 aprilie 2021, la ora 13.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează lecturile Poeți în dialog.
DRAMĂ cumplită în familia băiatului de 12 ani, accidentat mortal de o șoferiță din Botoșani: Este al doilea copil pe care îl pierd
Accidentul s-a produs marți după-amiaza, iar cercetările preliminare ale polițiștilor indică faptul că băiatul a traversat strada regulamentar, pe locul marcat.
Loading...
Alexandra Huțu: Guvernarea Dreptei a întârziat construcția primei platforme de aterizare dedicată salvărilor aeriene SMURD, obiectiv inițiat de PSD
Guvernarea PSD din perioada 2017-2019 a inclus în programul de extindere și modernizare a infrastructurii de operare a serviciilor de urgență pentru salvare aeriană și comunicații, construirea unei platforme de aterizare a elicopterelor în municipiul Botoșani.
Anchetă după o slujbă în biserică fără respectarea normelor de distanțare, chiar Mitropolia a făcut publice imaginile – VIDEO
Slujbă la Botoșani cu oameni care nu respectă distanțarea, Poliţia şi DSP au deschis o anchetă
Explicații după dubla eliminare: Ne-a înjurat de morți, de familie, tot meciul
FC Botoșani și Universitatea Craiova au remizat, scor 1-1, în runda a doua a play-off-ului, meci în care Radu Petrescu a acordat două cartonașe roșii, în aceeași fază, lui Eduard Florescu și Mihai Bălașa.
Un șofer botoșănean a devenit vedetă pe internet: CE a scris pe procesul-verbal după ce a fost amendat - FOTO
Mesajul unui șofer din Botoșani care a fost amendat de Poliția Rutieră a ajuns viral pe rețelele de socializare, fiind distribuit de sute de internauți.
Nervi la finalul meciului FC Botoșani – U Craiova: Ăsta nu a fost fotbal, a fost o luptă!
FC Botoșani și CS Universitatea Craiova au remizat, scor 1-1, în runda secundă din play-off.
TULBURĂTOR: Care a fost ultimul articol scris de jurnalista din Botoșani, moartă la 29 de ani - FOTO&VIDEO
Jurnalista, care a activat de-a lungul timpului în mai multe redacții, printre care și Botoșăneanul sau Adevărul, a scris în ultima perioadă la Fanatik.
pentru oameni de genul asta nu s-au gasit pensii speciale...in schimb, toti tractoristii si puicutele cu liceul si asa zisa facultate la x si 0 ...au devenit parlamentari, ma intreb , care e diferenta dintre venirea comunistilor la putere in 47 si timpurile de azi........
28 februarie 2021, 19:35
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Când veți merge la slujba de Înviere stimați colegi gândiți-vă că prin votul dvs ați lăsat peste 1.000 de copii aflați în grija DGASPC Botoșani fără pască și ouă roșii pe masă, că ați lăsat peste 500 de bătrâni ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9255 lei
USD
Dolarul SUA
4.0911 lei
CHF
Francul elveţian
4.4662 lei
GBP
Lira sterlină
5.6870 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7858 lei
XAU
Gramul de aur
235.1457 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2277 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3555 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1684 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2737 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1904 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.0 o C
Dorohoi
7.0 o C
Bucecea
7.0 o C
Darabani
7.2 o C
Saveni
7.1 o C
Ştefăneşti
8.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.