Ştiri
O orchestră care și-a câștigat respectul și aplauzele - FOTO & VIDEO

Fără să fie foarte numeros, dar bun cunoscător al muzicii simfonice, publicul botoșănean i-a aplaudat îndelung, vineri seara, pe instrumentiștii Filarmonicii, după un Haydn de zile mari.

Concertul de vineri a început în acordurile Valsului trist al compozitorului Jean Sibelius. Scrisă inițial pentru o piesă de teatru Kuolema (Moartea), compusă în 1903 de cumnatul său Arvid Järnefelt, lucrarea a circulat prea puțin ca piesă  de concert.

 

Cu toate acestea, Vals... este partitura care l-a consacrat mai târziu pe Sibelius, aducându-i recunoașterea universală, figurând, potrivit specialiștilor, în rândul celor mai cunoscute miniaturi simfonice de la început de secol XX.

 

Aflat la pupitrul dirijoral, Alexandru Ganea a evidențiat de-a lungul concertului nu doar momentele de virtuozitate, ci și pe cele de sensibilitate instrumentală. Alexandru Ganea s-a mai aflat, de-a lungul anilor, în fața orchestrei botoșănene. Absolvent al Liceului de Arte ”George Enescu” din București (1990), cu licență și master în cadrul Academiei de Muzică, Facultatea de Interpretare Muzicală din București, specializarea vioară, Alexandru Ganea avea să aleagă în final cariera dirijorală, urmând și cursurile de Compoziție, Muzicologie și Dirijat din cadrul Universității Naționale de Muzică din București. S-a specializat continuu, iar în anul 2010 devine Doctor în Muzică. Deține un întreg portofoliu de premii naționale și internaționale. A colaborat cu pianiști precum Valentin Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Horia Mihail, Horia Maxim, Răzvan Dragnea, cu violoniştii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Florin Croitoru, Cornelia Bronzetti, violonceliştii Marin Cazacu, Răzvan Suma, Alexandru Moroşanu, harpistul Ion Ivan Roncea, clarinetistul Dan Avramovici, flautistul Cătălin Opriţoiu, cornistul Petrea Gâscă, sopranele Felicia Filip şi Valentina Naforniţă.

Vioara lui Florin Ionescu-Galați a fost așteptată de publicul prezent vineri seara în sala de concerte a Filarmonicii Botoșani.

 

Mai puțin popular chiar și în rândul melomanilor, Henry Wieniawski a fost mai curând o demonstrație de virtuozitate. Compozitor și violonist polonez (1835-1880), a fost considerat un instrumentist de mare abilitate, concertele sale fiind solicitante din punct de vedere tehnic. O tehnică pe care, de altfel, compozitorul a predat-o mai târziu studenților săi. Concertul pentru vioară și orchestră nr. 2 a fost compus în 1862 și interpretat pentru prima dată la Moscova, chiar sub bagheta lui Wieniawski.

 

Violonistul Florin Ionescu-Galaţi este solist permanent al Filarmonicii Botoșani. Un prieten al scenei botoșănene, încă din vremea în care publicul îl admira alături de tatăl său, violonistul și dirijorul Ilarion Ionescu-Galați. Născut pe 19 aprilie 1970, a început să studieze vioara cu tatăl său, continuând apoi la Şcoala de Muzică din Braşov şi Universitatea de Muzică din Bucureşti cu binecunoscutul maestru Ştefan Gheorghiu. Distins cu premii la diferite concursuri, Florin Ionescu-Galați a început să concerteze încă de la vârsta de 10 ani, înscriindu-şi în palmares numeroase concerte şi recitaluri susţinute atât în ţară cât şi peste hotare.

 

Chiar dacă Wieniawski a adus momente de încărcătură artistică, de impresionantă virtuozitate, un lucru e clar: publicul botoșănean iubește muzica lui Haydn. Aplauzele prelungi de fiecare dată când în sala de concerte răsună Haydn dovedesc peste măsură acest lucru. Iar seara de vineri nu a făcut excepție.

Simfonia nr. 104, în re major, a acoperit partea a doua a programului serii. Supranumit părintele simfoniei, Joseph Haydn (1732-1809) a avut de-a lungul vieții o evoluție lentă, dar trainică, fapt care i-a și consolidat, de altfel, succesul care străbate prin secole. Simfonia 104 a fost scrisă către sfârșitul vieții, cât a locuit la Londra, unde compozitorul era adulat de public. Simfoniile londoneze s-au bucurat de omagii și i-au adus și uriașe beneficii financiare. Premiera Simfoniei nr. 104 a avut loc pe 4 mai 1795, la Londra, cu însuși Haydn la pupitrul dirijoral.

 

Muzica lui Haydn este amplă, profundă, expresivă și pătrunzătoare. Iar peste toate Simfonia nr. 104 este monumentală, cu contraste bine accentuate, dar într-o armonie echilibrată atât de specifică lui Haydn.

 

Sensibilități grațioase îmbinate cu părți complexe, aspre, menite să contureze mișcările unui dans rustic. Simfonia dezvoltă pe alocuri o virtuozitate ambițioasă, fapt care îi va și asigura compozitorului trăinicia.

 

Finalul a fost acoperit de aplauzele publicului prezent în sala de concerte, care a apreciat astfel nu doar muzica excepțională a lui Haydn, dar și prestația instrumentiștilor aflați vineri sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea.

 

Concertul viitor va avea loc vineri, 15 noiembrie 2019. Cu Corvin Matei dirijor, orchestra va prezenta lucrări de Mozart, Liszt și - din nou - Haydn. Invitatul serii va fi pianistul Răzvan Dragnea.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Se mai fac angajări la instituțiile din Botoșani, de la șef la șofer – LISTA posturilor
Deși Guvernul anunță concedieri masive în rândul bugetarilor, la Botoșani încă se mai scot posturi la concurs.
POVESTEA copilului din Botoșani cu minte sclipitoare RESPINS , pentru că are „sindromul genialității”
Ştie pe de rost toate frecvenţele posturilor de radio din România, toate zilele de naştere ale prezentatorilor tv şi ale fotbaliştilor de la FCSB. Are o memorie sclipitoare şi o inteligenţă peste medie.
Un botoșănean valoros a împlinit 100 de ani, premiu din partea unei primării
Săptămâna aceasta  botoșăneanul a împlinit 100 de ani.
Verdict crunt pentru o adolescentă de 14 ani din Botoșani trimisă urgent la un spital din Iași
Deși are 14 ani, a observat cum abdomenul său creștea de la zi la zi. Părinții s-au îngrijorat și au dus-o la spital. Au rămas stupefiați când au aflat ce se întâmpla cu tânăra.
Un nou proiect: CINE va avea interzis să lucreze în instituțiile statului
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Un lanț de farmacii se RETRAGE de pe piață
Au farmacii în mai multe județe ale țării inclusiv la Botoșani.
Sindicaliștii îi răspund ministrului Sănătății: Nu există dovezi concludente în privința amplorii corupției din sectorul sanitar
 Reacția vine după ce ministrul Sănătăţii a spus că are toleranţă zero faţă de luarea de mită de către angajaţii din sistemul medical.
IPS Teofan a slujit la hramul Mănăstirii Coşula, apoi a creștinat pruncul unui preot din Botoșani - FOTO
În ziua când Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae, Mănăstirea Coșula din Botoșani și-a serbat hramul. Un alt moment emoționant a avut loc, în aceeași zi, într-o parohie din municipiul Botoșani.
Meteorologii avertizează: Valuri de aer POLAR în perioada următoare, viscol și ninsori
Meteorologii trag semnalul de alarmă cu privire la fenomenele cu care se vor confrunta oamenii.
VESTE bună pentru cultura botoșăneană: Un patrimoniu primește recunoașterea pe care o merită
Memorialul Ipotești aduce mulțumiri tuturor celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la constituirea și îmbogățirea colecțiilor sale, la buna funcționare a instituției, celor care prin activitatea sa au contribuit direct sau indirect la acreditarea ei.
Primarul care a depus de adeziune la PNL în noaptea alegerilor a intrat în ALDE
La mai puțin de o lună de la data la care a depus adeziune la Partidul Național Liberal, primarul comunei Păltiniș a decis să revină în ALDE.
ANAF, anunț important la sfârșit de an privind CONTROALELE în casele românilor
Clarificarea a venit în contextul în care, în spațiul public, a apărut această informație.
EXCLUSIV: Doi consilieri de la municipiu plus o profesoară din Flămânzi preiau conducerea Inspectoratului Școlar
Dacă pentru majoritatea instituțiilor s-a stabilit în Biroul Politic Județean al PNL Botoșani desfășurat vineri seară doar viitorul director general, în cazul uneia s-a căzut deja de acord și asupra adjuncților.
Un fost elev al Liceului de Artă a ajuns în primii 8 la Vocea României: Un moment de vis VIDEO
12 concurenți cu voci senzaționale au luat cu asalt, vineri aseară, scena Vocea României, în prima ediție live a sezonului 9! Telespectatorii au avut parte de un show plin de energie și emoție și au primit în casele lor bucuria transmisă de participanții celei mai tari competiții a vocilor.
Doi directori de care guvernarea liberală nu se atinge, au ”spate” politic
Cel puțin doi dintre actualii conducători de servicii publice deconcentrate își vor păstra posturile și în guvernarea liberală. Și aceasta nu pentru că ar fi membri PNL sau pentru că ar fi intrat între timp în acest partid.
Cea mai promițătoare elevă viitor cadru didactic, premiată într-o gală de suflet: Unim cerul cu pământul VIDEO & GALERIE FOTO
1 martie 2012 - 6 decembrie 2019... La mai bine de șapte ani din ziua în care Angelica Gherman, învățătoarea din Botoșani cu 23 de cărți școlare apărute la edituri din București, a plecat dintre noi, gala care îi poartă numele și-a consumat a VII – a ediție.
PROGRAMUL Cine Globe: DOUĂ avanpremiere pe marile ecrane de la Botoşani
Noi pelicule rulează la Cine Globe, din incinta Uvertura Mall, în perioada 6 – 12 decembrie  2019.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind parcarea autovehiculelor pe timpul iernii
Primaria comunei Mihai Eminescu va anunta ca, in conformitate cu art.9.2., pct. 6 din Regulamentul privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. nr 26/12.03.2018, ocuparea sau parcarea pe domeniul public (drumuri) a autovehiculelor de orice fel, care impiedica procesul de deszapezire in sezonul rece (15 noiembrie – 15 martie) se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 700 lei – 1.200 lei pentru persoanele fizice si 900 lei – 1.500 lei pentru persoanele juridice.
Moldova – zona cea mai săracă: SOLUȚIA propusă de un deputat din Botoșani
În cadrul unei conferințe de presă, Mihaela Huncă, a declarat că România are nevoie de fonduri europene de aceea trebuie să se facă front comun pentru o absorbție cât mai mare.
Pierzători, dar totuși câștigători! Doina Federovici: A fost un turism, a fost o sărbătoare foarte mare în județul Botoșani
Social democrații botoșăneni se află în plin proces de analiză a rezultatelor și cauzelor lor, din cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidențiale.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am refuzat și vom refuza tot timpul. Și am avut oferte de la fiecare partid politic și la pachet: consilieri, primari din județ. De la toate partidele”,Andrei Drancă, președinte USR Botoșani ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7785 lei
USD
Dolarul SUA
4.3069 lei
CHF
Francul elveţian
4.3582 lei
GBP
Lira sterlină
5.6554 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9667 lei
XAU
Gramul de aur
204.2895 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4461 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9491 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2680 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1871 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.