Ştiri
O orchestră care și-a câștigat respectul și aplauzele - FOTO & VIDEO

Fără să fie foarte numeros, dar bun cunoscător al muzicii simfonice, publicul botoșănean i-a aplaudat îndelung, vineri seara, pe instrumentiștii Filarmonicii, după un Haydn de zile mari.

Concertul de vineri a început în acordurile Valsului trist al compozitorului Jean Sibelius. Scrisă inițial pentru o piesă de teatru Kuolema (Moartea), compusă în 1903 de cumnatul său Arvid Järnefelt, lucrarea a circulat prea puțin ca piesă  de concert.

 

Cu toate acestea, Vals... este partitura care l-a consacrat mai târziu pe Sibelius, aducându-i recunoașterea universală, figurând, potrivit specialiștilor, în rândul celor mai cunoscute miniaturi simfonice de la început de secol XX.

 

Aflat la pupitrul dirijoral, Alexandru Ganea a evidențiat de-a lungul concertului nu doar momentele de virtuozitate, ci și pe cele de sensibilitate instrumentală. Alexandru Ganea s-a mai aflat, de-a lungul anilor, în fața orchestrei botoșănene. Absolvent al Liceului de Arte ”George Enescu” din București (1990), cu licență și master în cadrul Academiei de Muzică, Facultatea de Interpretare Muzicală din București, specializarea vioară, Alexandru Ganea avea să aleagă în final cariera dirijorală, urmând și cursurile de Compoziție, Muzicologie și Dirijat din cadrul Universității Naționale de Muzică din București. S-a specializat continuu, iar în anul 2010 devine Doctor în Muzică. Deține un întreg portofoliu de premii naționale și internaționale. A colaborat cu pianiști precum Valentin Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Horia Mihail, Horia Maxim, Răzvan Dragnea, cu violoniştii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Florin Croitoru, Cornelia Bronzetti, violonceliştii Marin Cazacu, Răzvan Suma, Alexandru Moroşanu, harpistul Ion Ivan Roncea, clarinetistul Dan Avramovici, flautistul Cătălin Opriţoiu, cornistul Petrea Gâscă, sopranele Felicia Filip şi Valentina Naforniţă.

Vioara lui Florin Ionescu-Galați a fost așteptată de publicul prezent vineri seara în sala de concerte a Filarmonicii Botoșani.

 

Mai puțin popular chiar și în rândul melomanilor, Henry Wieniawski a fost mai curând o demonstrație de virtuozitate. Compozitor și violonist polonez (1835-1880), a fost considerat un instrumentist de mare abilitate, concertele sale fiind solicitante din punct de vedere tehnic. O tehnică pe care, de altfel, compozitorul a predat-o mai târziu studenților săi. Concertul pentru vioară și orchestră nr. 2 a fost compus în 1862 și interpretat pentru prima dată la Moscova, chiar sub bagheta lui Wieniawski.

 

Violonistul Florin Ionescu-Galaţi este solist permanent al Filarmonicii Botoșani. Un prieten al scenei botoșănene, încă din vremea în care publicul îl admira alături de tatăl său, violonistul și dirijorul Ilarion Ionescu-Galați. Născut pe 19 aprilie 1970, a început să studieze vioara cu tatăl său, continuând apoi la Şcoala de Muzică din Braşov şi Universitatea de Muzică din Bucureşti cu binecunoscutul maestru Ştefan Gheorghiu. Distins cu premii la diferite concursuri, Florin Ionescu-Galați a început să concerteze încă de la vârsta de 10 ani, înscriindu-şi în palmares numeroase concerte şi recitaluri susţinute atât în ţară cât şi peste hotare.

 

Chiar dacă Wieniawski a adus momente de încărcătură artistică, de impresionantă virtuozitate, un lucru e clar: publicul botoșănean iubește muzica lui Haydn. Aplauzele prelungi de fiecare dată când în sala de concerte răsună Haydn dovedesc peste măsură acest lucru. Iar seara de vineri nu a făcut excepție.

Simfonia nr. 104, în re major, a acoperit partea a doua a programului serii. Supranumit părintele simfoniei, Joseph Haydn (1732-1809) a avut de-a lungul vieții o evoluție lentă, dar trainică, fapt care i-a și consolidat, de altfel, succesul care străbate prin secole. Simfonia 104 a fost scrisă către sfârșitul vieții, cât a locuit la Londra, unde compozitorul era adulat de public. Simfoniile londoneze s-au bucurat de omagii și i-au adus și uriașe beneficii financiare. Premiera Simfoniei nr. 104 a avut loc pe 4 mai 1795, la Londra, cu însuși Haydn la pupitrul dirijoral.

 

Muzica lui Haydn este amplă, profundă, expresivă și pătrunzătoare. Iar peste toate Simfonia nr. 104 este monumentală, cu contraste bine accentuate, dar într-o armonie echilibrată atât de specifică lui Haydn.

 

Sensibilități grațioase îmbinate cu părți complexe, aspre, menite să contureze mișcările unui dans rustic. Simfonia dezvoltă pe alocuri o virtuozitate ambițioasă, fapt care îi va și asigura compozitorului trăinicia.

 

Finalul a fost acoperit de aplauzele publicului prezent în sala de concerte, care a apreciat astfel nu doar muzica excepțională a lui Haydn, dar și prestația instrumentiștilor aflați vineri sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea.

 

Concertul viitor va avea loc vineri, 15 noiembrie 2019. Cu Corvin Matei dirijor, orchestra va prezenta lucrări de Mozart, Liszt și - din nou - Haydn. Invitatul serii va fi pianistul Răzvan Dragnea.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Polițiștii au motive de bucurie: Se aplică de la 1 ianuarie
Multe vești bune pentru polițiști, de la majorări de salarii până la promovări în funcție.
Ioana Miron: România e ca un copil pierdut, dar salvarea nu vine din afară
Cum se vede România prin ochii tinerilor? Ioana Miron s-a născut în Botoșani, este poetă și crede că există potențial pentru ca lucrurile să se îndrepte în direcția bună.
EXCLUSIV: Prima vizită la nivel înalt după instalarea Guvernului Orban, un ministru vine la Botoșani
Săptămâna viitoare, ultima de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, va aduce la Botoșani și primul oficial al Guvernului Orban în județ.
O importantă biserică din Botoşani se pregăteşte de SĂRBĂTOARE
A văzut revoluții și războaie, a fost închisă de comuniști, abandonată în mijlocul orașului, zdruncinată de cutremure și vitregii ale timpului. Biserica a rezistat și astăzi, după mai bine de 180 de ani, stă dreaptă și demnă, adunând mii de credicioși în fiecare an.
Comunicat PNL: Cum face PSD campanie. Dezvăluirile lui Klaus Iohannis – FOTOGALERIE
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România Normală este o Românie în care PSD nu se regăseşte nici în conducerea statului, nici în conducerea judeţelor. El a acuzat PSD că împroaşcă venin, minciuni şi fake news.
330.000 de lei! Instituție executată silit după ce a lăsat fără autorizație o unitate și a pierdut procesul
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă din luna iulie a acestui an s-a întâmplat: Sanatoriul de Neorupsihiatrie Podriga a trecut la executarea silită a Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Minoritarii și-au schimbat tactica: Un botoșănean și-a luat o țeapă de 15.000 lei de pe Facebook
Etnicii din comuna Grajduri și județul Iași se bazează, mai nou, pe afacerile on-line. Promovează anunțurile și agață clienți. Un botoșănean a pierdut 15.000 lei dintr-un foc. A vrut să-și facă o magazie în curtea proprietății. Anunțul l-a găsit pe Facebook.
Bărbat înecat într-un iaz din Flămânzi, pompierii au plecat să îl aducă la mal
Deși ne aflăm cu doar două săptămâni înaintea începerii calendaristice a iernii, Botoșaniul se confruntă cu încă un caz de persoană înecată într-un iaz.
Femeie de afaceri din Botoșani, trofeu de excelență la Suceava într-o gală cu 450 de invitați – FOTOGALERIE
Vineri seară, la Suceava a avut loc ”Gala antreprenorilor din regiunea nord-est”, un eveniment de amploare organizat de Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est la care au participat circa 450 de persoane.
Pianul lui Răzvan Dragnea şi bagheta lui Corvin Matei, un concert-bucurie pe scena Filarmonicii – FOTO & VIDEO
Orchestra Filarmonicii a strălucit într-o companie aleasă, a fost concluzia iubitorilor de muzică din Botoșani. Iar aplauzele au fost şi ele pe măsură.
Primarii hoinari printre partide, primiți în PNL (sau nu) prin vot
Și-au exprimat public intenția de a (re)deveni membri ai PNL Botoșani primarii Costel Romanescu de la Păltiniș și Dumitru Chelariu de la Pomârla.
Bătaie cu furcă și spray lacrimogen între doi botoșăneni: M-a lăsat într-o baltă de sânge
A fost sau nu un botoșănean bătut? Asta trebuie să decidă magistrații de la Judecătoria Botoșani.
Mobilizare generală pentru turul doi al prezidențialelor, Flutur: Vor să nu le fie rușine cu președintele
Șeful de campanie al PNL pe municipiul Botoșani a explicat rezultatul negocierilor duse cu liderii partidelor de dreapta de pe plan județean.
De ce un apartament NOU? Nivelul superior de siguranță la incendiu - un MOTIV pentru care să te muți într-un apartament nou.
(P) În perioada de dezvoltare imobiliară din prezent asistăm la nașterea unor ansambluri rezidențiale tot mai performante și eficiente, mult mai sigure din punct de vedere structural și al securității la incendiu, construite responsabil, pe baza unor proiecte tehnice conforme, cu avize de securitate la incendiu, scenarii de securitate la incendiu, referate al verificatorului pentru cerința ”securitate la incendiu“, care răspund celor mai noi cerințe de securitate ale legislaţiei în acest domeniu.
Președintele PNL Botoșani strânge toți parlamentarii și primarii laolaltă, planuri mari în guvernarea liberală – CE le promite botoșănenilor
În prima zi de campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, liberalii botoșăneni au atins mai mult subiecte de interes.
ANUNȚ Urban Serv: Programul de colectare a deșeurilor selective de la gospodării individuale
Compania de salubrizare a municipalității, SC Urban Serv SA, a făcut public „Programul de colectare a deșeurilor selective - de la gospodării individuale – (case), pentru municipiul Botoșani”.
Mihaela Huncă, săgeți către PSD-iști după alegeri: Este un rezultat amar
În cadrul unei conferințe de presă, Mihaela Huncă a comentat rezultatele la alegerile prezidențiale, afirmând faptul că oamenii vor o schimbare. 
Cătălin Flutur s-a înțeles cu liderii politici de la Botoșani pentru turul doi la prezidențiale
În prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, turul doi, liberalii botoșăneni au susținut o conferință de presă.
Secția de la Mavromati unde medicii vin și pleacă: Nu știu de ce județul Botoșani nu este atractiv
Unitățile medicale din Botoșani se confruntă în continuare cu un deficit de medici.
AutoDel și Hyundai anunță reduceri mari de Black Friday
(P) AutoDel, dealer auto sucevean, anunță mari reduceri de Black Friday, una dintre cele mai așteptate campanii. Atipic pentru domeniul auto și de vânzare a mașinilor second hand, dar iată că AutoDel şi Hyundai depășesc așteptările publicului și aplică reduceri considerabile flotei auto disponibilă pe stoc sau la comandă.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.