Ştiri
MINUNEA din Nord: Orașul mic din Botoșani care se face MARE în fiecare august - GALERIE FOTO

Doi fraţi, Ştefan şi Alexandru, alături de prietenii lor din Cluj, câteva sute de voluntari din toată țara şi o mână de dărăbăneni inimoşi. Cel mai nordic oraş din țară capătă superlative care în urmă cu cinci ani nu păreau posibile.

Darabaniul se transformă de la un an la altul şi asta o spun nu doar cei care ajung rar aici. Schimbarea o simt târgoveţii în aerul proaspăt care invadează oraşul în fiecare sfârşit de august, o simt copiii şi adolescenţii care au parte de experienţe dintre cele mai inedite şi mai spectaculoase.

 

Festivalul Nordului transformă, construieşte, implică, dă încredere, creează oportunităţi, determină la acţiune acolo unde nonacţiunea părea cea mai bună soluţie de supravieţuire. Oamenii Nordului încep să creadă în ei şi în ceea ce reprezintă unii pentru alţii.

 

Cutuma tipic românească le spunea că nimic nu se poate înfăptui fără zeci de aprobări, că banii se călesc şi se spală bine pentru a fi buni de scărmăneală politică.

 

Şi totuşi, de câţiva ani, cineva le arată că cel mai important bun al comunităţii sunt chiar ei. Oamenii. Cei care deţin puterea de a schimba în bine un oraş. Cuvinte pe care le mai auziseră în zeci, sute de discursuri electorale. Pe care nu le credeau pentru că prea se risipeau la prima secetă postalegeri.

 

În anul de graţie 2019, în care finanţele par să fie bolovanii care opresc orice iniţiativă, la Darabani s-a apreciat vizibil încrederea în comunitate şi în forţa ei.

 

Iar dovada este numărul tot mare de oameni care urcă spre Nord. Turişti, voluntari, localnici. Împreună astăzi şi legaţi pentru anii care vin.

 

Mai bine de 2000 de oameni din București, Cluj, Mureș, Iași, Suceava, Vrancea, Hunedoara, Galați, Alba, Galați, dar și din Republica Moldova, Italia, Ucraina, Lituania, Mexic, Portugalia au participat în acest an la Zilele Nordului.

 

Plus vreo 7000 de botoşăneni. 40 de concerte și evenimente din programul din acest an al festivalului.

 

Concerte cu unele dintre cele mai iubite trupe din rockul alternativ românesc,  mii de persoane în Poiana Teioasa. Tururi ghidate la obiectivele turistice din judeţ, dezbateri, conferinţe, expoziţii, sport, maraton, workshop de fotografie Satele Nordului, artă stradală în șantierul abandonat din centrul orașului.

 

Sute de participanţi la Maratonul Nordului, cu cicliști, alergători, tenismeni la startul competițiilor sportive din acest an.

 

Totul cu o echipă care a cuprins 25 de membri ai staff-ului tehnic, 25 de colaboratori și 250 de voluntari.

 

"Mă uit în jurul meu și îi văd pe voluntarii noștri de la prima ediție, cea din 2014, când ei erau într-a unșpea. Acum sunt implicați în conducerea festivalului, lucrează cot la cot cu mine, cu fratele meu și cu prietenii de la Cluj care ne-au ajutat să pornim Zilele Nordului. Au trecut cinci ani, iar acum putem spune în sfârșit că Zilele Nordului e un proiect produs în Nord - îl fac oameni de aici, care lucrează între ei mai bine și mai îndeaproape decât oricând. Încerc să-mi amintesc cum era în 2014, când am început să lucrăm la ideea asta a Nordului, și nu-mi vin în minte vremuri neapărat mai liniștite. Așa că n-aș spune că sunt surprins sau mai nemulțumit ca altădată de haosul din societatea noastră. Dimpotrivă, aș îndrăzni să spun că în lumea tinerilor din Nord, pe care munca noastră îi vizează cu prioritate, e mai multă ordine și mai multă speranță decât acum cinci ani. Cu toate greutățile inerente pe care le-am întâmpinat, declar reușit acest prim cincinal”,

Ştefan Teişanu, preşedintele Asociaţiei Nord

 

Cele mai mari deficiențe scoase la iveală de această ediție a festivalului, spun organizatorii - altfel cea mai bună de până acum - au fost cele de infrastructură. Posibilitățile de cazare în pensiunile din Darabani și Dorohoi sunt cu mult insuficiente față de nevoile festivalului, iar locurile de campare  și posibilitățile de transport în regiune sunt, de asemenea, limitate, spun organizatorii.

 

Însă ediţia a şasea, cea din 2019, rămâne cu multe puncte luminoase în arhiva festivalului.

 

„Cel mai important câștig al ediției a fost mobilizarea exemplară a comunităților locale în care lucrăm. Simpli cetățeni, oameni de afaceri, reprezentanți ai administrațiilor locale, cu toții s-au implicat mai mult ca oricând - credem că acesta este semnalul care ne arată că discursul nostru încăpățânat despre nevoia de a lucra împreună, dar mai ales despre posibilitatea de a face acest lucru, a fost câștigător. Ne străduim în fiecare an să lucrăm cu tot mai mulți furnizori locali, voluntarii noștri de altădată iau roluri cu tot mai mare răspundere în festival, iar în acest an am simțit pentru prima oară că aici în Nord se formează o echipă adevărată, mare și puternică”,

Alex Teioșanu, directorul executiv al Asociației Nord și al festivalului

 

Forța și secretul unei comunități sunt oamenii. Asta demonstrează Festivalul Nordului și se pare că tinerii clujeni plecați din Darabani au reușit să îi facă pe dărăbăneni să creadă în ei. Însă nimic nu ar fi fost posibil fără respect reciproc, fără încredere și onestitate. O rețetă pe care ar trebui să o aplice și alții.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ALERTĂ meteo de vreme rea pentru Botoșani
Meteorologii au emis în urmă cu scurt timp avertizări de tip Cod Galben și Portocaliu pentru toată țara.
Elicopterul SMURD, la Botoșani pentru un pacient în stare gravă
Pacientul a fost transportat într-o clinică universitară, pentru intervenție de specialitate.
Omagiu creatoarelor de artă într-o expoziție dedicată Mariei Pillat pe simezele Galeriilor - FOTO
Iubitorii de artă vor putea viziona lucrări de pictură, grafică, tehnică mixtă, fotografie etc., expoziția fiind un omagiu adus creatoarelor de artă și o invitație la întâlnirea cu arta românească contemporană în viziunea artistelor din România.
Metodă de a face bani: Închiriau maşini şi le vindeau la dezmembrări, în Botoșani
Doi tineri au inventat o metodă nouă de a face bani. Amândoi au fost băgaţi după gratii.
O mașină a vânătorilor a luat foc pe câmp, pompieri chemați în ajutor
Imagini incredibile pe câmp, o mașină a Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor din Botoșani fiind cuprinsă de flăcări.
Concert simfonic la Botoșani cu Pantera Roz și Piazzolla, jazz cu cinci instrumentiști veseli - FOTO & VIDEO
Concertul săptămânal al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani a fost, vineri seara, unul aparte. Melomanii au avut parte de un recital cameral cu cinci instrumentiști din Brașov.
Le-a dat idei: După primarul de Darabani, încă un edil șef vrea să desființeze Poliția Locală – Nu scapă!
Primarul orașului Vaslui a anunțat că vrea să desființeze Poliția Locală. Vasile Pavăl este nemulțumit de numărul mare al sancțiunilor pe care le dau polițiștii locali și de lipsa prevenirii faptelor. În noiembrie 2019, o inițiativă similară a avut și primarul din Darabani, județul Botoșani.
FAZA ZILEI: Rednic înaintea meciului cu FC Botoșani - Am aranjat să sparg o bancă; Financiar sunt pe plus, au vândut jucători buni
Mircea Rednic nu a câştigat niciunul din primele sale trei meciuri disputate pe banca tehnică a celor de la Poli Iaşi, dar nu şi-a pierdut simţul umorului. Charismaticul tehnician al ieşenilor a comentat cu mult umor unul dintre subiectele din conferinţa de presă care a avut loc vineri, înaintea confruntării orgoliilor cu FC Botoșani.
O firmă cu birouri la Botoșani și-a deschis punct de lucru în Mexic
Dezvoltatorul român de jocuri video Amber a deschis un studio în Guadalajara (Mexic) specializat pe servicii de game development, cu un focus iniţial pe testare (QA) şi artă, acesta fiind al cincilea centru al companiei, după cel deschis anul trecut la Botoşani, şi care numără în prezent peste 30 de testeri şi test leaders.
Loading...
Cine are noroc, are: Brexitul l-a băgat în Parlamentul European pe amicul lui Portariuc
Există și un român care a obținut un câștig imediat de pe urma Brexitului: Victor Negrescu, fost europarlamentar PSD și fost ministru delegat pentru afaceri europene a devenit membru în Parlamentul European.
S-a enervat pe aleșii municipali și prezumtiva candidată la Primărie de la Pro România: Nu se poate să acceptăm în continuare această bătaie de joc
După mai multe dispute, săptămâna aceasta s-a votat bugetul local pentru anul 2020. Membrul unui partid, prezentat drept posibil candidat la Primăria Botoșani, a făcut câteva considerații despre acest subiect.
Cresc salariile la Kaufland – la CÂT ajunge cea mai mică leafă
Kaufland România va majora de la 1 martie venitul minim brut în companie, la 3.650 lei, de la 3.300 lei, şi vrea să angajeze peste 1.000 de persoane, parte a planurile de extindere prevăzute pentru acest an.
Invitat la Prefectură, Iftime a cerut scutiri de impozite pentru salariile din confecții, altfel patronii ”vor pleca de aici” – FOTOGALERIE
Comisia de Dialog Social s-a întrunit în ședință ordinară în dimineața zilei de vineri, 21 februarie 2020, în sala Ștefan Luchian a Prefecturii Botoșani.
Comunicat PSD: Mai puține festivaluri, mai multe străzi asfaltate!
În ședința de miercuri a Consiliului Local al municipiului Botoșani am dezbătut bugetul local pentru anul 2020 și am constatat că a fost o încălcare flagrantă a procedurii de vot a bugetului pentru anul în curs.
Loading...
În comuna primarului care se mută la Botoșani focul se stinge în stil englezesc – FOTOGALERIE
(P) Povestioara a început prin 2017, când Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani a făcut un control la Primăria Cristești și a constatat că administrația de aici nu are nici inspector la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) și nici o autospecială care să intervină la incendii până la sosirea pompierilor.
Start la shopping-ul primăvăratic: Tarabe pline cu mărțișoare și cadouri în Piața Centrală – GALERIE FOTO
Deşi suntem încă în luna februarie la Botoșani au început să apară comercianţii de mărţişoare.
”Cel mai bun porc e peștele”, cum se forțează creșterea consumului
Ministerul Agriculturii caută soluții pentru a impulsiona consumul de pește.
13 posturi scoase la concurs la Spitalul Mavromati – LISTA
Reprezentanții Spitalului Județean Mavromati fac angajări masive.
60 de oameni de la Direcția Copilului au donat sânge – GALERIE FOTO
Așa cum a obișnuit din perioada în care era prefect, Dan Șlincu și-a mobilizat colectivul de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru o campanie benefică campanie umanitară.
Beneficii economice, beneficii de imagine: Cornișa Aquapark, magnetul care atrage turiștii la Botoșani
Parcul de agrement de la Cornișa a transformat, în mai puțin de un an de la inaugurare, Botoșaniul într-un punct extrem de atractiv pentru turiștii din întreaga țară și chiar și pentru turiștii străini, îndeosebi cei din Ucraina și Republica Moldova.
Habar nu ai despre ce vorbesti.
20 august 2019, 13:35
FELICITARI!!!!!!!!!
20 august 2019, 13:28
Aici de fapt trebuie sa intervina autoritatile, sa rezolve problema rahatului, nu a panglicilor. Infrastructura e numeste.
20 august 2019, 11:07
Domnui organizator teisanu ca si idee...introduceti si cornisa in peisaj la maratonul nordului
20 august 2019, 11:02
cat rahat ecologic a ramas in poiana?trebuia sa zici si de disneyland, prater etc.!
20 august 2019, 08:55
Asta este fenomen, nu Cornisa. NICIODATA masinuta de facut bani de la Cornisa nu o se apropie macar de spiritul si calitatea umana a Festivalului Nordului.Facut nu cu 7.000.000 de euro ci cu viziune, cu greutati dar si cu implicare personala.Sa-i pazeasca Dumnezeu de politicieni ce se gandesc ca au de taiat panglici si pe acolo pentru ca au un viitor frumos si un potential imens.
20 august 2019, 08:32
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
„Este o performanță pe care ne-am dorit-o de când am început să lucrăm împreună, eu ca antrenor și cu jucătorii împreună. Ne-am dorit să ajungem la acest moment. Îi felicit, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8026 lei
USD
Dolarul SUA
4.4462 lei
CHF
Francul elveţian
4.5258 lei
GBP
Lira sterlină
5.7406 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9757 lei
XAU
Gramul de aur
233.5122 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2503 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4235 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3532 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1919 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6430 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.