Ştiri
LĂMURIRI: Se aplică Legea mirosurilor și celor ce stau la bloc, care ”deranjează” vecinii cu miros de mâncare?

De câteva zile, în spațiul public au apărut mai multe voci care susțin că Legea mirosurilor i-ar putea viza și pe cei ce locuiesc la bloc.

O lege ce a trecut recent de Parlament și se află acum la președintele țării pentru promulgare stabilește sancționarea aspră a firmelor care desfășoară activități ce deranjează din punct de vedere olfactiv și interzicerea, de către autoritățile locale, a tuturor activităților desfășurate în zonele rezidențiale ce pot deranja prin mirosurile degajate.

 

Dar se referă Legea mirosurilor la activitățile desfășurate în blocuri, precum gătitul sau fumatul?

 

Lămuririle sunt oferite de către specialiștii Avocatnet.ro. Aflat în prezent la președintele țării pentru promulgare, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului sau, după cum mai este cunoscut, Legea mirosurilor, va obliga firmele și alți operatori economici să aibă sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv generat, dar și să elaboreze și să respecte planuri de gestionare a disconfortului olfactiv. În mod evident, este vorba despre firmele ce pot genera disconfort olfactiv în apropierea lor.

 

Așadar, Legea mirosurilor se referă doar la firme sau și la cei ce locuiesc la bloc și generează mirosuri deranjante pentru cei din jur? De principiu, se referă doar la firmele care poluează olfactiv. De fapt, la toți operatorii economici ce desfășoară activități ce pot aduce disconfort olfactiv, indiferent de forma pe care o îmbracă.

 

Această discuție apare în contextul în care, de câteva zile, în spațiul public au apărut mai multe voci care susțin că această lege s-ar putea aplica și persoanelor obișnuite, nu numai firmelor, adică i-ar putea viza, mai exact, și pe cei ce locuiesc la bloc.

 

Astfel că, de exemplu, potrivit Legii mirosurilor ar putea fi sancționate firmele ce dețin rampe sau platforme de gunoi, în cazul, foarte probabil, de altfel, în care apare un incendiu, incineratoare de deșeuri, crescătorii de animale, dar și unele întreprinderi individuale, care sunt, de fapt, crescători de animale, care-și desfășoară activitatea lângă zone rezidențiale.

 

Faptul că legea nu vizează locatarii de la bloc reiese din mai multe definiții conținute de document. De exemplu, disconfortul olfactiv este definit ca “efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare”. Astfel, chiar dacă este deranjant, mirosul de mâncare de pe scara blocului nu poate fi totuși considerat un pericol asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, arată sursa citată.

 

“Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează de către operatorii economici/titularii activităților care pot genera disconfort olfactiv”, apare în continuare în Legea mirosurilor. Același document definește planul de gestionare a disconfortului olfactiv ca fiind un “plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activități noi sau a instalaţiilor/activităților existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităților existente”.

 

Într-adevăr, în lege apare formularea “operatorii economici/titularii activităților”, dar e greu de crezut că atunci când se vorbește despre titulari ai activităților se au în vedere cei ce gătesc la bloc. Nu de alta, dar ar trebui ca și ei să realizeze planul de gestionare a disconfortului olfactiv și, în baza acestuia, să obțină o autorizaţie/ autorizaţie integrată de mediu pentru activităţile care pot crea disconfort olfactiv, ce apare în legea aflată acum la promulgare, ceea ce, dacă, prin absurd, s-ar întâmpla, ar suprasolicita instituțiile statului și angajații acestora.

 

O singură referire la persoane fizice există în Legea mirosurilor. Este vorba, mai exact despre “obligația persoanelor fizice de a funcționa cu respectarea prevederilor autorizației de mediu”, dar referirea apare în contextul modificării unui paragraf al OUG 195/2005 privind protecția mediului, în sensul adăugării obligației de a respecta planul de gestionare a disconfortului olfactiv de către firme. De fapt, obligația persoanelor fizice de a funcționa cu respectarea prevederilor autorizației de mediu există și în prezent și se aplică doar acelor persoane care desfășoară activități ce au nevoie de o astfel de autorizare.

 

Potrivit informațiilor de pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, autorizaţia de mediu este actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, prin care sunt stabilite condiţiile şi/sau parametrii de funcţionare ai unei activităţi existente sau ai unei activităţi noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcţiune.

 

Astfel, Legea mirosurilor a fost concepută, așa cum spun și inițiatorii ei pe site-ul dedicat acestei legi, pentru a obliga operatorii economici care generează mirosuri "să ia toate măsurile referitoare la prevenirea şi reducerea disconfortului olfactiv, astfel încât să nu afecteze sănătatea populației şi mediul în întregul său".

 

În concluzie, conchid specialiștii Avocatnet.ro, ținând cont de faptul că Legea mirosurilor nu se referă la activitatea obișnuită a locatarilor de la bloc, mai ales dacă respectă regulile unei bune conviețuiri, putem spune că aceștia nu riscă sancțiuni pentru mirosurile pe care le generează ocazional.

 

loading...
ATENȚIE: Cum te pedepsește legea dacă ameninți sau lovești un polițist local, Înalta Curte a DECIS
Atenție, angajatori, e OFICIAL: Pentru ce puteți primi amendă de 3.000 de lei

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Peste 1.450 de cazuri noi și record de decese în ultimele 24 de ore – SITUAȚIA pe județe
Până astăzi, 13 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 66.631 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 31.547 pacienți au fost declarați vindecați și 7.253 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. 
Se dau 20.000 de lei de la stat, programul începe din toamnă: CINE va primi acești bani
Vești bune pentru mai mulți români. Aceștia vor putea beneficia de 20 de mii de lei prin intermediul unui program important. Înscrierile în program se pot face din toamnă.
Restaurantele ar putea rămâne închise până la sfârșitul anului: Trebuie să vedem evoluția
Redeschiderea restaurantelor ar putea rămâne sub semnul întrebării până la sfârșitul anului. Ministrul Nelu Tătaru a declarat, într-un interviu, că autoritățile vor lua o decizie în acest sens în funcție de evoluția pandemiei la noi în țară.
Unii botoșăneni fără apă, Nova Apaserv face apel către oameni să NU mai ude culturile agricole
Nova Apaserv a transmis un comunicat de presă în acest sens pe care îl redăm mai jos. 
Violator ridicat de polițiști de acasă și băgat după gratii
Bărbatul a fost luat de polițiști de acasă și a fost escortat către Penitenciarul Botoșani.
Șofer de 70 de ani, beat, găsit pe Bulevard după ce a produs un accident
Bărbatul era sub influența băuturilor alcoolice.
Noi infectări cu COVID-19 la Botoșani, un deces în ultimele 24 de ore
Creștere ușoară a cazurilor de coronavirus la Botoșani, potrivit celei mai recente raportări a Direcției de Sănătate Publică.
Cosmin Andrei: „Botoșănenii merită un primar cinstit, nu unul girat de un Guvern liberal dovedit corupt, care a pus în pericol viața oamenilor”
Viceprimarul municipiului Botoșani, social-democratul Cosmin Andrei îi cere public primarului PNL, Cătălin Flutur să le explice botoșănenilor de ce propriul Guvern liberal a fost găsit vinovat de Curtea de Conturi de o serie de ilegalități care au atentat la viața oamenilor.
Tragedie în pădure: A murit strivit de un copac, polițiștii au deschis o anchetă
Polițiștii au demarat cercetările.
Loading...
ALDE Botoșani: Să facem din Botoșani un oraș în care să se vină, nu unul din care se pleacă!
Roxana Florentina Țurcanu este singura femeie care și-a asumat rolul de candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani, la alegerile locale din 27 septembrie.
Isprava unui bunic de 90 de ani, care a vrut să facă țuică: Trezit de pompieri în zorii zilei
A vrut să facă țuică, dar și-a incendiat o magazie.
Intervenţie dificilă a pompierilor, finalizată cu succes - GALERIE FOTO
S-a apelat și la un buldoexcavator, intervenția fiind una deosebit de grea.
Când faptele vorbesc: Tot oamenii simpli îi salvează pe cei în nevoință – GALERIE FOTO
Viaţă amară! Apropierea campaniei electorale îi face pe mulţi politicieni să iasă în faţă şi să-şi prezinte planurile şi realizările de până acum.
Mască în recreație, NU și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă, profesorii vor respecta alte reguli
Recomandarea vine de la directorul Institutului de Sănătate Publică.
Loading...
Botoșănean imobilizat pe Pietonalul Unirii și dus direct la Psihiatrie
Bărbatul a fost imobilizat după ce a început să înjure nu doar polițiștii locali, ci și trecătorii aflați în zonă.
ANUNȚ: Consiliul Județean organizează ședință de dezbatere publică pentru data de 01.10.2020
Județul Botoșani - Consiliul Județean, titular, anunţă publicul interesat asupra disponibilizării proiectului „Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în Județul Botoșani, 2020-2025” și finalizării Raportului de Mediu.
500 lei pentru elevii nevoiași, actul a fost publicat: Unde și cum vor putea fi folosite tichetele
Elevii din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial vor primi tichete în valoare de 500 de lei.
Mare supărare pe un primar botoșănean care a renunțat la festival: Suntem conștienți de dezamăgirea și tristețea pe care le simt toți
Distracția publică ce aduna mii de oameni în fiecare an pe data de 9 august, anul acesta nu a mai avut loc deși devenise o tradiție. Iar unii dintre oameni s-au supărat rău.
Premieră absolută la ANAF: Identificarea vizuală online pentru înregistrarea contribuabililor
Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală au dezvoltat și implementat o nouă facilitate a serviciului Spatiul Privat Virtual.
CINCI alianțe aprobate de BEJ pentru alegerile locale din 2020, „Mișcarea patrioților” a fost respinsă
Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean (BECJ) Botoşani a aprobat, marţi, înregistrarea a cinci alianţe electorale la nivelul judeţului Botoşani, în vederea participării la alegerile locale din 27 septembrie.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Astăzi emoțiile sunt mult mai mari decât în momentul lansării, atunci am luat-o așa, ca pe o joacă, dar astăzi mi-am dat seama că joaca e serioasă”.Roxana Țurcanu, candidat ALDE la Primăria Botoșani ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8344 lei
USD
Dolarul SUA
4.0836 lei
CHF
Francul elveţian
4.4894 lei
GBP
Lira sterlină
5.3431 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8238 lei
XAU
Gramul de aur
253.5118 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2471 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4015 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9265 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0866 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1851 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.