Ştiri
Într-un sat din Botoșani există una dintre cele mai mari case ecologice din ţară, făcută din baloţi de paie

Locuitorii din satele Regiunii Nord-Est stau pe grămezi de bani, fără să ştie.Chiar dacă pare ciudat, ei ignoră multe dintre bogăţiile pe care le au la îndemână. Mulţi dintre ei ar putea face bani folosind materii prime aparent banale, dar pentru care străinii au început să plătească foarte bine. Chirpicii, stuful, răchita, cânepa sau lâna pot aduce bani frumoşi dacă ar exista iniţiativă.

Lutul, materie primă

Nu există nicio aşezare rurală în nord-estul ţării în care să nu existe un meşter care să ştie a frământa lutul. Folosit în mare parte de către olari, lutul este o materie primă foarte apreciată de către constructorii şi arhitecţii care promovează clădirile bio. Alături de bălegar şi paie, este materia primă pentru chirpic, un material de construcţie rezistent, cu ajutorul căruia se pot ridica locuinţe ecologice foarte apreciate în străinătate. Dacă ar şti cum să-şi valorifice priceperea, moldovenii ar putea face bani frumoşi de pe urma tehnologiei de care până nu demult râdea toată lumea.

 

Casele din chirpici sau casele „cob” sunt o soluţie ieftină şi foarte sănătoasă pentru oricine îşi propune să se mute la ţară ori să-şi construiască o locuinţă în oraşele aglomerate. Pe piaţă au apărut deja firme care construiesc astfel de case, la preţuri cu mult mai mici decât cele clasice. Dacă un metru pătrat construit este undeva la 700-800 de euro, ei bine, folosind chipicul, preţul scade la 200 euro/mp.

 

Acoperişul din stuf

Şi dacă tot am vorbit despre casă, ca şi construcţie, nu putem uita acoperişul, pe care îl putem obţine din stuf. Chiar dacă mulţi îl asociază cu sărăcia, un astfel de acoperiş este foarte căutat în Occident. Acoperişurile din stuf asigură o izolaţie maximă, reducând astfel considerabil costurile de încălzire şi climatizare. O privire în urmă, aruncată prin satele Moldovei până în anii 1990, arată cât de mult era folosită această resursă, din care se amenajau inclusiv bucătării de vară sau grupuri sanitare. De altfel, recoltatul şi bătutul stufului este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale românilor. Stuful este foarte bun şi pentru meşterii artizani care îl pot transforma în împletituri: carpete, jaluzele, decoraţiuni interioare, pereţi despărţitori, umbrare pentru sere. Olanda şi Norvegia sunt renumite în Europa pentru design de acoperiş din stuf şi tot ele sunt ţările care au importat cel mai mult din România, mare parte provenind din Delta Dunării.

Casă ecologică din baloți de paie

Oricine îşi doreşte o casă ecologică trebuie să-şi treacă şi paiele pe lista de cumpărături. Sunt mulţi curajoşi care îşi ridică o astfel de construcţie, care poate fi văzută în satul Hudum, judeţul Botoşani. Casa aparţine lui Carmen Nicolau şi este una dintre cele mai mari din ţară construită din baloţi de paie. După cum a scris pe blogul personal, casa a costat în jur de 65.000 de euro, o sumă cu mult mai mică decât dacă ar fi apelat la materialele convenţionale. Există şi unele detalii.

„Dacă folosim materiale ecologice pentru izolaţie, atunci şi tencuiala exterioară trebuie să fie lut cu balegă. O astfel de construcţie ecologică trebuie refăcută periodic, la doi sau trei ani”, a explicat arhitectul Victor Blănaru (Suceava).

Lâna este o altă resursă pe care oierii nu ştiu să o valorifice. Mulţi se plâng că nu au piaţă, în ciuda cererilor firmelor de construcţii din străinătate, care o folosesc ca material izolator, fiind, de altfel, una dintre cele mai eficiente soluţii. Şi totuşi, dacă şi-ar propune, oierii ar putea vinde lâna şi ca materie primă pentru covoare, de lipsa căreia s-au plâns mulţi meşteri populari care încă mai ţes la război. Aşa poate ar elimina samsarii de pe piaţă care oferă preţuri de batjocură. Prin anunţuri postate pe internet sau luând direct contactul cu asociaţiile de crescători, ei ajung să preia cantităţi de zeci de tone din ţară pe care apoi le exportă în ţări precum Grecia, Portugalia, Turcia sau Spania. Preţul oferit de un intermediar este, în medie, de circa 1-2 lei pentru un kilogram de lână de la rasele româneşti.

Cânepa (un anume soi, nu cel incriminat de lege) ar putea fi la fel o sursă bună de câştig. De altfel, până în anul 1990 planta ocupa spaţii generoase în zona Moldovei, în special în judeţul Vaslui, unde era o topitorie specială. Cânepa poate fi folosită nu doar în industria vestimentară, că tot vorbim despre decoraţiuni inspirate din folclor, ci şi ca izolator pentru pavimente.
Stilul neoromânesc salvează tradiţia

Case din chirpici

Din păcate, în satele Moldovei vine din în ce în ce mai mult accentul european, cu case mari, izolate şi din fel de fel de materiale. Singurele case din chirpici şi singurele sobe cârpite cu lut sunt ale bătrânilor sleiţi de puteri, care au drag de casele lor şi nu îşi doresc să le fie dărâmate „decât după moarte”.

Tanti Tinca, dintr-o comună nemţeană, ne-a spus cu glas tremurând şi cu lacrimi în ochi cum „nicio sobă sau un calorifer, de ăsta, nu ţine căldură cum ţinea lutu' căldura când erau copiii mici”. Şi mare lucru vorbeşte! Deşi se spune că tinerii sunt cei care apelează la case construite din cărămidă sau BCA, am descoperit şi câţiva care îşi amintesc cu mare drag de perioada copilăriei.

„Am avut şi eu sobă din lut. Avea şi plită. Şi se încălzea lutul ăla de crăpa, iar vara îl cârpeam şi iarna iarăşi crăpa. Nu asta era o problemă, că era cald. Atunci mi se părea un chin, dar acum apreciez o sobă ca aia”, povesteşte nostalgic Alexandru.

Nu mai există tendinţa de a folosi astfel de materiale, iar cei care totuşi apelează la ele sunt curajoşi.

„Nu cred ca ne vom mai întoarce niciodată la ceea ce se folosea în trecut, dar pot spune că în ultimii 6-7 ani se observa o tendinţă de reîntoarcere la arhitectura tradiţională, la stilul neoromânesc. Am lucrat în special pentru zona Piatra Neamţ şi comunele învecinate, dar şi pentru Târgu Neamţ şi Roman. Sunt oameni cu un anumit nivel de cultura care îmi solicita astfel de lucrări, elementul tradiţional cel mai dorit la astfel de case fiind cerdacul”, a explicat arhitectul Răzvan Fodor, din Piatra Neamţ

Şi dacă tot am vorbit despre resurse mai puţin cunoscute, dar totuşi încă folosite în satele Moldovei, trebuie amintit tizicul, un amestec de bălegar uscat cu care în unele zone din nordul Moldovei, mai ales în aşezările îndepărtate, oarecum uitate de lume, se mai foloseşte ca şi combustibil, ceea ce nu este rău - asigură şi căldură, reciclează.

 

Din păcate, astfel de bogăţii sunt prea puţin folosite. Oamenii preferă mărfurile din alte ţări, intrate deja în uz, şi uită să privească în jur. Li se pare că lutul de lângă casă, lâna din pod sau răchita din grădină sunt demodate şi s-ar face de râs dacă le-ar folosi. Sursa: Ziarul Evenimentul.
 

Urmărește-ne și pe Google News

Schimbări în Codul Rutier: Polițiștii botoșăneni au transmis în ce condiții se reține permisul pentru 120 de zile - VIDEO
Mii de botoșăneni au rămas fără carnetul de conducere în primele opt luni ale anului în curs.
MESAJ de la polițiștii rutieri pentru șoferii botoșăneni: Scopul prezenței noastre NU este de a aplica sancțiuni VIDEO
Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au ca prioritate siguranța rutieră dar și a tuturor participanților la trafic.
Poveste de dragoste pe scena de la Casa Tineretului, botoșănenii invitați la spectacol - FOTOGALERIE
Spectacolul are loc la Casa Tineretului atât sâmbătă, cât și duminică.
Spital botoșănean ÎNCHIS temporar după ce întreg personalul a plecat în concediu
Situația acestei unități medicale a fost explicată de managerul Spitalului Județean Mavromati în cadrul unei conferințe de presă.
Focare de rabie la Botoșani: DSVSA, mesaj către populație
Rabia este transmisă de obicei prin mușcăturile animalelor infectate, cum ar fi câinii, liliecii, vulpile și alte mamifere.
Polițiștii botoșăneni își doresc un trafic rutier sigur la Botoșani – VIDEO
După o îndelungată perioadă de timp, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au organizat o conferință de presă.
Glume „marca” Becali, Iftime să aducă antrenor din Africa la FC Botoșani: I-am dat şi un sfat ca un frate mai mic
Gigi Becali a glumit cu Valeriu Iftime şi l-a sfătuit să îşi pună antrenor din Africa din moment ce FC Botoşani are deja şase-şapte jucători de culoare pe teren la fiecare meci.
MOTIVUL pentru care Spitalul Județean contestă amenda în cazul Alexandra
Juriștii din cadrul Spitalului Județean Mavromati se ocupă în aceste zile cu întocmirea contestației împotriva amenzii aplicată de Casa de Asigurări de Sănătate.
DEZBATERE la Tudora pentru autostradă cu pleiadă de oficiali - GALERIE FOTO
Astăzi, la Tudora,  a avut loc dezbaterea publică pentru emiterea Acordului de mediu pentru tronsonul de autostradă Pașcani – Suceava, care asigură conectivitatea județului cu Autostrada "Moldovei" (A7) și Autostrada "Unirii" (A8).
URMĂRIRE ca-n filme după un tânăr care a sărit la bătaie la polițisti, o fată i-a venit în ajutor - VIDEO
Oamenii legii l-au reținut pe tânăr. 
O companie a ANULAT toate zborurile de pe Aeroportul Suceava până în 2024
Vor fi suspendate zboruri de pe Aeroportul Suceava dar și din alte orașe.
URMĂRIRE cu focuri de armă, două persoane au abandonat coletele și au fugit de polițiști în miez de noapte – FOTO & VIDEO
S-a întâmplat în seara zilei de 26 septembrie 2023.
S-a stabilit calendarul pentru examenul de Definitivat: Până CÂND se fac înscrierile
Ministerul Educației a anunțat calendarul pentru examenul de Definitivat.
PNL: Proiect de lege privind înființarea unui registru al traficanților de droguri
Partidul Național Liberal a depus, în Parlament, proiectul de lege privind înființarea unui Registru al traficanților de droguri. Scopul acestuia este prevenirea şi combaterea traficului de droguri, dar este și o soluție optimă pentru a preveni riscul recidivei.
Încep lucrările la Școala Specială „Sfântul Stelian”: Ne dorim un proiect de calitate FOTO
Unul dintre cele mai importante proiecte din învățământ ale Consiliului Județean Botoșani a intrat în implementare.
Mircea Rednic este „pe făraș” după remiza cu FC Botoșani
După ce au schimbat aproape tot lotul în vară, arădenii sunt pe locul 14 în campionat, cu doar opt puncte după nouă runde, iar parcursul nu este pe placul conducerii.
Vești despre autostrada care ajunge aproape de Botoșani: CÂND ar urma să fie gata
De la Botoșani a participat la dezbateri prefectul Sorin Cornilă.
Programul Casa Verde a fost SUSPENDAT în instanță
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat marți că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca şi instalator.
„Meciuri” grele între Iftime și șeful LPF, s-a lăsat cu acuzații dure: Nu are putere, nu are minte
După ce Valeriu Iftime a cerut înlocuirea șefului LPF și a acuzat anumite probleme de arbitraj, Gino Iorgulescu a precizat că nu se pune problema de diferențieri în fotbalul românesc.
NOAPTEA TRECUTĂ: Mașină cuprinsă de flăcări, polițiștii au intrat pe fir – FOTOGALERIE
Șoferul a cerut ajutorul pompierilor. 
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Doamna a vrut să o apere cumva când a văzut că se năpustește asupra ei. Vă dați seama, pumnul care era destinat beneficiarei, l-a primit doamna infirmieră. Nu era destinat doamnei. Noi ne băgăm, ne-o mai luăm așa, câ ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9743 lei
USD
Dolarul SUA
4.7112 lei
CHF
Francul elveţian
5.1393 lei
GBP
Lira sterlină
5.7209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1578 lei
XAU
Gramul de aur
287.0737 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2584 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2777 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0033 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6672 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
18.2 o C
Bucecea
16.1 o C
Darabani
14.5 o C
Saveni
19.1 o C
Ştefăneşti
16.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.