Ştiri
Într-un sat din Botoșani există una dintre cele mai mari case ecologice din ţară, făcută din baloţi de paie

Locuitorii din satele Regiunii Nord-Est stau pe grămezi de bani, fără să ştie.Chiar dacă pare ciudat, ei ignoră multe dintre bogăţiile pe care le au la îndemână. Mulţi dintre ei ar putea face bani folosind materii prime aparent banale, dar pentru care străinii au început să plătească foarte bine. Chirpicii, stuful, răchita, cânepa sau lâna pot aduce bani frumoşi dacă ar exista iniţiativă.

Lutul, materie primă

Nu există nicio aşezare rurală în nord-estul ţării în care să nu existe un meşter care să ştie a frământa lutul. Folosit în mare parte de către olari, lutul este o materie primă foarte apreciată de către constructorii şi arhitecţii care promovează clădirile bio. Alături de bălegar şi paie, este materia primă pentru chirpic, un material de construcţie rezistent, cu ajutorul căruia se pot ridica locuinţe ecologice foarte apreciate în străinătate. Dacă ar şti cum să-şi valorifice priceperea, moldovenii ar putea face bani frumoşi de pe urma tehnologiei de care până nu demult râdea toată lumea.

 

Casele din chirpici sau casele „cob” sunt o soluţie ieftină şi foarte sănătoasă pentru oricine îşi propune să se mute la ţară ori să-şi construiască o locuinţă în oraşele aglomerate. Pe piaţă au apărut deja firme care construiesc astfel de case, la preţuri cu mult mai mici decât cele clasice. Dacă un metru pătrat construit este undeva la 700-800 de euro, ei bine, folosind chipicul, preţul scade la 200 euro/mp.

 

Acoperişul din stuf

Şi dacă tot am vorbit despre casă, ca şi construcţie, nu putem uita acoperişul, pe care îl putem obţine din stuf. Chiar dacă mulţi îl asociază cu sărăcia, un astfel de acoperiş este foarte căutat în Occident. Acoperişurile din stuf asigură o izolaţie maximă, reducând astfel considerabil costurile de încălzire şi climatizare. O privire în urmă, aruncată prin satele Moldovei până în anii 1990, arată cât de mult era folosită această resursă, din care se amenajau inclusiv bucătării de vară sau grupuri sanitare. De altfel, recoltatul şi bătutul stufului este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale românilor. Stuful este foarte bun şi pentru meşterii artizani care îl pot transforma în împletituri: carpete, jaluzele, decoraţiuni interioare, pereţi despărţitori, umbrare pentru sere. Olanda şi Norvegia sunt renumite în Europa pentru design de acoperiş din stuf şi tot ele sunt ţările care au importat cel mai mult din România, mare parte provenind din Delta Dunării.

Casă ecologică din baloți de paie

Oricine îşi doreşte o casă ecologică trebuie să-şi treacă şi paiele pe lista de cumpărături. Sunt mulţi curajoşi care îşi ridică o astfel de construcţie, care poate fi văzută în satul Hudum, judeţul Botoşani. Casa aparţine lui Carmen Nicolau şi este una dintre cele mai mari din ţară construită din baloţi de paie. După cum a scris pe blogul personal, casa a costat în jur de 65.000 de euro, o sumă cu mult mai mică decât dacă ar fi apelat la materialele convenţionale. Există şi unele detalii.

„Dacă folosim materiale ecologice pentru izolaţie, atunci şi tencuiala exterioară trebuie să fie lut cu balegă. O astfel de construcţie ecologică trebuie refăcută periodic, la doi sau trei ani”, a explicat arhitectul Victor Blănaru (Suceava).

Lâna este o altă resursă pe care oierii nu ştiu să o valorifice. Mulţi se plâng că nu au piaţă, în ciuda cererilor firmelor de construcţii din străinătate, care o folosesc ca material izolator, fiind, de altfel, una dintre cele mai eficiente soluţii. Şi totuşi, dacă şi-ar propune, oierii ar putea vinde lâna şi ca materie primă pentru covoare, de lipsa căreia s-au plâns mulţi meşteri populari care încă mai ţes la război. Aşa poate ar elimina samsarii de pe piaţă care oferă preţuri de batjocură. Prin anunţuri postate pe internet sau luând direct contactul cu asociaţiile de crescători, ei ajung să preia cantităţi de zeci de tone din ţară pe care apoi le exportă în ţări precum Grecia, Portugalia, Turcia sau Spania. Preţul oferit de un intermediar este, în medie, de circa 1-2 lei pentru un kilogram de lână de la rasele româneşti.

Cânepa (un anume soi, nu cel incriminat de lege) ar putea fi la fel o sursă bună de câştig. De altfel, până în anul 1990 planta ocupa spaţii generoase în zona Moldovei, în special în judeţul Vaslui, unde era o topitorie specială. Cânepa poate fi folosită nu doar în industria vestimentară, că tot vorbim despre decoraţiuni inspirate din folclor, ci şi ca izolator pentru pavimente.
Stilul neoromânesc salvează tradiţia

Case din chirpici

Din păcate, în satele Moldovei vine din în ce în ce mai mult accentul european, cu case mari, izolate şi din fel de fel de materiale. Singurele case din chirpici şi singurele sobe cârpite cu lut sunt ale bătrânilor sleiţi de puteri, care au drag de casele lor şi nu îşi doresc să le fie dărâmate „decât după moarte”.

Tanti Tinca, dintr-o comună nemţeană, ne-a spus cu glas tremurând şi cu lacrimi în ochi cum „nicio sobă sau un calorifer, de ăsta, nu ţine căldură cum ţinea lutu' căldura când erau copiii mici”. Şi mare lucru vorbeşte! Deşi se spune că tinerii sunt cei care apelează la case construite din cărămidă sau BCA, am descoperit şi câţiva care îşi amintesc cu mare drag de perioada copilăriei.

„Am avut şi eu sobă din lut. Avea şi plită. Şi se încălzea lutul ăla de crăpa, iar vara îl cârpeam şi iarna iarăşi crăpa. Nu asta era o problemă, că era cald. Atunci mi se părea un chin, dar acum apreciez o sobă ca aia”, povesteşte nostalgic Alexandru.

Nu mai există tendinţa de a folosi astfel de materiale, iar cei care totuşi apelează la ele sunt curajoşi.

„Nu cred ca ne vom mai întoarce niciodată la ceea ce se folosea în trecut, dar pot spune că în ultimii 6-7 ani se observa o tendinţă de reîntoarcere la arhitectura tradiţională, la stilul neoromânesc. Am lucrat în special pentru zona Piatra Neamţ şi comunele învecinate, dar şi pentru Târgu Neamţ şi Roman. Sunt oameni cu un anumit nivel de cultura care îmi solicita astfel de lucrări, elementul tradiţional cel mai dorit la astfel de case fiind cerdacul”, a explicat arhitectul Răzvan Fodor, din Piatra Neamţ

Şi dacă tot am vorbit despre resurse mai puţin cunoscute, dar totuşi încă folosite în satele Moldovei, trebuie amintit tizicul, un amestec de bălegar uscat cu care în unele zone din nordul Moldovei, mai ales în aşezările îndepărtate, oarecum uitate de lume, se mai foloseşte ca şi combustibil, ceea ce nu este rău - asigură şi căldură, reciclează.

 

Din păcate, astfel de bogăţii sunt prea puţin folosite. Oamenii preferă mărfurile din alte ţări, intrate deja în uz, şi uită să privească în jur. Li se pare că lutul de lângă casă, lâna din pod sau răchita din grădină sunt demodate şi s-ar face de râs dacă le-ar folosi. Sursa: Ziarul Evenimentul.
 

Urmărește-ne și pe Google News

NECAZ într-o familie din Botoșani! Bărbat preluat cu elicopterul și transportat la Iași
Medicii botoșăneni au solicitat sprijin aerian pentru un pacient care avea viața pusă în pericol.
Șoferi vitezomani găsiți în trafic de Poliție la Botoșani
Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au organizat o amplă acțiune în traficul botoșănean.
Micul geniu de la Botoșani l-a impresionat pe un artist iubit: Acest copil fenomen... FOTOGALERIE
Un copil de șapte ani din Botoșani uimește la nivel național.
Municipiul Botoşani „orașul domnițelor”, promovat la cel mai mare târg de turism din Polonia – GALERIE FOTO
În perioada 24-26 noiembrie 2022, Primăria Municipiului Botoșani este parte din cei 18 expozanți din România, în cadrul Târgului de Turism „Tour and Travel Varșovia”.  
Utilaj agricol oprit de polițiști, șoferul se comporta bizar
Polițiștii botoșăneni l-au oprit pe conducătorul aflat la volanul utilajului vineri, 25 noiembrie 2022.
Un partid de la Botoșani a lansat o „carte neagră” despre politicienii lacomi – VIDEO & GALERIE FOTO
Cartea a fost lansată în dimineața zilei de sâmbătă, 26 noiembrie 2022.
RALIURI cu Poliția pe urme în zorii zilei! Șofer urmărit pe Bulevardul Mihai Eminescu
Încă un șofer din Botoșani a fost urmărit de polițiști.
PERCHEZIȚII în mai multe locuințe din Botoșani, proprietarii treziți de Poliție și trupele speciale
S-a întâmplat la Botoșani în dimineața zilei de vineri, 26 noiembrie 2022.
„Zburăm cu scop!” – Ateliere fără frontiere, pentru incluziunea socială a copiilor speciali - GALERIE FOTO
Asociația Reborn din Bistrița, împreună cu Asociația G-Power din Botoșani organizează în perioada 25-27 noiembrie 2022 evenimentul „Zburăm cu scop!”.
ATOP în satele botoșănene, discuții despre bullying, accidente casnice sau violență în familie – GALERIE FOTO
Reprezentanții Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică Botoșani s-au întâlnit vineri cu locuitorii comunei Vârfu Câmpului, pentru a discuta despre prevenirea violenței în familie, bullying-ului, accidentelor casnice în care sunt implicați copiii, dar și incendiilor.
PREMIERĂ inedită: Bilete suplimentate pentru filmul realizat la Botoșani! Organizatorii anunță proiecția în două săli simultan
Pentru că prima proiecție a fost #soldout, la cerera publicului organizăm o a doua proiecție, anunță organizatorii pe pagina oficială a evenimentului.
Antrenor surpriză pregătit de FCSB pentru meciul cu FC Botoșani de pe 1 decembrie
Rămasă fără antrenor după plecarea lui Nicolae Dică, pe 1 noiembrie, FCSB este condusă și în prezent de interimarul Mihai Pintilii, care nu are licență.A primit o dispensă de 30 de zile din partea FRF pentru ca fostul mijlocaș să poată da indicații în timpul meciurilor.
Legume și fructe donate de elevii și profesorii de la Liceul de Artă – FOTOGALERIE
Puterea de a dărui bucurie din bucuria artiștilor de la ”Ștefan Luchian”
25 noiembrie 2022: Ziua în care Primăria a cumpărat o importantă clădire a orașului – VIDEO sumarul zilei
O zi de vineri în care au fost o serie de evenimente care s-au petrecut la Botoșani și pe care vi le redăm mai jos:
Gest emoționant făcut de studenta la Medicină care a ieșit din comă profundă după 23 de zile: Andreea este propria ei minune VIDEO
A primit o a doua șansă la viață, iar speranțele au venit după eforturile echipelor medicale ale Spitalului Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Ținuta ideală de Crăciun
(P) Dacă a trecut deja perioada pregătirilor și ai reușit să cumperi toate cadourile pe care ți le-ai propus, ai reușit să aranjezi masa de Crăciun, tot ce rămâne de făcut este să găsești ținuta ideală pentru o seară de neuitat. Pentru un plus de creativitate, am pregătit câteva idei cu cele mai trendy și căutate ținute ale acestui an:
Un singur candidat înscris pentru șefia Spitalului de Recuperare
Consiliul de Administrație al Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager.
ANUNȚ: Licitație pentru închiriere de mese și alte spații în piețe
Direcția Servicii Publice - Botosani, cu sediul social in  Ptn. Transilvaniei nr.2, anunţă pe cei interesaţi că în data de 29.11.2022  ora 10:00 organizează licitaţie publică pentru ocuparea locurilor disponibile în piețe, după cum urmează:
Trebuie prelungite contractele de concesiune pentru locurile de veci – CE SE ÎNTÂMPLĂ după expirarea termenului
Direcția Servicii Publice, noua titulatură a Serviciului Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC), aflate în proprietatea municipiului Botoșani, a transmis redacției un anunț pe care îl prezentăm integral mai jos
Percheziții cu trupele speciale! Câini schingiuiți la Botoșani: Amendă și persoane duse la audieri – FOTO & VIDEO
Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor au efectuat astăzi trei percheziții.
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Cred că astăzi mai scriem o pagină de istorie pentru prelungirea autostrăzii A7 Suceava – Botoșani. Va fi o zonă dinamică de dezvoltare între Suceava și Botoșani în perioada următoare. Eu asta o văd și în perspectiva ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.7278 lei
CHF
Francul elveţian
5.0120 lei
GBP
Lira sterlină
5.7274 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3950 lei
XAU
Gramul de aur
266.4903 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2003 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1913 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5438 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2021 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.3 o C
Dorohoi
3.5 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
2.9 o C
Saveni
3.8 o C
Ştefăneşti
2.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.