Ştiri
INTERVIU cu superwomen de Botoşani, fata care a impresionat o lume întreagă

Botoşăneanca triplă campioană mondială și europeană anul trecut, iubește provocările. Se pregătește serios, nu are probleme cu greutatea și acceptă 12 luni de cantonament.

De ce ar face o fată haltere?, întrebarea revine mereu, iar răspunsurile diferă. Loredana Toma, triplă campioană mondială anul trecut, la Anaheim, are propria variantă. Până la urmă, nu există rețete sau stereotipuri, doar oameni, sportivi și alegerile lor. Ea a început în disciplina ridicării greutăților în 2007, la 12 ani.

 

Poate doar startul seamănă cu multe altele, dar aici nu-s prea multe variante.

 

"Au venit antrenorii la școală pentru selecție, la Ibănești, în județul Botoșani. Habar nu aveam despre ce e vorba. În primă fază, era o selecție pentru mai multe sporturi, atletism, box, haltere. M-am dus să dau probele la haltere", povestește tânăra în vârstă de 22 de ani.

Și își motivează astfel alegerea:

 

 "Am fost câteva zile și la atletism, totuși ceva m-a atras la sală. Nu mi-a plăcut pe teren. Nu m-aș vedea să alerg afară, mai ales când e iarnă. Cred că mi s-a părut mai interesant, deși cred că poate fi monoton acest sport, în fiecare zi în sală. Totuși, mie mi se pare mai frumos decât pe teren".

Nu știa nimic despre haltere, dar timpul a convins-o că e ceea ce i se potrivește.

 

"A fost greu la început, dar apoi a început să-mi placă din ce în ce mai mult, când am început să învăț și să descopăr". A rămas 4 ani la Botoșani, apoi s-a mutat la Snagov și, după cum spune chiar ea, " de atunci tot aici sunt. La Baza Nouă, de atunci am început cantonamentele, 12 din 12".

 

Un sport dificil, cu un specific aparte. Privit din afară, superficial, pare simplu, te agăți de niște bare, îți încordezi mușchii și ridici greutățile. De fapt, sunt multe lucruri puțin știute care se petrec în pregătirea, concursurile sau refacerea unui halterofil. Loredana ne conduce în culisele de efort, determinare și emoții prin care trece un sportive. Mai mult, un campion mondial.

 

Loredana, ce te-a făcut să rămâi la haltere? Ai avut rezultate?

 

Da, la primul Campionat European de cadeți am luat argint în Israel, la categoria 44 de kg, apoi am mai câștigat o dată Campionatul European de cadeți, la juniori din nou campioană europeană la 58 de kg. Între am fost și la 53 de kg. Și după aceea am început și participările la seniori, doar locul șapte în Antalya 2012. De două ori argint în Albania și în Israel, 2013 și 2014. M-a bătut o rusoaica, cred că aceeași. Apoi am urcat în categorie la 63 și a venit mult așteptatul aur, la Split, anul trecut.

 

La Mondiale e prima medalie?

 

 Da, am mai avut un loc patru în Polonia, în 2014. A fost a doua participare la Mondialele de seniori. Cu înaintarea în vârstă capeți experiență, încredere în forțele tale..
La Campionatul Mondiale e vorba de experiență.

 

"Imposibil să nu ai emoții"

 

În ce constă această experiență?

Participarea la cât mai multe concursuri.

 

Şi nu ai emoții?

 

Nu, e imposibil să nu ai emoții atât timp cât muncești un an întreg pentru concurs și acolo într-o secundă poate să se întâmple orice. Într-o fracțiune de secundă, de neatenție poți să pierzi totul. Trebuie să înveți să le stăpânești.

 

Cum arată o perioadă de pregătire pentru tine?

 

Să zicem că sunt înainte de Mondiale. Dimineața de la zece jumătate la 12 jumătate, forță încontinuu. Forță, forță. Brațe, picioare, abdomen, tot corpul. E mai lejer așa pentru psihic. Iar după-amiază exercițiile de tehnică. La forță lucrez și cu halterele, cele mai mari dificultăți acolo sunt, genuflexiuni, flotări doar cu discul și cu bara. Aparate la sfârșit pentru mine. Iar după-amiază avem exercițiile care sunt în competiție, smulsul și aruncatul. Cel mai greu.

 

Ridică mai mult la antrenamente

 

Care e stilul tău favorit?

 

Smulsul. Sunt la un kilogram de recordul de european la tineret, 110 kg. E ultima șansă anul acesta să-l bat pentru că pot concura până la 23 de ani. La aruncat e 136, eu am 130.

 

Cum te încălzești?

 

Începând de la 15 kilograme, cât are bara goală, până la maximum.

 

Adică te antrenezi cu 109?

 

Da, am făcut greutățile astea de 50 de ori pe puțin în fiecare zi.

 

Bănuiesc că se întâmpla să ridici mai mult în antrenament decât la concurs…

 

Da, bineînțeles. La antrenament nu e stres, nu e emoție. În primul rând, la concurs trebuie să prinzi și ziua aia bună, să nu ai nicio durere, să nu ai oboseală, răceală, să fii perfect fizic, și psihic, și tot. La antrenamente e altceva. Dacă nu te simți bine, o lași mai moale și recuperezi mâine, dar la concurs nu ai de ales, trebuie să dai atunci, să fii sută la sută.

 

Ai reușit 110 la smuls la antrenamente?

 

Da, de multe ori, chiar înainte de Mondiale. Și peste, 115. La aruncat 130 la concurs și 133 la antrenamente.

 

Cu categoria e ok?

 

Da, nu am probleme cu slăbitul, din contră, trebuie să mă mențin, pentru că slăbesc foarte ușor. Acum, cât fac 63. Am făcut la slăbiri când eram la 58 de mi-a ajuns până deasupra capului, dar acum nu mai pot să mă întorc acolo. Am 64-65 în pregătire și ușor-ușor ajung la 63, dar mă chinuiesc să mă mențin la 64. Dacă aș mânca doar ce aș vrea eu, aș ajunge al 62, dar n-am cum pentru că așa nu iese pregătirea. Trebuie să ai un pic peste categorie.

 

Grătar, salată, apă

 

Te chinuiești să mănânci mai mult, iar înainte te chinuiai să stai nemâncată?

 

Da. Ca să fac antrenamentul. La 58 am slăbit cel mai mult. Unii fac saună sau lasă pe ultimele zile înainte de concurs. Eu n-am slăbit niciodată așa, mi se părea o prostie. Începeam să reduc mâncarea. Mâncam doar grătar, salată și apă.

 

Nu-ți făcea cu ochiul nicio prăjitură?

Depinde, dacă avem antrenamentul greu, dacă făceam și saună după antrenamente, mai mâncam câteodată o prăjitură. Deși eu nu prea sunt cu dulciurile, cu ciocolata.

 

Pofticioasă ești?

 

Îmi place să mănânc (râde), dar nu forțat. Îmi place să mănânc sănătos. Sucuri nu beau. Nu beau și nici nu-mi lipsesc.

Cât dai jos la un antrenament de maximă intensitate?

 

A doua zi, spre exemplu, pot să mă trezesc cu 600-700 de grame în minus.

 

 S-a schimbat viața ta, după ce ai ieșit campioană mondială?

 

 Nu știu dacă s-a schimbat, dar mă obligă să mai urc o treaptă, cer mai mult de la mine, adică ultima treaptă care a rămas.

 

Vezi continuarea interviului AICI

download from google play download from apple store
loading...
O fată de la ţară a devenit noua senzaţie a halterelor la nivel mondial - FOTOGALERIE
A speriat Europa! O botoşăneancă a luat trei medalii de argint într-o zi la Europenele de haltere FOTOGALERIE cât e de frumoasă

 

Botoșăneancă decedată în centru de dializă, după infecția cu COVID
Numărul persoanelor din județul Botoșani care au decedat din cauza COVID-19 ajunge la 46.
APIA Botoșani: Ce se întâmplă cu cererile unice de plată 2020 în zilele de sărbătoare legală
Anunțul a fost făcut de către directorul unității.
Amenzi de peste 36.000 de lei la Botoșani, polițiștii au verificat 2.000 de persoane și zeci de magazine
În urma verificărilor au fost aplicate peste 70 de sancțiuni.
Mii de botoșăneni sunt închiși în case, Poliția îi verifică acasă
În timp ce numărul botoșănenilor care s-au aflat în carantină într-o unitate de cazare scade considerabil, crește cel al izolaților la domiciliu.
Au cinstit memoria: ”Eroii unui neam sunt făcliile care ard în veșnicie”GALERIE FOTO
Momentele emoționante au avut loc joi, la monumentele închinate eroilor români din Cimitirul Pacea.
LOVITURĂ pentru Tincu, investiția cu super-magazin și blocuri RESPINSĂ, a pus umărul și o femeie de afaceri
Proiectul de investiții avea nevoie de un plan urbanistic zonal (PUZ) pentru a-și urma cursul firesc pe partea de documentație. Magazinul Lidl cu cele două blocuri cu spații locative aferente, bat pasul pe loc, după ce nu au primit voturile necesare în Consiliul Local.
Cazuri noi de COVID la Botoșani, SITUAȚIA pe județe
România a ajuns la 1.240 de decese puse pe seama noului coronavirus.
ADMITERE 2020: Încep înscrierile la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi încep înscrierile în vederea admiterii în clasa a IX-a.
O parte din angajații Urban Serv chemați la muncă în zilele date LIBERE de stat
Anunț din partea societății Urban Serv.
inpuff.ro
Loading...
Mihaela Huncă: Un stat care nu se ocupă de domeniul sportului rămâne un stat bolnav!
Activitatea sportivă organizată în România trebuie pornită în condiții de performanță și siguranță. Prin urmare, o nouă comisie va funcționa la nivelul Camerei Deputaților, comisia specială pentru sport. 
Guvernul a DECIS: LISTA noilor măsuri de relaxare și când vor intra în vigoare
Guvernul a aprobat modificarea Anexei 3 a hotărârii privind starea de alertă, pentru a permite, începând cu data de 1 iunie, relaxarea în mai multe domenii de activitate, conform măsurilor adoptate prin Hotărârea nr. 26 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).
Răzvan Rotaru: Baronul Flutur de la Botoșani la fel ca baronul Flutur de la Suceava face lucrări de mântuială pe bani mulți pe spatele oamenilor care l-au pus în funcție!
Deputatul PSD Răzvan Rotaru atrage atenția instituțiilor abilitate să se sesizeze cu privire la ultimele lucrări făcute de primarul Flutur pe Aleea Curcubeului, strada Mihail Kogălniceanu și Drumul Tătarilor prin care mai mult a fost stricat carosabilul decât reparat.
Consilierii locali au bătut recordul! Nu s-au certat deloc în ședința ordinară
A fost probabil cea mai normală (în adevăratul sens al cuvântului) ședință ordinară de Consiliu Local ce au putut fi urmărite în ultimii patru ani de zile în sala Mihai Eminescu a Primăriei Botoșani.
140 de botoșăneni vor primi materiale igienico-sanitare, li se va evalua și starea de sănătate
În perioada 30 mai – 7 iunie, Asociația Nord distribuie în județul Botoșani 140 de pachete cu produse sanitare și alimentare, destinate persoanelor vârstnice aflate în situații vulnerabile din comunele Păltiniș, Hudești, George Enescu, Hilișeu-Horia, Mileanca, Pomârla și Rădăuți-Prut. Beneficiarilor li se va evalua starea de sănătate și vor fi informați cu privire la pericolul de infectare cu COVID19.
Loading...
Angajații de la Botoșani care vor veni la serviciu pe 1 iunie
Nu toți angajații vor fi liberi pe 1 iunie 2020.
Macaleți vine cu vești despre drumul strategic: Este cel mai amplu și complex proiect de investiții
U.A.T. Județul Botoșani, în parteneriat cu județul Iași, implementează proiectul  „Regiunea Nord-Est - Axa rutieră strategică 2: Botoşani- Iaşi”,  cod SMIS 112979 ,finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală, Prioritatea de investiţii 6.1.
Iftime are oferte pentru 6 jucători de la FC Botoșani: Doi pleacă
FC Botoșani are oferte pentru 6 jucători, dar patronul Valeriu Iftime spune că va vinde doar doi dintre ei în această vară.
AJOFM promovează economia socială – ACTIVITĂȚILE realizate
Luna mai este luna promovării economiei sociale şi este dedicată organizării diferitelor evenimente sau acţiuni de mediatizare a domeniului economiei sociale, având drept scop dezvoltarea locală şi cetăţenia activă, îmbunătățirea condițiilor de viața și oferirea de noi oportunități pentru persoanele dezavantajate sau facând parte din categorii vulnerabile.
ALDE Botoșani susține menținerea subvențiilor în agricultură
Președintele ALDE Botoșani, Roxana Florentina Țurcanu,  solicită parlamentarilor PNL și reprezentanților Guvernului din județul Botoșani să facă  toate demersurile necesare pentru acordarea subvențiile în ceea ce privește programul „Tomata” pentru agricultori.      
APEL către consilierii locali pentru rușinea de stradă din oraș: Dacă nu ai barcă sau elicopter nu te poți deplasa GALERIE FOTO
Modul în care arată una dintre cele mai lungi străzi din municipiu a fost criticat public, din nou.
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.