Ştiri
În 30 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate: CINE spune asta

Au fost inițiate și acuzații către Guvern cum că nu ar fi luat măsuri.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a transmis un comunicat de presă în legătură cu situația actuală.

 

Sute de salariați din sănătate cu COVID-19

În data de 5 aprilie 2020 erau confirmați pozitiv SARS-CoV-2 un număr de 734 salariați din sănătate. 19% din totalul celor infectați sunt salariați din sănătate.

Ritmul în care a crescut zilnic, în medie, numărul salariaților din sănătate infectați SARS-CoV-2 în ultima săptămână a fost de 22,7% (22,7% în plus față de ziua anterioară/zi; în data de 30 martie erau 215 salariați infectați). Dacă se va menține acest ritm atunci în 30 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate.

Procentul salariaților din sănătate infectați (din total salariați) este de 0,367%, adică cu 90% mai mare decât cel al populației generale (0,193%).

Având în vedere utilizarea inadecvată a testării, respectiv absența testării tuturor salariaților, estimăm că numărul real al salariaților infectați ar putea fi cu un ordin de mărime mai mare.

Datele actuale confirmă ceea ce afirmam în urmă cu aproape două săptămâni: resursele umane din sănătate nu au caracter liniar, ci sunt dispuse într-o curbă continuu descrescătoare (https://solidaritatea-sanitara.ro/modelul-pe-care-se-bazea…/). Deoarece Guvernul nu a luat niciuna dintre măsurile pe care le-am solicitat, scăderea resurselor este mai mare decât cea estimată de noi.

 

Se cere un set de măsuri urgente

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită (din nou) un set de măsuri urgente, ce pot contribui la diminuarea efectelor unei politici de protecție a salariaților ce se dovedește dezastruoasă:

1). Asigurarea echipamentelor individuale de protecție pentru toți salariații, conformat normativelor (corectate cu solicitările noastre: https://solidaritatea-sanitara.ro/comunicat-de-presa-strat…/).

 

2. Instituirea ca măsură minimă de protecție a salariaților din sănătate a regulii: fiecare salariat trebuie să poarte cel puțin mască (minim chirurgicală) și mănuși. Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită acest lucru în mod constant de aproape trei săptămâni (https://solidaritatea-sanitara.ro/procedurile-de-protectie…/), demonstrând faptul că procedura de raționalizarea a echipamentului individual de protecție (aprobată ulterior prin OMS 533/2020) este greșită (https://solidaritatea-sanitara.ro/comunicat-de-presa-strat…/). Deși oficialitățile discută despre necesitatea ca toți cetățenii să poarte o mască, acest lucru nu a fost introdus nici măcar acum pentru toți salariații din sănătate.

 

3. Toți salariații din sănătate trebuie testați, ori de câte ori este nevoie, în următoarea ordine: (a) contacții (fără echipamentul complet de protecție) pacienților COVID 19, simptomatici și asimptomatici; (b) salariații care lucrează în mod constant cu pacienți COVID 19 (testare regulată); (c) restul salariaților din sănătate. Reamintim că, deși solicităm acest lucru de două săptămâni (https://solidaritatea-sanitara.ro/daca-refuzati-continuare…/), algoritmul de testare include și la ora actuală doar salariații simptomatici și doar contacții direcți (ratând contacții contacților).

 

4. Testarea tuturor pacienților. Pacienții asimptomatici reprezintă principala sursă de infectare a salariaților din sănătate.

 

5. Informarea și formarea salariaților. Instituțiile statului au eșuat în a anticipa nevoia de pregătire și a satisface această necesitate. Ele au ratat în primul rând recunoașterea problemei: faptul că trebuie să pregătim un număr mare de salariați pentru specializarea Boli Infecțioase și procedurile de lucru specifice acestei specializări într-un timp extrem de scurt (Am explicat aici natura acestei probleme: https://solidaritatea-sanitara.ro/evaluati-corect-povara-s…/). Obișnuința de a lăsa salariații să se ocupe singuri de propria formare (deși aceasta este o obligație a angajatorului și a organismelor profesionale) a contribuit la situația în care se află acum salariații.

 

6. Introducerea rapidă, în toate spitalele, a unor proceduri standard, centrate pe precauțiile specifice pandemiei COVID 19. Autoritățile centrale au ratat nivelul extrem de redus al inițiativelor locale și necesitatea spitalelor de îndrumare. Instituțiile statului care ar fi putut interveni rapid cu rol de suport (ex. A.N.M.C.S.) nu au fost mobilizate.

 

7. Instituirea măsurilor de protecție a muncii. Pentru a proteja cea mai importantă resursă a acestei luptei împotriva pandemiei COVID 19, respectiv salariații din sănătate, autoritățile aveau/au obligația să demareze planurile de protecție a sănătății și securității salariaților. Acestea trebuie să includă: analiza riscurilor din punctul de vedere al protecției muncii, protejarea salariaților din grupele de risc, instructajul de protecția a muncii adecvat noilor condiții, crearea unor circuite corespunzătoare, crearea facilităților necesare (ex. camere de decontaminare, dușuri etc.). Comitetele de Sănătate și Securitate în Muncă de la nivelul unităților nu au fost convocate și utilizate. ITM-urile nu au intervenit pentru a exercita atribuțiile lor; deoarece nu au cercetat accidentele colective de tipul celui de la Suceava nu există feedbackul necesar rectificării erorilor. Deși am solicitat în urmă cu aproape trei săptămâni (https://solidaritatea-sanitara.ro/propunem-un-set-de-crite…/), în mod public, tuturor autorităților, centrale și locale, introducerea unei proceduri de identificare și protecție a salariaților din grupele de risc acestea nu au făcut demersurile necesare nici până în acest moment.

 

8. Reinstituirea dialogului la nivel central și local. Lipsa dialogului este o caracteristică comună a spitalelor cu număr mare de salariați infectați. Oamenii nu au reușit să acționeze ca o echipă în fața pandemiei COVID 19 deoarece nu au fost chemați să se pregătească și să lucreze ca o echipă. Neo-feudalismul ce caracterizează multe dintre unitățile publice a contribuit la generarea acestui dezastru (un exemplu elocvent pentru ceea ce se întâmplă în multe unități: în data de 26 martie managerul Spitalului Victor Babeș se declara nemulțumit de salariații care amenință cu plângerea penală deoarece vor costume ca în filme, sugerând astfel că ei exagerează când solicită echipamente individuale de protecție. Acum acel spital este în topul unităților cu număr mare de salariați infectați.). Absența dialogului a caracterizat și desemnarea unităților suport, determinând în final demisia unora dintre salariați. Informațiile pe care le-am transmis din teritoriu, cu scopul de a corecta rapid problemele (ex. cazul S. J. Suceava) nu au fost luate în considerare. Absența acestui lanț de comunicare salariați-conducere a determinat ratarea problemelor, contribuind la situația actuală.

 

9. Utilizarea doar a spitalelor cu circuite adecvate. Soluția utilizării spitalelor de tip mono-bloc (în special spitale județene) ca unități suport în lupta împotriva COVID 19 este greșită: acestora le lipsesc circuitele specifice tratării unor pacienți cu un nivel de transmitere a infecției extrem de ridicat. Pot fi utilizate doar spitalele pavilionare, însă cu condiția ca acestora să le fie construite rapid circuitele adecvate. Soluția cea mai eficientă credem că o constituie construirea rapidă, în fiecare regiune, a unor facilități cu circuite dedicate, destinate tratării pacienților aflați în stare gravă.

 

Precizări metodologice:

Distribuția procentelor a fost calculată luând în considerare informațiile aferente datei de 05.04.2020. Federația „Solidaritatea Sanitară” ia în considerare la stabilirea numărului total inclusiv cazurile de salariați infectați din rețelele sanitare separate (MAPN, MAI, CFR); adică, toți salariații care lucrează în sănătate. Intervalul de creștere avut în vedere: de la 215 în data de 30 martie la 734 în data de 5 aprilie.

Calcule procentuale s-au raportat la un număr de 200.000 de salariați din sectorul public, respectiv un număr de 2.000.000 cetățeni, se arată într-un comunicat al Federației.

loading...
Realitatea care doare: Sistemul sanitar românesc nu este pregătit pentru lupta cu coronavirus

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un fost director PDL a ajuns mare șef la Buzău: Dle primar, altul nu ați găsit?
Criza de coronavirus provoacă schimbări în vârful societății de termoficare din municipiu Buzău. De joi, Regia Autonomă Municipală are un nou director.
10 noi jandarmi au depus azi jurământul, printre ei și o domnișoară - FOTOGALERIE
În această dimineață, cei zece elevi jandarmi de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" Fălticeni aflați în practică la Jandarmeria Botoșani au depus Jurământul militar.
Este OFICIAL! Liberal în locul unei directoarea de la PSD, ordinul a ajuns la instituție
Așa cum Botoșăneanul anunța în cursul zilei de ieri, 29 mai 2020, schimbarea la vârful Casei Corpului Didactic (CCD) s-a produs în aceeași zi.
Mama a patru fete diagnosticată cu cancer are nevoie de ajutorul botoșănenilor– FOTOGALERIE
O tânără mamă din Corni are nevoie urgentă de ajutorul semenilor pentru a putea ieşi învingătoare din lupta cu o boală nemiloasă. Minuţa Marcu  are 37 de ani şi este mama a patru fetiţe frumoase. Bucuria aducerii pe lume a celei de a patra fetiţe a fost umbrită însă de mari probleme de sănătate, care s-au acutizat în perioada pandemiei.
FAZA ZILEI: Un mânz a evadat dintr-un sat și a fost găsit la trap prin zona industrială
Dacă brașovenii s-au obișnuit să fie vizitați de urși și botoșănenii au avut parte astăzi de un musafir mai puțin întâlnit. Nu urs, bineînțeles.
Un botoșănean trimis la minister a venit cu o colegă în ”vizită de lucru” la Tabăra Agafton – FOTOGALERIE
Centrul de Agrement Codrii de Aramă a avut parte de vizita a doi reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, secretarul de stat Andra Costache și subsecretarul de stat Radu Lebădă, prim-vicepreședintele TNL Botoșani. Aceștia au realizat o vizită de lucru la care au luat parte și directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret - Radu Humelnicu și administratorul centrului - Iulia Palade.
MAI scoate 700 de polițiști, jandarmi și polițiști locali pe teren să păzească minivacanța de Ziua Copilului
Polițiștii botoșăneni împreună cu celelalte structuri de ordine și siguranță publica sunt la datorie și acționează pentru prevenirea criminalității și pentru fluidizarea și monitorizarea traficului, în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimente neplăcute, pentru cei care călătoresc în minivacanță prilejuită de sărbătorirea zilei de 1 iunie.
Anunț oficial! CE se întâmplă cu cardurile de sănătate
Decizie importantă în ceea ce privește cardurile de sănătate. 
ALERTĂ de fraudă: Anunț important pentru clienții Orange
Clienții Orange România au fost alertați printr-un mesaj cu privire la fraudele care se pot face prin intermediul apelurilor telefonice.
inpuff.ro
Loading...
Două femei infectate cu COVID au născut la Maternitatea Botoșani, alte cinci gravide tratate la Mavromati
Două gravide infectate cu virusul COVID-19 au născut la Secţia de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) "Mavromati" Botoşani.
Jandarmii împânzesc zonele de agrement în minivacanța de 1 iunie
Efectivele de jandarmi au fost suplimentate pentru minivacanţa de 1 Iunie.  
Botoșăneancă decedată în centru de dializă, după infecția cu COVID
Numărul persoanelor din județul Botoșani care au decedat din cauza COVID-19 ajunge la 46.
APIA Botoșani: Ce se întâmplă cu cererile unice de plată 2020 în zilele de sărbătoare legală
Anunțul a fost făcut de către directorul unității.
Amenzi de peste 36.000 de lei la Botoșani, polițiștii au verificat 2.000 de persoane și zeci de magazine
În urma verificărilor au fost aplicate peste 70 de sancțiuni.
Loading...
Mii de botoșăneni sunt închiși în case, Poliția îi verifică acasă
În timp ce numărul botoșănenilor care s-au aflat în carantină într-o unitate de cazare scade considerabil, crește cel al izolaților la domiciliu.
Au cinstit memoria: ”Eroii unui neam sunt făcliile care ard în veșnicie”GALERIE FOTO
Momentele emoționante au avut loc joi, la monumentele închinate eroilor români din Cimitirul Pacea.
LOVITURĂ pentru Tincu, investiția cu super-magazin și blocuri RESPINSĂ, a pus umărul și o femeie de afaceri
Proiectul de investiții avea nevoie de un plan urbanistic zonal (PUZ) pentru a-și urma cursul firesc pe partea de documentație. Magazinul Lidl cu cele două blocuri cu spații locative aferente, bat pasul pe loc, după ce nu au primit voturile necesare în Consiliul Local.
Cazuri noi de COVID la Botoșani, SITUAȚIA pe județe
România a ajuns la 1.240 de decese puse pe seama noului coronavirus.
ADMITERE 2020: Încep înscrierile la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi încep înscrierile în vederea admiterii în clasa a IX-a.
O parte din angajații Urban Serv chemați la muncă în zilele date LIBERE de stat
Anunț din partea societății Urban Serv.
poate vor sa se imunizeze
6 aprilie 2020, 13:59
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.