Ştiri
Urmașii lui Moisil s-au reunit la Botoșani, în competiția minților luminate: Va fi un concurs frumos, vă promit!GALERIE FOTO&VIDEO

Mințile strălucitoare ale României s-au reunit, vineri seara, în Aula istorică a Colegiului Național ”A.T.Laurian” din Botoșani. Cei mai buni dintre cei mai buni elevi din 19 județe și municipiul București intră astăzi într-o competiție care, încă o dată, definește excelența și performanța.

Elevii care au obținut punctajele cele mai mari la olimpiada de informatică au venit la Botoșani pentru a se întrece în cadrul Concursului “Urmaşii lui Moisil”, o ”competiție cu o contribuție importantă în motivarea pentru performanţă, caracterizată prin impact, longevitate și calitate științifică”.

 

Organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Societatea de Excelență și Performanță în Informatică, Concursul de Informatică “Urmaşii lui Moisil” reunește elevi din municipiul București (trei echipaje) și din 19 județe ale țării: Alba, Brăila, Botoșani, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Vaslui. De asemenea, în competiție au intrat și două echipe din Republica Moldova.

 

Competiția a fost inițiată în anul 2001 de către Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, în onoarea patronului liceului, academicianul Grigore C. Moisil (1906 – 1973), fondator de şcoală de informatică în România, personalitate recunoscută pe plan mondial pentru fundamentarea informaticii ca ştiinţă.

 


 

Concursul de Informatică “Urmaşii lui Moisil” a mai fost organizat la Botoșani în 2018 și 2019, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, sub coordonarea regretatei profesoare, inspector școlar la acea vreme, Liliana Chira. De altfel, numele regretatei Liliana Chira, trecută la cele veșnice în noiembrie 2020, a fost rostit în mai multe rânduri de-a lungul serii, de fiecare dată cu emoție și lacrimi în ochi.

 

Concursul de Informatică “Urmaşii lui Moisil” a fost oficial deschis cu intonarea Imnului României, de către Elisabeta Șeremet, acompaniată la pian de colegul ei, Adrian Mircescu, ambii elevi ai Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani. Adrian Mircescu a primit în avans aplauze pentru evoluția sa de la ”Românii au talent”.

 

Momentul a fost urmat de prezentarea oficialităților. Astfel, s-au aflat în Aula Colegiului Laurian, la deschiderea oficială a competiției dedicată olimpicilor informaticieni: Alina Viorica Dumitrașcu, consilier în Ministerul Educației, prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, prof. Cristina Bălăucă, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Botoșani, prof. Ciprian Manolache, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Botoșani, prof. Ioan Onofrei, directorul Colegiului Național ”A.T.Laurian” Botoșani, prof. Mihaela Prăjinariu, director adjunct al Colegiului Național ”A.T.Laurian”, prof. Adrian Panaete, președintele Societății de Excelență și Performanță în Informatică, precum și profesor coordonator al Concursului de Informatică “Urmaşii lui Moisil”, inspector școlar pentru informatică – Daniela Nour.



 

”Moldovenii sunt renumiți pentru căldura cu care știu să își primească oaspeții”

 

 

 

 

Alina Viorica Dumitrașcu, consilier în Ministerul Educației, a adresat participanților cuvântul de bun venit, dar și de apreciere pentru gazde.

 

”Îmi face o deosebită plăcere ca în calitate de reprezentant al Ministerului Educației să fiu prezentă la această competiție. Acest eveniment de aleasă anvergură pentru învățământul preuniversitar organizat la Botoșani reprezintă o oportunitate de a descoperi tinere talente în domeniul informaticii. Apreciez foarte mult ospitalitatea gazdelor, de altfel moldovenii sunt renumiți pentru căldura cu care știu să își primească oaspeții. Apreciez tot ceea ce faceți și faptul că știți să vă promovați valorile, știți să formați echipele de tineri și mă refer aici la studenții care participă în echipa tehnică, puține discipline reușesc să facă acest lucru”,

Alina Viorica Dumitrașcu, consilier în Ministerul Educației



 

”Botoșaniul este gazda celor mai buni elevi la informatică”


 

 

 

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul ISJ, s-a adresat de asemenea celor prezenți în Aula Colegiului Național ”A.T.Laurian”, manifestându-și speranța că olimpicii vor face ca, în aceste zile, să se vorbească și mai mult și mai bine despre Botoșani.

 

”Timp de două zile, Botoșaniul găzduiește cel mai important concurs de informatică, este gazda celor mai buni elevi la informatică. Nu pot decât să mulțumesc colegilor mei profesori care și-au dat toată osteneala pentru a organiza acest concurs. În momentul în care am aflat că îl vom găzdui, i-am spus colegei mele, doamna inspector Nour, că va fi foarte bine. Pentru că acești profesori de informatică pe care voi, elevii din Botoșani, sunteți norocoși să îi aveți, iar eu la fel de norocos să îi am colegi, își dau toată silința pentru a face totul foarte bine”,

 Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul ISJ Botoșani

 

Inspectorul școlar general, cu ochii înlăcrimați, a rostit apoi numele celei căreia învățământul botoșănean în datorează enorm, îndemnându-i pe cei prezenți să țină un moment de reculegere.

 

”Voi spune, de câte ori am ocazia, că am cunoscut un profesor, Liliana Chira, în memoria căreia mi-aș dori ca în acest moment să ținem un moment de reculegere. A muncit foarte mult ca să aducă acest concurs la Botoșani, l-a făcut bine și dvs. îi cinstiți memoria ducându-l mai departe, organizându-l la fel de bine la Botoșani”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul ISJ Botoșani



 

”Va fi un concurs frumos, vă promit!”

 

 

 

 

Adrian Panaete, președintele Societății de Excelență și Performanță în Informatică, precum și profesor coordonator al Concursului de Informatică “Urmaşii lui Moisil”, cel care a inspirat organizarea acestui concurs și care a făcut istorie pe plan național și internațional, a adus la rândul său mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea evenimentului.

 

”Sunt la a treia ediție a Concursului Urmașii lui Moisil la Botoșani și voi începe tot cu evocarea memoriei Lilianei Chira, colega și prietena mea”,

Adrian Panaete, președintele Societății de Excelență și Performanță în Informatică

 

Profesorul cunoscut și drept ”antrenorul” olimpicilor din România i-a prezentat, în aplauzele asistenței, pe ”părinții” concursului ”Urmașii lui Moisil”.

 

”Pentru prima dată în cele trei ediții, sunt prezenți la Botoșani părinții acestui concurs, întemeietorii competiției Urmașii lui Moisil. Este vorba despre profesorii de la Colegiul Național Emil Racoviță Iași, Emanuela Cerchez și Marinel Șerban. Un alt personaj cheie în desfășurarea acestui concurs este și prof. Sergiu Corlat, prorectorul Universității de Stat din Republica Moldova. Mulțumesc, de asemenea, și studenților prezenți, pentru suflul nou adus comisiilor științifice. Mulțumesc tuturor colegilor pentru sprijinul acordat, tuturor celor care ați făcut efortul de a vă deplasa până la Botoșani. Va fi un concurs frumos, vă promit!”,

Adrian Panaete, președintele Societății de Excelență și Performanță în Informatică

 


 

”În această seară veți scrie rânduri în cartea de aur a Laurianului”



 

 

Mihaela Prăjinariu, director adjunct Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, le-a vorbit celor prezenți despre colegiul gazdă, despre istoria centenară a locului.

 

”Cu onoare şi nespusă bucurie vă avem în această seară alături de noi. Ne bucurăm că aţi ales să veniţi la Botoşani, la Colegiul Laurian. Probabil că altfel paşii nu v-ar fi îndrumat către acest capăt de țară. În acest liceu niciodată ușile nu sunt închise. Și cum altfel ar putea fi o școală decât cu ușile deschise, cu mintea deschisă, dornici tot timpul să fim alături de copiii noștri? Așa că și în această seară veți scrie rânduri în cartea de aur a Laurianului. Cu mințile sclipitoare pe care le-ați adus cu voi veți da o altă strălucire în acest moment comunității noastre și, de ce nu, Laurianului. Aula aceasta este inima Laurianului, aici se întâmplă tot ce este mai frumos în școala noastră. Aici s-au scris pagini importante și istoria importantă a școlii noastre”,

Mihaela Prăjinariu, director adjunct Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani

 

Organizatorii le-au oferit oaspeților momente artistice de muzică și dans, asigurate de elevi ai Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

 

Concursul de Informatică “Urmaşii lui Moisil” se desfăşoară într-o singură zi (25 martie 2023) şi constă într-o probă practică pe o platformă de concurs dedicate, realizată în parteneriat cu Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică. Durata de desfășurare a probei practice este de trei ore și constă  în  rezolvarea  a  două  probleme  de  natură  algoritmică,  cu  ajutorul  calculatorului.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cei mai buni elevi informaticieni vin la Botoșani: Concurs cu tradiție organizat la Colegiul Laurian
Bani pentru elevii olimpici ai Botoșaniului – SUMELE alocate de Consiliul Județean

 

ANUNŢ SC Urban Serv SA Botoşani privind ocuparea funcției de Specialist Achiziții Publice
Societatea URBAN SERV SA Botoşani organizează în perioada 30 mai – 15 iunie 2023 concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției vacante de execuție de Specialist Achiziții Publice, în cadrul Biroului Achiziții, Aprovizionare,  cod COR 332301.
Copiii din Săveni și-au sărbătorit ziua alături de pompieri – GALERIE FOTO&VIDEO
De departe, cel mai așteptat moment a fost parcurgerea traseului aplicativ, sub directa coordonare a celui mai renumit salvator, Pompierul Sam.
FAZA ZILEI: USR-iștii supărați că directorul de la „Apă” are consilier personal: Nu este un înalt demnitar
Un alt subiect abordat în cadrul conferinței de la USR Botoșani a fost situația societății Nova Apaserv.
În atenția fermierilor: APIA autorizează plățile aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează că a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2022.
Nova ApaServ schimbă conductele pe o stradă care va fi asfaltată – FOTOGALERIE
Lucrări efectuate de Nova ApaServ pe o stradă din municipiul reședință de județ.
Noi servicii medicale GRATUITE de la 1 iulie: De ce tratamente vor putea beneficia pacienții
În vara acestui an, bolnavii vor beneficia de diferite tipuri de servicii medicale gratuite, decontate de stat.
FILTRE în tot județul, polițiștii au verificat șoferi, pietoni, bicicliști: AMENZI de peste 100.000 de lei
Aproximativ 400 de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii botoșăneni.
10.000 de lei pentru apeluri FALSE la 112, într-o singură zi
În aceeași perioadă, mai mulți șoferi au rămas fără permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare.
Ministrul Budăi atacat din sediul USR Botoșani: Se tot bate cu pumnul în piept/ Le pasă doar să își hrănească clientela de partid
Uniunea Salvați România – Filiala Botoșani a organizat o conferință la sediul partidului fiind abordate o serie de subiecte locale și naționale.
PROGRAMUL casieriilor Modern Calor în perioada 1-5 iunie
Programul de lucru cu publicul va fi reluat marți, 6 iunie.
O nouă PROPUNERE de la Guvern pentru profesori: Bani acordați în două tranșe
Executivul a actualizat oferta pentru profesori, astfel încât vor fi două tranșe a câte 2.000 de lei pentru fiecare dascăl. 
Fostul director al Muzeului Județean în DOLIU: În aceste momente cuvintele sunt de prisos!
S-a stins din viață, la nici 70 de ani, unul dintre cei mai apreciați ingineri constructori.
Tinerel tras pe dreapta, polițiștii au avut o surpriză când i-au cerut actele
Botoșăneanul în vârstă de 23 de ani s-a ales cu dosar penal în urma aventurii pe drumurile publice.
Anul școlar se va prelungi dacă greva profesorilor continuă: Mesajul ministrului Educației
După negocierile dintre ministrul Muncii, Marius Budăi și sindicaliștii din Educație, Ligia Deca anunță că nu va exista scenariul în care elevii aflați în ani terminali să nu dea examenele.
Şi-a luat la bătaie un consătean, polițiștii l-au ridicat urgent și l-au dus în arest
Bărbatul reținut este cercetat acum pentru lovire sau alte violențe.
Găsit cu doi pasageri în mașină, botoșănean lăsat fără carnet pentru 6 luni
Bărbatul a primit și o amendă de 5.000 de lei.
Greșeala pe care șoferii o consideră ”nevinovată” poate aduce amenzi de aproape 3.000 de lei
Numeroasele prevederi ale Codului Rutier nu sunt cunoscute de majoritatea conducătorilor auto și de aceea, pot avea parte de surprize la întâlnirile cu oamenii legii.
Povestea tulburătoare a botoșănencei care a primit a doua șansă la viață, muncea în Italia când a aflat că este bolnavă: Este o minune
Trei persoane au primit o nouă şansă la viaţă după ce o persoană în vârstă de 67 de ani a murit la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
Aproape 1.400 de botoșăneni și-au găsit un loc de muncă prin AJOFM
Mai bine de jumătate dintre noii angajați au peste 45 de ani.
Intră banii pe carduri: Mămicile primesc câte 2.000 de lei de la stat
10.000 de beneficiari se pot bucura de acest sprijin, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am avut o durere că nu a fost lângă mine pentru că eu am suferit niște pierderi fizice și emoționale. Și el nu a înțeles pierderea mea fizică. Dar l-am iertat și i-am iertat pe toți din viața mea. Pentru că dacă nu ier ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9640 lei
USD
Dolarul SUA
4.6302 lei
CHF
Francul elveţian
5.1284 lei
GBP
Lira sterlină
5.7480 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3014 lei
XAU
Gramul de aur
290.1652 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3397 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0306 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6665 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.6 o C
Dorohoi
23.7 o C
Bucecea
22.9 o C
Darabani
17.2 o C
Saveni
24.1 o C
Ştefăneşti
15.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.