Ştiri
Educație modernă și proiect ingenios în două școli din Botoșani și Bălți – GALERIE FOTO

Elevii sunt curioși şi entuziasmaţi să interacţioneze cu profesorul, care, păstrând contactul vizual cu elevii săi, poate scrie pe tablă, imaginea a ceea ce se scrie fiind inversată.

Chiar de Sfântul Nicolae, sala multimedia a Colegiului Național „Mihai Eminescu” a găzduit un eveniment de diseminare privind declanșarea campaniei de bune practici organizate în cadrul proiectului transfrontalier „Innovative teaching and learning through developing of digital competences and implementation of STEM educational program” (Predare și învățare inovatoare prin dezvoltarea competențelor digitale și implementarea programului educațional STEM) - realizat de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani – România, în calitate de coordonator principal şi partenerii - Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi – Republica Moldova şi asociaţia de părinţi „Copiii noştri, minţi educate” Botoşani – România,  cod EMS-ENI 2SOFT/1.1/53, România – Republica Moldova, finanțat cu fonduri de la Uniunea Europeană, ce a debutat în luna martie 2021.

 

Astfel de activități de prezentare a bunelor practici au avut loc, în această săptămână, la Școala nr.13, Colegiul Economic „Octav Onicescu” și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”.

 

Principala prioritate a activităților din proiect o constituie cooperarea instituţională în domeniul educaţional pentru creşterea accesului la educaţie şi a calităţii actului educativ. În acest sens sunt urmărite o serie de obiective precum colaborarea eficientă între instituţiile de învăţământ, capabilă să determine creşterea calităţii programelor educaţionale disponibile în zona eligibilă și consolidarea abilităţilor și cunoştinţelor elevilor în domeniul STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), printr-o abordare interdisciplinară şi prin schimburi de bune practici transfrontaliere. O altă prioritate a proiectului o reprezintă promovarea cercetării şi inovării în educaţie.

 

Despre toate acestea s-a discutat în cadrul conferinței de bune practici de la școala botoșăneană implicată în proiect.

 

Cu adevărat remarcabilă este realizarea unei table de tip lightboard - un proiect ingenios, creat de profesorul Pintilei Aurelian şi premiat în cadrul selecţiei naţionale „Creatori de educaţie” 2021.

 

Mai exact, despre acest lightboard. Elevii sunt curioși şi entuziasmaţi să interacţioneze cu profesorul, care, păstrând contactul vizual cu elevii săi (tabla este dintr-un material transparent), poate scrie pe tablă, imaginea a ceea ce se scrie fiind inversată, printr-un program. Folosirea ei este originală şi şi-a dovedit utilitatea mai ales pentru transmiterea informaţiilor în mediu on line. Lightboard-ul a fost creat în cadrul proiectului transfrontalier, elevii fiind familiarizaţi cu tehnicile care au stat la baza creării unui lightboard: materialul folosit (plexiglas, grosime de 10 mm, cadru, sistemul de iluminare, banda cu leduri pentru iluminare), sistemul de transmitere a luminii, formarea imaginii. Foaia transparentă (plexiglas), prinsă într-un cadru, cu sistem de iluminare prin leduri, permite transmiterea informaţiei scrise prin inversarea imaginii, ceea ce se realizează fie prin oglindă, fie printr-o extensie de pe Google Chrome, disponibilă pentru orice dispozitiv.

 

Privitorii ecranului (elevii) pot vedea prin imaginea reflectată ceea ce se scrie, păstrând în acelaşi timp contactul vizual cu profesorul, datorită foii transparente. Dispozitivul se află în laboratorul de fizică L1 de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani.

 

La Instituția Publică Liceul „Mihai Eminescu” din Bălți, Republica Moldova au fost creați tot în cadrul activităților STEM a atelierelor de co-creare ozoboții. Aceștia sunt niște roboţi de mici dimensiuni, concepuţi pentru a urma o linie trasată pe o foaie sau un carton. Ei s-au dovedit a fi instrumente nu numai amuzante, ci şi practice în activităţile STEM implementate în atelierele de co-creare realizate la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi. De formă aproape sferică, ozobotul, odată activat, poate urma diferite linii trasate atât pe suprafeţe fizice, cât şi digitale. Este ajutat de senzori de mişcare, care îl ţin mereu pe traseu, indiferent dacă e desenat pe o hârtie sau pe o tabletă. Pe lângă abilitatea de a se deplasa, ozobotul poate înţelege culorile, putând să se deplaseze cu o viteză mai mare, să-şi încetinească viteza de deplasare sau să se rotească.

 

Prin proiectul transfrontalier „Innovative teaching and learning through developing of digital competences and implementation of STEM educational program”, cele două licee partenere au beneficiat de achiziţii importante pentru modernizarea infrastructurii şcolare, cadrele didactice din ambele instituţii s-au perfecţionat, experimentând metode şi strategii didactice utile, ce au favorizat schimburi de bune practici şi idei inovatoare. Prin impactul său pozitiv, proiectul îşi dovedeşte utilitatea, contribuind la creşterea semnificativă a calităţii actului educativ.  

 

Dotări şi investiții utile în cele două licee implicate în proiect

 

-Videoproiectoare şi table albe magnetice în fiecare clasă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani. Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani dispune, datorită achiziţiilor efectuate în cadrul proiectului, de material modern şi util pentru toţi elevii. În toate sălile de clasă există videoproiectoare, table albe magnetice şi softuri moderne.


-Un laborator de informatică complet echipat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani. Unul dintre cele 5 laboratoare de informatică din liceu a fost complet modernizat prin achiziţia de calculatoare cu desktop, monitoare şi mobilier aferent pentru 28 de elevi.


-Săli de clasă dotate cu table interactive şi calculator la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi. Proiectul a permis modernizarea a 20 de săli de clasă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi, care dispun actual de tablă interactivă şi calculator. 


-Modernizarea laboratorului de fizică al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi. Prin implementarea proiectului, liceul beneficiază actual de mobilier funcţional, tablă interactivă, calculatoare, cântare electronice, panouri cu sisteme optice etc. Laboratorul oferă acum echipamente şi utilităţi necesare pentru a testa teoriile studiate într-o manieră atractivă şi dinamică. Laboratorul a devenit un spaţiu favorabil experimentelor practice de laborator, un adevărat centru de cercetare, experimentare şi generare de idei creative, adecvat desfăşurării experimentelor de fizică, dar adaptat şi proiectelor inter şi transdisciplinare.


-Modernizarea laboratorului de chimie al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi. Liceul dispune actual de un laborator modern de chimie, cu o capacitate de 32 de locuri, iar elevii pot asista la lucrări şi experimente practice de laborator, prin achiziţionarea unor instrumente de lucru şi a unor soft-uri educaţionale practice şi utile.


-Laboratoare lingofonice la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi. Prin implementarea proiectului s-au modernizat laboratoarele lingofonice ale liceului, prin achiziţii de table interactive, calculatoare, console şi căşti pentru fiecare elev. Achiziţiile sporesc motivaţia elevilor pentru studiul limbilor moderne şi facilitează sarcini de lucru specifice (studiul documentelor audio-video).


-Biblioteca şcolară de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi – centru modern de informare şi cercetare. Biblioteca şcolară de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi îşi sporeşte utilitatea prin valorificarea spaţiului de lucru existent şi dotarea cu instrumente TIC adecvate (6 calculatoare, imprimantă multifuncţională), mobilier aferent. Toate dotările şi achiziţiile efectuate în cadrul proiectului contribuie la creşterea calităţii educaţiei, prin implicarea activă a elevilor în demersul didactic, prin motivaţia acestora de a studia.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Elevii de la Colegiul Mihai Eminescu, uniți într-un „suflet mare de români”: La mulți ani aici, în România noastrăVIDEO & GALERIE FOTO
Colegiul „Eminescu” și-a desemnat cei mai frumoși boboci cu gândul la pace în lume – FOTO & VIDEO

 

Boala care îi „pândește” pe copii la școală, focar înregistrat la o grădiniță din municipiu
În plin sezon de infecții respiratorii, au apărut și cazuri de scarlatină la Botoșani.
Circulație în condiții de iarnă pe drumurile naționale din Botoșani: ZONELE unde s-a intervenit  - VIDEO
Viscolul creează probleme pe unele drumuri din Botoșani.
Să-l ajutăm pe Marian să meargă din nou: La 22 de ani este imobilizat într-un scaun cu rotile – FOTOGALERIE
A supraviețuit unui accident de muncă, dar a rămas în scaunul cu rotile.
Incendiu puternic la o mănăstire unde merg mii de botoșăneni – FOTO & VIDEO
Un incendiu a avut loc la complexul Mănăstirii Sihăstria Putnei.
Săptămână plină de spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” - PROGRAMUL
Reprezentanții instituției de cultură au transmis programul de săptămâna aceasta.
Botoșănean căutat de polițiști, a plecat de acasă și NU a mai dat niciun semn - FOTO
Polițiștii au început căutările pentru găsirea bărbatului.
Ziua Singuranței pe Internet – SFATURILE transmise de polițiștii botoșăneni
În  data de 7 februarie 2023 este marcată Ziua Siguranței pe Internet. Această zi reprezintă o oportunitate de a atrage atenția asupra utilizării într-un mod mai sigur și mai responsabil a tehnlogiei online și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți, precum și conțtientizarea acestora cu privire la pericolele navigării nesupravegheate pe internet.
Val de apeluri la 112: Permise reținute și amenzi de 25.000 de lei în ultimele ore
Zeci de sancțiuni au fost aplicate de oamenii legii în ultimele 24 de ore.
Mașină trasă pe dreapta de polițiștii botoșăneni: CE s-a găsit în portbagaj
O nouă acțiune a polițiștilor botoșăneni.
Botoșănean reținut de polițiști după ce a condus beat și FĂRĂ permis
Polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore.
Legea care interzice minorilor să fumeze pe stradă a trecut de Senat
Camera Deputaților este for decizional.
Tarife mai mari pentru șoferii care își lasă mașina în aeroportul din Iași - CÂT trebuie să plătească
Măsura de creştere a preţului de parcare ar fi una intenţionată şi ar avea scopul de a-i determina pe oameni să nu mai vină cu maşina personală la aeroport, ci să folosească mijloacele de transport în comun.
Un viitor jandarm a găsit o borsetă cu bani în zona Stadionului Municipal – FOTOGALERIE
O borsetă cu bani a reintrat seara trecută în posesia proprietarului de drept cu ajutorul unui viitor subofițer jandarm.
Stoican, după victoria la scor de pe Municipal: Domnul Iftime ne oferă toate condițiile
Flavius Stoican a oferit o serie de declarații după victoria spectaculoasă cu Petrolul Ploiești.
Încă patru posturi scoase la concurs într-un spital din Botoșani
Se fac noi angajări la un spital din județul Botoșani.
Senatul a adoptat: Șoferii băuți care produc accidente mortale condamnați la închisoare cu EXECUTARE
Senatul a adoptat luni, în plen, în unanimitate, propunerea legislativă pentru completarea Codului penal astfel încât şoferii drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident rutier mortal să fie pedepsiţi cu închisoarea cu executare.
Temperaturi de până la – 20 de grade: PROGNOZA meteo pentru următoarele două săptămâni
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 6 - 19 februarie 2023.
Doliu la PSD Botoșani: Îi suntem recunoscători pentru tot ceea ce a însemnat pentru noi
Mesaj de condoleanțe transmis de Organizația Județeană PSD.
Iftime surprinde! MOTIVUL pentru care nu-și dorește ca FC Botoșani să intre în play-off: Acolo sunt banii
Valeriu Iftime, patronul FC Botoșani, susține că ar prefera ca echipa lui să termine pe primul loc în play-out în detrimentul unei prezențe în play-off.
Patriarhul Daniel, la moartea fostului parlamentar de Botoșani: A înțeles profund rolul Bisericii în societate
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române spune că academicianul Răzvan Theodorescu este una dintre personalitățile care au inspirat și călăuzit mulți istorici, cercetători, profesori și studenți, fiind unul dintre marii oameni de cultură ai României care a înțeles rolul Bisericii în societate.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
hainedevis.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9022 lei
USD
Dolarul SUA
4.5747 lei
CHF
Francul elveţian
4.9405 lei
GBP
Lira sterlină
5.4884 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4671 lei
XAU
Gramul de aur
275.3601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2474 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1696 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4092 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6588 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.4 o C
Dorohoi
-2.4 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-6.7 o C
Saveni
-1.9 o C
Ştefăneşti
-3.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.