Ştiri
De ce nu scriem cine fură apa: o poveste despre mâinile care se spală una pe cealaltă și apoi curăță hoțul

Au curs valurile – că tot era vorba de un furt de apă – după articolul publicat de Botoșăneanul despre instalația paralelă de la o pensiune din oraș.

O mână o spală pe cealaltă și amândouă spală... furtul  


Au fost atâția oameni nemulțumiți că nu am făcut public numele stabilimentului încât la un moment dat am avut impresia că sunt botoșăneni care chiar cred că cineva de pe la Nova Apaserv, un director ceva, ne invită la o cafea, ne prezintă un nou dosar de furt de apă, ne calculează și prejudiciul, ne livrează și câteva poze și vreo două materiale video, iar noi ăia răi refuzăm să spunem cine sunt hoții.


Nu, oameni buni, nu! Ne dăm peste cap să aflăm, muncim uneori și câteva zile pentru a documenta un astfel de caz, vorbim cu o mulțime de oameni și cu extrem de mici excepții, tot ceea ce aflăm vine ”pe surse”.


Fiindcă mai nimeni nu vrea ca noi și prin noi botoșănenii să afle despre furturile ordinare din rețeaua de apă.


Ne lovim peste tot de uși închise pentru că, dacă tot veni vorba de apă, o mână o spală pe cealaltă și amândouă spală fața.

 

Un apel la imaginție


Cum vă imaginați că o pensiune cu zeci de camere, restaurant, terasă, loc de joacă și piscină poate plăti de un amar de ani doar câteva sute de lei pe lună la apă și canalizare fără ca absolut nimeni de la Nova Apaserv să nu observe că totuși este ceva în neregulă?


Cum vă imaginați că este posibil ca o spălătorie auto să consume într-o lună mai puțină apă decât o familie dintr-un apartament? Și iarăși nimeni de la ”Apă” să nu realizeze anomalia.


Cum vă imaginați că este posibil ca un abator cu consum nesimțit de redus să fie depistat abia după ani buni de zile de facturare în bătaie de joc?


Și mai ales cine credeți că le-a făcut tuturor acestora instalații clandestine de apă? Că doar pensiunile, spălătoriile și abatoarele nu angajează nici absolvenți de hidrotehnică și nici instalatori.

 

Mașinile scumpe merg și cu apă


O bună parte din rețelele ilegale au fost construite chiar de muncitorii de la ”Nova” și cum s-a mai denumit compania aceasta de-a lungul timpului.


Iar o mulțime de ”factori de decizie”, ca să vorbesc în termenii comuniști în care încă funcționează multe dintre companiile de stat, au închis ochii și au continuat să accepte niște facturi absolut ireale.


De ce? Uitați-vă de exemplu ce mașini șofează și ce case au unii dintre cei care au condus ”Apa” de-a lungul timpului.

 

Avem o mică-mare Veneția și noi nu știm


Oameni buni, dimensiunea furtului de apă în Botoșani este de-a dreptul gigantică. Se facturează doar aproximativ 30 – 40% din ceea ce intră în sistem. Oficial, restul sunt pierderi. Dacă ar fi cu adevărat pierderi ar însemna că milioane de litri de apă intră în pământ. Am fi Veneția din nordul Moldovei, ce mai...


Aproape fiecare furt de apă pe care l-am demascat a fost însoțit de o ploaie de amenințări, injurii și blesteme. Îmi amintesc și acum cum într-o sâmbătă m-am trezit la prima oră în urletele unei patroane de spălătorie.


Și astea sunt mai nimic pe lângă presiunile la care sunt supuși puținii oameni de la ”Nova” care chiar doresc să descopere furturile.

 

Unde dai și unde crapă


Iar presiunile vin atât din interior, fiindcă aproape orice depistare a unui furt înseamnă un fost sau un actual angajat de la ”Apă” care începe să tremure de teamă, cât și din exterior. Și aici intervine partea cea mai frumoasă. Sunt primari care încearcă în disperare să acopere furturile ordinare de apă. Da, primari, ați citit bine.

 

Este unul, vânzător de carne prin Turcia în anii '90, a cărui ambiție a trecut de mult granița localității pe care o păstorește, el este adeptul campaniei cu înjurături și amenințări.


După peste trei decenii în care protejații lor au furat apă în neștire nu le vine să creadă că îi întreabă cineva de sănătate. Și de conductele clandestine. Unii sunt realmente șocați că ”am pus un om acolo și el se ia de noi?!” Adică ”noi am făcut un serviciu antifraudă așa, de ochii lumii, eventual să prindă doi pensionari care n-au bani de pastile și care în loc de 3 metri cubi declară doar 2, nu să meargă în control la pensiuni, fabrici și abatoare cu patroni care ne sponsorizează în campania electorală. Și, mai ales, are tupeul să se ia de piscinele noastre?!”


Campionatul județean de pretexte  


Revenim la materialul despre instalația paralelă despre care ziarul nostru a scris acum câteva zile. Dialogul pe care Gabriela Erdic l-a avut cu directorii de la ”Apă” a fost ceva între penibil și ridicol. Oamenii se comportau de parcă ar fi aflat de la noi despre furt. Au început să se ascundă în spatele nu știu cărui raport pe care nu l-au primit, al unui calcul care nu s-a făcut, al unui contract de furnizare care nu le-ar da dreptul să divulge numele pensiunii ori al firmei care o administrează. Au încercat să minimalizeze și să bagatelizeze descoperirea, deși oficial cel puțin interesul lor ar fi trebuit să fie cu totul altul, nu?


Adjunctul a cerut un răgaz de jumătate de oră, generalul chiar o oră. Primul ne-a explicat că nu poate face public numele pensiunii, cât despre al doilea, noi am publicat articolul și tot n-a mai revenit cu informațiile care i-au fost solicitate. Astfel că se alimentează zvonurile unui târg jenant: plătiți tot și nu vă dăm la presă. Mai are rost să vă spunem că aveau inclusiv imagini de la fața locului?


În aceste condiții mai trebuie să ne mirăm că patronul respectivei pensiuni ne-a răspuns că el nu știe ceva despre un control al celor de la ”Apă”?

 

Cum se chemă ăla care acoperă un furt, fie el și de apă?


Ei bine, că de aici am plecat, de asta nu putem oameni buni să facem publice de fiecare dată numele celor care fură apa, fiindcă sunt acoperiți chiar de unii dintre cei care ar trebui să îi dea vileag.


Și care poate ar trebui să își amintească totuși că prin Codul Penal există niște fapte care se numesc ”tăinuire” și ”complicitate la furt”.


Apropos, câte dintre furturile de apă s-au terminat cu plângeri penale?


PS:


Absolut jenantă lipsa de reacție a conducerii Consiliului Județean, acționarul principal al SC Nova Apaserv SA, în tot acest scandal al furturilor uriașe de apă.


Pe undeva de înțeles atât timp cât unii dintre hoți merg la partide de vânătoare cu primarii care le sunt colegi de partid.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cel mai mare prejudiciu: Un abator din județ a consumat ilegal apă de peste 32.000 de euro
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE

 

Conducătorii din Superliga ajung să regrete introducerea arbitrajului video, Șfaițer: Este inadmisibil ce s-a întâmplat la ultimele jocuri
Cornel Șfaițer, președintele clubului Poli Iași, și Daniel Stanciu, directorul executiv al echipei FC Argeș, au fost invitați în cadrul emisiunii ProSport Live și au vorbit despre arbitrajul din Superliga.
Leon Dănăilă, fiul unui cizmar și al unei femei cu 4 clase, care și-a vândut pâinea de la internat ca să aibă bani de cărți: Aveam pantofi numai de formă
Neurochirurgul Leon Dănăilă are o carieră de peste 60 de ani, în care a efectuat peste 40.000 de intervenții chirurgicale. De aici, a fost numit medicul care a operat un stadion de oameni, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operații neurologice. Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa și unul dintre cei mai mari specialiști din lume.
De la Londra, la Roma și Milano: Wizz Air își închide baza aeriană de la Suceava, dar păstrează anumite curse la Salcea și mută altele la Iași – SITUAȚIA zborurilor
Compania aeriană Wizz Air a anuntat că va închide baza de la Suceava, începând cu 28 octombrie, dar va continua să opereze zboruri de pe aeroportul din localitate, spre Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund şi Memmingen, în timp ce alte cinci curse vor fi transferate pe aeroportul din Iaşi.
A ajuns la 53 de milioane de euro! Business-ul Electro-Alfa, creștere masivă în ultimul an
Furnizorul de echipamente electrice de joasă şi medie tensiune Electro-Alfa Internațional, controlat de antreprenorul Gheorghe Ciubotaru, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 261,5 milioane lei (53 milioane euro).
Filmul despre Arsenie Boca proiectat la Unirea și care a enervat spectatorii la Botoșani, INTERZIS cu amenințări la Arad: Va fi circ
Filmul ”Arsenie. Viața de apoi” a cărui proiecție specială, care a avut loc săptămâna trecută la Cinema Unirea, a stârnit criticile unor spectatori la adresa regizorului prezent în sală, nu a mai fost difuzat deloc în celălalt capăt de țară.
S-a semnat primul contract pentru Autostrada Unirii care face legătura dintre Moldova și Transilvania direct prin Carpați
Contractul pentru secțiunea Leghin - Târgu Neamț din Autostrada Unirii (A8) s-a semnat pe 20 septembrie. Va fi prima autostradă care face legătura directă între Transilvania și Moldova, prin Carpați, iar acesta este primul contract semnat pentru A8, despre care se vorbește de mai bine de un deceniu.
Ce a pățit un șofer botoșănean la Suceava fiindcă nu avea GPS-ul pornit
Fărădelegile botoșănenilor în privința transportului de lemne trec granițele județului. O nouă dovadă este ceea ce s-a întâmplat joi la Sucevița.
Iftime se întoarce împotriva lui Becali: I-a luat Necuratul privirea / Face mișto de noi
După ce nu mai reușește să îi vândă jucători, patronul FC Botoșani pare să își schimbe atitudinea față de omologul de la FCSB. O dovadă în acest sens este opinia omului de afaceri din nordul Moldovei despre penalty-ul acordat de arbitrul Sebastian Colțescu în meciul Farul Constanța - FCSB 0-1.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu cu privire la dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe
Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștința persoanelor fizice si juridice care au construcții pe raza teritoriala a Comunei Mihai Eminescu, că începând cu ziua de vineri, 18 august 2023, Primăria a demarat proiectul intitulat „Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, în comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani”.
Gravidele și părinții care au copii mai mici de cinci ani se pot băga în față la ghișee, casierii și case de marcat
Acest proiect de lege a fost adoptat de Parlament miercuri, 20 septembrie 2023.
Oaspeți din Republica Moldova, în vizită la Primăria Botoșani – FOTOGALERIE
Membrii delegației din Bălți, Republica Moldova, participanți la Expediția de cercetare organizată în cadrul Proiectului „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani - Bălți”, au ajuns astăzi la Primăria Botoșani.
APIA, clarificări importante legate de verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării cererilor de sprijin
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.
Dosar penal pentru un tânăr de 22 de ani oprit la control
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A ieșit la plimbare cu mașina „greșită”: CE au descoperit polițiștii
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A crezut că merge și așa: Sucevean amendat la Botoșani după ce a mințit polițiștii
Polițiștii botoșăneni l-au surprins pe bărbatul de 31 de ani joi, 21 septembrie 2023.
Dan Alexa sub presiune în meciul cu UTA: Vin aici să-și vândă scump pielea - VIDEO
FC Botoșani – UTA Arad se joacă sâmbătă de la ora 18:45 pe Stadionul Municipal Botoșani.
Botoșăneancă infectată cu virusul West Nile: Este al doilea caz în județ
Încă un caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat la Botoșani.
Apariție rară la Botoșani: Pasăre pe cale de dispariție, surprinsă deasupra apei
Unul dintre cei aproximativ 200 de indivizi a fost surprins în timp ce se hrănea.
Tânăr șofer de 23 de ani judecat pentru că a încercat să dea 100 de euro polițiștilor
Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal.
„Lady in red” – Dacie cu o vechime de 50 de ani, în stare excelentă, verificată de RAR Botoșani - GALERIE FOTO
O bijuterie pe patru roți care (încă) funcționează ireproșabil grație proprietarului care a avut grijă de această mașină de colecție.
La apa nova e o debandata greu de descris. Ei doar cu apometrele se ocupa, ne jecmanesc pe fata, cica nu sunt bune. Sarlatanii aia care le verifica stau doar dupa ciubuc, le iau la verificat si ti le aduc sparte. Oare nu intra politia pe fir sa vada ce fac ciubucarii de la contoare?
16 martie 2023, 20:08
Nu este o solutie cu operatorul regional, aici cineva are un imens interes, nu , trebuie facuta ordine ai la Nova apa....dati afara cine greseste si coborata militaria din pod.Nu sa vina nu stiu care companie europeana, flamanda sa incaseze ca ceilalti rekini de la en electrica gaze...care te fura cu facturile atat pe tine cat si guvernul si tot nu le ajunge.
16 martie 2023, 13:19
Este un sistem transpartinic foarte bine pus la punct care numeste sefii institutiilor publice. Unii primari de la comune numesc sefi de institutii. La conducerea ITM, Nova Apa, Inspectoratul in constructii, APM, Garda de mediu, Politie, Parchet etc. trebuie sa fie oameni agreati de PSD si PNL. Nu conteaza daca sunt incompetenti, necinstiti, este mai bine vor fi docili. Abaterile de la legi, furturile, evaziunea, abuzurile sunt acoperite. Dac se descopăera ceva se tergiverseaza pana se uita, se prescrie.
16 martie 2023, 11:07
Deci Primăria Mihai Eminescu a plătit apa furata din hidrat pentru umplerea iazului ????A cui este iazul nu știu dacă mai are importanta. Important este dacă se mai ancheteaza , macar pana la prescriere sau gata hotul a fost cinstit, a plătit și o ia de la capăt. Mai trebuie verificat ce se plătește? Apa furata sau tăcerea celor care trebuie sa conlucreze cu organele abilitate........
16 martie 2023, 07:52
Una dintre puținele variante de ieșire din aceasta mare problema și, repet, problema, ar fi preluarea operatorului de apa de la voi din Botosani de către un alt operator regional, care poate veni cu propriile strategii de dezvoltare și implicit digitalizare a tot ce inseamna citiri contori, fara a mai depinde 100% de "erorile" de citire umane, detectii pierderi apa, inlocuiri conducte etc. Bransamentele de apa au și ele o procedura de execuție, cu etape intermediare de verificari, inclusiv recepția finala, în parteneriat cu agenti economici executanti, ce trebuie sa îndeplinească anumite condiții, cu garantie a lucrarilor executate, cu punerea in functiune a bransamentelor de apa racordurilor de canalizare cu asistenta tehnica atat din partea operatorului de apa, cât și a agentului economic executant, cum se procedează în toată tara. Cred ca de fapt e si singura soluție. Acesta va veni cu strategii noi de dezvoltare, strategii de personal, programe de inductie a noilor angajati, de formare profesionala, de calificare la locul de munca in special in sectorul exploatare, unde madia de varsta în general depaseste 55 ani etc, astfel încât și la Botoșani prestarea serviciului de alimentare cu apa și canalizare sa fie profitabila, implicit prin mărirea cifrei de afaceri prin creșterea cantității de apa facturate, de la 30% cat se aude ca e in prezent, la peste 75- 80 %. De ce la alții se poate și nu e imposibil ca la Botoșani? Pe scurt: trebuie spart odata și odata sistemul care pare a fi format de foarte multi ani, prin delegare către alt operator mai capabil / digitalizare / externalizare a serviciilor.
15 martie 2023, 23:47
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
16.9 o C
Bucecea
18.4 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
18.0 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.