Ştiri
Cu viața pre moarte călcând: Scriitorul născut la Botoșani care s-a stins la 29 de ani, dar a marcat literatura unui secol

În urmă cu 110 ani, pe 8 septembrie, se năștea în târgul Botoșanilor unul dintre cei mai mari scriitori ai României, încă prea cunoscut în școala românească, chiar dacă destinul său se situează într-o notă a extraordinarului lumesc, iar scrisul său este considerat de critici ca fiind unul ce poate sta alături de mari creatori ai lumii.  

Max Blecher s-a născut într-o familie de evrei din Botoșani, în zi de 8 septembrie 1909. Prozator și poet de o sensibilitate neobișnuită, remarcabil prin luciditatea cu care percepea și transfigura realitatea, fiind considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității. Se stinge din viață pe 31 mai 1938, la Roman. Încă nu împlinise 29 de ani.

 

Tatăl, Lazăr Blecher, era proprietarul unei fabrici de sticlă de sticlă din Botoșani. Max Blecher este nevoit să își întrerupă cursurile la Facultatea de medicină din Paris imediat după declanșarea bolii sale, pe atunci incurabilă, morbul lui Pott, tuberculoză la coloana vertebrală. Internat în câteva sanatorii, întâi la Berck-sur-Mer, în Franța, apoi la Leysin, în Elveția, ajunge apoi în sanatoriul de la Techirghiol. Operele sale sunt în foarte mare măsură autobiografice.

 

În 1934 publică o plachetă de versuri, singura scrisă de el, de altfel, numită ”Corp transparent”. Cartea apare cu ajutorul prietenului său Geo Bogza, cu care păstrează o corespondență asiduă. Același prieten l-a ajutat să publice și cele trei romane.

 

Romanul de debut, ”Întâmplări din irealitatea imediată” este o evadare din viața de zi cu zi a tânărului cu o sensibilitate excesivă, „țintuit la pat” de o boală cumplită. ”Inimi cicatrizate” este romanul în care descoperim începutul bolii sale (Morbul lui Pott la coloana vertebrală), boală care-l va doborî mult prea devreme, la vârsta de 29 de ani. Ultimul volum, tipărit postum de Sașa Pană, ”Vizuina luminată”, un "jurnal de sanatoriu", închide trăirile sale. Criticul Eugen Ionescu este cel care a făcut apropierea între scrisul lui Max Blecher și cel al lui Franz Kafka.

 

 

Film despre Max Blecher, premiat la Locarno

 

Lungmetrajul "Inimi cicatrizate" a fost distins cu "Premio speciale della giuria" în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, în 2016.  În regia lui Radu Jude, filmul este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher."Inimi cicatrizate, o adaptare meticuloasă și lipsită de sentimentalism a unui roman de Max Blecher. Povestea unui tânăr ale cărui gânduri și sentimente stau în umbra morții abordează teme filozofice majore, precum semnificația și rostul existenței umane", titrează Screen International.

Din distribuția filmului fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

 

 

Un scriitor care a marcat literatura timpului său

 

Romanul "Inimi cicatrizate" descrie experiența din sanatoriul de la Berk, pe țărmul Canalului Mânecii. Cartea se cere parcursa cu luciditate, chiar dacă emoția pândește în spatele fiecărui cuvânt. Pentru că suferința lui Max Blecher nu este macabră, sfâșietoare, mizerabil-umană. Tocmai asta impresionează atât de mult la cartea "Inimi cicatrizate": suferința fizică se desprinde de spirit și cade precum un înveliș uscat, inert, iar dincolo de ea se pitește suferința morală, sufletul adânc durut de nevoia de iubire, de mângâiere.

 

Emanuel, eroul romanului "Inimi cicatrizate", devine un atent observator al spectacolului uman. Intensitatea dramatică a întâmplărilor, sentimentul aproape suicidar al iubirii imposibile sau sfâșietoarele tăvăluguri ale cărnii înfometate de dragoste sunt, deopotrivă, manifestări ale spiritului altădată liber, acum întemnițat în ghipsul care strânge, care doare, care separă viața de neviață.

Tuberculoza osoasă la vertebre (morbul lui Pott) este o boală care macină nu doar trupul, ci și sufletul. O boală incurabilă care duce spre moarte, numai că moartea nu mai are răbdare și vine în întâmpinare. În cazul lui Emanuel, ea se lovește de o atitudine neutră, aproape detașată, chiar și atunci când carnea suferă și durerea sfâșie. În fața morții, Emanuel se îndrăgostește și o face cu patimă, cu dor, cu toate zvârcolirile umane în care îl aruncă iubirea. Cu torsul în ghips, imobilizat și sfârtecat de mâncărimile și toate arderile care îi macină trupul, eroul se plimbă cu trăsura, face plimbări pe plajă alături de iubita sa, glumește, simte, strigă, pipăie, strânge din dinți. Trăiește intens.

 

Pe parcurs, cititorul se obișnuiește el însuși cu viața de sanatoriu și învață că normalitatea este relativă. Pentru că la sanatoriu se moare în hohote de râs. "Boala își bătu joc de dânsul până la capăt. Agonia fu o izbucnire de ilaritate, așa cum la alții era de obicei plină de gemete și de țipete. Dar cum putea muri oare Quitonce, care umblase ca o paiață, zvârlind din picioare, o viață întreagă, altfel decât cu accente convulsive și grotești? Era un râs atât de teribil, încât hohotele lui se auzeau noaptea până în camera lui Emanuel. În tot sanatoriul răsuna ecoul lui spart, lugubru, ca urletul unui animal, terminându-se în sacade înfricoșătoare. Într-adevăr un râs de paiață suferindă, o veselie amară care strângea inima chinuitor".

 

O varietate de personaje, cu temperamente distincte, cu reacții lăuntrice și cu atitudini dintre cele mai surprinzătoare. Găsim aici acea "preciziune analitică extremă" despre care ne vorbește Mihail Sebastian, acea capacitate a lui Max Blecher "de a pătrunde în alte zone sufletești, mai grave, mai complexe".

 

Cu aceeași profunzime este construit și personajul Emanuel, autorul dovedind o forță fantastică în a se autoanaliza, în a exterioriza zbuciumul interior.

 

Cu toate acestea, cartea se citește cu nesaț nu hrănind un psihic maladiv, ci construind în fața morții platoșe de umor, de speranță, de umanitate profundă. Nimic nu dezgustă, nimic nu înfricoșează. În romanul lui Max Blecher nu contează anii care au fost, ci viața netrăită încă. Ceas cu ceas, clipă de clipă, viața se umple cu iubiri, prietenii, glume. Sanatoriul devine viața însăși, singura lume posibilă. "Berck e altceva decât un oraș de bolnavi. E o otravă foarte subtilă. Intră de-a dreptul în sânge. Cine a trăit aici nu-și găsește locul nicăieri în lume. Ai să simți și tu asta într-o zi. Toți negustorii, toți doctorii de aici, farmaciștii, chiar și brancardierii… toți sunt foști bolnavi, care n-au putut trăi în alte părți".

           

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
FRIG și ploi, când se încălzește și ce temperaturi vom avea până la sfârșitul lui septembrie
Vremea va intra într-un proces de răcire în cea mai mare parte a ţării.
Comunicat PSD - Răzvan Rotaru: Acuz PNL și USR de trădare națională! PNL și USR refuză să garanteze drepturile românilor, fără tăieri de salarii și pensii dacă ajung la guvernare!
PSD și-a asumat și a transformat în realitate creșterea salariilor, ca obiectiv prioritar care să îmbunătățească traiul celor cu venituri mici și să determine creșterea puterii de cumpărare.
Elsaco, investiție de 12 milioane euro în termoficarea din Focșani
Antreprenorul general Elsaco Electronic, din Botosani, a castigat recent un contract cu o valoare de atribuire de 54.881.061,12 lei - acordat de Municipiul Focsani (Primaria municipiului Focsani) - ce prevede executia unor lucrari specifice (lucrari de constructii de conducte de incalzire urbana) in cadrul obiectivului cu denumirea integrala: 
Nemții nu se tem de sărăcia din Moldova: Unul dintre cei mai importanți retaileri din Europa deschide un MAGAZIN la Dorohoi
Grupul german deține o rețea de peste 3.500 de magazine în întreaga Europă.
Firma condusă de fiul lui Valeriu Iftime vinde 300 de gigacalorimetre Primăriei Suceava
Municipalitatea suceveană va cumpăra în acest an 300 de contoare pentru măsurarea energiei termice la nivel de branșament. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că multe din actualele aparate sunt vechi, depășite și nu mai respectă toate instrucțiunile pe linie de metrologie.
Elsaco, 300.000 de euro pe an la FC Botoșani: Încerc să tratez cu răceală fotbalul
Președintele grupului Elsaco a dezvăluit suma cu care companiile pe care le conduce contribuie anual la bugetul Asociației Fotbal Club Botoșani.
Ziua Icoanei la o cunoscută mănăstire din Botoșani: O legendă creștină care adună la un loc mii de credincioși
Călugării de aici păstrează în evlavie ziua de 23 septembrie - Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, pe care o numesc și Ziua Icoanei.
Cu pilotele pe ulița satului, AMENZI usturătoare și avertismente pentru cetățeni
De cele mai multe ori, acești indivizi caută un pretext de a pătrunde în curțile sau locuinţele cetățenilor.
Afacerile unuia dintre cei mai mari antreprenori botoșăneni, în CREȘTERE cu aproape 40% în 2018, și profitul se ține bine
Cu mai puțin de 300 de angajați, compania botoșăneană se menține de ani buni în topul afacerilor.
CIFRE amețitoare: Cu ce profit s-au ales Andreea Bălan și soțul botoșănean de pe urma nunții
Andreea Bălan și George Burcea s-au căsătorit religios și, totodată, au creștinat-o pe micuța Clara, fiica lor.
La mulți ani celor ce poartă numele Sfintei Sofia, ocrotitoarea mamelor de fete și a fiicelor lor
Sofia, nume grecesc, înseamnă înțelepciune. Ea a avut trei fiice pe care le-a botezat cu numele celor trei virtuți teologice: Pistis - credință, Elpis - nădejde și Agapis - dragoste.
Polițistul corupt deconspirat de propriii colegi și-a dat DEMISIA
Polițistul este acuzat de delapidare şi contrabandă. Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat depăşeşte 23.000 de lei.
Iftime pregătește vânzarea a încă TREI jucători: Bani să existe pentru că marfă avem
După ce în trecut i-a luat pe Olimpiu Moruțan, Cătălin Golofca și Mihai Roman, FCSB vrea să transfere și alți jucători de la FC Botoșani.
ASTĂZI: Accident la Stăuceni, mașină cu roțile în aer - FOTOGALERIE
Ploaia de dimineață și, cel mai probabil, imprudența la volan, fac victime printre șoferii din Botoșani.
Loading...
Polițist prins în timp ce fura din țigările confiscate, prejudiciu de peste 23.000 de lei
Un poliţist cu atribuţii de gestionar în cadrul IPJ Botoşani a fost trimis în judecată după ce ar fi furat peste 2.000 de pachete de ţigări care constituiau probe în diferite dosare aflate în lucru. El este acuzat de delapidare şi contrabandă.
Comunicat Mihaela Huncă: Obiectiv atins - Pro România Botoșani a strâns peste 10.000 de semnături pentru Mircea Diaconu, viitorul președinte al României!
A fost o adevărată mobilizare de forțe a partidului în care din ce în ce mai mulți botoșăneni se regăsesc în Pro România.
ATENȚIE: Șoferi, evitați Bulevardul Mihai Eminescu timp de 10 zile când accesul va fi interzis
Reprezentanții Primăriei Botoșani anunță faptul că operațiunea de scoatere a pavelelor de pe Bulevardul Mihai Eminescu și turnarea de covoare asfaltice va fi una de durată.
ANUNȚ Mediu: Extinderea rețelei electrice de joasă tensiune la Zăicești
SC Delgaz Grid SA, pentru Leferman Carmen-Ecaterina, anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul:
Primești banii înapoi pe mașină: Peste 10.000 de români au de luat MII de euro
Peste 10.000 de euro au de luat bani de la un mare producător auto, care a început să plătească despăgubiri la aproape întreaga valoare a mașinii, din cauza unor probleme grave.
Un actor celebru de stand–up comedy vine la Botoșani
Botoșănenii sunt așteptați la un show de stand-up comedy.
Fata scrii prostii ! Te voi amenda !
8 septembrie 2019, 18:22
kurtmann.ro%20
Sondaj
Trebuie interzisă în România circulația automobilelor cu volan pe dreapta?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Până veți ajunge în fața procurorilor, vă rog să mă ascultați. eu v-am ascultat și nu am vorbit peste dumneavoastră. Ați furat toți, în frunte cu Dragnea, și veți ajunge la pușcărie, așa cum meritați. V-am spus că ...
Loading...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7352 lei
USD
Dolarul SUA
4.2979 lei
CHF
Francul elveţian
4.3226 lei
GBP
Lira sterlină
5.3288 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9723 lei
XAU
Gramul de aur
207.1220 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4183 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2423 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1827 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6341 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.