Ştiri
Ce spuneţi de asta? Copiii vor fi OBLIGAŢI să le plătească părinților pensie

Un număr de 77 de deputați și senatori, marea majoritate de la PSD, vor să promulge „Legea recunoștinței între generații”, care îi obligă pe români să-și susțină financiar părinții aflați în nevoie. 

Dacă nu va exista un contract între părinți și copii, judecătorii pot fixa o sumă de până la 20% din veniturile lunare ale copiilor. Proiectul a fost depus la Camera Deputaților în data de 27 iunie, iar pe 1 iulie a fost prezentat în Biroul Permanent și înaintat la Senat. Inițiatorii susțin în nota de fundamentare că noul Cod Civil prevede deja pensia de întreținere, dar nu există o prevedere expresă care să oblige la întreținerea părinților.

 

Aceasta putea fi obținută doar prin decizie judecătorească. Între semnatarii săi se află Marius Budăi – actualul ministru al muncii, Nicolae Bădălău – actualul ministru al economiei, predecesorul său, Dănuț Andrușcă, dar și Eugen Nicolicea sau Florin Iordache.

 

Când se aplică obligația

 

Articolul 7 din acest proiect se numește ”obligațiile copiilor majori de a-și întreține părinții”. Alineatul al doilea din acesta introduce obligativitatea copiilor apți de muncă de a-și întreține ”părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material”.

”Dacă nu există un contract scris ori testament privind întreținerea părinților inapți de muncă sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea la rezolvare pe judecătorească fiind ultima soluție de urmat”

 

Judecătorii vor stabili sumele

 

Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de către instanță, ”ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante”.

 

Copiii vor plăti tratamentele părinților și bunicilor

 

În circumstanțe excepționale, precum boli grave, handicap sever, mutilare sau alte dizabilități, copiii pot fi obligați de instanță să plătească o parte din tratamentele sau cheltuielile necesare pentru îngrijirea părinților.

”Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, îndreptățite, potrivit legii, nu poate depăși o cincime din venitul lunar al celui obligat, astfel încât să nu fie periclitată situația materială a celor obligați să contribuie la întreținerea părinților”, se mai arată în proiect.

Prevederile se aplică și în cazul bunicilor și străbunicilor. Pedepse cu închisoarea Neîndeplinirea acestora se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În cazul în care pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească nu este plătită vreme de două luni, copiii sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani.

 

Ce spun inițiatorii

 

Nicolae Bădălău, ministru al Economiei, s-a declarat surprins după ce reporterii Libertatea i-au spus că este semnatar al proiectului.

”Eu sunt semnatar al lui? Aaaa, atunci cauza este respectul față de părinți. Eu știu că românii își iubesc părinții”, a spus acesta.

Eugen Nicolicea a spus că în acest moment sunt foarte mulți bătrâni abandonați în grija statului.

”Dacă l-am semnat, ce părere să am? Foarte bună! Există foarte mulți bătrâni abandonați de copii și acești bătrâni au rămas în grija statului. Relația părinte-copil ar fi trebuit să fie fără să existe vreo intervenție legislativă, dar văzând că această relație, care ar trebui să fie firească, a început să slăbească, este necesară intervenția statului”, a spus el.

Și Florin Iordache a fost surprins, dar a îndrumat  jurnaliştii către alți colegi.

”Nu știu, dacă n-am citit, eu de unde… nu știu despre ce e vorba. Depunem multe inițiative, nu știu. Vedeți că-n expunerea de motive am niște colegi care sunt cap de filă, îi susținem, dar sunt primii care au depus și care au în expunerea de motive ce și cum. Uitați-vă în expunerea de motive care sunt elementele și argumentele. Știu (situația – n.r.), dar problema este că e anormal ca și colegii mei care s-au ocupat și au o contribuție mai mare să mă apuc eu să explic despre ea”, a spus Florin Iordache.

 

Nota de fundamentare: ”De ce să privim diferit două perioade din viața unui om?”

 

În nota de fundamentare, deputatul PSD Dumitru Gherman scrie, ”în numele inițiatorilor”, că ”Noul Cod Civil are prevederi ambigue referitoare la obligația legală de întreținere a părinților” și că nu este reglementată expres în lege o astfel de obligație. Nu la fel de ambiguă este și prevederea privind dreptul la moștenire, mai scrie acesta.

”Oare a avea grija unui bătrân cu pensie și diverse proprietăți este mai grea decât creșterea și educarea unui copil până la vârsta de 26 de ani, fără venituri și fără proprietăți, sau e vorba de o discriminare? Atunci de ce să privim diferit cele două perioade din viața unui om? Prin prezenta propunere legislativă se urmărește tocmai corectarea acestei discriminări pe criterii de vârstă, instituind un raport echitabil și firesc între drepturile și obligațiile reciproce ale diferitelor generații din interiorul aceleiași familii”, se mai arată în nota de fundamentare.

Documentul susține că sursa înrăutățirii situației persoanelor vârstnice este migrația masivă din România spre state din vestul Europei.

loading...
Proiect de la ministrul Budăi și zeci de parlamentari: Angajații plătiți în funcție de studii

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Tiberiu Manolache a mulțumit partidului la învestire și a făcut o promisiune cetățenilor – VIDEO
Noul subprefect Tiberiu Manolache a adresat câteva cuvinte în fața celor prezenți la ceremonia de învestire în funcție.  
Deputatul Șlincu, laude către noii subprefecți: Vor aduce plus valoare acestei instituții - VIDEO
Dan Șlincu a fost prezent astăzi la învestirea celor doi subprefecți.
Paula Berențan, lecția de viață primită înaintea numirii pe funcția de subprefect – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cei doi noi subprefecți de la Botoșani este avocat de profesie, o premieră pentru conducerea Instituției Prefectului.
Incendiu puternic în zona Cornișa: Case, depozite și un service în pericol, au intervenit și muncitorii – FOTO & VIDEO
Mai multe case, depozite de materiale de construcții și lemnoase, dar și un service de dezmembrări auto din zona Cornișa, de la marginea municipiului Botoșani, au fost în pericol din cauza unui incendiu de vegetație uscată.
Un jandarm care a salvat vieți într-un accident rutier și a înapoiat un portofel cu mulți bani, premiat de Iohannis – FOTO
Ședința de evaluare a activității și rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani în anul 2021", desfășurată în această dimineață, a reprezentat pentru plutonierul adjutant Constantin-Daniel Popa un moment de apreciere a implicării și profesionalismului dovedite în cei aproape 16 ani de când activează în cadrul inspectoratului.
Șefa Județului, către cei doi subprefecți: Să fiți drepți în judecată și faptă - VIDEO
Președintele CJ Botoșani, Doina Federovici, a luat cuvântul la ceremonia în care au fost învestiți cei doi subprefecți.
Aneta Gireadă la eliberarea din funcție: Consider că am făcut cinste partidului care m-a nominalizatVIDEO
La ceremonia de învestire a noilor subprefecți de la Botoșani a participat și Aneta Gireadă, cea care părăsește instituția făcându-le loc noilor veniți.
ANUNȚ Angajări la o fabrică de confecții
SC Romed SRL Botoșani, companie cu sediul în strada Ion Pillat nr. 27 A, lângă Biserica Sfântul Spiridon, angajează:
Municipiul Botoșani a depășit rata de 7 la mie, peste 300 de cazuri noi anunțate de autorități – SITUAȚIA
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
Loading...
Cele mai bune cuptoare electrice: alege-l pe cel potrivit nevoilor tale
(P) Cuptorul incorporabil este unul dintre acele electrocasnice grozave care sunt cu adevarat indispensabile. Prezent în aproape toate bucătăriile, acest dispozitiv vă permite să creați nenumărate rețete ușor și automat.
Prefectul Dan Nechifor flancat de noii subprefecți: Mi-am completat echipa; În mine veți avea în primul rând un prieten - VIDEO
În cadrul unei ceremonii restrânse au fost învestiți în funcție cei doi subprefecți Paula Cojocariu Berențan și Tiberiu Manolache.
De ce ALFA PARK Residence? - spații verzi și spații comune de agrement pentru un trai mai sănătos, pentru intimitate și bunăstare (FOTOGALERIE complex)
(P) ALFA PARK Residence - calitatea mediului rezidențial contribuie la bunăstarea copiilor și a timpului petrecut în familie
Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române la Muzeul Județean Botoșani
Manifestările sunt organizate în colaborare cu Cercul Militar Botoșani.
Jandarmeria Botoșani la ora bilanțului: Peste 6.000 de sancțiuni în 2021 - FOTO
Prioritatea strategică a fost creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, efortul fiind concentrat în direcția sporirii eficienței structurilor operative în îndeplinirea misiunilor.
Loading...
Roți blocate în parcările cu plată, aproape 40 de sancțiuni aplicate de polițiștii locali
O acțiune a polițiștilor locali din municipiul Botoșani s-a soldat cu sancțiuni contravenționale și autovehicule blocate pe mai mult străzi din municipiu, dar și în parcările cu plată.
ACUM: Ceremonie în cadru restrâns pentru învestirea noilor subprefecți – GALERIE FOTO&VIDEO
În aceste momente are loc ceremonia de învestire a noilor subprefecți.
Accidentul din zona industrială: Șoferul dă vina pe indicatoarele rutiere care ”camuflează” pietonii
Accidentul rutier produs miercuri la amiază, în zona industrială a municipiului Botoșani, a stârnit numeroase controverse după ce șoferul implicat direct a postat pe rețelele sociale imagini filmate cu câteva secunde înainte de impact.
Consiliul Județean Botoșani preia fostul sediu al ANAF și mută aici un important Serviciu
Consiliul Județean preia de la Agenția Națională de Administrare Fiscală clădirea de pe strada Cuza Vodă nr 2, în care a funcționat la începutul anilor 2000 Administrația Fiscală Botoșani.
Fata de 13 ani dispărută noaptea trecută, găsită în zona gării din Botoșani
Minora nu se va întoarce în familie până când polițiștii nu vor stabili motivul pentru care fata de 13 ani a plecat în toiul nopții de acasă.
Două spectacole, două felii de realitate pură pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani - FOTO
Spectacolele sunt programate sâmbătă și duminică, de la ora 18.00.
Parintii de ce nu au muncit la vremea lor ca sa nu devina o povoara pt copii ? Si de ce nu doneaza apartamentul la cineva si acel cineva sa l ingrijeasca la batranete ?
4 iulie 2019, 22:30
Mai rare sunt cazurile când copii cu venituri mari nu-şi ajută părinții, problema se pune la cei de la ţară care oricum abia au ce mânca, cum își vor ajuta părinții nu prea înțeleg. Legi făcute după ureche de niște ageamii. Probabil că România a intrat în China nu în UE.
4 iulie 2019, 18:14
Ăștia nu mai au bani de pensii. Au uscat tot. Mitinguri, gargară, festivaluri și alte prostii. Sunt curios ce vor face oamenii când au de întreținut și copii și părinții. Și statul, normal! Vreo 42% taxe, restul pe alimente, haine la copii, medicamente, pensia asta nouă de întreținere, electricitate , gaz, TV, telefonie, apa, etc. Sunt foarte curios cum o vor colecta. Vor lua un procent care merge direct la părinti sau vor lua într-un cont comun și fac ei împărțeala cum vor? Oare dacă îmi dau demisia și trăiesc din banii statului nu e mai convenabil? Chiar sunt de luat de fraier că sunt salariat? Și de acum ce să fac? Să sper ca părintii mei să moară mai repede ca să îmi pot întreține copii? Să plec din țară ca să scap de jaful ăsta? Sau la bătrânețe să încerc să mor mai repede ca sa îmi scap copii de cheltuieli? Nici nu e de mirare când vezi ce bombalăi au inițiat legea: Nicolae Bădălău, Dănuț Andrușcă, Eugen Nicolicea, Florin Iordache
4 iulie 2019, 15:18
Dacă o să mai plătiţi salarii de 1200 lei vor muri de foame şi părinţii şi copii. Legi făcute de analfabeţi cu ifose de intelectuali. Băieţii pregătesc jaful perpetuum, Statul nu mai protejează cetăţeanul în nici un fel doar îi goleşte buzunarele. Vezi exemple ca modern hoţia şi asociaţiile de fraieri.
4 iulie 2019, 13:14
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Știm cu toții, firesc, că aceste numiri pe funcții publice așa cum vin, așa și pleacă. Ce aș putea să spun? În scurta perioadă în care am avut această funcție de subprefect al județului Botoșani, perioadă așa cum a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9452 lei
USD
Dolarul SUA
4.3585 lei
CHF
Francul elveţian
4.7614 lei
GBP
Lira sterlină
5.9366 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8144 lei
XAU
Gramul de aur
257.4507 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3859 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1542 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4893 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2039 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.1 o C
Dorohoi
-2.8 o C
Bucecea
-2.8 o C
Darabani
-3.4 o C
Saveni
-2.1 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.