Ştiri
Bani aruncați în vânt: CUM s-a risipit 1 milion de dolari pentru cel mai sigur pod rutier Botoşani - Suceava - FOTO

Autorităţile din Botoşani şi Suceava se chinuie de mai bine de două decenii să termine un pod peste râul Siret. 

Cum a ajuns statul român să cheltuie 1 milion de dolari pentru o ruină de pod

 

Acesta ar scurta distanţa parcursă între cele două judeţe cu 15 kilometri şi ar fi şi cel mai sigur pod rutier de peste râul Siret, care face legătura între Botoşani şi Suceava. În prezent, podul în construcţie este o ruină pe care s-au cheltuit milioane de lei din banii statului.

 

Judeţele Botoşani şi Suceava sunt separate pe o lungime de câteva zeci de kilometri, de râul Siret. Tocmai de aceea traversarea râului este cea mai uşoară cale de a ajunge dintr-un judeţ în altul. La acest lucru s-au gândit şi autorităţile din Botoşani şi Suceava atunci când au început lucrările la un nou pod din beton armat, peste râul Siret.    

 

Propriu-zis trebuia să fie  o punte de legătură între satul Talpa din judeţul Botoşani şi satul Zamostea din judeţul Suceava. Planurile au fost ambiţioase, dar au trecut două decenii şi cum se întâmplă de multe ori în România, podul nu este gata. Mai mult decât atât pentru proiectarea şi construirea lui parţială s-a cheltuit aproape un milion de dolari. Până în prezent, bani aruncaţi în vânt.  

 

Podul dinamitat de frica ruşilor  

 

Această punte de legătură din zona Talpa-Zamostea, a existat aproape dintotdeauna spun localnicii. L-a început au fost punţi de lemn, tocmai pentru a scurta drumul, cu mai bine de 15 kilometri. Apoi în perioada interbelică, mai precis în 1923 a fost ridicat un pod solid din piatră şi lemn. De altfel un singur picior de pod, cu o urmă de balustradă a mai supravieţuit din vechiul pod interbelic. De altfel, puntea de legătură dintre cele două judeţe, nu a fost distrusă de natură ci de mâna omului. În timpul celui de-al doilea război mondial, în timpul ofensivei ruseşti în România, un sătean a reuşit să arunce în aer podul, pentru a opri Armata Roşie.    

”A fost pod aici la Talpa din cele mai vechi timpuri. Au făcut boieri care avea moşii, un pod mare şi frumos. Dar a fost dinamitat în timpul războiului. Un om din sat, speriat de ruşi, a aruncat în aer podul, cu muniţii rămase de la nemţi. A mai fost apoi o punte de lemn, dar a fost luată de ape în 1960, la inundaţii”, spune Ioan Poliesc,un sătean din Talpa.

Din 1960, peste Siret, din Talpa către Zamostea nu a mai fost niciun pod. ”Era tare greu. Oamenii au rude, pe celălalt mal. Propriu-zis îi desparte doar o apă de aproape 100 de metri. Înainte ajungeau unii la alţii în 10 minute. După ce s-a dus podul au trebuit să înconjoare şi câte 15 kilometri să poată ajunge”, spune săteanul. Singurul pod funcţional în această zonă, este la Vârful Câmpului, dar este ieşit din garanţie şi mulţi se gândesc dacă va fi luat de viitură ce se va întâmpla.  

 

Podul neputinţei de la Talpa  

 

În anul 1994 autorităţile din Botoşani şi Suceava cădeau de acord asupra construirii unui nou pod, de această dată din beton armat peste Siret în dreptul localităţilor Talpa şi Zamostea. Conform înţelegerii Consiliul Judeţean Botoşani trebuia să facă 52% din proiect, în timp ce Consiliul Judeţean Suceava 48%. Lucrările au început în anul 1995, după ce a fost contractată pentru execuţie firma Cominco. ”Chiar s-au apucat de treabă. Au fost montaţi pilonii de susţinere, cei din maluri dar şi din apă. Apoi au fost aduse şi grinzi. Era de mult asta, acum mai bine de 20 de ani”, spune Constantin Ciornodolea primarul comunei Cândeşti. După aproape 10 ani de cheltuit bani cu podul dintre cele două judeţe, lucrările s-au oprit brusc.

”Prin 2004 cred lucrările s-au oprit. Noi nu ştim de ce. Cred că lipsa de bani. Cert este că totul a rămas pe loc. Până astăzi.”, adaugă Ciornodolea.

Au mai existat încercări de a relua lucrările în 2011 şi în 2013. Autorităţile şi-au dat seama însă că trebuie să reproiecteze anumite lucrări, să facă alte studii. În final s-au aruncat bani doar pe documente, de lucrări nici nu poate fi vorba. Astăzi, ceea ce ar fi trebuit să fie podul Talpa-Zamostea, este doar o ruină din beton. Grinzile aduse pentru a fi montate pe toţi pilonii ridicaţi, sunt mâncate de rugină, în parte furate iar cea mai mare parte luate de viiturile din 2010, atunci când Siretul a ieşit din matcă. În tot acest timp pe documentaţii şi lucrări s-a cheltuit aproape un milion de dolari. Practic pe un pod nefuncţional şi o ruină.  

 

Autorităţile îşi pasează responsabilitatea   În privinţa podului nefinalizat în două decenii, autorităţile din Suceava dau vina pe omologii botoşăneni. Mai precis aceştia nu s-ar fi achitat de înţelegerea încheiată privind finanţarea comună a podului.

”Noi am alocat bani în fiecare an, pentru a putea construi partea noastră, însă cei de la Consiliul Judeţean Botoşani nu au pus nimic ca şi finanţare. Ori nu se poate începe o lucrare de pod decât în condiţiile în care ai toţi banii pentru a putea să-l faci de pe o parte pe alta. ”, declara la începutul anului trecut, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.

Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, cel care a câştigat un nou mandat în 2016, declara tot anul trecut, la câteva luni de la alegere, acelaşi lucru. Şi anume, botoşănenii nu au alocat bani pentru pod.

 ”Din păcate, este o lipsă de reacţie a colegilor din Botoşani. Adică ne înţelegem cu Ucraina, facem proiecte transfrontaliere şi nu putem termina un pod care rămâne un simbol al neputinţei între Suceava şi Botoşani”, a declarat în noiembrie 2016, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

De cealaltă parte a Siretului, şefii Consiliului Judeţean din Botoşani, spun că de pod se ocupă acum o direcţie subordonată. Mai precis, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Şefii de acolo spun că se vor întâlni săptămâna aceasta cu omologii suceveni să ajungă la o înţelegere. Fără alte detalii. Greu de crezut, dar adevărat, în 2011, fostul preşedinte de Consiliu Judeţean al Botoşaniului, Mihai Ţâbuleac, afla dintr-o scrisoare de la un cetăţean din judeţul Suceava, că este o investiţia abandonată între cele două judeţe.

”Este o investiţie importantă, pe care noi am descoperit-o de curând, urmare a unei petiţii adresate de un cetăţean de dincolo de Siret. Am aflat şi noi că aici s-a început o lucrare, înainte de 2000, după care a fost abandonată”, preciza în 2011, Mihai Ţâbuleac (Sursa: Adevărul)

download from google playdownload from apple store

 

loading...
FOTOREPORTAJ Drumul Botoşani Suceava distruge casele de la Hudum, jale şi disperare:Îşi pun mâna în fund şi pleacă 

 

Vama Veche luptă în fundul gol cu civilizaţia... fiindcă şi Tudor le-a spus: faceţi sex!GALERIE FOTO

Un obez la vreo 35 de ani se dezbracă într-o viteză demnă de un militar în exerciţiu. Dă jos tricoul, aruncă şi pantalonii, jos şi slipul, după care, parcă intrat în transă, o taie spre mare. Intră printre valurile înspumate care-i acoperă goliciunea, ridică mâinile spre cer şi urlă eliberator: Freeeeeeeddooooommm!!!

Atenție, șoferi! cresc preţurile la RCA: CARE sunt noile tarife de referinţă pentru poliţele auto obligatorii

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat vineri tarifele de referinţă pentru poliţele asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorii (RCA).

ULTIMATUM pentru Nova Apaserv: Intră în „hora reclamațiilor” încă două primării

După Primăria municipiului reședință de județ care se confruntă cu o avalanșă de reclamații de la cetățeni, altele două au exprimat în linii mari cam același lucru.

Scandal între un deținut și agentul supraveghetor: M-a lovit cu cotul în piept

Din ce în ce mai mulți deținuți ajung să fie nemulțumiți faptul că sunt sancționați disciplinar din varii motive. 

Slujba de comemorare a Mădălinei Manole, transformată în pretext pentru a vinde bilete la un spectacol în memoria ei

Lumea celor care se ocupă de PR (relaţii publice) este una aparte. Cei care se ocupă de promovare, de comunicare au un set limitat de tertipuri prin care visează să maximize profitul din orice. Până la un punct este de înțeles. Intervine însă o limită a bunului simț pe care mulți dintre ei nu o cunosc.

Am înnebunit cu toţii!? Inspectoratul Şcolar nu a răspuns reclamaţiei unui elev pentru că n-a putut să-i deschidă CD-ul – DOCUMENT

Ameninţările demne de un rechizitoriu DNA transmise de Şcoala 1 mamei unui elev într-o situaţie şcolară este doar unul dintre documentele dezarmante eliberate de instituţii din învăţământul botoşănean.

Noi cazuri de rujeolă înregistrate la Botoșani

Rujeola face din ce în ce mai multe victime în județul Botoșani.

O şcoală din Botoşani confiscă telefoanele elevilor chiar dacă le folosesc doar în pauze – DOCUMENT

Protestul inedit desfăşurat miercuri la Botoşani de către Viorica Hriţcu, mama unui elev, a intrat în atenţia senatorului Costel Şoptică şi a consilierului judeţean Ada Macovei.

Avocați puși pe urmele fostului director de la Apă pentru „angajările politice” din unitate

Fără prea multe comentarii, consilierii județeni au aprobat un proiect de hotărâre care are ca efect deschiderea unui proces împotriva fostului director al SC Nova Apaserv SA.

loading...
LOCUL pe care botoșănenii îl ocolesc: Este o scădere destul de drastică

Un număr tot mai mare de botoșăneni refuză să fac un gest care ar schimba total viața unei persoane.

ATENŢIE, beţivi la volan pe şoselele din Botoşani

Numărul şoferilor care se urcă băuţi la volan este tot mai mare. Aproape că nu este zi cu cel puţin doi - trei beţivani prinşi conducând de către Poliţia Rutieră, în urma acţiunilor de pe raza judeţului. 

Controale cu poliţişti într-un oraş din Botoşani: Toate maşinile trase pe dreapta

O acţiune pentru prevenirea şi combaterea actelor ilicite de comerţ a fost desfăşurată joi de poliţişti într-un oraş din Botoşani.

ACUM: Subiecte sensibile în casa liberală - De data asta ne-a cam făcut de rușine și ne face să stăm cu capul plecat

Liberalii botoșăneni au convocat și în această săptămână o conferință de presă.

Gestionar de chioşc prins cu „şmecherii” : CUM făcea un ban în plus un vânzător din Botoşani

Un botoşănean, gestionar la un magazin a dat ochii cu polițiștii în timp ce era la locul de muncă.

loading...
Distracţie la beţie: Un botoşănean i-a făcut o „surpriză” INEDITĂ unui vecin

Un bărbat de 57 de ani din Botoşani a fost arestat pentru 24 de ore după o ispravă de zile mari, făcută la beţie.

RAZIE cu poliţişti pe străzile din municipiu: Cetăţeni legitimaţi, maşini oprite în trafic, permise reţinute

O amplă acţiune a poliţiştilor a avut loc  în cursul zilei de joi pe raza municipiului Botoşani.

Povestea tulburătoare a unei tragedii care a mistuit viața a șase bebeluși, la Cinema Unirea

Un film dureros şi pătrunzător poate fi vizionat începând de astăzi la Cinema Unirea.

CARE este starea elevului transferat la Iaşi după ce a fost bătut la şcoală

Un tânăr din Botoşani a fost dus miercuri în stare gravă la Iaşi după ce a fost bătut de un coleg de clasă.

O brunetă sexy din Botoşani, alături de Robert Toma într-un videoclip cu amintiri - VIDEO  cu proaspătul hit

O tânără din Botoşani a colaborat cu Robert Toma pentru piesa ”Oare o să-ți amintești?”. Single-ul este acompaniat de un videoclip regizat de Arcadie Spoiala.

kurtmann.ro%20
Moruțan atacat și de Becali: Am dat 1 milion pe el, e stelist, să-și facă freza

După înfrângerea drastică cu Lazio, 1-5, Gigi Becali și-a vărsat nevii inclusiv pe Olimpiu Moruțan, jucătorul achiziționat de la FC Botoșani și care va face mutarea la echipa roș-albastră din vară.

Nui singuru lucru de care guvernu nici nu se mai intereseaza vorbim de investitile abandonate dupa revoluti de linea ferata ce trece prin Sveni care in ultimul tim a cam disparut din peisaj ,apoi acea lucrare de avengura ce ar fi legat Botosani de Iasi abandonata tot dupa revolutie si cate alte lucrari au fost abandonate de iubiti nost guvernanti . De fraudare si delapidari de la revolutie pana in prezent sau ocupat multi asa zisi politicieni , nare rost sa mai rascolim trecutu sa ne uitam la statile CFR din judet la linia ce leaga Botosani de Veresti si cate ar mai fi dar pe cine intereseaza.
17 octombrie 2017, 09:39
iarena.ro
loading...
loading...
Sondaj
Trebuie făcut sens unic pe strada Pacea?
Da
Nu
Nu sunt șofer
Declaraţia zilei
„Cred că lucrurile astea care sunt mai puţin pe obiectivul meu nu sunt de discutat. Eu sunt aici din punctul de vedere al tehnicianului, încerc să vorbesc de fotbal, unde am greşit, care sunt problemele, ce putem face în continuare ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6552 lei
USD
Dolarul SUA
3.7813 lei
CHF
Francul elveţian
4.0473 lei
GBP
Lira sterlină
5.2837 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5385 lei
XAU
Gramul de aur
161.6184 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2273 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4879 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9567 lei
CAD
Dolarul Canadian
2.9752 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6251 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.