Ştiri
Ansamblu parohial impresionant, sfințit la Bucecea de IPS Teofan – FOTO&VIDEO

Slujba de sfințire a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii arhierești, săvârșită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, pe o scenă special amenajată în curtea locașului de cult.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat duminică la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Bucecea, județul Botoșani, Protopopiatul Dorohoi, unde a oficiat slujba de sfințire a bisericii și a unui centru social impresionant, cu paraclis, agheasmatar, lumânărar și alte anexe.

 

Data aleasă pentru sfințire - 13 septembrie - are o încărcătură deosebită pentru comunitatea parohială din Bucecea, fiind ziua de naștere a celui care a inițiat în urmă cu treizeci de ani construcția locașului de cult, iar în 2018 a trecut la cele veșnice părintele Vasile Cojocariu, fost profesor la Seminarul Teologic din Dorohoi, potrivit Ziarul Lumina.

 

 

”Omul Bisericii este omul care face loc în viața sa tainei jertfei, a dăruirii, a dragostei, a rugăciunii”

 

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a explicat ce înseamnă a fi „om al Crucii”:

 

„Cum este un om al Crucii, al Bisericii, al lui Hristos? În primul rând, omul Crucii este omul cre­dinței în Hristos Dumnezeu-Omul. Hristos - Cale, Adevăr și Viață, Lumină, sensul existenței și Pâinea cea de o ființă și Apa cea vie. După cum mărturisea un întemnițat binecuvântat în vremurile de prigoană, Hristos este totul: simplu, dar greu, greu, dar absolut necesar. În al doilea rând, omul Crucii, omul lui Hristos, omul Bisericii, este omul care se luptă pentru a fi înveșmântat cu realitatea smereniei, a decenței, a conștiinței că lumea nu începe cu el și nu se termină cu el. Omul Crucii este omul care se luptă să nu cadă în cea mai grea și gravă capcană, anume conștiința propriei superiorități. De aceea, un părinte al Bisericii se ruga continuu lui Dumnezeu, zicându-I: «Doamne, golește-mă de mine însumi, de ambițiile, de orgoliile, de mândriile din mine; Doamne, golește-mă de mine însumi și um­ple-mă de Tine, adică de smerenia Ta, de credința în Tine, de dragostea pentru Tine și pentru lume»”. În al treilea rând, omul Crucii, omul lui Hristos, omul Bisericii, este omul care face loc în viața sa tainei jertfei, a dăruirii, a dragostei, a rugăciunii”.

 

La final, după cuvintele de mulțumire, părintele paroh Ioan Emanuil Cojocariu a fost hirotesit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în treapta de iconom stavrofor, ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de construcţie şi de înfrumuseţare a complexului parohial.

 

Istoricul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Bucecea începe în 1936. Până la acel moment, pe locul actual era cimitirul satului, cu o capelă care ținea de prima parohie din localitate, cu hramul „Sfântul Nicolae”. Preotul Vasile Cojocariu a venit la Bucecea în 1985. A găsit bisericuța și turnul-clopotniță, construite în 1888 din lemn, fără fundație, într-o stare avansată de degradare. După o luptă de aproximativ trei ani cu autoritățile comuniste, a reușit să obțină o autorizație de „reconstrucție” a bisericii. A fost aprobată atunci construcția doar pe același amplasament, la aceleași dimensiuni și din aceleași materiale, lucru care nu a fost respectat.

 

Astăzi, la Bucecea se înalță o biserică impunătoare, dar și un centru social cu paraclis, agheasmatar, lumânărar și alte anexe. Biserica a fost pictată, 85% din lucrările de pictură au fost executate de Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină „Resurrectio” - Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, iar 15% din lucrări de pictorul bisericesc Dumitru Pascari. Lucrările de pictură au fost realizate cu sprijinul financiar al credincioșilor, al Secretariatului de Stat pentru Culte și al Consiliului Local - Primăria orașului Bucecea. Pardoseala locașului de cult este din granit. Sub aceasta se află sistemul de încălzire instalat la începutul acestui an.

 

În paralel cu construcția bisericii, începând cu anul 1991, a fost ridicat Centrul social cu Paraclisul „Sfântul Vasile cel Mare”. Centrul cuprinde, pe lângă paraclis, o sală pentru activități cu tinerii, birou parohial, bucătărie, dar și o sală mortuară. În cadrul parohiei func­ționează o filială a Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) care întreprinde diverse activități culturale, educative și filantropice. Tinerii au fost implicați și în pregătirile pentru sfințirea bisericii, dar și în promovarea evenimentului pe rețelele de socializare.

 

loading...
IPS Teofan a botezat pruncul unui preot din Botoșani - FOTOGALERIE
IPS Teofan va sfinți o importantă biserică din Botoșani: Un eveniment duhovnicesc cu o mare însemnătate - FOTO&VIDEO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

 

Iată cum operează în Belgia medicul botoșănean prin realitatea augmentată: Un moment unic VIDEO
Medicina are de-acum un ajutor de nădejde: realitatea augmentată- mixtă. Aceasta presupune o îmbinare de elemente virtuale şi reale, iar rezultatele sunt spectaculoase.
Craiova în doliu înaintea meciului cu FC Botoșani
Universitatea Craiova este în doliu înainte de meciul cu FC Botoșani. Ștefan Triță, primul abonat al sezonului 2020-2021 și persoana care oferea portrete jucătorilor la petrecerile organizate de club, a decedat.
Asta da „performanță” la Nova Apaserv: Stații de epurare în comune unde nu există apă și canalizare
La Botoşani, firma de apă canal a judeţului a construit, cu apoape 30 de milioane de lei, staţii de epurare în comune unde nu curge apa şi nu există canalizare. Astfel, investiţia este momentan inutilă, iar una dintre staţii zace închisă de aproape patru ani.
Accident în zona industrială, șoferii nu s-au înțeles și au chemat Poliția – VIDEO & FOTOGALERIE
La aproximativ o oră după accidentul de la Salcea, în care a fost implicat și un automobil din Botoșani, a avut loc un nou eveniment rutier.
Mașină din Botoșani făcută praf la Salcea, cinci oameni răniți – FOTO
Un accident rutier soldat cu rănirea a cinci persoane, între care doi copii, s-a produs vineri seară, în orașul Salcea din județul Suceava, după impactul puternic dintre două autoturisme.
Banii pentru Colegiul Laurian pierduți, Raluca Turcan extrem de supărată: Un subiect care este ca o rană pentru mine
Reabilitarea corpului principal al Colegiului Național AT Laurian a fost pusă pe așteptare. Asta după ce, suma alocată pentru realizarea acestei investiții s-a întors la bugetul de stat.
Raluca Turcan a promis că dublează numărul de angajați dintr-o instituție de la Botoșani
Una dintre problemele semnalate de funcționarii din sistemul de stat care lucrează în instituții din subordinea Ministerului Muncii este privitoare la deficitul de personal și volumul mare de muncă.
De la ZERO întârzieri la recalcularea pensiilor și sezonieri exportați – ACTIVITATEA instituțiilor de la Botoșani prin ochii Ralucăi Turcan
Raluca Turcan a susținut o conferință de presă în care a făcut o trecere în revistă a activităților din instituțiile aflate în subordinea Ministerului Muncii.
Servicii de traduceri pentru o comunicare eficientă
(P) Atunci când vrei sau trebuie să pleci într-o altă țară, ai nevoie de o comunicare cât mai bună. Pentru a înțelege anumite exprimări și cuvinte, traducerile trebuie efectuate. Atât tu, cât și cel cu care vorbești, trebuie să înțelegeți despre ce discutați. În acest fel, ai nevoie de servicii de traduceri pentru o comunicare eficientă. Oricât de mult ai cunoaște o limbă, există exprimări juridice sau medicale pe care nu le înțelegi sau nu le poți traduce, așadar ai nevoie de traduceri de specialitate.
Loading...
Costel Șoptică a anunțat CÂND încep lucrările la drumul Botoșani – Târgu Frumos
În prezența ministrului Muncii, Raluca Turcan, Costel Șoptică a anunțat că în următoarele luni vor începe lucrările la cele două drumuri vitale pentru botoșăneni.
De ce TopScaune.ro este diferit de alt magazin online de scaune?
(P) În mediul online există numeroase magazine de scaune, însă TopScaune.ro este un magazin foarte special, fiind totodată şi foarte recomandat de utilizatori din mai multe motive. Acest magazin online se diferenţiază de concurenţă prin atenţia desăvârşită pe care o acordă scaunelor, din mai multe categorii, astfel încât la consumatorul final să ajungă doar cele mai bune produse.
ACUM - Raluca Turcan încheie vizita maraton de la Botoșani cu o conferință de presă – VIDEO
Ministrul Muncii a efectuat vineri o vizită de lucru la Botoșani.
Anul școlar ar putea să înceapă mai devreme - MOTIVUL
Ministrul Educației a anunțat această posibilă măsură, în condițiile în care România are printre cei mai scurți ani școlari dintre statele din Uniunea Europeană.
Bărbat adus în cătușe la Botoșani după ce și-a făcut de cap în trafic
Va sta după gratii câteva luni.
Loading...
Mii de angajați din Finanțe vor primi laptopuri pentru a munci de acasă
Ministerul Finanțelor Publice va achiziționa 3.700 de laptopuri necesare pentru a permite desfășurarea muncii la domiciliu pentru o parte considerabilă a angajaților MFP, ANAF și direcțiilor regionale, în condiții de pandemie.
Peste 50 de îmbolnăviri la Botoșani în ultimele ore – SITUAȚIA pe localități
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele ore.
ALERTE privind măști de protecție neconforme, unele sunt pentru copii
Anunțul a fost făcut de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Raluca Turcan așteptată de un pensionar nemulțumit - Nu plângeți că plâng și euFOTO & VIDEO
Raluca Turcan a venit vineri într-o vizită de lucru la Botoșani, iar în fața Palatului Administrativ a fost așteptată și de un pensionar nemulțumit.
O nouă licitație pentru locuri de parcare în municipiul Botoșani, CINE se poate prezenta
Pentru evitarea aglomerărilor și respectarea distanțării fizice, licitațiile vor avea loc la Sala Polivalentă, cu respectarea intervalului orar în care s-au făcut programările.       
Șfaițer s-a săturat de tribune goale și cere măsuri: Vrem să avem fani pe stadion
Cornel Şfaiţer, managerul lui Sepsi, a vorbit despre implementarea VAR în Liga 1.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
“Este o provocare pentru mine, mai ales că eu vin din mediul privat și nu vin dintr-o poziție de administrație publică. Este o provocare pe care am acceptat-o și sper să îmi duc mandatul până la capăt. Abia aștept să îmi ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.0924 lei
CHF
Francul elveţian
4.4065 lei
GBP
Lira sterlină
5.6478 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7707 lei
XAU
Gramul de aur
223.0612 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3333 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1352 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2197 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1854 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.2 o C
Dorohoi
1.5 o C
Bucecea
1.2 o C
Darabani
1.7 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
0.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.