Ştiri
Actrița din Botoșani care a ales scena pentru a scăpa de timiditate: Am zis că o să închid ochii şi o să văd ce-o să se întâmple

A fost elevă a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani și membră a Atelierului de Teatru. La aproape 30 de ani, este nu doar una dintre cele mai frumoase actrițe de teatru și film, ci și una dintre cele mai talentate ale generației sale.

S-a născut la 21 noiembrie 1992, la Botoşani. La Liceul „Mihai Eminescu” din oraş a început la matematică-informatică, însă în clasa a 11-a s-a transferat la ştiinţe sociale. În timpul liceului, a făcut parte dintr-o trupă de teatru a şcolii, Atelierul de Teatru, unde s-a înscris încă din clasa a 9-a. Apoi, între 2012-2015, a studiat actoria la UNATC, unde a urmat şi un master, încheiat în 2017.

 

Silvana Mihai a devenit cunoscută în cinematografia română odată cu rolul din „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă” (2018), de Bogdan Theodor Olteanu. Anul trecut a jucat în scurtmetrajul „Trecea un prinţ călare”, de Cristina Groşan, iar în 2021 va putea fi văzută în noul lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”.

 

În 2020 a filmat şi pentru un scurtmetraj al lui Ioachim Stroe, „Viaţă de clovn” (titlu de lucru), ce urmează de asemenea să apară. Joacă în scurtmetraje încă din studenţie, a fost distribuită în sezonul al doilea al serialului „Umbre”, de Bogdan Mirică şi Igor Cobileanski, şi, printre altele, a mai avut apariţii în filme precum „La drum cu tata” (2016), de Anca Miruna Lăzărescu, şi „6,9 pe scara Richter” (2016), de Nae Caranfil.

 

În teatru, Silvana Mihai este una dintre cele mai distribuite şi apreciate tinere actriţe. A colaborat cu regizori precum Victor Ioan Frunză („Romeo şi Julieta”), Silvia Roman („Fetiţa soldat”), Vlad Cristache („Deșteptarea primăverii”), Vlad Massaci („Ţinutul din miezul verii”), Ana Mărgineanu („Anul dispărut. 200/7”), Andrei Şerban („Pescăruşul”), Gelu Colceag („Familia Jeleznov”), Cristi Juncu („Legături primejdioase”) sau Radu Iacoban („Lecţia”). Este angajată a Teatrului Mic din Bucureşti din 2016.

 

Silvana Mihai a acordat un interviu pentru filmsinframe.com:

 

-Spuneai într-un interviu că erai o adolescentă timidă. De unde atracţia, impulsul pentru actorie?

-Venea din mai multe direcţii. În primul rând, nu înţelegeam de ce mergeam la şcoală. Am învăţat mereu şi am luat note mari, deşi nu am fost într-atât de bună la vreun obiect încât să spun că pentru asta sunt făcută. Mi se părea că ce învăţam pentru şcoală nu pot să pun în realitate, că nu se leagă nimic şi că efectiv e o pierdere de timp. Ai mei au fost foarte severi cu mine – trebuia să învăţ. Am trăit într-o familie unde totul trebuia să fie corect, chiar dacă această corectitudine intervenea uneori peste propria fiinţă şi propriile dorinţe. M-a derutat foarte tare, aşa că la un moment dat pur şi simplu mi-a dispărut orice dorinţă de a învăţa.

În al doilea rând, părinţii mă duceau în fiecare duminică la Teatrul de Păpuşi „Vasilache”, apoi la Teatrul „Mihai Eminescu”. Nu ratam nimic. Vorbeam despre teatru în casă. Mergeam chiar de mai multe ori la aceleaşi spectacole. De asemenea, mergeam aproape în fiecare vineri la concertele simfonice. Eram absolut îndrăgostită de o violoncelistă. Stăteam şi mă uitam numai la ea. Dar mă interesa mai mult meşteşugul, cum se comportă în pauze şi ce priviri schimbă cu colegii înainte de a începe. Nu mă interesau concertul în sine şi aplauzele, ci cum intră în scenă, cum se aşază. Mă uitam tot timpul cum îşi aranjează rochia. Mă şi fascina că stătea cu picioarele desfăcute de faţă cu toţi bărbaţii din orchestră. Eram destul de mică, dar vedeam toate lucrurile astea. Mi se părea foarte amuzant, deşi toţi oamenii din jurul meu erau foarte serioşi.

 

-Dar ce îţi oferea actoria atunci şi în ce fel simţeai că te ajută în viaţă, spre deosebire de şcoală?

-Făceam foarte multe exerciţii de „autocunoaştere”, deşi nu sunt o fană a acestui termen. Era vorba de exerciţii în care eram cumva obligaţi să avem o opinie despre momentul în care ne aflăm. Ne imitam profesorii, dar nu pentru a-i jigni, ci pentru a-i înţelege. Ne adunam mai mulţi copii din clase diferite. Eram curioasă de cum văd ei profesorii, ce-i emoţionează, de ce le este frică. Asta mi-a lipsit în şcoală. Până atunci nu discutam despre aşa ceva cu nimeni. Mi se părea că în sfârşit mă ia cineva de mână şi mă întreabă: Şi, îţi place ce faci? Eşti mulţumită de lumea în care te afli? Cum e viaţa la 14-15 ani? Era altceva decât rutina obişnuită, în care te duci la şcoală, apoi acasă, mănânci, înveţi şi o iei de la capăt.

 

-Cum se împăca asta cu timiditatea ta?

-Timiditatea încă există, dar probabil sub o altă formă. Iar acum am mai multe metode de autoapărare. Aşa, ca o prinţesă, cu superputeri (râde – n.r.). Atunci, de multe ori aveam senzaţia că, vorbind acolo, în trupă, de fapt nu vorbeam despre mine, ci despre ceva mai important de atât. Părea că ideile noastre se întrepătrund şi împreună putem descoperi ceva nou şi aveam un scop mai presus de noi.

Citeam despre teatru, repetam, discutam despre personaje şi despre cum văd eu lucrurile, aşa că uşor-uşor uitam de fapt de mine şi de timiditate. În plus, devenisem confortabilă cu ei, şi asta e foarte important.

 

-Te pasiona şi filmul în vreun fel? Erai cinefilă?

-Da, mergeam la cinema. Cred că de prin clasa a şaptea sau a opta am început să merg în mod conştient la cinema. Mă şi împrietenisem cu directorul cinematografului din Botoşani şi mă lăsa să văd filme chiar dacă eram singură sau eram doar doi oameni în public.

 

-Mai rămăsese un cinematograf în oraş?

-Este Cinema Caleidoscop, pe Pietonalul Unirii din Botoşani. Clasicul. Acolo mergeam. Am mai prins un cinematograf, dar eram foarte mică. Îmi amintesc că am mers cu ai mei la animaţia Furnicuţe. Dar acel cinematograf nu mai există de foarte mult timp. În schimb, acum avem cinematograf şi în mall.

 

-Dar te uitai la filme şi acasă?

-După ce am intrat în Atelierul de Teatru, în clasa a noua, uşor-uşor am început să ne dăm şi referinţe de filme, să ne uităm împreună şi să le discutăm. Începusem să şi piratez filme, dar vedeam şi tot ce se putea vedea la cinema în Botoşani. Mergeam la absolut tot, fără să-mi pun problema dacă mi-ar plăcea sau nu. Îmi amintesc, de exemplu, că am văzut Chucky, care m-a speriat atât de tare, încât m-am lovit cu capul de scaunul din spatele meu. Mergeam şi la filmele româneşti, unde erau invitaţi membri din echipă pentru a discuta cu publicul.

 

-Pentru facultate, ai dat şi la filosofie şi antropologie. Dar care a fost momentul în care ai decis să dai şi la actorie?

-Am fost un copil cuminte. Probabil cea mai mare năzbâtie pe care am făcut-o în liceu a fost că mergeam la aceste repetiţii şi îmi „pierdeam timpul” pe acolo. Ideea e că prin clasa a 11-a devenise o problemă destul de serioasă nehotărârea mea asupra facultății pe care mi-aș dori să o urmez. Nu prea mai aveam ce să fac – trebuia să zic scurt şi la obiect numele facultăţii şi ce vreau să fiu în viaţă.

Am luat-o pe toate părţile, am încercat toate variantele, făceam liste, dădeam cu banul. Îmi amintesc că mă uitam la ceas şi spuneam: Dacă ultima cifră este pară, înseamnă că pot să dau la actorie. Era pară, dar imediat mă gândeam că, totuşi, poate nu e o idee bună. Am trecut prin toate stadiile astea. Nu am spus niciodată cu adevărat că vreau să devin actriţă, pentru că eram conştientă de „nemernicia” acestei lumi. Ştiam că e o meserie, dar nu una dintre cele cu care eram obişnuită în familie şi în mediul din care fac parte (tatăl este pompier, iar mama lucrează în domeniul juridic – n.r.). Dar drumul s-a îngustat din ce în ce mai tare. În final, am ales ca primă variantă actoria, dar m-am gândit totuși că ar fi potrivit să am și o plasă de salvare în cazul în care nu voi fi admisă. Următoarele două opțiuni câștigătoare de pe lista mea au fost filosofie și antropologie. Îmi era totul foarte neclar. Aşa că am zis că o să închid ochii şi o să văd ce-o să se întâmple.

 

Continuarea interviului aici

 

loading...
Un jurnalist și o actriță se întorc acasă ”Strălucitor” și plănuiesc ”prima operă cinematografică filmată în Botoșani” – GALERIE FOTO
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Sumarul zilei: Concurență pentru șefia DSVSA, incendii, noi îmbolnăviri și medic decorat de președintele Iohannis
La ceas de seară, Botoșăneanul vă prezintă principalele sțiri ale zilei de 30 noiembrie 2021.
Medicul șef al Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului „Mavromati” decorat de președintele Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial.
Ziua Națională a României sărbătorită în avans de mai mulți elevi botoșăneni – VIDEO
Elevii de la mai multe școli au marcat Ziua Națională a României.  
Școala din Botoșani nerenovată de 60 de ani, elev: Tavanul aproape cade
Unitatea de învățământ ar putea fi modernizată, iar visul elevilor să devină realitate.
Fost jurnalist botoșănean: După cea de-a doua doză am făcut necroză de cap femural la ambele picioare - ACUZAȚII către Arafat
Fostul jurnalist susține că a rămas cu grave probleme de sănătate după cea de-a doua doză, iar investigațiile medicale l-au costat deja până acum câteva mii de euro.
Noi îmbolnăviri la Botoșani în ultimele ore, au decedat încă trei persoane – SITUAȚIA zilei
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația îmbolnăvirilor din ultimele ore.
Cum să îți alegi bluze elegante în care să arăți bine?
(P) Alegerea pieselor vestimentare potrivite este extrem de importantă, deoarece și acest aspect te va face să arăți bine, nu numai modul în care arată articolele vestimentare în sine. Mai ales când este vorba despre articole potrivite pentru ținute elegante, alegerea acestora trebuie să se facă ținând seama de aspecte bine definite, de la morfologia corpului la modul de asortare a acestora la ținute complete. Iată cum poți alege bluzele în care să arăți bine chiar și la ocaziile speciale.
Elevi din Botoșani premiați la Paris după câștigarea unui concurs: CUM au promovat județul - VIDEO
Şase elevi din Botoşani au câştigat marele premiu la categoria film a concursului internaţional organizat de Societatea de Geografie şi Academia de Ştiinţe Morale şi Politică din Paris. Ei vor participa la festivitatea de premiere de la Sorbona.
Două case cuprinse de flăcări, unul dintre proprietari a fost rănit – FOTOGALERIE
A primit îngrijiri medicale la fața locului, dar a refuzat transportul la spital.
Loading...
Vânt, ploi și ninsori: AVERTIZARE meteo emisă de meteorologi
Anunț de ultimă oră de la meteorologi.
Val de angajări la stat, de la consilier la muncitor – LISTA
Mai multe posturi sunt disponibile la instituțiile din Botoșani.
FC Botoșani, atacuri pe toate planurile pentru banii pe Moruțan: Încă o plângere împotriva FCSB
Telenovela transferului lui Moruțan continuă cu noi plângeri din partea FC Botoșani. 
TOPUL celor mai bogați afaceriști în 2021: „Frații Dedeman”, din nou pe podium
În total, 39 de români au o avere de peste 500 de milioane de lei, care însumează venituri cumulate de peste 80 de miliarde de lei, cu 32 de miliarde mai mult decât în anul anterior.
La mulți ani sărbătoriților zilei! Îl cinstim astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, părintele spiritual al românilor
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis în anul 1995 ca ziua de 30 noiembrie să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în anul 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României.
Loading...
Cum îți pregătești mașina pentru sezonul rece? Sfaturi de la specialiștii Darex Auto!
(P) Temperaturile au scăzut considerabil în ultima perioadă și continuă să scadă din ce în ce mai mult, ceea ce înseamnă că iarna își va intra pe deplin în drepturi. Din acest motiv, pentru ca prima zăpadă să nu te ia prin surprindere, este bine să îți pregătești mașina din timp, astfel încât să fii echipat în siguranță cu tot ce ai nevoie. Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le ai în vedere referitor la componentele esențiale ale mașinii tale, potrivit specialiștilor Darex Auto!
SUMARUL zilei: Cascadorie cu mașina la beție, razii în oraș, scumpiri de facturi și descoperire în Centrul Vechi
Deși bugetarii au fost liberi, începutul de săptămână a fost unul cu evenimente la Botoșani.
ANUNȚ de ultimă oră de la Prefectură! Ora pentru ceremonia de 1 Decembrie a fost schimbată
În primă fază activitățile programate în Centrul Istoric al municipiului au fost anunțate pentru ora 10:00.
Autoturism cu geamurile aburite și parcat în Centrul Vechi verificat de jandarmi – SURPRIZA din interior
Un autoturism cu geamurile aburite, parcat în zona Centrului Vechi din municipiul Botoșani, în apropierea Bisericii Uspenia, a atras sâmbătă noapte atenția unui echipaj de jandarmerie, care a procedat la legitimarea persoanelor aflate în interiorul acestuia.
Cum să asortezi pantalonii de jogger de damă în această toamnă - 5 sfaturi despre modă
(P) Piesele vestimentare pe care le alegi în primul rând pentru confortul pe care îl oferă nu trebuie pur și simplu aruncate pe tine așa cum îți vin la mână pentru a arăta bine cu adevărat. Poate fi vorba despre modul de asortare a articolelor vestimentare, despre modul în care le porți și ținutele la care le asortezi, însă ceea ce este important este chiar acest lucru: piesele vestimentare confortabile au un avantaj în fața celorlalte, dar trebuie să știi cum să le porți.
Am depășit valul patru! Mai puțin de zece cazuri înregistrate în tot județul Botoșani
Situația epidemiologică la nivelul județului Botoșani s-a stabilizat la acest început de săptămână, ceea ce înseamnă că valul patru s-a stins, nu însă înainte de a lua sute de vieți din rândul pacienților botoșăneni.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”S-a cântat Simfonie de Sibelius cu trei violoncele, simfonie de Ceaikovski... Simfoniile acestea nu așa au fost scrise. Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre ar fi dat în judecată instituția! De aici trebuie plecat acum ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.4 o C
Dorohoi
0.1 o C
Bucecea
0.8 o C
Darabani
-0.3 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.