Section 1
Poetul nepereche, din manuale, în căminul cultural de la sat: Dragoste de adulți și luceferi în flanele, pe scenă – GALERIE FOTO & VIDEO

Baiazid e o fetiță rumenă în obraji, cu o mustață creionată de doamna învățătoare. El și Mircea Cel Bătrân, o altă fetiță, cât jumătate de om mare, cu plete aurii, sunt tare buni prieteni. Se ascund în mulțime și repetă din nou ce au de spus când vor urca pe scena din Căminul Cultural al comunei Dîngeni.

-   „Tu ești Mircea?”
-   „Da-mpărate”
-   „Am venit să mi te-nchini. De nu, schimb a ta coroană îmtr-o ramură de spini!”

Micuții, elevi în primii ani de școală, recită cu patos. Baiazid ține nasul sus și se repede la conducătorul Țării Românești cu mult curaj. Mircea cel Bătrân, care seamănă mai degrabă cu o Cosânzeană încoronată, se ține bățos nevoie mare, dar răspunde modest și ferm. Abia când ultimele strofă din „Scrisoarea a III-a” se aud din piepturile fragede ale copiilor, spectatorii revin cu gândurile în sală, iar juriul începe să mâzgâlească notele pe caiete. Este totuși un concurs de poezie.


Micul muzician recită într-un suflet

Un copil la vreo 6 ani își drege glasul și își aranjează stângaci papionul. În spatele lui, parcă o orchestră întreagă îi leagănă versurile, iar el, bun dirijor, poartă poezia pe note muzicale numai de el știute. Costumul negru, impecabil, îl ajută. „E talentat tare copilul”, se șoptește în sală.
„Neînțeles rămâne gândul
Ce-ți străbate cânturile;
Zboară vecinic îngânându-l
Valurile, vânturile”.
Ropot de aplauze. Florin, micuțul „muzician” a terminat recitalul. La sfârșit are să primească și răsplata.

O poveste de dragoste

Printre zeci de codri care se leagănă, păsărele somnoroase și lacuri zărite peste vârfuri, urcă pe scenă și primul „Luceafăr”. Georgiana recită calm aproape toate cele 99 de strofe din cel mai cunoscut poem eminescian, ca o mamă care-i cântă pruncului de noapte bună. Se retrage mândră în șirul de copii antrenați de profesorul Maria Achițenei. În ochi i se citește victoria.
„Am învățat singură, acasă, poezia. Mi-a plăcut cel mai mult din tot ce a scris Eminescu, pentru că este vorba despre o poveste de dragoste”, spune fata, cu glasul sugrumat de emoție. Cu mâinile la spate, lipite de peretele rece, așteaptă să vadă cu ce premiu pleacă acasă. În spatele ei, alte două copile stau cu mâinile împreunate și se leagănă a nerăbdare. Flaneluțele deșirare la mânecă le acoperă jumătate din palmele pe care și le mai freacă din când în când ca să și le încălzească.
VEZI ȘI:
 VIDEO: Celebrul primar l-a cântat pe Eminescu: Când urcam înainte pe scenă, aveam și mai mult curaj
Un alt grup de eleve urcă timid pe scenă. Una dintre eleve stă în mijloc, ascunsă de cele mai înalte și, zâmbind pe sub mustăți, recită șoptit, în același timp cu Alexandra, „Dintre sute de catarge”.
Fata se oprește. Își frământă mâinile. Închide ochii. Tăcere. Preț de câteva secunde, încearcă să își amintească ce urmează. „De-i goni fie norocul...”, i se șoptește din sală. Fata prinde cuvintele ca pe o gură de apă dătătoare de viață și prinde curaj să ducă poezia până la capăt. Pe rând, aproape 70 de copii au să urce pe scenă, să spună cum știu mai bine ce au învățat mai frumos de la Mihai Eminescu,chiar de ziua lui, 15 ianuarie.
 La sfârșit de concurs, un alt „Luceafăr” are să răzbată din piepturile micilor elevi. O scenetă pe roluri arată povestea rece a celei mai strălucitoare stele și a dragostei care a fost un impuls și pentru Georgiana. Ca să nu se poticnească, tinerii de clasa a VIII-a  mai aruncă o privire pe hârtii, ca muzicanții pe portativ. Cu un Luceafăr dramatic și o Cătălina suferindă, cei mai mari concurenți pleacă acasă cu premiul I. Iar cei mai mici, din „Scrisoarea a III-a”, duc aceeași recompensă acasă.

 

CITEȘTE:
 Directorul care a renunțat la funcție își face treaba la catedră: Elevii săi, cei mai buni la recitat Luceafărul
[[galerie-foto]]
 

UPDATE: Pieton scos din minți, a lovit cu picioarele o mașină care era să-l ia pe capotă – FOTOGALERIE
La trecerea de pietoni de pe strada Marchian, în fața parculuiJunior, un grup de băieți a vrut să traverseze strada, moment în care unautoturism marca VW Sharan nu a acordat prioritate.
31 de milioane de euro la Primărie pentru tramvaie ”ultimul răcnet” și iluminat inteligent la Botoșani - VIDEO
Următorul exercițiu financiar ar urma să aducă în municipiu zeci demilioane de euro. Asta dacă proiectele prezentate de actuala echipă deconducere din Primărie se vor dovedi a fi fezabile și ulteriorconcretizate în realitate. Edilul șef de la Botoșani a prezentat celemai importante proiecte ce ar urma să fie implementate la Botoșani cubani europeni.
Botoșani din nou la televiziunile naționale : Minunea de la Hlipiceni, fenomenul straniu - VIDEO
Focul şi apa sunt două elemente ale naturii fără de care viaţa, aşacum o ştim, nu ar fi posibilă. Cu o singură condiţie. Să fie separate.Şi asta pentru că cele două elemente sunt opuse. Ba chiar se anihileazăreciproc, se arată într-un reportaj difuzat de Antena1.
Am trăit s-o vedem și pe asta: IATĂ ce nume i-a pus un botoșănean firmei sale
Atunci când dorești să-ți înființezi o societate, în urma căreia săfaci profit vine la un moment dat și timpul pe lângă ”tonele” de acte săpui și un nume reprezentativ, căci n-ai să vezi vreo firmă fără nume.Astfel, îți trec prin cap tot felul de idei care adunate laolaltă dausens viitoarei afaceri.
Detalii groaznice de la accidentul din Târgu Frumos, c-un șofer din Botoșani: Tânăr aproape decapitat
Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost una de coșmar pentru unșofer din județul Botoșani, care a fost implicat într-un accident rutiergrav. O mașină la volanul căreia se afla un ieșean de 23 de ani și care ar fi fost subinfluența băuturilor alcoolice s-a izbit frontal în camionul pe care-lconducea botoșăneanul. Ce a urmat după impact te lasă fără grai.
Accident rutier cum rar mai vezi: Victima și șoferul au dat ”bir cu fugiții”
Un eveniment rutier a avut loc ieri, 2 decembrie 2014 înmunicipiul Botoșani. O femeie a fost acroșată pe trecerea de pietoni și aavut nevoie de îngrijiri medicale.
Stare de alertă la Stânca, desfășurare incredibilă de forțe cuautoutilitare, elicopter, șalupe, scafandri sau ATV : GALERIE FOTO &VIDEO
Eveniment inedit la Stânca Costești la care au pus umărul polițiștide frontieră, pompieri și jandarmi. Cu sprijinul colegilor din RepublicaMoldova s-a simulat un exercițiu privind stare de alertă cu Cod Roșuinstituită pentru localitățile Ștefănești, Românești și Santa Mare.
Pieton călcat de-un șofer cu VW Passat în apropiere de Priscom : FOTOGALERIE
O botoșăneancă a fost preluată în stare gravăde o ambulanță după ce a fost victimă a unui accident rutier.
ACUM: A înnebunit lumea!?!?! Eugen Ţurcanu inaugurează nocturna – FOTOGALERIE
La exact 16 zile după inaugurarea nocturnei de la Stadionul Municipal,instalaţia este inaugurată din nou. Nu este nici o glumă, la faţalocului se află fostul viceprimar Eugen Ţurcanu pentru a deschide şioficial... nocturna.
Loading...
Iz de plângeri pentru abuz în serviciu la CJ : Ne conducem după voința unui om
Faptul că proiectul de hotărâre inițiat de o parte dintreconsilierii județeni și care face referire la schimbareavicepreședinților Consiliului Județean, nu a fost introdus pe ordinea dezi, a încins spiritele la județ.
Meciul mireselor furate la miez de noapte, în club: nuntă de miliardari vs. nuntă comună – FOTOGALERIE ce a ieşit
Un club din Botoşani s-a confruntat noaptea trecută cu o situaţie decare cei care îl diriguiesc nu au parte chiar în fiecare zi. Două miresefurate de la tot atâtea nunţi au ajuns la Grand Irish Pub aproximativîn acelaşi timp.
Bătaia crâncenă din Centrul Vechi cu romi a ajuns și la Pro TV - VIDEO
Răfuiala din Centrul Vechi între romi care a avut loc miercuri aajuns inclusiv la Pro Tv. Toata țara a văzut cum un botoșănean aluat o bătaie soră cu moartea de la câțiva indivizi de etnie romă. Bărbatul a fost efectiv doborât la pământ după ploaia de pumni și picioare primite.
”Bătălie” aprigă între fete frumoase pentru titlul de Miss Botoșani şi Miss Fotbal cu inegalabilul Vlădău
Botoșaniul va fi plin de fete frumoase luna viitoare, atunci când se va organiza un mega concurs de frumusețe.Tinerele care se vor înscrie la competiţia programată pe data 25 octombrie2014 vor defila pentru unul dintre cele patru titluri puse la bătaie deorganizatori.
Aşa ceva nu vezi decât în dormitor! Rochia despicată i-a cam creat probleme unei manechine, la September Fest
Cu toate că Festivalul Toamnei s-a încheiat duminică, 14 septembrie2014, câteva aspecte (ne)plăcute ochiului încă mai ies la suprafață. Pescenă au urcat pe lângă artiștii locali sau naționali și manechine de la oagenție de modeling.
Loading...
Chef de chef la conac, între opinci şi papion, dansuri printre făclii & balansări pe tocuri – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoşănenii nu au petrecut sâmbătă seară doar în Centrul Vechi, laSeptember Fest. Distracţie a fost ieri şi la Conacul Zăiceşti, acolounde s-a pus la cale o veritabilă Seară Românească. Peste o sută depersoane au plătit câte 40 de lei şi participat la un chef cu toate ingredientele unei petreceriromâneşti.
Şeful de la Casă, la Somax TV despre politica de la “Mavromati”: Oficial am făcut doar două controale
Social-democraţii implicaţi în activitatea sistemului sanitar de laBotoşani neagă presiuni politice la adresa managerului de la SpitalulJudeţean. Viorel Iliuţă a explicat săptămâna aceasta că a renunţat lafuncţie din cauza faptului că, liberal fiind, a avut parte de o mulţimede reclamaţii şi controale efectuate la ordinul PSD-iştilor.
Start la September Fest: Micii sfârâie pe grătare, bere în valuri, blănuri și căciuli laolaltă cu genți și … icoane: GALERIE FOTO
Prima zi din seria celor patru și-a luat deja startul în CentrulIstoric al municipiului. Comercianții și-au așezat tarabele și mai multdecât atât au și fript primele bucăți de friptură sau mici iar mușteriilor s-au așezat la mese pentru a le degusta.
VIDEO Ghiorghiţă dă cărţile pe faţă la Somax TV
Consilierul local Florin Ghiorghiţă, probabil cel mai discutat ompolitic al momentului, este invitat astăzi la Somax TV. Fostulviceprimar este acuzat că a trădat PDL-ul şi implicit majoritatea creatăde câteva luni în Consiliul Local Botoşani, care a trimis PSD înopoziţie.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Avem o creștere indiferent de fluctuație, veniți, plecați, pensionați, o creștere cu contract de muncă de 22 de medici. Și să nu uităm că mai avem în continuare concursuri în derulare. Avem două posturi la ATI, concursul ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.2 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
20.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.