Reportaj
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO

Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.

Italian „tată” pentru asiatici în România

 

L-am întâlnit pe Gino Tortomasi într-o frumoasă zi de primăvară, în dimineața lui 22 martie 2019, când a ajuns la serviciu. Este directorul general al firmei GT Company, o fabrică de confecții care (încă) mai produce la capacitate apropiată de maximum. În primă fază nu a fost interesat de o eventuală apariție în presă, pentru că astfel de ieșiri publice întotdeauna atrag comentarii, de cele mai multe ori nu tocmai pozitive.

 

A acceptat totuși o discuție având în vedere că subiectul acestui articol este chiar și pentru el însuși o provocare.

 

 

 

Gino Tortomasi a ajuns în România în urmă cu 25 de ani și s-a îndrăgostit de țara noastră, poate și forțat de împrejurări, având în vedere scopul inițial și anume acela de a-și dezvolta businessul. A rămas deși de la an la an nu puține au fost zilele în care aproape că era decis să-și mute afacerile în altă țară. Ultimii ani mai ales, i-au pus la încercare răbdarea și mintea deopotrivă în căutarea de noi și noi soluții pentru menținerea fabricii și implicit a producției care merge exclusiv la export.

 

Dacă în urmă cu mai bine de două decenii România era extrem de generoasă la capitolul forță de muncă, Gino Tortomasi „adoptat” de țara noastră, a ajuns să apeleze la muncitori străini, aduși de la mii de kilometri depărtare. Despre deficitul actual de forță de muncă din țara noastră, are multe de spus. Astăzi însă, ne vom concentra pe cei 44 de sri lankezi, femei și bărbați.

 

Acestora, de la 1 mai 2019 li se vor alătura alți 15. Deci, 60 în total.

 

Jumătate de an pentru primirea sri lankezilor 

 

Gino Tortomasi ne explică procedura prin care acești stranieri ajung să muncească în România, prin intermediul unor firme de recrutare din Sri Lanka și București.

 

„Procedurile durează cam 6 luni. Am început în iunie anul trecut și i-am adus în 5 februarie. 60 de persoane îmi ajung. Trebuie să oferi și parte logistică, nu doar să îi aduci aici. Trebuie să le asiguri cazare, trei mese pe zi, prin catering. Mâncarea se poate da sub mai multe forme aici: ori aici, ori le aduci bucătar din țara lor. Trebuie să ai bucătărie și permise de mai multe feluri. Dacă nu, cu firma de catering, ei spun ce voi ei să mănânce, nu mâncare din ce facem noi aici în România, ci care le place lor: orez, rețete cu curry”,

Gino Tortomasi, director general GT Company.

 

 

Cazarea muncitorilor străini a fost o altă provocare pentru omul de afaceri italian, care l-a costat în jur de 200.000 de euro. A cumpărat o clădire în apropierea fabricii, a intervenit pe parte de recompartimentare pentru a asigura toate condițiile necesare unui trai civilizat, de la dormitoare la dușuri sau bucătărie.

 

Privește totul ca pe o investiție și face calcule continuu. Deși a cheltuit 200.000 de euro a câștigat 120 de mâini și alte cheltuieli în minus pe partea de transport. Pentru că la GT Company sunt și în jur de 110 navetiști, oameni aduși din mai multe locuri ale județului, cel mai îndepărtat fiind orașul Săveni. Lunar, pentru navetiști compania cheltuiește în jur de 3.500 de euro. Doar pentru transport, fără costurile pentru munca depusă.

 

„Ca să recuperezi 200.000 de euro nu e așa de ușor. Este un calcul pentru firma noastră, la care nu se ține cont de timpul în care se pot recupera banii. Este o alegere pe care trebuie să o faci. Dacă nu aduci muncitori străini, firma în ce condiții și ce șanse avea să poată continua activitatea? Și ce șanse ai să progresezi? Este o alegere, nu e vorba despre calcul economic”,

Gino Tortomasi, director general GT Company.

 

 

O alegere forțată, am putea spune. Pentru că la acest moment, România, țara în care și-a „sădit” afacerea nu-i mai oferă necesitatea vitală: forța de muncă. Iar statul român modifică legislația de profil de la un anotimp la altul. Astfel se poate explica și străfulgerarea de-o clipă de a pleca. Cu tot cu fabrică.

 

„Eu deja sunt în Tunisia, unde am deja o secție deschisă. Înainte de asta, decizia era de a pleca de aici, să merg în Tunisia complet. Înainte să iau decizia asta, cu muncitorii străini, am făcut un calcul economic, ce îți convine: aducem străini sau mai bine ne mutăm acolo unde avem șansa să continuăm încă 20 de ani?”,

Gino Tortomasi, director general GT Company.

 

 

A ales să riște în România, cu forță de muncă pestriță, româno - sri lankeză.

 

Am intrat în fabrică, o imensă hală de 7.000 de metri pătrați îmbrăcată în schele uriașe de care atârnau zeci de mii de articole vestimentare. Jos, sub pătura de produse, furnicarul de oameni, zumzet de mașini și coloratura materialelor sau a ațelor înșiruite pe margine.

 

Pete albastre în coloana de mașini de cusut sau în alte zone specifice fabricii de confecții. Erau uniformele pe care le-au primit stranierii ajunși la Botoșani pentru a munci. Primul întâlnit, un tânăr care se afla la o mașină de cusut și-a ridicat pentru o clipă privirea și a salutat zâmbind.

 

Adoptați temporar cu nume românești

 

În piept avea un ecuson pe care era trecut numele „Eugen”. Nu este numele lui din acte, ci unul pe care l-a primit cadou în țara care l-a adoptat pentru următorii doi ani de zile. Numele muncitorilor din Sri Lanka sunt lungi și greu de pronunțat. Ca atare, fiecare a primit la sosire, pe lângă contractul de muncă, un pat sau uniforma de serviciu și un ecuson cu numele românesc.

 

Astfel, sri lankezii au devenit: Mihai, Răzvan, Vica, Rodica, Maria etc.

 

S-au amestecat cu românii, cu botoșănenii și pot fi identificați mai facil. Se pot lega chiar prietenii, pentru că angajamentele de muncă sunt valabile pentru doi ani de zile, cu posibilitate de prelungire pentru încă trei. Deci, în total cinci ani de stat și muncit în Botoșani. La capătul celor doi ani munciți au dreptul la un concediu în țara natală.

 

 

Salariile ajung undeva la 2.000 de lei pe lună, bani ce pot fi economisiți ușor, având în vedere cazarea și mesele deja asigurate. În țara lor munceau pentru 80 de dolari pe lună și astfel aici, în Botoșani, cei 2.000 de lei refuzați de localnici, pentru ei sunt „mană cerească”, cum ar spune o vorbă din popor.

 

GT Company este a doua firmă de la Botoșani care apelează la străini pentru a munci, după Tehnic Asist care a importat vietnamezi.

 

loading...
Angajatorii de top de la Botoşani: O instituţie şi o firmă de confecţii au cei mai mulţi angajaţi
ACUM: Ministrul Budăi, din şedinţă în şedinţă la Prefectură – FOTOGALERIE
Electroalfa angajează personal în producție pentru fabrica de confecții metalice din Botoșani – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
Loading...
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
Loading...
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
Şi toată mascarada asta numai să nu dea două trei sute în plus unui român. Trezește-te băi adormitule, îți câtă melodia în fiecare zi da tu crezi că e deșteptătorul să mergi la muncă!
25 martie 2019, 21:21
R romanii se cearta din orice asta pt ca nu au puterea de a intelege lucrurile dar au gura mare si minte putina ...cititorul 3 nu a inteles ca editorul a modificat textul initial cititorul 2 scrie in micutul text sa legat in loc sa scrie dezlegat iar editorul frustrat ii dojeneste pe cei 2 la pozitia 5 .. r romania te iubesc
25 martie 2019, 18:48
ce s-ar face ziaristii fara cititorii din astia atenti la orice detaliu...nu ar mai exista ziare, sigur!!!!
25 martie 2019, 15:49
Am citit articolul la ora 11 si prin comentariul meu am atras atentia autorului articolului ca sa strecurat o eroare .Am constatat si eu ca intre timp sa corectat.Prin urmare daca nu stii ce vorbesti ...ciocu mic!
25 martie 2019, 15:30
Înseamnă că nu stii sa citești,acolo scrie ca se cheltuie 3500 de euro lunar pentru toți angajații, nu doar pt unul. Optica medicală scrie pe tine..:))
25 martie 2019, 13:54
Am citit in articol ca pentru un singur navetist se cheltuie 3500 euro lunar !!??!! Nu inteleg,fac naveta din cosmos?!
25 martie 2019, 11:24
Mintii Frumos!
25 martie 2019, 11:13
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Acum, în spital avem pacienți care așteaptă intervenții chirurgicale sau care au diverse probleme de sănătate, iar lipsa de sânge le pune viața în pericol. În acest moment, ne confruntăm cu un mare deficit de sânge și de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
16.3 o C
Darabani
16.4 o C
Saveni
17.4 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.