Reportaj
Spirite încinse cu apă tăiată în Parcul Tineretului: Dl. Ţurcanu m-a păcălit
Scandal mocnit în Parcul Tineretului într-unul din blocurile anunţate de societatea Nova Apaserv pentru debranşare. Bun platnicii „s-au răzvrătit” împotriva vecinilor cu datorii şi au demarat o campanie prin care să îi determine să îşi stingă debitele către furnizorul judeţean de servicii. Deşi apa încă curgea la robinete în dimineaţa zilei de 5 martie, dată anunţată pentru tăierea apei, şefa scării deja a început să-şi facă griji.

Aleea Parcul Tineretului nr. 6, scara A, marţi 5 martie 2013 în jurul amiezii. Câţiva locatari s-au adunat în faţa blocului şi discută despre faptul că vor rămâne fără apă. Deşi anunţul cu privire la datoria totală a scării care trece de 23.000 de lei a dispărut de pe uşă, fiind cel mai probabil rupt de cei cu datorii, a rămas încă „lista ruşinii” lipită pentru a patra oară de şefa de scară, Lăcrămioara Buche.

"Oare chiar ne taie apa?"

Locatara vrea să îşi determine vecinii să îşi achite facturile pentru a îndepărta pericolul însă se loveşte de valuri de rezistenţă din partea acestora care par încă neîncrezători vis a vis de anunţul de debranşarea. Mai ales că o astfel de măsură este fără precedent în ultimii ani de zile la Botoşani, iar oamenii se agaţă de un firicel de speranţă cum că a fost doar alarmă falsă. Aşadar întrebarea „oare chiar ne taie apa?” flutură pe buzele tuturor.

"M-a păcălit, deci e un mincinos"

După ce a fost în audienţă la preşedintele Consiliului Judeţean, şefa scării a explicat că s-a mai liniştit după promisiunea făcută de Florin Ţurcanu cum că vor rămâne fără apă doar cei cu datorii. Astăzi însă lucrurile au luat o altă turnură şi un zvon că apa va fi tăiată după închiderea casieriilor de la Nova Apaserv a determinat-o să ia atitudine şi să-şi înfrunte vecinii chiar cu riscul izbucnirii unor certuri. „Dl. Ţurcanu a zis în felul următor, cu vine şi debranşează în casă, aşa mi-a spus ca după aia să se hotărască să spună cu nu, deci m-a păcălit, deci e un mincinos, nu una zice şi alta face, deci nu este un om de încredere”, concluzionează femeia.

"Aduc apă de la fântână... asta e"

Cu lista datornicilor în mână a început să bată la uşile vecinilor, prima oprire fiind parterul. „Nu vreau să ne certăm ăştia care nu plătesc cu ăştia care plătesc, nu ar fi frumos că nu ştiu dacă asta este intenţia dar nu ar fi frumos, ar trebui să ne înţelegem să vedem, vorbeşti cu mama să meargă la apă mâine, să încerce o negociere, o reeşalonare, un angajament de plată?”, a fost discuţia cu ocupantul unui apartament de la parterul imobilului.Acelaşi discurs a fost ţinut şi pentru un alt locuitor de la parter, susţinător al unei familii cu copii minori şi care a promis cu jumătate de gură că îşi va plăti datoria de peste 1.600 de lei la apă. Are chiar şi o soluţie în cazul în care totuşi „marea debranşare” se va produce. „Aduc apă de la fântână dacă rămân fără apă, păi dar ce să fac? Eu plătesc 1 milion, 1 milion jumătate, am mai făcut o dată angajament”, a spus Alexandru Ciobanu.

Dinţi de 14 milioane în loc de apă

După ce a obţinut promisiunea celor doi vecini că vor încerca să îşi facă un grafic de reeşalonare, d-na Lăcrămioara urcă la etajul 1 pentru a încerca să convingă o altă familie să procedeze la fel. Se alege cu o uşă trântită în nas. Nedescurajată, trece la următorul etaj unde o vecină se afla pe scări. „Aaa, deci ne opreşte apa?”, a fost prima întrebare a acesteia cu un aer de neîncredere. Explică nervoasă că nu are de unde să plătească apa întrucât şi-a început o lucrare dentară pentru care trebuie să plătească 1.400 de lei. „Eu am să plătesc dar uite am dinţii de dat bani, am început şi îmi trebuie banii, ce să fac”, a spus femeia care are datorii la apă de puţin peste 1.000 de lei însă şi-a prioritizat dantura. „Nu aş vrea să fiu eu oaia neagră dar…mă doare sufletul de tine dar de mine chiar mi se rupe sufletul, ştii”, îi răspunde şefa scării care continuă discuţia cu o vecină din aceeaşi tabără, cea a bun platnicilor.


"Ferească Dumnezeu, până aici"

Aceeaşi neîncredere. Şi pensionara se arată optimistă că totuşi totul nu este decât o alarmă falsă şi nici nu concepe să rămână fără apă rece şi implicit fără căldură. Are o pensie de 500 de lei din care reuşeşte să îşi achite toate utilităţile. „Ferească Dumnezeu, până aici. Până la oprit apa, dacă eu am plătit tot sunt la zi, cum adică să îmi oprească apa. Ei trebuie să găsească soluţii să rezolve problema nu eu sunt în măsură să dau decizii dar nu sunt de acord. Dacă eu am plătit şi sunt la zi dintr-o pensie de 5 milioane şi îmi împart aşa cum trebuie”, a spus Camelia Baraboi care susţine că este pregătită să meargă chiar în audienţe la primar pentru a ieşi din situaţia în care a fost pusă de alţii. „Pentru dreptate şi pentru dreptul meu merg până în pânzele albe, orice dar nu vreau să mi se oprească apa”.

 

"Apa nu se mai deschide în veci că lumea nu dă bani"

Altă uşă, altă locatară fără datorii la apă. Cu doi copii mici şi mamă bolnavă, botoşăneanca nici nu îşi imaginează cum se va descurca fără lichidul vital care curge la robinet. Arată cu degetul mai ales spre reprezentanţii Nova Apaserv care nu au ştiut să îşi colecteze datoriile şi i-a lăsat în voia sorţii de datornici. „Este vina celor de la apă, i-au lăsat 20 şi ceva de luni fără să plătească. Cum ştie Modern Calor, internetul şi toate celelalte la trei luni să taie. La mine eu am doi copii, mama bolnavă, apă nu, nimic nu, ce facem? Că dacă apucă să oprească apa nu se mai deschide în veci aici că lumea nu dă bani”, spune Elena.

Şi cum nu crede în tabloul îmbulzelii la casieriile de la apă a vecinilor rău platnici, locatara imobilului din Parcul Tineretului consideră că ar exista o sumedenie de modalităţi prin care datornicii să fie obligaţi să-şi plătească datoriile. „Să intre cu un ordin judecătoresc ceva să îi forţeze, să îi ameninţe că îi dă afară din apartamente, că le pune poprire la salariu sau altceva sau să le taie din casă, dar cum ei nu deschid uşa fie ce-o fi, că nu stai să îi pândeşti, nu să le pună poprire cum băncile ştiu la ăştia care au card dă le oprească direct de pe card, ar putea să facă şi ei acelaşi lucru”, a mai spus botoşăneanca.

"Tu crezi că mie îmi place să-mi vină la uşă?"

Ultimul etaj a fost şi ultima oprire a şefii de scară la vecinul cu cea mai mare datorie la apă: peste 4.300 de lei semn că omul nu a mai trecut de mulţi ani pe la casieriile Nova Apaserv. Cu toate că deschide uşa se arată iritat de faptul că este luat la întrebări de vecina sa şi susţine c dacă ar avea de unde şi-ar achita datoriile fără să-i mai bată nimeni la uşă. „Nu de apă, nu am bani, nu am nimic. Eu am vorbit şi cu Dana (n.r. soţia) până după 15 aprilie nu pot, nu am, nu am. Tu crezi că dacă aş avea bani nu aş plăti? Tu crezi că mie îmi place să îmi vină la uşă”, a întrebat supărat botoşăneanul.

Bunii platnici: apă cu porţia de la CJ

Temerile oamenilor din Parcul Tineretului au fost însă confirmate de preşedintele Consiliului Judeţean care a declarat că, în după amiaza zilei de astăzi cel mai probabil se va trece la debranşarea imobilelor anunţate, unul dintre acestea cel mai sus menţionat. „Pentru început o să debranşăm toată scara dacă cetăţenii nu ne vor da voie să intrăm în casa lor să le oprim apa. Şi o să le dăm dimineaţa şi seara un pic şi vrem să facem conectarea pe exterior să le dăm la ăia care au plătit şi la ăia care nu au plătit să nu le dăm de acolo. Aşa e în toată România, deocamdată nu este contorizare pe exterior, nu e vina mea, trebuiau să fie nervoşi înainte”, a declarat Florin Ţurcanu.
Şeful CJ a venit chiar cu o soluţie care vine în întâmpinarea în primul rând al botoşănenilor fără datorii, respectiv contorizarea exterioară dar care însă presupune o serie de cheltuieli din partea abonaţilor casnici. „Ştiu că o scară a venit să facă reeşalonare şi alţii vor să facă contorizarea la intrarea în scară pe banii oamenilor şi pe banii mei, ei pun 60% şi cu 40% de la CJ. Dar trebuie să vină şi oamenii cu nişte bani că eu nu pot face totul pe banii societăţii, că nu am banii ăştia. Eu nu doresc să întrerup apa dar îmi doresc să scot societatea din necazuri şi o să încercăm acolo unde sunt probleme să facem contorizarea pe exterior”, a mai spus Ţurcanu care a explicat că o astfel de contorizare ar costa în jur de 6.000 de lei şi ar urma să fie implementată la scările de bloc unde sunt înregistrate datorii.
CITEŞTE:
13 scări de bloc programate pentru debranşarea de la apă - LISTA

Gabriela ERDIC

Urmărește-ne și pe Google News

Marea Neagră, mon amour: hotel capcană, restaurant cu patron ”șmecher calificat”, plaja de după ”boscheți” și doamnele vesele tare – GALERIE FOTO
Da, știu că am promis acum vrei trei ani că nu mai calc pe litoralul românesc, însă mă chinuie un soi de masochism patriotic care vara aceasta m-a readus la malul Mării Negre. Dorul aventurilor pe care numai prin stațiunile constănțene le întâlnești a învins până la urmă.
REPORTAJ: Locul din Botoșani mai puțin știut de credincioși, tărâm al credinței în jurul unei icoane găsită îngropată sub un copac – VIDEO&FOTO
A treia zi de Paște este cunoscută în ortodoxie și ca „Marțea Albă” din Săptămâna Luminată. Este o zi extrem de importantă pentru credincioși și notată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este totodată un prilej de regăsire sufletească în întâlnirea cu Dumnezeu, în lăcașurile sfinte fiind oficiate slujbe religioase.
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.5 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
2.7 o C
Saveni
4.8 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.