Reportaj
Spirite încinse cu apă tăiată în Parcul Tineretului: Dl. Ţurcanu m-a păcălit
Scandal mocnit în Parcul Tineretului într-unul din blocurile anunţate de societatea Nova Apaserv pentru debranşare. Bun platnicii „s-au răzvrătit” împotriva vecinilor cu datorii şi au demarat o campanie prin care să îi determine să îşi stingă debitele către furnizorul judeţean de servicii. Deşi apa încă curgea la robinete în dimineaţa zilei de 5 martie, dată anunţată pentru tăierea apei, şefa scării deja a început să-şi facă griji.

Aleea Parcul Tineretului nr. 6, scara A, marţi 5 martie 2013 în jurul amiezii. Câţiva locatari s-au adunat în faţa blocului şi discută despre faptul că vor rămâne fără apă. Deşi anunţul cu privire la datoria totală a scării care trece de 23.000 de lei a dispărut de pe uşă, fiind cel mai probabil rupt de cei cu datorii, a rămas încă „lista ruşinii” lipită pentru a patra oară de şefa de scară, Lăcrămioara Buche.

"Oare chiar ne taie apa?"

Locatara vrea să îşi determine vecinii să îşi achite facturile pentru a îndepărta pericolul însă se loveşte de valuri de rezistenţă din partea acestora care par încă neîncrezători vis a vis de anunţul de debranşarea. Mai ales că o astfel de măsură este fără precedent în ultimii ani de zile la Botoşani, iar oamenii se agaţă de un firicel de speranţă cum că a fost doar alarmă falsă. Aşadar întrebarea „oare chiar ne taie apa?” flutură pe buzele tuturor.

"M-a păcălit, deci e un mincinos"

După ce a fost în audienţă la preşedintele Consiliului Judeţean, şefa scării a explicat că s-a mai liniştit după promisiunea făcută de Florin Ţurcanu cum că vor rămâne fără apă doar cei cu datorii. Astăzi însă lucrurile au luat o altă turnură şi un zvon că apa va fi tăiată după închiderea casieriilor de la Nova Apaserv a determinat-o să ia atitudine şi să-şi înfrunte vecinii chiar cu riscul izbucnirii unor certuri. „Dl. Ţurcanu a zis în felul următor, cu vine şi debranşează în casă, aşa mi-a spus ca după aia să se hotărască să spună cu nu, deci m-a păcălit, deci e un mincinos, nu una zice şi alta face, deci nu este un om de încredere”, concluzionează femeia.

"Aduc apă de la fântână... asta e"

Cu lista datornicilor în mână a început să bată la uşile vecinilor, prima oprire fiind parterul. „Nu vreau să ne certăm ăştia care nu plătesc cu ăştia care plătesc, nu ar fi frumos că nu ştiu dacă asta este intenţia dar nu ar fi frumos, ar trebui să ne înţelegem să vedem, vorbeşti cu mama să meargă la apă mâine, să încerce o negociere, o reeşalonare, un angajament de plată?”, a fost discuţia cu ocupantul unui apartament de la parterul imobilului.Acelaşi discurs a fost ţinut şi pentru un alt locuitor de la parter, susţinător al unei familii cu copii minori şi care a promis cu jumătate de gură că îşi va plăti datoria de peste 1.600 de lei la apă. Are chiar şi o soluţie în cazul în care totuşi „marea debranşare” se va produce. „Aduc apă de la fântână dacă rămân fără apă, păi dar ce să fac? Eu plătesc 1 milion, 1 milion jumătate, am mai făcut o dată angajament”, a spus Alexandru Ciobanu.

Dinţi de 14 milioane în loc de apă

După ce a obţinut promisiunea celor doi vecini că vor încerca să îşi facă un grafic de reeşalonare, d-na Lăcrămioara urcă la etajul 1 pentru a încerca să convingă o altă familie să procedeze la fel. Se alege cu o uşă trântită în nas. Nedescurajată, trece la următorul etaj unde o vecină se afla pe scări. „Aaa, deci ne opreşte apa?”, a fost prima întrebare a acesteia cu un aer de neîncredere. Explică nervoasă că nu are de unde să plătească apa întrucât şi-a început o lucrare dentară pentru care trebuie să plătească 1.400 de lei. „Eu am să plătesc dar uite am dinţii de dat bani, am început şi îmi trebuie banii, ce să fac”, a spus femeia care are datorii la apă de puţin peste 1.000 de lei însă şi-a prioritizat dantura. „Nu aş vrea să fiu eu oaia neagră dar…mă doare sufletul de tine dar de mine chiar mi se rupe sufletul, ştii”, îi răspunde şefa scării care continuă discuţia cu o vecină din aceeaşi tabără, cea a bun platnicilor.


"Ferească Dumnezeu, până aici"

Aceeaşi neîncredere. Şi pensionara se arată optimistă că totuşi totul nu este decât o alarmă falsă şi nici nu concepe să rămână fără apă rece şi implicit fără căldură. Are o pensie de 500 de lei din care reuşeşte să îşi achite toate utilităţile. „Ferească Dumnezeu, până aici. Până la oprit apa, dacă eu am plătit tot sunt la zi, cum adică să îmi oprească apa. Ei trebuie să găsească soluţii să rezolve problema nu eu sunt în măsură să dau decizii dar nu sunt de acord. Dacă eu am plătit şi sunt la zi dintr-o pensie de 5 milioane şi îmi împart aşa cum trebuie”, a spus Camelia Baraboi care susţine că este pregătită să meargă chiar în audienţe la primar pentru a ieşi din situaţia în care a fost pusă de alţii. „Pentru dreptate şi pentru dreptul meu merg până în pânzele albe, orice dar nu vreau să mi se oprească apa”.

 

"Apa nu se mai deschide în veci că lumea nu dă bani"

Altă uşă, altă locatară fără datorii la apă. Cu doi copii mici şi mamă bolnavă, botoşăneanca nici nu îşi imaginează cum se va descurca fără lichidul vital care curge la robinet. Arată cu degetul mai ales spre reprezentanţii Nova Apaserv care nu au ştiut să îşi colecteze datoriile şi i-a lăsat în voia sorţii de datornici. „Este vina celor de la apă, i-au lăsat 20 şi ceva de luni fără să plătească. Cum ştie Modern Calor, internetul şi toate celelalte la trei luni să taie. La mine eu am doi copii, mama bolnavă, apă nu, nimic nu, ce facem? Că dacă apucă să oprească apa nu se mai deschide în veci aici că lumea nu dă bani”, spune Elena.

Şi cum nu crede în tabloul îmbulzelii la casieriile de la apă a vecinilor rău platnici, locatara imobilului din Parcul Tineretului consideră că ar exista o sumedenie de modalităţi prin care datornicii să fie obligaţi să-şi plătească datoriile. „Să intre cu un ordin judecătoresc ceva să îi forţeze, să îi ameninţe că îi dă afară din apartamente, că le pune poprire la salariu sau altceva sau să le taie din casă, dar cum ei nu deschid uşa fie ce-o fi, că nu stai să îi pândeşti, nu să le pună poprire cum băncile ştiu la ăştia care au card dă le oprească direct de pe card, ar putea să facă şi ei acelaşi lucru”, a mai spus botoşăneanca.

"Tu crezi că mie îmi place să-mi vină la uşă?"

Ultimul etaj a fost şi ultima oprire a şefii de scară la vecinul cu cea mai mare datorie la apă: peste 4.300 de lei semn că omul nu a mai trecut de mulţi ani pe la casieriile Nova Apaserv. Cu toate că deschide uşa se arată iritat de faptul că este luat la întrebări de vecina sa şi susţine c dacă ar avea de unde şi-ar achita datoriile fără să-i mai bată nimeni la uşă. „Nu de apă, nu am bani, nu am nimic. Eu am vorbit şi cu Dana (n.r. soţia) până după 15 aprilie nu pot, nu am, nu am. Tu crezi că dacă aş avea bani nu aş plăti? Tu crezi că mie îmi place să îmi vină la uşă”, a întrebat supărat botoşăneanul.

Bunii platnici: apă cu porţia de la CJ

Temerile oamenilor din Parcul Tineretului au fost însă confirmate de preşedintele Consiliului Judeţean care a declarat că, în după amiaza zilei de astăzi cel mai probabil se va trece la debranşarea imobilelor anunţate, unul dintre acestea cel mai sus menţionat. „Pentru început o să debranşăm toată scara dacă cetăţenii nu ne vor da voie să intrăm în casa lor să le oprim apa. Şi o să le dăm dimineaţa şi seara un pic şi vrem să facem conectarea pe exterior să le dăm la ăia care au plătit şi la ăia care nu au plătit să nu le dăm de acolo. Aşa e în toată România, deocamdată nu este contorizare pe exterior, nu e vina mea, trebuiau să fie nervoşi înainte”, a declarat Florin Ţurcanu.
Şeful CJ a venit chiar cu o soluţie care vine în întâmpinarea în primul rând al botoşănenilor fără datorii, respectiv contorizarea exterioară dar care însă presupune o serie de cheltuieli din partea abonaţilor casnici. „Ştiu că o scară a venit să facă reeşalonare şi alţii vor să facă contorizarea la intrarea în scară pe banii oamenilor şi pe banii mei, ei pun 60% şi cu 40% de la CJ. Dar trebuie să vină şi oamenii cu nişte bani că eu nu pot face totul pe banii societăţii, că nu am banii ăştia. Eu nu doresc să întrerup apa dar îmi doresc să scot societatea din necazuri şi o să încercăm acolo unde sunt probleme să facem contorizarea pe exterior”, a mai spus Ţurcanu care a explicat că o astfel de contorizare ar costa în jur de 6.000 de lei şi ar urma să fie implementată la scările de bloc unde sunt înregistrate datorii.
CITEŞTE:
13 scări de bloc programate pentru debranşarea de la apă - LISTA

Gabriela ERDIC

Urmărește-ne și pe Google News

Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.4 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.