Reportaj
Spirite încinse cu apă tăiată în Parcul Tineretului: Dl. Ţurcanu m-a păcălit
Scandal mocnit în Parcul Tineretului într-unul din blocurile anunţate de societatea Nova Apaserv pentru debranşare. Bun platnicii „s-au răzvrătit” împotriva vecinilor cu datorii şi au demarat o campanie prin care să îi determine să îşi stingă debitele către furnizorul judeţean de servicii. Deşi apa încă curgea la robinete în dimineaţa zilei de 5 martie, dată anunţată pentru tăierea apei, şefa scării deja a început să-şi facă griji.

Aleea Parcul Tineretului nr. 6, scara A, marţi 5 martie 2013 în jurul amiezii. Câţiva locatari s-au adunat în faţa blocului şi discută despre faptul că vor rămâne fără apă. Deşi anunţul cu privire la datoria totală a scării care trece de 23.000 de lei a dispărut de pe uşă, fiind cel mai probabil rupt de cei cu datorii, a rămas încă „lista ruşinii” lipită pentru a patra oară de şefa de scară, Lăcrămioara Buche.

"Oare chiar ne taie apa?"

Locatara vrea să îşi determine vecinii să îşi achite facturile pentru a îndepărta pericolul însă se loveşte de valuri de rezistenţă din partea acestora care par încă neîncrezători vis a vis de anunţul de debranşarea. Mai ales că o astfel de măsură este fără precedent în ultimii ani de zile la Botoşani, iar oamenii se agaţă de un firicel de speranţă cum că a fost doar alarmă falsă. Aşadar întrebarea „oare chiar ne taie apa?” flutură pe buzele tuturor.

"M-a păcălit, deci e un mincinos"

După ce a fost în audienţă la preşedintele Consiliului Judeţean, şefa scării a explicat că s-a mai liniştit după promisiunea făcută de Florin Ţurcanu cum că vor rămâne fără apă doar cei cu datorii. Astăzi însă lucrurile au luat o altă turnură şi un zvon că apa va fi tăiată după închiderea casieriilor de la Nova Apaserv a determinat-o să ia atitudine şi să-şi înfrunte vecinii chiar cu riscul izbucnirii unor certuri. „Dl. Ţurcanu a zis în felul următor, cu vine şi debranşează în casă, aşa mi-a spus ca după aia să se hotărască să spună cu nu, deci m-a păcălit, deci e un mincinos, nu una zice şi alta face, deci nu este un om de încredere”, concluzionează femeia.

"Aduc apă de la fântână... asta e"

Cu lista datornicilor în mână a început să bată la uşile vecinilor, prima oprire fiind parterul. „Nu vreau să ne certăm ăştia care nu plătesc cu ăştia care plătesc, nu ar fi frumos că nu ştiu dacă asta este intenţia dar nu ar fi frumos, ar trebui să ne înţelegem să vedem, vorbeşti cu mama să meargă la apă mâine, să încerce o negociere, o reeşalonare, un angajament de plată?”, a fost discuţia cu ocupantul unui apartament de la parterul imobilului.Acelaşi discurs a fost ţinut şi pentru un alt locuitor de la parter, susţinător al unei familii cu copii minori şi care a promis cu jumătate de gură că îşi va plăti datoria de peste 1.600 de lei la apă. Are chiar şi o soluţie în cazul în care totuşi „marea debranşare” se va produce. „Aduc apă de la fântână dacă rămân fără apă, păi dar ce să fac? Eu plătesc 1 milion, 1 milion jumătate, am mai făcut o dată angajament”, a spus Alexandru Ciobanu.

Dinţi de 14 milioane în loc de apă

După ce a obţinut promisiunea celor doi vecini că vor încerca să îşi facă un grafic de reeşalonare, d-na Lăcrămioara urcă la etajul 1 pentru a încerca să convingă o altă familie să procedeze la fel. Se alege cu o uşă trântită în nas. Nedescurajată, trece la următorul etaj unde o vecină se afla pe scări. „Aaa, deci ne opreşte apa?”, a fost prima întrebare a acesteia cu un aer de neîncredere. Explică nervoasă că nu are de unde să plătească apa întrucât şi-a început o lucrare dentară pentru care trebuie să plătească 1.400 de lei. „Eu am să plătesc dar uite am dinţii de dat bani, am început şi îmi trebuie banii, ce să fac”, a spus femeia care are datorii la apă de puţin peste 1.000 de lei însă şi-a prioritizat dantura. „Nu aş vrea să fiu eu oaia neagră dar…mă doare sufletul de tine dar de mine chiar mi se rupe sufletul, ştii”, îi răspunde şefa scării care continuă discuţia cu o vecină din aceeaşi tabără, cea a bun platnicilor.


"Ferească Dumnezeu, până aici"

Aceeaşi neîncredere. Şi pensionara se arată optimistă că totuşi totul nu este decât o alarmă falsă şi nici nu concepe să rămână fără apă rece şi implicit fără căldură. Are o pensie de 500 de lei din care reuşeşte să îşi achite toate utilităţile. „Ferească Dumnezeu, până aici. Până la oprit apa, dacă eu am plătit tot sunt la zi, cum adică să îmi oprească apa. Ei trebuie să găsească soluţii să rezolve problema nu eu sunt în măsură să dau decizii dar nu sunt de acord. Dacă eu am plătit şi sunt la zi dintr-o pensie de 5 milioane şi îmi împart aşa cum trebuie”, a spus Camelia Baraboi care susţine că este pregătită să meargă chiar în audienţe la primar pentru a ieşi din situaţia în care a fost pusă de alţii. „Pentru dreptate şi pentru dreptul meu merg până în pânzele albe, orice dar nu vreau să mi se oprească apa”.

 

"Apa nu se mai deschide în veci că lumea nu dă bani"

Altă uşă, altă locatară fără datorii la apă. Cu doi copii mici şi mamă bolnavă, botoşăneanca nici nu îşi imaginează cum se va descurca fără lichidul vital care curge la robinet. Arată cu degetul mai ales spre reprezentanţii Nova Apaserv care nu au ştiut să îşi colecteze datoriile şi i-a lăsat în voia sorţii de datornici. „Este vina celor de la apă, i-au lăsat 20 şi ceva de luni fără să plătească. Cum ştie Modern Calor, internetul şi toate celelalte la trei luni să taie. La mine eu am doi copii, mama bolnavă, apă nu, nimic nu, ce facem? Că dacă apucă să oprească apa nu se mai deschide în veci aici că lumea nu dă bani”, spune Elena.

Şi cum nu crede în tabloul îmbulzelii la casieriile de la apă a vecinilor rău platnici, locatara imobilului din Parcul Tineretului consideră că ar exista o sumedenie de modalităţi prin care datornicii să fie obligaţi să-şi plătească datoriile. „Să intre cu un ordin judecătoresc ceva să îi forţeze, să îi ameninţe că îi dă afară din apartamente, că le pune poprire la salariu sau altceva sau să le taie din casă, dar cum ei nu deschid uşa fie ce-o fi, că nu stai să îi pândeşti, nu să le pună poprire cum băncile ştiu la ăştia care au card dă le oprească direct de pe card, ar putea să facă şi ei acelaşi lucru”, a mai spus botoşăneanca.

"Tu crezi că mie îmi place să-mi vină la uşă?"

Ultimul etaj a fost şi ultima oprire a şefii de scară la vecinul cu cea mai mare datorie la apă: peste 4.300 de lei semn că omul nu a mai trecut de mulţi ani pe la casieriile Nova Apaserv. Cu toate că deschide uşa se arată iritat de faptul că este luat la întrebări de vecina sa şi susţine c dacă ar avea de unde şi-ar achita datoriile fără să-i mai bată nimeni la uşă. „Nu de apă, nu am bani, nu am nimic. Eu am vorbit şi cu Dana (n.r. soţia) până după 15 aprilie nu pot, nu am, nu am. Tu crezi că dacă aş avea bani nu aş plăti? Tu crezi că mie îmi place să îmi vină la uşă”, a întrebat supărat botoşăneanul.

Bunii platnici: apă cu porţia de la CJ

Temerile oamenilor din Parcul Tineretului au fost însă confirmate de preşedintele Consiliului Judeţean care a declarat că, în după amiaza zilei de astăzi cel mai probabil se va trece la debranşarea imobilelor anunţate, unul dintre acestea cel mai sus menţionat. „Pentru început o să debranşăm toată scara dacă cetăţenii nu ne vor da voie să intrăm în casa lor să le oprim apa. Şi o să le dăm dimineaţa şi seara un pic şi vrem să facem conectarea pe exterior să le dăm la ăia care au plătit şi la ăia care nu au plătit să nu le dăm de acolo. Aşa e în toată România, deocamdată nu este contorizare pe exterior, nu e vina mea, trebuiau să fie nervoşi înainte”, a declarat Florin Ţurcanu.
Şeful CJ a venit chiar cu o soluţie care vine în întâmpinarea în primul rând al botoşănenilor fără datorii, respectiv contorizarea exterioară dar care însă presupune o serie de cheltuieli din partea abonaţilor casnici. „Ştiu că o scară a venit să facă reeşalonare şi alţii vor să facă contorizarea la intrarea în scară pe banii oamenilor şi pe banii mei, ei pun 60% şi cu 40% de la CJ. Dar trebuie să vină şi oamenii cu nişte bani că eu nu pot face totul pe banii societăţii, că nu am banii ăştia. Eu nu doresc să întrerup apa dar îmi doresc să scot societatea din necazuri şi o să încercăm acolo unde sunt probleme să facem contorizarea pe exterior”, a mai spus Ţurcanu care a explicat că o astfel de contorizare ar costa în jur de 6.000 de lei şi ar urma să fie implementată la scările de bloc unde sunt înregistrate datorii.
CITEŞTE:
13 scări de bloc programate pentru debranşarea de la apă - LISTA

Gabriela ERDIC
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Loading...
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Loading...
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.4 o C
Dorohoi
4.0 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
3.6 o C
Saveni
4.6 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.