Reportaj
Revelion de legendă în Moldova unde limba română doare sub ”talpa protectoare” de la răsărit - VIDEO & GALERIE FOTO

Sub picioarele a mii de oameni, covorul roşu, care a căpătat déjà forma pavelelor în care este îndesat de ghetele domnilor şi cizmele doamnelor, rezistă totuşi cu stoicism. Că de aia e covor, să fie călcat în picioare… Ce te faci însă cu poporul care este ţinut sub “talpa protectoare” de atâta amar de ani? El nu este covor, dar pare totuşi că se cam face… preş. Şi cum spuneam, asta nu-i de azi, de ieri.

Capitala dintre ani a Moldovei


Pe lângă statuia lui Vasile Lupu, din Piaţa Vasile Lupu, de pe strada Vasile Lupu se îngrămădesc mii de moldoveni. Pentru o noapte – dar ce noapte! – Orheiul lor drag a devenit capitala Republicii Moldova. La vreo 10.000 de oameni s-au adunat în centrul urbei de mărimea Dorohoiului nostru să sărbătorească intrarea în noul an. Ceea ce nu-şi permite nici un alt oraş din Basarabia, nici măcar Chişinău, este însă posibil în Orhei. Aici, administraţia locală a pus la cale un spectacol grandios în care cap de afiş este legendara trupă Boney M.
Echilibru în Basarabia înseamnă prezentator în română și DJ în rusă
Iar prezentatorul are grijă ca orheienii să conştientizeze ceea ce se întâmplă în oraşul lor, aşa că laudele îi curg din gură ca Prutul la furtună: nemaipomenit, nemaivăzut, extraordinar, senzaţional, unicat. Dar măcar e bine (pentru mine cel puţin), că vorbeşte în română şi pricep şi eu care-i treaba. Însă bucuria asta nu ţine prea multă vreme fiindcă microfonul intră pe mâinile unui DJ, al cărui nume nu l-am putut înţelege oricât m-am străduit şi care începe să facă atmosferă în limba “mamei Rusia”. Se zbate pe scenă, dă din mâini, sare ca nebunul, dar sumedenia de lume din faţa lui nu-l ascultă şi pace. Este aproape inertă.


Bucovina-i mândră floare, dar n-au mai călcat-o rușii în picioare


Aşa că după vreo 20 de minute în care a făcut singur atmosferă pleacă, iar eu rămân cu satisfacţia că am auzit (că ascultat mi se pare déjà altceva) LIVE primul DJ în limba rusă. Dar nu despre mine e vorba în textul ăsta, ci despre un colţ românesc care se zbate, ca mai întreaga ţară, între România şi Rusia, între Europa şi Asia. Iar chintesenţa acestei dileme naţionale o reprezintă chiar Valentin Uzun, un fel de Goran Bregovici al moldovenilor, primul artist care urcă pe scenă şi care cântă ba în româneşte, ba în ruseşte. Bine, Igor Dodon ăsta al lor, abia ales preşedinte după un scrutin cu o puzderie de măgării cu parfum moscovit, ar fi de părere că băieţaşul a cântat în… moldovenească. Oricum, contradicţia e tare ciudată. Păi cum să fie altfel când Vali vine în bundiţă şi zice din tot sufletul “Cântec pentru Bucovina” şi  “Trandafir de la Moldova”, după care bagă vreo două în rusă. Bine, la el cucu a cântat altfel în Bucovina. Adică au dispărut versurile alea cu “Bucovină, mândră floare / Te-au călcat ruşii-n picioare”. Păi nu degeaba vă povesteam de covorul roşu.


Problemă de percepție: EA îngheață, EL se… ”înșierbântă”


Dar omul măcar are parfum european. Pe lângă el se scălămbăie două fetişcane care îşi arată coastele la vreo – 5 grade.
“Îngheţ eu când li văd pe fetili istea”, spune o tanti durdulie într-un amestec de invidie şi compătimire.
Bărbatu-său, cu un zâmbet de adolescent în călduri, i-o taie scurt: “pe mine mă-nşierbântă, tu”.
“Ia vezî”, şi-l fulgeră nevastă-sa cu privirea de-i pier moldoveanului şi imaginaţia, şi căldurile.


Faima vine de la Moscova


Dar nu-i bai, că Vali şi cu “fetili istea carî sî omblădui” termină concertul, iar prezentatorul, după un nou şir de “extraordinar, nemaipomenit, unicat” anunţă că pe scenă urcă o “orheiancă de-a voastră de-aici”, o fată “care a dus faima ţării peste hotare”. Măi să fie, uita că prin România n-am prea auzit de ea, dovadă că nici nu-i ştiu numele. Dar mă luminez imediat care-i treaba cu “faima internaţională”. “A participat la un celebru concurs TV din Rusia”. A-haaaa, daaaa, aşa da. Cred că este o problemă de înţelegere şi percepţie a “faimei internaţionale”. Unii, uite aşa ca mine, când aud expresia asta se gândesc la ţările de la România încolo spre vest, alţii însă pricep exact pe dos, de la Moldova cât mai mult spre est. Pentru ei acolo locuieşte faima.


Zdob în română, Zdub în rusă


Fătuca asta aşa de faimoasă a îngăimat o melodie, după care a coborât repejor de pe scenă pentru a face loc băieţilor de la “Zdob şi zdub”, alţi “adaptaţi” la contextul geopolitic, care cântă când în română, când în rusă. Oricum însă, pentru unii basarabeni limba nu pare să mai conteze, cel puţin de revelion, aşa că în cel mai pur stil moldovenesc au încins petrecerea pe covorul roşu, la doar câţiva metri de un imens tricolor care îmbracă o bună parte a clădirii Consiliului Raional Orhei. Şi-au pus răciturile, salata de boeuf şi murăturile pe masă. Au asezonat câteva pahare de vodkă şi vin şi, ca să nu dea chiar atât de prost, au pus totuşi şi ceva Coca-Cola. S-au prins într-o horă şi se învârt de nebuni în jurul butoiului… abundenţei. Alţii, mai puţin prevăzători, s-au mulţumit cu una din cele 10.000 de prăjituri pregătite de Primăria Orhei. “Foarte gustoase. Şi-s gratuite”, spune amuzată o femeie la microfonul unui reporter de la Publika TV, televiziune de ştiri din Moldova.


Gunoiul e american


Pe alţii nu-i mai interesează nici băutura, nici mâncarea şi nici prăjiturile fiindcă au trecut direct la cireaşa de pe tort: au încins o horă pe esplanada Consiliului Raional. Coşurile de gunoi, pe care scrie mare “USAID – din partea poporului american ÎM Servicii Comunal Locative”, dau deja pe din afară de sticle şi pahare. Da’ americanii n-ar trebui să se simtă tocmai jigniţi. Anunţul cu „WI-FI gratuit” tot pe un coş de gunoi a fost lipit. Că pe avizierul Primăriei rubrica „Evenimentul Zilei” e goală.


O fi Londra? O fi Paris?


Deodată se opresc însă şi muzica, şi dansul şi distracţia în general. Pe scenă urcă o şleahtă de oameni aranjaţi la patru ace, desprinşi din cu totul alt film. Îşi trec microfonul de la unul la altul. Nu mai prididesc cu laudele: drumuri, apeducte (pe bune că unul dintre ei a pronunţat cuvântul ăsta), iluminat public şi mult, multe altele sunt înşiruite într-o demenţă politică demnă de revelion. Te uiţi în stânga şi-n dreapta şi te întrebi dacă oamenii ăştia vorbesc despre Orhei sau cumva se referă la Londra sau nu ştiu ce metropolă?


“Datorită dvs. şi împreună cu dvs. am reuşit să realizăm lucruri frumoase şi acţiuni de succes. În anul 2016, împreună cu echipa mea, am continuat să modernizăm oraşul Orhei şi să dezvoltăm proiecte de anvergură pentru bunăstarea locuitorilor oraşului Orhei. Tot în anul 2016 am creat o nouă forţă politică, Partidul Shor, formaţiune care va aduce schimbarea în bine pentru cetăţenii întregii ţări. Chiar dacă nu este la putere, Partidul Shor a început să implementeze unele proiecte sociale de succes, care au drept scop sprijinirea păturilor sociale şi pensionarilor din Republica Moldova”,


Valerian Cristea, viceprimar Orhei.


Anul Nou vine când vrea (vice)primarul


După care, brusc, atmosfera devine una cât se poate de tristă. Se anunţă că primarul Ilan Shor nu poate fi prezent alături de “orheienii săi dragi”. Gândul mă duce şi la niscaiva primari de Botoşani care tot prin interpuşi îşi exprimau regretul că nu pot fi prezenţi lângă “botoşănenii lor dragi” în noaptea dintre ani fiindcă ei chefuiau pe la Paris sau prin Hong-Kong. Pe panoul din spatele scenei apare poza uriaşa a primarului, un tip tinerel, arătos. Ceaţa se risipeşte însă imediat, când se dă citire unui mesaj al edilului “transmis prin intermediul avocaţilor”. Primarul e după gratii. Însă asta nu opreşte logoreea politicienilor de pe scenă. Trec minutele, se intră în 2017, dar ăştia nu mai termină de vorbit. Realizez în curând că prin zona asta a lumii Anul Nou nu vine când spune ceasul, ci când vrea politicianul, care pare să fie şi stăpânul timpului. La vreo zece minute după 0:00, oamenii au voie în sfârşit să se bucure că au intrat în 2017 şi se lansează într-un final şi artificiile.


Au furat bugetul țării pe vreo nouă luni


Întreb în stânga şi-n dreapta şi îmi răspunde… Google. Ilan Shor, născut în Israel, a fost arestat anul déjà trecut în celebrul dosar al miliardului de dolari dispărut dintr-o bancă moldovenească. Din câte am înţeles, omul era preşedintele consiliului de administraţie al băncii prin care s-au evaporat banii şi care prin intermediul unor companii offshore ar fi ajuns pe la firmele sale. De la TV aflu că bugetul pe 2017 al Republicii Moldova este de 33 de miliarde de lei. 1 dolar este cotat la 20 de lei moldoveneşti, ceea ce înseamnă că bugetul pe un an al Republicii Moldova se ridică la 1,65 miliarde de dolari. Adică omul ăsta ar fi personajul principal în dispariţia  unei sume ce echivalează cu mai bine de jumătate din toţi banii statului pe un an!!!


Lumea nu-i a ta, dar țara?


Şi lumea oftează când îi aude discursul transmis prin avocaţi. Păi le-a făcut economate, le-a dat tot felul de ajutoare sociale şi, culmea, de acolo de unde este, a le-a făcut şi cadou de sfârşit de an un spectacol cum nu are Moldova nici de dincolo, nici de dincoace de Prut. Băieţaşul ăsta (şi să nu mă certaţi, că are doar 29 de ani), pare că şi-a cumpărat o ţară, nu doar un oraş. Controlează un adevărat imperiu, de la duty-free – urila echipa Milsami Orhei, prima din afara Chişinăului şi a Tiraspolului care a câştigat campionatul de fotbal al Republicii MOodova. În 2014 a devenit preşedintele consiliului de administraţie al Băncii de Economii din Moldova şi este şi membru al CA-ului Aeroportului Internaţional Chişinău. A turnat atâta pomană orheienilor încât presa a relatat că ar fi terminat după câteva luni bugetul pe un an şi de atunci, mai tot ce se face prin oraş, se face cu bani de la holdingul lui, care de facto ar conduce şi Primăria Orhei şi prin ea întreg oraşul.


Și-au văzut tinereța în fața ochilor


Cam lung intermezzo şi uite că pe scenă a urcat Boney M. Sau ce a mai rămas din trupă. Doar unul dintre cei patru componenţi care au cunoscut celebritatea a mai rămas în trupă. Bobby Farrell, singura voce masculină, a decedat în 2010 – unde credeţi? – într-un hotel din Sankt Petersburg. Dar asta nu contează pentru cei 10.000 de oameni prezenţi în central Orheiului care dansează şi cântă pe nemuritoarele melodii Rivers of Babylon, Daddy cool, Ma Baker, Brown Girl in the Ring, Sunny şi, bineînţeles, Rasputin. În 1978 Boney M a făcut un celebru turneu în fosta Uniune Sovietică şi de atunci ruşii le tot duc dorul. Şi moldovenii, o tanti la vreo 60 de ani mărturisind la aceeaşi Publika TV că, “sunt tinereţea noastră”.


Pe unde-i Europa asta?


Cum însă tinereţea nu ţine o veşnicie pe la 01:45 se termină şi concertul. Dar lumea nu prea pleacă acasă. Traversez mulţimea şi dau peste o sumedenie de femei care dansează de fac găuri în asfaltul şi aşa chinuit. Nu degeaba, spre finalul recitalului, actualul bărbat al trupei a scos ruşii şi-a băgat moldovenii în ultimul vers - Oh, those Russians – din Rasputin, adăugând și un ”crazy”. Pe o stradă mai lăturalnică un moldovean obosit bine ţine prelegeri unui coleg care trage să scoată urina din el pe stradă: “băăăiii, de acum tre’ să avem grijă ce facem, că suntem europeni”. Oare?

loading...
Aventurile patriotice peste graniţă ale primarului Flutur - VIDEO & GALERIE FOTO
Lacrimi pentru Basarabia! Lampioane tricolore lansate de tineri, foşti militari şi-un ex-primar FOTOGALERIE

 

ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
toata lunga ta postare este alcatuita din minciuni, dar te consider de buna-credinta si ii dau dreptate lui ”red” ca sa-mi pot explica.
28 februarie 2017, 21:08
Bre red! Spălaţi pe creier sunt valahii şi ardelenii tăi. Când Cuza a făcut unirea valahii erau mult mai saraci ca noi iar ardelenii erau cetăţeni toleraţi, folosiţi doar la adunat gunoiul, ati furat de la moldoveni iar acum vă credeti superiori. Cine a condus romanica după 89? Voi tâlharilor! Rezultatele le vedem astăzi. Voi sunteti în muie nu în ue. Hai sictir leşinatule.
3 februarie 2017, 12:51
Ce spalati sunt pe creier moldovenii...Ei cred ca fac parte din UE saracii astia :))Pana atunci stati la coada sa primiti vize,hai sictir!
15 ianuarie 2017, 12:08
Da! Ce ar mai fi de spus despre articol, aroganță și prostie tipic românească. Autorul probabil așteaptă ca moldovenii de dincolo și de dincoace de Prut să-i pupe mâna că el e rumân, rumân din ăia care i-a vândut pe moldoveni la ruși. Voi rumânii nu sunteți în stare să vă hrăniți cetățenii, nu sunteți în stare să le asigurați un trai decent da vă dopare în kur de alții de care v-ați lepădat ca de râie. Hai sictir rumâne.
3 ianuarie 2017, 18:13
Mama lor de rusi!!!Felicitari pentru articol.
3 ianuarie 2017, 13:25
Bietii oameni ramasi intre lumi pare ca s-au distrat bine. Totusi, ce-ar fi mers un Aiurel Moldoveanu acolo, aoleo :))
3 ianuarie 2017, 11:21
Sergiule, dupa cum prezinti tu situatia din noaptea Revelionului 2016/2017 de la Orhei se vede ca nu cunosti realitatea din Rep. Moldova. Tocmai ,,sustinerile" participantilor denota faptul ca in orice oras( chiar in mai mica masura la Orhei) exista cel putin trei etnii cu pretentii( romani, rusi si ucraineni). Asa ca este normal ca membrii formatiilor artistice sa mai cinte si in ruseste. Mai mult decit atit, la o cercetare mai atenta, puteai sa descoperi ca si in cazul unor vorbitori de lb. romana, in mintea lor se desfoara un proces rapid sau mai lent de translare a semnalelor din romana in rusa si iar in romana datorita celor peste 100 de ani de impilare.Mergi dumneata la Comrat, Vulcanesti sau Taraclia sau mai aproape, la Ocnita si Donduseni si ai sa vezi acolo ce se intimpla. Plecind de la aceasta realitate,cea mai eficienta actiune a statului roman pentru ,,imdepartarea de lb. rusa" este acordarea a cca 5.000 de burse de studiu pentru elevii din Moldova. O a doua actiune care ar avea efecte vizibile ar fi prezenta unor formatii artistice din Romania cam peste tot in Moldova, ceea ce nu se intimpla pentru ca toti vor bani multi.Proiectele I.C.R. pentru Moldova au o orientare total ineficienta, pentru ca se merge pe sporirea mobilitatii unor artisti romani( persoane fizice) cam de mina a treia, ceea ce inseamna cheltuirea in van a unor importante sume de bani. Vax albina!
3 ianuarie 2017, 10:09
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.