Reportaj
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO

Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.

1. Pregătirile

 

Punctul de plecare a fost sediul Primăriei, la ora 20.00. Un echipaj al Poliției Locale, reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) al municipalității, președintele Asociației Happy, Cristi Tudose, primarul Cosmin Andrei și jurnaliștii.

 

Cristi Tudose deține și o hartă pe Google Maps cu locurile unde stau oamenii străzii. Îi cunoaște pe fiecare pe nume, le știe bucăți din poveștile de viață. Înainte au fost ca noi, acum sunt umbrele oamenilor de altădată. „Este nevoie de un declic mental și ajung așa, și dacă atunci nu este nimeni lângă ei, șansele să-și revină sunt mici”, povestește Cristi.

 

2. Happy...

 

Motivele pentru care un om normal ajunge să aparțină străzii și cerului liber, nu mai contează. Cristi Tudose este unul dintre puținii căruia îi pasă. Nu l-am întrebat de ce, poate că nici răspunsul lui nu contează, ci doar ceea ce face pentru ei. Ca să le câștige încrederea, timp de o lună de zile a mâncat pe stradă, lângă ghene, alături de oamenii nimănui.  Acum îl așteaptă ei, știu ora la care vine cu voluntarii de la Happy pentru a le aduce mâncarea zilnică.

 

Mâncare donată de botoșănenii care merg la restaurante și plătesc „n” meniuri. Cristi le împarte zilnic prin cartierele orașului.

 

*Cristi Tudose

 

Sâmbătă seara prima oprire a fost în curtea Spitalului Județean, unde încă „bântuie” bărbatul a cărui soție a murit lângă o construcție metalică și a fost ridicată după câteva ore. Deși este deja fugărit și de acolo, „spitalul” nu-și permite ca imagine să aibă morți în propria curte. Într-adevăr, grupul de „salvatori” nu a dat de el. A dat în schimb de un alt bărbat care a refuzat categoric să meargă la adăpostul temporar de la fosta școală cu numărul 3. Din cauza condițiilor.

 

Ulterior s-a mers în zona Mihail Kogălniceanu, la o ghenă de gunoi unde un bărbat și o femeie dorm înveliți cu celofan și cu o cutie de la un televizor deasupra pentru a mai opri curentul tăios. Nici aici „munca de convingere” nu a dat roade. Bărbatul s-a ridicat iritat și s-a pierdut printre blocuri.

 

3. Diversiunea

 

Cristi Tudose este sceptic în șansele de reușită ale acțiunii. Știe mai multe locuri în care stau oameni ai străzii, însă nu ar vrea să le dezvăluie, mai ales polițiștilor locali.

Spune că a ieșit mai repede de ora 20:00 și mai multe echipaje ale Poliției Locale au ajuns în zonele cunoscute și i-au fugărit pe oamenii fără adăpost pentru a nu „părea mulți când iese primarul”. La fel ar proceda mereu.

Se ia o decizie rapidă.

 

Echipajul Poliției Locale este direcționat către zona ACR. Primarul și restul grupului se îndreaptă în direcție opusă, în cartierul Maxim Gorki. Acolo, lângă o baterie de garaje, într-un canal adânc de aproximativ 5 metri, trăiesc de patru ani aproximativ, doi prieteni, Ilie și Marius.

 

4. „Garsoniera” subterană

 

Este dat la o parte capacul ruginit, Cristi Tudose coboară, după care și primarul Cosmin Andrei. Jos, un covor de deșeuri urât mirositoare, dar și tot felul de lucruri ale celor doi. Marius este găsit sub o plapumă. Refuză să meargă la adăpostul temporar, a fost undeva prin septembrie și spune că a fost fugărit. Acceptă doar dacă îi vine și „partenerul de viață”. Care nu e acolo.

 

 

Se pleacă spre alt loc. În drum, în zona capătului liniei 1, Ilie, amicul din canal, face semne spre mașina portocalie care îi duce mâncarea zilnic, condusă de Cristi Tudose. Acceptă pe loc să meargă la centru „măcar să vadă cum e”. Ne întoarcem la canal și îl „pescuim” și pe Marius. Ambii ajung ulterior la UPU pentru o fișă medicală și un test rapid anti-covid, conform regulilor din pandemie. Negativi, amândoi.

 

5. Tupeu de portar

 

Și apoi, adăpostul de la fosta școală trei.

 

Acolo, un paznic plin de zel încearcă să oprească jurnaliștii să filmeze. Se calmează când îl vede pe primarul Cosmin Andrei.

 

Trei săli de clasă golite înseamnă adăpostul pentru oamenii străzii. Pe jos au fost așezate saltele donate de Asociația Happy. Bucăți de pâine sau caserole cu resturi de mâncare stau și ele pe jos, lângă saltele. Și oamenii cu privirea goală, întrebătoare. Au acces la o toaletă cu miros fetid, fără apă caldă, aceeași și pentru bărbați și pentru femei. Ușa pe care scrie „WC femei” stă încuiată. Dușul este deja un lux prea mare pentru ei. O dată pe săptămână sunt băgați într-o mașină și duși la Centrul de Noapte de pe Aleea Nucului ca să se spele.

 

Sunt totuși mulțumiți pentru că, de vinerea trecută, pe timpul zilei nu mai sunt fugăriți înapoi pe stradă și sunt lăsați să stea acolo. Un regulament „scris cu picioarele” prevede ca ei să fie lăsați în interior doar noaptea. Ziua, treaba lor.

 

 

„S-au promis foarte multe, să aducă un televizor, să aducă apă caldă, o mașină de spălat. Nu s-a adus nimic. Fostul director al centrului care a vrut să facă, nu a făcut nimic. Toți sunt doar vorbe și vorbe”,

Povestește un fost boxer care și-a ratat șansa la normalitate

 

În starea de urgență a fost mai greu. Voluntarilor li s-a interzis să mai ducă mâncare oamenilor care se aflau în adăpost. Motivele nu sunt cunoscute nici până astăzi. Iar „cazații” au stat închiși cu doar o masă pe zi.

 

„În starea de urgență am stat aici, a fost foarte greu, mâncarea foarte proastă, o singură dată pe zi ne aduceau conserve. Noroc că a fost băiatul de la Happy care venea și ne ajuta, ne aducea câte o țigară, că suntem fumători. Restul au fost minciuni. Eu chestiunea asta v-o spun și v-o spun sincer”,

Mai spune fostul sportiv

 

6. Concluzii 

 

Primarul a tras propriile concluzii. Spune că de opt ani de zile de când este în administrația publică locală nu a avut nicio solicitare în Consiliul Local de la Direcția de Asistență Socială (DAS) a Primăriei pentru asigurarea unui minim de finanțare pentru a se asigura cât de cât condiții pentru adăpostul temporar.

 

„Cea mai importantă valoare pe care trebuie să o protejăm și este în sarcina noastră, este viața. Pentru viața acestor oameni și pentru condițiile decente pe care trebuie să le aibă, trebuie să depunem tot efortul pentru că au și ei un suflet, sunt botoșăneni, trebuie să avem grijă de ei. Înțeleg că trebuie să fii un bun psiholog să-i determini să-i aduci în centrul de noapte, au o relație deficitară cu Poliția Locală și reclamă și condițiile, le-ați văzut și dv. nu sunt dintre cele mai bune. Dar cu siguranță sunt mai bune decât pe străzi, sub cerul liber, în canale. Dar sunt multe lucruri de făcut, nu arată în regulă acest centru de noapte”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Nu a trecut testul „datoriei civice” pentru fiecare cetățean al acestui oraș nici conducerea Poliției Locale.

 

„Din păcate, rezultatele Poliției Locale nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Îi solicit dlui director să-și reevalueze poziția și să facă un pas în spate de la conducerea instituției pentru că nu este singura situație în care lipsesc rezultatele Poliției Locale așa cum le aștept eu”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

7. Ahh, Românie, cât te iubesc!

 

Societatea botoșăneană nu empatizează aproape deloc cu oamenii cunoscuți ca „boschetari” care miros urât, trăiesc printre gunoaie și vorbesc aiurea. Deși psihicul uman atât de complex, poate aduce rapid o persoană într-o degradare irecuperabilă, la un simplu scurtcircuit mental.

În alte state, deși exemplul este deja un kitsch, oamenii străzii sunt luați acasă, spălați și tunși. Voluntariatul la adăposturi ale oamenilor străzile sunt uzuale. Există structuri ale statului care încearcă reintegrarea lor. Dar asta se întâmplă la alții, nu la noi.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
APELUL unui preot botoșănean: Indiferența ucide! / Bineînțeles că e mai ușor să îi facem ”boschetari” și să îi învinuim - GALERIE FOTO
Boschetarii sperie copiii dintr-un cartier, oamenii se tem și ei, APEL la poliție: Să nu mai urmărească tarabe cu pătrunjel
Ţurcanu happy family – Deputatul de la Suliţa îşi înlocuieşte nevasta la alegeri

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
"Motivele pentru care un om normal ajunge să aparțină străzii și cerului liber, nu mai contează." Serios tătă? Nu contează? Adică te fură păduchii ăştia de la primărie şi prefectură până rămâi cu curul gol pe drumuri, te lucrează cu poliţia şi justiţia, Animalele astea care au ieşit la furat pe motiv de covid câţi oameni au lăsat pe drumuri prin boscheţi? Le daţi 142 de lei pe lună şi îi obligaţi să muncească 32 de ore, adică 222 lei în mână calculat la salariul minim, adică îi şi furaţi de bani.
24 ianuarie 2021, 03:28
Degeaba se dă mărinimos primarul, mai bine ar lua măsuri să stârpească mafia care trimite aceşti oameni la moarte prin înfometare şi frig. O mafie cu legături puternice în poliţie justiţie şi administraţie, adică a păduchilor pe care tot poporul ît duce în spate. Îi iei totul omului după care cu toată presa după tine te arăţi mărinimos. Băgaţi mafioţii în puşcărie dacă vreţi să faceţi dreptate. În rest e doar campanie electorală!
19 ianuarie 2021, 12:44
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
17.3 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
20.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.