Reportaj
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO

Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.

1. Pregătirile

 

Punctul de plecare a fost sediul Primăriei, la ora 20.00. Un echipaj al Poliției Locale, reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) al municipalității, președintele Asociației Happy, Cristi Tudose, primarul Cosmin Andrei și jurnaliștii.

 

Cristi Tudose deține și o hartă pe Google Maps cu locurile unde stau oamenii străzii. Îi cunoaște pe fiecare pe nume, le știe bucăți din poveștile de viață. Înainte au fost ca noi, acum sunt umbrele oamenilor de altădată. „Este nevoie de un declic mental și ajung așa, și dacă atunci nu este nimeni lângă ei, șansele să-și revină sunt mici”, povestește Cristi.

 

2. Happy...

 

Motivele pentru care un om normal ajunge să aparțină străzii și cerului liber, nu mai contează. Cristi Tudose este unul dintre puținii căruia îi pasă. Nu l-am întrebat de ce, poate că nici răspunsul lui nu contează, ci doar ceea ce face pentru ei. Ca să le câștige încrederea, timp de o lună de zile a mâncat pe stradă, lângă ghene, alături de oamenii nimănui.  Acum îl așteaptă ei, știu ora la care vine cu voluntarii de la Happy pentru a le aduce mâncarea zilnică.

 

Mâncare donată de botoșănenii care merg la restaurante și plătesc „n” meniuri. Cristi le împarte zilnic prin cartierele orașului.

 

*Cristi Tudose

 

Sâmbătă seara prima oprire a fost în curtea Spitalului Județean, unde încă „bântuie” bărbatul a cărui soție a murit lângă o construcție metalică și a fost ridicată după câteva ore. Deși este deja fugărit și de acolo, „spitalul” nu-și permite ca imagine să aibă morți în propria curte. Într-adevăr, grupul de „salvatori” nu a dat de el. A dat în schimb de un alt bărbat care a refuzat categoric să meargă la adăpostul temporar de la fosta școală cu numărul 3. Din cauza condițiilor.

 

Ulterior s-a mers în zona Mihail Kogălniceanu, la o ghenă de gunoi unde un bărbat și o femeie dorm înveliți cu celofan și cu o cutie de la un televizor deasupra pentru a mai opri curentul tăios. Nici aici „munca de convingere” nu a dat roade. Bărbatul s-a ridicat iritat și s-a pierdut printre blocuri.

 

3. Diversiunea

 

Cristi Tudose este sceptic în șansele de reușită ale acțiunii. Știe mai multe locuri în care stau oameni ai străzii, însă nu ar vrea să le dezvăluie, mai ales polițiștilor locali.

Spune că a ieșit mai repede de ora 20:00 și mai multe echipaje ale Poliției Locale au ajuns în zonele cunoscute și i-au fugărit pe oamenii fără adăpost pentru a nu „părea mulți când iese primarul”. La fel ar proceda mereu.

Se ia o decizie rapidă.

 

Echipajul Poliției Locale este direcționat către zona ACR. Primarul și restul grupului se îndreaptă în direcție opusă, în cartierul Maxim Gorki. Acolo, lângă o baterie de garaje, într-un canal adânc de aproximativ 5 metri, trăiesc de patru ani aproximativ, doi prieteni, Ilie și Marius.

 

4. „Garsoniera” subterană

 

Este dat la o parte capacul ruginit, Cristi Tudose coboară, după care și primarul Cosmin Andrei. Jos, un covor de deșeuri urât mirositoare, dar și tot felul de lucruri ale celor doi. Marius este găsit sub o plapumă. Refuză să meargă la adăpostul temporar, a fost undeva prin septembrie și spune că a fost fugărit. Acceptă doar dacă îi vine și „partenerul de viață”. Care nu e acolo.

 

 

Se pleacă spre alt loc. În drum, în zona capătului liniei 1, Ilie, amicul din canal, face semne spre mașina portocalie care îi duce mâncarea zilnic, condusă de Cristi Tudose. Acceptă pe loc să meargă la centru „măcar să vadă cum e”. Ne întoarcem la canal și îl „pescuim” și pe Marius. Ambii ajung ulterior la UPU pentru o fișă medicală și un test rapid anti-covid, conform regulilor din pandemie. Negativi, amândoi.

 

5. Tupeu de portar

 

Și apoi, adăpostul de la fosta școală trei.

 

Acolo, un paznic plin de zel încearcă să oprească jurnaliștii să filmeze. Se calmează când îl vede pe primarul Cosmin Andrei.

 

Trei săli de clasă golite înseamnă adăpostul pentru oamenii străzii. Pe jos au fost așezate saltele donate de Asociația Happy. Bucăți de pâine sau caserole cu resturi de mâncare stau și ele pe jos, lângă saltele. Și oamenii cu privirea goală, întrebătoare. Au acces la o toaletă cu miros fetid, fără apă caldă, aceeași și pentru bărbați și pentru femei. Ușa pe care scrie „WC femei” stă încuiată. Dușul este deja un lux prea mare pentru ei. O dată pe săptămână sunt băgați într-o mașină și duși la Centrul de Noapte de pe Aleea Nucului ca să se spele.

 

Sunt totuși mulțumiți pentru că, de vinerea trecută, pe timpul zilei nu mai sunt fugăriți înapoi pe stradă și sunt lăsați să stea acolo. Un regulament „scris cu picioarele” prevede ca ei să fie lăsați în interior doar noaptea. Ziua, treaba lor.

 

 

„S-au promis foarte multe, să aducă un televizor, să aducă apă caldă, o mașină de spălat. Nu s-a adus nimic. Fostul director al centrului care a vrut să facă, nu a făcut nimic. Toți sunt doar vorbe și vorbe”,

Povestește un fost boxer care și-a ratat șansa la normalitate

 

În starea de urgență a fost mai greu. Voluntarilor li s-a interzis să mai ducă mâncare oamenilor care se aflau în adăpost. Motivele nu sunt cunoscute nici până astăzi. Iar „cazații” au stat închiși cu doar o masă pe zi.

 

„În starea de urgență am stat aici, a fost foarte greu, mâncarea foarte proastă, o singură dată pe zi ne aduceau conserve. Noroc că a fost băiatul de la Happy care venea și ne ajuta, ne aducea câte o țigară, că suntem fumători. Restul au fost minciuni. Eu chestiunea asta v-o spun și v-o spun sincer”,

Mai spune fostul sportiv

 

6. Concluzii 

 

Primarul a tras propriile concluzii. Spune că de opt ani de zile de când este în administrația publică locală nu a avut nicio solicitare în Consiliul Local de la Direcția de Asistență Socială (DAS) a Primăriei pentru asigurarea unui minim de finanțare pentru a se asigura cât de cât condiții pentru adăpostul temporar.

 

„Cea mai importantă valoare pe care trebuie să o protejăm și este în sarcina noastră, este viața. Pentru viața acestor oameni și pentru condițiile decente pe care trebuie să le aibă, trebuie să depunem tot efortul pentru că au și ei un suflet, sunt botoșăneni, trebuie să avem grijă de ei. Înțeleg că trebuie să fii un bun psiholog să-i determini să-i aduci în centrul de noapte, au o relație deficitară cu Poliția Locală și reclamă și condițiile, le-ați văzut și dv. nu sunt dintre cele mai bune. Dar cu siguranță sunt mai bune decât pe străzi, sub cerul liber, în canale. Dar sunt multe lucruri de făcut, nu arată în regulă acest centru de noapte”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Nu a trecut testul „datoriei civice” pentru fiecare cetățean al acestui oraș nici conducerea Poliției Locale.

 

„Din păcate, rezultatele Poliției Locale nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Îi solicit dlui director să-și reevalueze poziția și să facă un pas în spate de la conducerea instituției pentru că nu este singura situație în care lipsesc rezultatele Poliției Locale așa cum le aștept eu”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

7. Ahh, Românie, cât te iubesc!

 

Societatea botoșăneană nu empatizează aproape deloc cu oamenii cunoscuți ca „boschetari” care miros urât, trăiesc printre gunoaie și vorbesc aiurea. Deși psihicul uman atât de complex, poate aduce rapid o persoană într-o degradare irecuperabilă, la un simplu scurtcircuit mental.

În alte state, deși exemplul este deja un kitsch, oamenii străzii sunt luați acasă, spălați și tunși. Voluntariatul la adăposturi ale oamenilor străzile sunt uzuale. Există structuri ale statului care încearcă reintegrarea lor. Dar asta se întâmplă la alții, nu la noi.

 

loading...
APELUL unui preot botoșănean: Indiferența ucide! / Bineînțeles că e mai ușor să îi facem ”boschetari” și să îi învinuim - GALERIE FOTO
Boschetarii sperie copiii dintr-un cartier, oamenii se tem și ei, APEL la poliție: Să nu mai urmărească tarabe cu pătrunjel
Ţurcanu happy family – Deputatul de la Suliţa îşi înlocuieşte nevasta la alegeri

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Loading...
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Loading...
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
"Motivele pentru care un om normal ajunge să aparțină străzii și cerului liber, nu mai contează." Serios tătă? Nu contează? Adică te fură păduchii ăştia de la primărie şi prefectură până rămâi cu curul gol pe drumuri, te lucrează cu poliţia şi justiţia, Animalele astea care au ieşit la furat pe motiv de covid câţi oameni au lăsat pe drumuri prin boscheţi? Le daţi 142 de lei pe lună şi îi obligaţi să muncească 32 de ore, adică 222 lei în mână calculat la salariul minim, adică îi şi furaţi de bani.
24 ianuarie 2021, 03:28
Degeaba se dă mărinimos primarul, mai bine ar lua măsuri să stârpească mafia care trimite aceşti oameni la moarte prin înfometare şi frig. O mafie cu legături puternice în poliţie justiţie şi administraţie, adică a păduchilor pe care tot poporul ît duce în spate. Îi iei totul omului după care cu toată presa după tine te arăţi mărinimos. Băgaţi mafioţii în puşcărie dacă vreţi să faceţi dreptate. În rest e doar campanie electorală!
19 ianuarie 2021, 12:44
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9474 lei
USD
Dolarul SUA
4.7141 lei
CHF
Francul elveţian
4.8270 lei
GBP
Lira sterlină
5.8404 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6881 lei
XAU
Gramul de aur
276.8333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2466 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2792 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2954 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6722 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2001 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
20.7 o C
Bucecea
19.9 o C
Darabani
13.7 o C
Saveni
21.1 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.