Reportaj
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO

La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.

Locuri uitate de lume

O localitate rurală pierdută între dealuri pustii și care mustește de sărăcie. Puține sunt casele din care respiră prosperitatea oamenilor care trăiesc în ele. Cele mai multe stau pe-o rână, la un pas să se năruiască, abandonate, nelocuite, fără vreo speranță că vor mai avea vreodată foc în sobă.

 

În Cordăreni primar este Constantin Dumitraș, un tânăr din care răzbate dorința de a demonstra că-și merită voturile. El este cel care le-a luat oarecum sub aripa lui pe cele două fete minore ale Elenei Boghian, pe Anca și Maria. Una dintre adolescente are 14 ani, cealaltă este cu un an mai mare.

 

 

 

Dintre casele comunei, se desprinde povestea tristă a acestei familii

 

Elena, mama, are 37 de ani și s-a căsătorit la vârsta de 19 ani. A rămas singură cu trei copii, cele două fete și un băiețel de vreo 8 anișori. La divorț instanța l-a obligat pe fostul soț la plata unei pensii alimentare de 600 de lei. Nu a văzut un ban de la omul cu care are copii, care se îneacă în alcool și care abia are bani să se întrețină pe el.

 

În schimb a pierdut și ajutorul social de la Primărie.

 

Nici o lege clară nu explică cum se procedează în astfel de cazuri. În care guri de copii rămân nehrănite.

 

La sfârșitul semestrului mama le-a retras pe cele două fete de la Liceul Șendriceni unde învățau secretele panificației.

 

 

 

Femeia cu trei clase absolvite a rămas cu copiii acasă și cu planuri mărețe de plecare în Germania, la cules de căpșuni. Una dintre fete primește de la începutul anului școlar o bursă financiară de la Tamara Ciofu care s-a orientat spre copii necăjiți din județ pe care-i sprijină să învețe carte.

 

Tamara Ciofu a aflat despre retragerea fetelor de la școală, ele fiind văzute acasă de primarul comunei care a luat imediat atitudine. A doua zi s-a și urcat în mașină pentru a afla ce anume a determinat-o pe mamă să nu mai lase fetele la școală.

 

Iar de aici se desprinde o altă poveste ruptă chiar din realitatea satelor românești și care arată dimensiunea dezastrului din sistemul românesc în ansamblul lui, pornindu-se de la legi, sistem educațional, până la mediu de dezvoltare sau justiție.

 

Iată prima explicație a mamei, Elena Boghian.

 

„Am avut ajutor din partea dlui primar. Când s-a terminat primul semestru, le-am scos de la școală. 30 de milioane de lei vechi am făcut datorie pe bază că plec în Germania să câștig bani ca să le pot da înapoi la școală. La cules de căpșuni. Aici, nu pot să-mi găsesc de lucru că am numai trei clase”.

 

Și câtă dreptate are această femeie.

 

O zi din viața fetelor, eleve la Liceul Șendriceni:

 

Copilele se trezeau la 5:30 și mâncau în cel mai bun caz o felie de pâine cu zacuscă. La ora 6:30 erau luate de microbuzul la care au abonament pentru a fi duse la școală, de cele mai multe ori în picioare, înghesuite cu ceilalți călători. Drumul durează o oră. Ajung la Șendriceni undeva în jurul orei 7:30 și așteaptă în frig până se deschide unitatea de învățământ. Cursurile se termină la ora 14:00, fetele fac drum întors și în jur de 15:00 ajung acasă unde mânăncă prima masă serioasă din zi. La școală există un chioșc, numai că mama nu are bani să le dea pentru a-și cumpăra mâncare.

 

O lună din viața familiei:

 

Pe lângă mâncare, haine la copii, lemne de foc pentru locuință și alte cheltuieli mama trebuie să scoată din buzunar 850 de lei pentru a plăti naveta celor două fete ca să poată ajunge la școală. 850 de lei, numai pentru navetă, la o pensie alimentară de 600 de lei și aia neplătită.

 

Și atunci, purtarea mamei devine cumva firească.

 

„Nu e normal ca două fete de 15 ani să stea acasă. Dacă știi foarte bine că dl primar a intervenit și a adus și o bursă din partea noastră, asta înseamnă că pe dl primar îl interesează. Nu e normal ca tu, care ai trei clase să îți oprești fetele de la școală”,

Tamara Ciofu, parlamentar

 

Și binefăcătoarea fetelor are dreptate. Și mama. Fiecare în felul ei.

 

 

 

Tamara Ciofu a reușit să discute cu directorul Liceului de la Șendriceni să reprimească fetele la școală începând chiar de luni, 26 martie 2018. Iar din anul viitor să se încerce varianta înscrierii la o școală din Botoșani pentru a putea sta la internat.

 

Pentru mamă, o companie de confecții din Botoșani este dispusă să o specializeze și să-i ofere un loc de muncă. Însă aici intervine misiunea primarului.

 

„Dacă mai sunt cel puțin nouă femei care vor să se apuce de muncă, d-na Manuela Zarug angajează personal, le pune la dispoziție și le decontează drumul, 19 milioane de lei vechi în mână, plus bonuri de masă. În condițiile astea nici mama nu este nevoită să plece să se umilească, să stea în genunchi la căpșuni, poate să stea acasă să-și vadă de copiii ei”,

Tamara Ciofu, parlamentar

 

Femeile din sat în general fug de navetă, drumul până la Botoșani este prost iar salariul nu este unul care să-l facă mai ușor de răbdat.

 

Mai mult, angajatorii locali pierd tot mai mult teren în fața firmelor care recrutează forță de muncă din satele botoșănene și care merg din comună în comună și amăgesc oamenii cu câștiguri de mii de euro, în străinătate.

 

„Eu am aici un punct de lucru, de confecționare a articolelor pentru securitatea în muncă. 15 fete și vreo trei băieți, care sunt toți mulțumiți. Ele cu naveta, li se pare foarte departe, au mai fost propuneri, eu încerc. Ei după ce ajung în străinătate îmi dau dreptate, asta e problema, că eu încerc să-i motivez de aici, dle nu plecați din sat că aveți de lucru aici. Eu încerc, nu am știut de oferta doamnei Zarug”,

Constantin Dumitraș, primarul comunei Cordăreni

 

 

  • Tu ce vezi când te uiți la noi?

Întrebarea este adresată de Tamara Ciofu, uneia dintre cele două fete.

  • Speranță...

Răspunsul vine prompt, firesc din glasul fetei retrasă de la școală din cauza lipsurilor familiei.

 

Mamei i se încețoșează privirea de lacrimi.

 

Într-adevăr speranța moare ultima.

 

Într-o țară și într-un județ în care copiii nu ajung la școală din cauza drumurilor ciuruite și unde un abonament pentru o distanță de 25 de kilometri costă peste 400 de lei pe lună. 20 de lei scoate din buzunar un om din Cordăreni ca să ajungă la Dorohoi, dus-întors.

 

Într-o țară în care se fac tot felul de statistici despre abandonul școlar dar nimeni nu verifică efectiv care sunt motivele reale pentru care copiii nu mai pot ajunge la școală.

 

Într-o țară în care un fost soț bețiv doarme liniștit noaptea chiar dacă nu plătește pensie alimentară pentru cei cărora le-a dat viață.

 

Într-o țară în care străinii vin și ne iau tinerii pentru a-i exploata la muncă în străinătate, iar autoritățile stau cu mâinile în sân.

 

Într-o țară din care par să se desprindă de fapt două Românii.

loading...
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO

 

DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Loading...
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
Loading...
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.