Reportaj
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO

Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.

Botoșaniul cu pestă porcină 

 

Virusul pestei porcine africane care a băgat spaima în țărani mai ales și a distrus afaceri de milioane de euro a ajuns și la Botoșani, într-o zi de duminică, pe 20 ianuarie 2019. Nepoftit de nimeni, evident, și în ciuda măsurilor care s-au tot luat în ședințe, un mistreț a fost principalul vinovat. Și-a dat viața pentru asta, însă a lăsat în urmă începutul dezastrului.

 

Din fața televizoarelor, boala care a rupt inimi de bătrâni de la țară cărora le-au fost luați porcii, nu pare atât de fioroasă.

 

În realitate însă, când ajungi la Pomârla, la vreo 12 kilometri distanță de cel de-al doilea municipiu al județului, în primă fază tresari la vederea echipajelor de poliție de pe marginea drumului. Polițiștii așteaptă în mașinile MAI în timpii morți. Când în retrovizoare zăresc faruri de mașini, portierele zvâcnesc odată cu brațul din uniformă care înseamnă STOP.

 

În cele trei filtre stau non-stop polițiști de la IPJ, cadre de la Poliția de Frontieră, precum și jandarmi. Filtrele vor fi menținute 40 de zile de la apariția focarului la porcii domestici. 

 

 

Sunt verificate actele de identitate ale vizitatorilor sau ale localnicilor, se efectuează un control amănunțit al mașinilor, inclusiv în portbagaje, pentru a nu exista animale sau carne de porc. În acest timp, roțile autoturismului stau pe un covor și sunt pulverizate cu substanță dezinfectantă. Covoarele sunt de la italieni, donate Primăriei Pomârla, pentru un cămin de bătrâni. În situația actuală de restriște, mai utile sunt la intrările în comună, în lupta cu pesta porcină africană.

 

Asistații sociali o fac „pe-a medicii”

 

Cei care mânuiesc atomizoarele sunt angajați din Primărie sau oameni de la ajutorul social. Au devenit peste noapte imitații de medici veterinari. Nu se umflă în piele, pentru că misiunea le cam iese pe ochi și presupune să stea inclusiv nopțile la post.

 

 

Și să întrețină un foc, pentru că pe timpul nopții substanța dezinfectantă riscă să înghețe. Astfel, o încălzesc ei, așa cum pot. Așa cum știu să-și ajute comunitatea și, mai ales, să-și salveze porcii care au scăpat deocamdată de cuțit.

 

„Zi, lumină, inclusiv noaptea, ne îngheață substanța. Și de aproape o săptămână stăm cu câte o tonă de lemne pe noapte ca să ținem punctele în funcțiune. Avem trei puncte, două către Dorohoi și spre Racovăț, unul. Oamenii sunt ținuți 24 din 24, de la ajutor social, de la Primărie”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

 

Nu contează dacă li s-a acrit sau nu de activitatea asta, trebuie să se supună primarului care la rându-i respectă ordine de la județ.

 

„Nu au de ales, cum nici eu nu am de ales. Este momentul când mă supun, autonomia locală și tot ce este comanda mea se termină. Mă supun prefectului și acestui plan de combatere al bolilor, respectăm linia ierarhică. Cum și prefectul, pe linia situațiilor de urgență, respectă un plan și o linie clară”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Odată intrați în comună, lucrurile par să fie firești. Pesta porcină africană a împrumutat aspectul normalității și nimic parcă n-ar arăta că există un dușman nevăzut cu care se luptă autorități și oameni deopotrivă. Sau unii împotriva celorlalți.

 

În aer plutește tensiunea, asemenea altor sate miroase a pustiu, puținii oameni care se mai ivesc pe drum nu par să se mai mire de fețele străine. Își văd în continuare de ale lor și n-au chef de vorbă.

 

2

porci domestici și trei mistreți au fost găsiți,  doar la Pomârla, infectați cu boala africană de care se teme întreaga Europă.

 

Măsurile sunt multe, iar cheltuielile sunt lăsate tot în seama săracilor din teritoriu. Pentru că, în mod paradoxal, deși sudul a fost paralizat de pestă, până la acest moment încă nu există un program bugetar prin care să fie alocate fonduri DE URGENȚĂ în localitățile cu focare.

 

„Am dat 15.000 de lei la prima strigare, la primul moment când a apărut focarul. Toată lumea a venit cu buletine de analize și toate recomandările. Am luat tot ce înseamnă substanțe, echipamente de protecție, atomizoare (pulverizatoare), combinezoane de unică folosință, cizme de cauciuc”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

 

Arză v-ar focul

 

Echipamentele folosite mai ales în locurile unde au fost găsiți porci morți sunt distruse prin incinerare. La fel și bălegarul rezultat de la animale. Și porcii. Tot. Se îngroapă iar deasupra se toarnă sodă caustică și var nestins. Probabil ca la molimă sau holeră.

 

„Se arde tot, tot, tot, de la cizmele noi, tot se dă pe foc. Dacă nu ar veni DSP-ul, cred că ăștia le-ar păstra. Cred că am ars până acum 20 și ceva de echipamente”,

Spune primarul comunei

 

Groapa a fost săpată undeva la marginea satului, pe câmp, drumul până acolo fiind posibil doar cu autovehicule 4X4. Până la „groapa comună” dinții clănțăne în gură, iar privirea caută disperată și involuntar eventualele obstacole ce se ivesc în față, mintea construiește scenarii dintre cele mai fatidice.

 

 

Am folosit „monstrul” primarului care mușcă din pământul arat și dealuri abrupte, aproape ca într-un safari, o Toyota Hilux stropită de noroi și muncită în ultimele săptămâni.

 

Drumul pe care l-am parcurs noi într-o zi cu vânt, a fost efectuat de medicii de la DSVSA și oameni din comună alături de primar, noaptea, în întuneric și sub presiunea responsabilității porcilor cu PPA.

 

„Arși.. .arși. Acolo în groapă. Am făcut o groapă urmare a acestor norme, de 10 pe 15, avizată de Agenția pentru Protecția Mediului, cu coordonate. Ne-am chinuit nopți ca să ajungem acolo cu porcii. Cu mașină 4x4 să ducem medicii acolo, tractor pentru porci…”

 

 

Primarul închide ochii și oftează. Dumitru Chelariu este cunoscut ca fiind primarul guraliv care nu se sfiește să vorbească. Boala asta la porci l-a redus la tăcere. Gravitatea acestui virus dar mai ales efectele nimicitoare asupra animalelor.

 

S-a informat despre PPA. Și înțelege dimensiunea dezastrului care planează asupra comunei lui. Sătenii lui, mai puțin, unii din lipsă de capacitate alții din rea voință. A mers din poartă în poartă cât a putut, a lipit mesaje peste tot. Încearcă să-i oprească pe oameni să-și taie porcii noaptea și să ascundă carnea.

 

Jumările salvate azi pot prelungi viața virusului de pestă porcină cu ani de zile. Iar asta înseamnă începutul sfârșitului pentru porcii crescuți în gospodării. În Spania, deja s-a interzis ca oamenii să crească suine. Porcii lor cresc doar în ferme. Și atât. Iar noi mergem pe urmele lor și intrăm în era „fără Ignat”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
CÂTE animale au mai rămas după declanșarea focarului de pestă porcină
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
nici frumos si nici urat: trist si adevarat
27 februarie 2019, 14:16
Prea frumos despre urat.
27 februarie 2019, 13:37
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.8 o C
Dorohoi
-2.2 o C
Bucecea
-2.3 o C
Darabani
-2.7 o C
Saveni
-2.1 o C
Ştefăneşti
-5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.