Reportaj
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO

Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.

Botoșaniul cu pestă porcină 

 

Virusul pestei porcine africane care a băgat spaima în țărani mai ales și a distrus afaceri de milioane de euro a ajuns și la Botoșani, într-o zi de duminică, pe 20 ianuarie 2019. Nepoftit de nimeni, evident, și în ciuda măsurilor care s-au tot luat în ședințe, un mistreț a fost principalul vinovat. Și-a dat viața pentru asta, însă a lăsat în urmă începutul dezastrului.

 

Din fața televizoarelor, boala care a rupt inimi de bătrâni de la țară cărora le-au fost luați porcii, nu pare atât de fioroasă.

 

În realitate însă, când ajungi la Pomârla, la vreo 12 kilometri distanță de cel de-al doilea municipiu al județului, în primă fază tresari la vederea echipajelor de poliție de pe marginea drumului. Polițiștii așteaptă în mașinile MAI în timpii morți. Când în retrovizoare zăresc faruri de mașini, portierele zvâcnesc odată cu brațul din uniformă care înseamnă STOP.

 

În cele trei filtre stau non-stop polițiști de la IPJ, cadre de la Poliția de Frontieră, precum și jandarmi. Filtrele vor fi menținute 40 de zile de la apariția focarului la porcii domestici. 

 

 

Sunt verificate actele de identitate ale vizitatorilor sau ale localnicilor, se efectuează un control amănunțit al mașinilor, inclusiv în portbagaje, pentru a nu exista animale sau carne de porc. În acest timp, roțile autoturismului stau pe un covor și sunt pulverizate cu substanță dezinfectantă. Covoarele sunt de la italieni, donate Primăriei Pomârla, pentru un cămin de bătrâni. În situația actuală de restriște, mai utile sunt la intrările în comună, în lupta cu pesta porcină africană.

 

Asistații sociali o fac „pe-a medicii”

 

Cei care mânuiesc atomizoarele sunt angajați din Primărie sau oameni de la ajutorul social. Au devenit peste noapte imitații de medici veterinari. Nu se umflă în piele, pentru că misiunea le cam iese pe ochi și presupune să stea inclusiv nopțile la post.

 

 

Și să întrețină un foc, pentru că pe timpul nopții substanța dezinfectantă riscă să înghețe. Astfel, o încălzesc ei, așa cum pot. Așa cum știu să-și ajute comunitatea și, mai ales, să-și salveze porcii care au scăpat deocamdată de cuțit.

 

„Zi, lumină, inclusiv noaptea, ne îngheață substanța. Și de aproape o săptămână stăm cu câte o tonă de lemne pe noapte ca să ținem punctele în funcțiune. Avem trei puncte, două către Dorohoi și spre Racovăț, unul. Oamenii sunt ținuți 24 din 24, de la ajutor social, de la Primărie”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

 

Nu contează dacă li s-a acrit sau nu de activitatea asta, trebuie să se supună primarului care la rându-i respectă ordine de la județ.

 

„Nu au de ales, cum nici eu nu am de ales. Este momentul când mă supun, autonomia locală și tot ce este comanda mea se termină. Mă supun prefectului și acestui plan de combatere al bolilor, respectăm linia ierarhică. Cum și prefectul, pe linia situațiilor de urgență, respectă un plan și o linie clară”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Odată intrați în comună, lucrurile par să fie firești. Pesta porcină africană a împrumutat aspectul normalității și nimic parcă n-ar arăta că există un dușman nevăzut cu care se luptă autorități și oameni deopotrivă. Sau unii împotriva celorlalți.

 

În aer plutește tensiunea, asemenea altor sate miroase a pustiu, puținii oameni care se mai ivesc pe drum nu par să se mai mire de fețele străine. Își văd în continuare de ale lor și n-au chef de vorbă.

 

2

porci domestici și trei mistreți au fost găsiți,  doar la Pomârla, infectați cu boala africană de care se teme întreaga Europă.

 

Măsurile sunt multe, iar cheltuielile sunt lăsate tot în seama săracilor din teritoriu. Pentru că, în mod paradoxal, deși sudul a fost paralizat de pestă, până la acest moment încă nu există un program bugetar prin care să fie alocate fonduri DE URGENȚĂ în localitățile cu focare.

 

„Am dat 15.000 de lei la prima strigare, la primul moment când a apărut focarul. Toată lumea a venit cu buletine de analize și toate recomandările. Am luat tot ce înseamnă substanțe, echipamente de protecție, atomizoare (pulverizatoare), combinezoane de unică folosință, cizme de cauciuc”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

 

Arză v-ar focul

 

Echipamentele folosite mai ales în locurile unde au fost găsiți porci morți sunt distruse prin incinerare. La fel și bălegarul rezultat de la animale. Și porcii. Tot. Se îngroapă iar deasupra se toarnă sodă caustică și var nestins. Probabil ca la molimă sau holeră.

 

„Se arde tot, tot, tot, de la cizmele noi, tot se dă pe foc. Dacă nu ar veni DSP-ul, cred că ăștia le-ar păstra. Cred că am ars până acum 20 și ceva de echipamente”,

Spune primarul comunei

 

Groapa a fost săpată undeva la marginea satului, pe câmp, drumul până acolo fiind posibil doar cu autovehicule 4X4. Până la „groapa comună” dinții clănțăne în gură, iar privirea caută disperată și involuntar eventualele obstacole ce se ivesc în față, mintea construiește scenarii dintre cele mai fatidice.

 

 

Am folosit „monstrul” primarului care mușcă din pământul arat și dealuri abrupte, aproape ca într-un safari, o Toyota Hilux stropită de noroi și muncită în ultimele săptămâni.

 

Drumul pe care l-am parcurs noi într-o zi cu vânt, a fost efectuat de medicii de la DSVSA și oameni din comună alături de primar, noaptea, în întuneric și sub presiunea responsabilității porcilor cu PPA.

 

„Arși.. .arși. Acolo în groapă. Am făcut o groapă urmare a acestor norme, de 10 pe 15, avizată de Agenția pentru Protecția Mediului, cu coordonate. Ne-am chinuit nopți ca să ajungem acolo cu porcii. Cu mașină 4x4 să ducem medicii acolo, tractor pentru porci…”

 

 

Primarul închide ochii și oftează. Dumitru Chelariu este cunoscut ca fiind primarul guraliv care nu se sfiește să vorbească. Boala asta la porci l-a redus la tăcere. Gravitatea acestui virus dar mai ales efectele nimicitoare asupra animalelor.

 

S-a informat despre PPA. Și înțelege dimensiunea dezastrului care planează asupra comunei lui. Sătenii lui, mai puțin, unii din lipsă de capacitate alții din rea voință. A mers din poartă în poartă cât a putut, a lipit mesaje peste tot. Încearcă să-i oprească pe oameni să-și taie porcii noaptea și să ascundă carnea.

 

Jumările salvate azi pot prelungi viața virusului de pestă porcină cu ani de zile. Iar asta înseamnă începutul sfârșitului pentru porcii crescuți în gospodării. În Spania, deja s-a interzis ca oamenii să crească suine. Porcii lor cresc doar în ferme. Și atât. Iar noi mergem pe urmele lor și intrăm în era „fără Ignat”.

 

loading...
CÂTE animale au mai rămas după declanșarea focarului de pestă porcină
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Loading...
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Loading...
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
nici frumos si nici urat: trist si adevarat
27 februarie 2019, 14:16
Prea frumos despre urat.
27 februarie 2019, 13:37
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
”Trebuie să fii prezent, implicat și fără emoții. Dar cei care vin fără pic de emoții devin cam aroganți, oamenii mult prea încrezători devin mai antipatici și e greu de lucrat cu ei. Fiecare leu are propriile indicative dup ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9445 lei
USD
Dolarul SUA
4.3401 lei
CHF
Francul elveţian
4.7457 lei
GBP
Lira sterlină
5.9102 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7850 lei
XAU
Gramul de aur
252.5792 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2404 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3861 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1199 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4676 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2025 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.3 o C
Dorohoi
-1.5 o C
Bucecea
-0.8 o C
Darabani
-2.0 o C
Saveni
-0.4 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.