Reportaj
Paradisul din orașul mort

Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.

Munchen, Viena? Ei da... Bălți!

Muncitorii lasă în spate hale industriale ultramoderne, fără o picătură de rugină, în decembrie iarba este verde ca în mai, iar trotuarele sunt pavelate. Ai putea să juri că te afli într-o zonă industrială din Germania sau Austria. Dar ai jura strâmb. În realitate mii de oameni ies de pe poarta Zonei Economice Libere (ZEL) Bălţi. La doar 130 de kilometri de Botoşani, în al doilea cel mai mare oraş din Republica Moldova (dacă nu luăm în calcul Tiraspol din Transnistria), basarabenii par să fi găsit cheia economiei de piaţă pe care autorităţile din Botoşani (se fac că) o caută de aproape 28 de ani.
La capătul oraşului cu 150.000 de locuitori fiinţează din 2010 ceea ce în accepţiunea românească poartă denumirea de parc industrial, iar în cea basarabeană, de Zonă Economică Liberă.


3.700


de oameni lucrează în ZEL Bălţi.


Iar condiţiile sunt realmente occidentale fiindcă şi majoritatea companiilor de aici provin din Germania, Austria, Italia. Doar una dintre acestea derulează anual afaceri de 120 de milioane de euro, mai mult decât orice altă firmă din Botoşani. Se lucrează în trei schimburi, fabricile par farmacii, totul este super organizat, de la punctul de prim ajutor până la toalete, există cantine unde fiecare angajat are alocată zilnic o sumă de bani pentru a lua masa. Şi nu este tot. Salariaţii au la dispoziţie terenuri de sport şi o grădină din care pot culege zarzavaturi. Gratuit!


„Dacă tu oferi angajatului cele mai bune condiţii de muncă, atunci şi el va da totul în cele opt ore de serviciu, va da cel mai bun randament”, îşi explică filosofia Călin Botean, country manager la Gebauer & Griller.

 

Salariul, de trei ori mai mare peste leafa medie din Republica Moldova

 

Iar salariile sunt considerabil peste ceea ce se plăteşte în Republica Moldova. Leafa medie în ZEL este undeva la 450 de dolari, în condiţiile în care un lucrător din administraţia publică locală primeşte gebauer grilleraproximativ 150 de dolari. Şi, lucru total pe dos faţă de România, unde mai toată lumea vrea să lucreze la stat fiindcă salariile au crescut exorbitant, iar de vineri la amiază şi până luni uiţi de locul de muncă, la Bălţi locuitorii oraşului au început să renunţe la cariera de funcţionari publici pentru a se angaja la o companie din ZEL.


Cum s-a ajuns însă aici şi cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva în Republica Moldova, o ţară din afara Uniunii Europene cu o democraţie cât se poate de… originală, ca să nu îi spunem altfel. Ei bine, se pare că dincolo de imaginea de ţară plină de corupţie, în care mai totul se rezolvă la mica înţelegere, câţiva oameni cu funcţii înalte au înţeles totuşi importanţa investiţiilor străine.

 

Facilități basarabene pentru nemți

 

„Draxlmaier Automotive”, o companie uriaşă din Germania, cu peste 60 de fabrici în întreaga lume, sonda piaţa est-europeană încă de prin 2007. Încerca să intre în Republica Moldova, dar avea nevoie de nişte facilităţi şi de garanţia că acestea vor fi menţinute o anumită perioadă de timp. A încercat de două ori să le obţină până în 2009, dar Guvernul comunist de la acea dată le-a respins solicitările. În zona economica libera baltirespectivul an, când pro europenii au preluat guvernarea, lucrurile s-au schimbat rapid, iar Executivul a decis înfiinţarea a şapte Zone Economice Libere, una dintre acestea la Bălţi, care a avut şi cel mai mare succes.


Ce le-au promis investitorilor? Printre altele: protecţia investiţiilor din partea statului, imposibilitatea de expropriere, sechestrare sau naţionalizare a bunurilor din ZEL, posibilitatea ca firmele din ZEL să facă tranzacţii bancare în valută, tratament vamal preferenţial, în sensul că operaţiunile vamale se efectuează 24 de ore din 24 chiar pe teritoriul ZEL. Totodată, s-a decis scutirea integrală de la achitarea impozitului pentru profitul obţinut din exportul de mărfuri produse în ZEL pentru o perioadă de trei ani în cazul derulării unei investiţii de minim 1 milion de dolari şi de cinci ani pentru o investiţie de 5 milioane de dolari. În plus, s-a hotărât şi scutirea totală de la plata TVA, a accizelor şi taxelor vamale pentru mărfurile livrate în ZEL. Dar decisivă a fost probabil garanţia guvernamentală că nici măcar o singură facilitate din toate acestea nu va fi anulată timp de 10 ani.


Autorităţile locale au conectat ZEL-ul la utilităţi, iar firmele au putut chiar să îşi cumpere terenurile.


Şi atunci „Draxlmaier Automotive” a decis să investească într-o fabrică în ZEL Bălţi. Nemţii au băgat circa 80 de milioane de dolari şi produc în prezent cabluri şi cablaje auto care sunt trimise direct la uzinele BMW din Leipzig, Regensburg şi Oxford. Unul dintre modele este folosit pentru echiparea automobilului BMW Seria 7. Le merge atât de bine aici încât au decis să investească într-o nouă fabrică, în ZEL Cahul.

 

Greu a fost până a venit primul mare investitor, apoi au început să curgă

 

Şi, asemenea hypermarketurilor de la noi, greu a fost până a venit în ZEL prima companie de calibru. În 2012 boardul „Gebauer & Griller”, companie din Austria care lucrează de câteva decenii direct pentru „Draxlmaier Automotive” a hotărât să investească într-o fabrică în ZEL Bălţi, care în 2013 a şi fost deschisă. Patru ingineri români s-au ocupat de acest proiect, iar unul dintre ei, Călin Botean (foto dreapta), a ajuns chiar catalin boteancountry managerul companiei. Spune că firma la care activează a pus în practică una dintre legile de bază ale economiei de piaţă: „furnizorul îşi urmează clientul”. Şi îl urmează până la capăt: şi „Gebauer & Griller” tocmai şi-a deschis în noiembrie a doua fabrică. Prima are 103 angajaţi, cealaltă în jur de 600. Cablurile se lucrează manual, cablajele automat.


„Trasabilitatea este perfectă. Dacă avem cumva o reclamaţie aflăm imediat de pe ce bobină provine, cine a lucrat la ea şi putem afla inclusiv cine ne-a furnizat cuprul folosit. Dar, în cei aproape cinci ani de când am început producţia aici, nu am avut nici o reclamaţie”,


Călin Botean, country manager la Gebauer & Griller.


Şi aceasta pentru că în ZEL nu intră oricine şi oricum. Angajatul cu cea mai mică responsabilitate efectuează o şcolarizare de minim trei luni, la sfârşitul căreia susţine un examen şi doar dacă îl promovează devine şi angajat.

 

”Uneori mai beau şi câte o şampanie”

 

Companiile din ZEL nu s-au oprit însă aici. În parteneriat cu autorităţile locale şi centrale au decis înfiinţarea unui colegiu de inginerie, unde, dată fiind perspectiva de angajare, câte 20 de moldoveni se bat marin ciobanu zel baltipentru un loc. De altfel, ZEL absoarbe forţă de muncă nu doar din Bălţi, ci şi din alte şase raioane apropiate.


Iar acest lucru este posibil şi întrucât firmelor menţionate li s-au adăugat în timp şi altele, precum GG Cables & Wires EE, care a investit 28 de milioane de dolari şi are 100 de angajaţi, La Triveneta Cani – 20 de milioane de dolari investiţi şi 400 de angajaţi, Sumitomo Electric Bordnetze – 40 de milioane de dolari.


ZEL este administrat direct de către Guvern, care are la faţa locului un conducător ce a dobândit funcţia după ce la rândul său a lucrat timp de şase luni la o fabrică „Draxlmaier Automotive” din Germania.


„Sunt nişte companii care îşi asumă nişte riscuri şi care uneori mai beau şi câte o şampanie”,


Marin Ciobanu, administrator principal ZEL Bălţi.

 

Primăria nu prea mai are însă ce să încaseze cu atâtea facilități

 

Când ieşi însă din „colţul de Occident” dai însă peste aceleaşi… bălţi din acelaşi Bălţi. Străzile sunt în bună parte ca după război, inclusiv pietonalul intens circulat este plin de gropi. În parcul de lângă igor seremetprimărie o mulţime de oameni bătuţi de soartă din categoria „50 şi peste” au ocupat câteva alei înnoroiate şi încearcă să vândă ceva haine ponosite, telefoane de pe vremea în care le foloseai pentru convorbiri şi atât, ici-acolo un aparat de radio. Cu atâtea facilităţi acordate investitorilor străini, Primăria Bălţi aproape că nu mai are ce impozite să încaseze.


„Noi ne bucurăm că sunt câteva mii de oameni care lucrează acolo şi care nu pleacă din oraş, iar de pe urma lor încasăm o parte din impozitul pe venit aferent salariului”,


Igor Şeremet, primar interimar Bălţi.


Şi pentru Bălţi asta chiar este o realizare în condiţiile în care etaje întregi ale blocurilor sunt părăsite de moldovenii plecaţi să lucreze la Moscova sau în Occident.

 

Până la urmă, totul se reduce la câteva cifre

 

Pe parcursul întregii zile petrecute prin „Occidentul de la Bălţi” a revenit obsesiv o întrebare: de aţi investit aici şi nu Botoşani? Şi nimeni nu a dat un răspuns direct. Probabil pentru că ar fi trebuit să recunoască incapacitatea autorităţilor române, dar şi faptul că, pe lângă toate facilităţile menţionate, a contat şi forţa de muncă mult mai ieftină în Moldova decât în România. De la 1 ianuarie salariul minim în România devine 1.900 de lei, adică 485 dolari, în condiţiile în care leafa medie din ZEL este de 450 dolari.


„Eu am vrut să facem această deplasare aici pentru a mai elimina din mitul că la Botoşani nu vin investitorii fiindcă nu aveam infrastructură. De fapt, de la un anumit nivel nu se doreşte să avem poveşti de succes”,


Cătălin Flutur, primar Botoşani.


Şi edilul are dreptate lui. Până la Bălţi, la fel ca şi până la Botoşani, drumurile au aceleaşi gropi. În oraş lucrurile stau diferit, mai ales pe pietonal: ei au pavele cu gropi, noi avem jardiniere din care sar plăcile în stil… european, că doar de acolo au venit banii pentru modernizare.

 

loading...
Revelion de legendă în Moldova unde limba română doare sub ”talpa protectoare” de la răsărit - VIDEO & GALERIE FOTO
Aventurile patriotice peste graniţă ale primarului Flutur - VIDEO & GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Loading...
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Loading...
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
AM ajuns sa luam lumina de la nucleul dus al rusofonilor din Moldova.
11 decembrie 2017, 13:49
Imi place al draculu cum nemții exploateză munca vie și nu dau mai nimic taxe,impozite,TVA, iar noi ca proștii băgam bani in ajutoare Moldovei cu salvări,microbuze,scoli,grădinițe,gaze și curent.In Botoșani sunt opurtunități,sunt spații goale(acum e și Electrocontactul), e și oarece forță de muncă calificată,se subvenționează cu 250 EUR muncitorii și 300 EUR cei cu pregătire superioară,se reduce și impozitul la 10%,dar nu am auzit de nicio inițiativă a primarului să atragă investitori aici.
11 decembrie 2017, 12:01
La "fabricile" de cablaje din Romania salariul este undeva la 40 de milioane+casa si masa, si e o munca grea si repetitiva. Normal ca a convenit nemtilor sa plateasca 15 milioane moldovenilor salariu si Statului nimic, in Romania platesc mult mai mult. Iar in Botosani, sa nu uitam, nu ar fi teren disponibil. Nu se plangea Flutur ca n-are loc nici macar de un bloc? Vorbim cuvinte. Pe scurt, la Balti cheltuiala este de 15 milioane RON/salariat, doua hale, 3 cafele si un sandvis. In Romania, 40 de milioane de salariat, impozit pe teren, TVA, Vama, tot ce trebuie in UE. Prea scumpi sclavii romani, mai ieftini cei moldoveni.
11 decembrie 2017, 11:38
Mda...Nu stiu ce mare descoperire a facut Flutur la Bălți...Investitori care platesc mult mai mult angajații se chinuie sa supraviețuiască in Botosani,dar nimeni nu-i promovează pentru ca nu platesc servicii PR...Avem 2 investitori super tari,in Top 100 si noi lăudam moldovenii...Bravo lor!Normal ca au ales Moldova pentru ca acolo platesc mai putin de 1/4 din salariul oferit unui vestic(450 euro!!??)...Pacat ca presa a căzut in plasa lui Flutur care n-a facut nimic de aproape 2 ani,dar găsește retete de succes la Bălți...Gogoși livrate gratuit!!!De ce nu ne povestiți si despre sărăcia ce te izbește acolo la fiecare pas... PS Chiar ma întrebam de ce este abandonat orasul de către primar,dar m-am luminat acum-cauta retete de succes prin Moldova de vreo 2 ani...Probabil de asta nici nu prea mai este de găsit prin Primărie...Pt ce mai încasează 120 milioane/luna???
11 decembrie 2017, 09:13
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Le oferim elevilor de clasa IX-a să aleagă între cele patru profiluri, la fiecare profil câte două clase, mai puțin matematică – informatică unde vor avea trei clase. Vă mulțumesc. Cred că am explicat suficient de clar pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9447 lei
USD
Dolarul SUA
4.3575 lei
CHF
Francul elveţian
4.7586 lei
GBP
Lira sterlină
5.9367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8052 lei
XAU
Gramul de aur
254.8024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2407 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1424 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4926 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.9 o C
Dorohoi
3.3 o C
Bucecea
5.5 o C
Darabani
1.4 o C
Saveni
3.2 o C
Ştefăneşti
5.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.