Reportaj
Nervi întinşi la maximum pentru Târg de vis în Centrul Istoric cu braduriaş, cupolă de lumini ca la circ, viceprimar şi directori din Primăriesupervizori
Cu o zi înainte de a se inaugura în mod oficial târgul care ar urma să fie desfăşurat în acest an în Centrul Istoric al municipiului, pregătirile în zonă erau în toi. Zeci de muncitori de la Direcţia de Servicii Publice, Sport şi Agrement dar şi de la Serviciul de Intervenţii Edilitare ghidaţi de şefii ierarhici se aflau la treabă.
Încă din zorii zilei de miercuri, 4 decembrie 2013 ei au început pregătirile pentru ca planurile viceprimarului Cosmin Andrei care a decis să „mute Crăciunul” în Centrul Vechi să fie îndeplinite întocmai.

"Efect de cupolă de circ din ornamente luminoase"

Una dintre cerinţe a fost aceea de a fi găsit un suport pe care să fie agăţate ornamentele luminoase care să dea impresia de cupolă. Nimic mai simplu, cum românul este ingenios s-a găsit soluţia la un copac uscat din municipiu a cărui trunchi a fost adus în zona Pieţei 1 Decembrie pentru a fi ridicat cu o macara. „Dorim un efect luminos care să dea impresia de cupolă de circ, efect pe care să-l realizăm din ornamente luminoase”, a explicat viceprimarul Cosmin Andrei prezent la faţa locului.

Copacul uscat a reuşit să provoace o serie de reacţii contradictorii în rândul celor aflaţi în apropiere: „De când sunt eu nu am văzut aşa incompetenţă. Să aduci un ciot de copac şi să-l împodobeşti ca brad. Sigur pun nişte crăci şi beteală pe el şi spun că, gata acela-i bradul”, se crucea unul dintre muncitori. I-a venit inima la loc în jurul orei 15:30 când în Centrul Istoric a apărut uriaşul brad adus din pădurile Sucevei cu un vehicul specific.


Lupte de două ore pentru bradul de Crăciun

Odată ajuns şi bradul de peste 10 metri la Botoşani s-a început săparea gropii unde urma ca acesta să fie amplasat şi ulterior împodobit. S-au chinuit în jur de două ore pentru a-i pregăti baza pomului de Crăciun în jur de 10 salariaţi de la DSPSA care s-au folosit de hârleţe şi picamer pentru ca adâncimea săpăturii să fie cea potrivită iar bradul să rămână drept.

"10 macarale aliniez aici, nu vreau să aud că: Nu se poate"

Toate aceste eforturi au însemnat şi timp scurs astfel că, când aproape locul în care trebuia să fie pus bradul a fost aproape gata, a dat înapoi macaragiul adus special de la Iaşi pentru a-l manevra. „E aproape întuneric, eu nu lucrez noaptea, dacă vreţi vin mâine dimineaţă şi pun bradul, vă rog să mă înţelegeţi”, i s-a adresat şoferul viceprimarului. Reacţia celui vizat nu a fost însă cea aşteptată, vizibil enervat Cosmin Andrei i-a replicat: „Nici o problemă dar sper că nu vă supăraţi dacă aduc altă macara. 10 macarale aliniez aici şi tot ridic bradul ăsta în seara asta. Îl ridic şi gata, nu suport să aud că nu se poate”, a spus nervos edilul care a şi pus mâna pe telefon pentru a suna pentru aducerea unei macarale.
Rezistenţa sa l-a înmuiat pe macaragiu care a acceptat în cele din urmă să ridica bradul de peste 10 metri. Ajutat de muncitorii din Primărie care cu o drujbă tăiau crăcile de la bază şi dându-şi indicaţii unii altora, macaragiul şi-a dus misiunea la bun sfârşit în uralele celor prezenţi care s-au tot minunat de cât de falnic arată pomul de Crăciun.

"Măcar să cad de pe un cal frumos"

Au asistat la pregătirile intense pentru Târgul de Crăciun şi simpli botoşăneni aflaţi în trecere prin Centrul Vechi care s-au oprit pentru a urmări desfăşurarea de forţe. Bunici cu copii sau adulţi cu sacoşe cu cumpărături de la piaţă, se opreau, se uitau, aruncau un comentariu şi-şi vedea de drum.
Rezultatul ar urma să fie vizibil în această după amiază când şefii din Primărie dau startul oficial al manifestaţiilor din Centrul Istoric. „Astăzi în jurul orei 17:00 vom porni iluminatul ornamental festiv în Centrul Istoric lucru pe care îmi doresc să-l facem într-un cadru festiv de la un buton care să se declanşeze tot iluminatul din Piaţa 1 Decembrie”, a mai spus viceprimarul Cosmin Andrei.
Au fost invitate pentru această după amiază când va fi aprins iluminatul ornamental şi mai multe coruri de copii venite tocmai din Maramureş care să cânte colinde şi muzică de Crăciun.
„Vreau ceva deosebit în Centrul Istoric în acest an, dacă tot cad măcar să cad de pe un cal frumos”, a încheiat Cosmin Andrei făcând referire la intenţia liberalilor de a-l schimba din funcţie.
I-au stat alături viceprimarului şi au asistat la pregătirile pentru această după amiază Constantin Paşparan, şeful Serviciului Intervenţii Edilitare şi Nicolae Semenescu, directorul Direcţiei Edilitare lipsind evident Eugen Ţurcanu, şeful DSPSA.
Gabriela ERDIC
CITEȘTE:
Primăria îmbracă Centrul Istoric în straie de sărbătoare pentru Moş Nicolae
[[banner]]
VEZI ŞI:
 Forfotă în noapte la Târgul de Iarnă: Pregătiri la cupolă, Moş Crăciun & patinatorul închedicat – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]


„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
Loading...
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
Loading...
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Felicitari celor de la primarie !!! Bravo!
6 decembrie 2013, 11:37
Felicitari pentru organizare ! Chiar daca , peste tot intalniti numai piedici , ati dat dovada , ca puteti duce lucrurile pana la capat ! Felicitari !
5 decembrie 2013, 12:59
au cetatenii conlocuitori din centrul vechi!!doar pentru ei se fac toate astea, nu pentru copiii nostri!
5 decembrie 2013, 12:34
S-a sapat o groapa in centrul istoric, care e protejat ptin lege ca monument istoric!!!!!!!!!!!!!!
5 decembrie 2013, 12:11
in sfarsit avem un brad frumos si la Botosani
5 decembrie 2013, 09:57
SUUUUPER!!!
5 decembrie 2013, 09:26
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Acolo (nr. în Parlamentul European) am învățat niște lucruri extrem de importante, faci compromisuri pentru a ajunge la un consens. Cred că am suficientă experiență ca să îi capacitez pe colegii mei să-și ducă la î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
7 august 2020
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.