Reportaj
”Biserica albă” se prăbușește în nepăsarea tuturor, cum tragi pe sfoară un lăcaș de cult - GALERIE FOTO

În scurt timp, pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al orașului, se va sărbători și ziua municipiului Botoșani. Din nefericire, Biserica Sfântul Gheorghe, simbolul urbei, arată groaznic, nu are pictură și parcă pe nimeni nu interesează soarta acesteia.

Timp de 100 de ani nu s-a făcut nimic

Lăcașul de cult a fost ctitorit în urmă cu aproape 500 de ani, de către Elena Rareș, soția lui Petru Rareș, fost domn al Moldovei. Datată din 1551, este un simbol despre care însuși Nicolae Iorga spunea, la un moment dat, că “Nu există niciuna din bisericile botoșănene care să prezinte un caracter impresionant de vigoare și în același timp de perfectă potrivire estetică precum aceasta”.

Totuși, timpul s-a tot scurs, iar această biserică a început să se degradeze tot mai mult. Sunt probleme în aproape toate locurile, mai ales la acoperiș. După cum spune și dascălul bisericii:  “Când plouă cade din tenciuiala, se pot vedea ușor urmele. Mari probleme sunt și la turlă, care are fisuri ”.

Din nefericire, chiar în perioada în care trăia Nicolae Iorga, în 1914, s-a derulat și ultima campanie mai serioasă de reabilitare a bisericii. Deci, dupa un simplu calcul, putem deduce că lăcașul de cult arată la fel cum arăta acum mai bine de un secol.

“Părinte, dacă ctitora nu ar fi murit, ar fi pictat-o

Etichetată deseori cu numele de “biserica albă” din cauza lipsei picturilor, în interiorul bisericii sunt o mulțime de icoane și obiecte sfințite care atenuează, oarecum, absența picturilor religioase.

Totuși, crăpăturille, găurile și aspectul pereților din biserică nu pot fi trecute cu privirea oricât s-ar încerca a se ascunde unele lucruri. Preotul Dumitru Mateciuc povestește discuția pe care a avut-o, pe acest subiect, cu actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel:


“Politica monumentelor a fost că, dacă a fost lăsată așa de  ctitoră, de Elena Rareș, așa să rămână”.

Un episod tulburător, din acea perioada în care a fost făcută reabilitarea, este evocat de părintele de acum al bisericii:  

“Părintele de atunci a venit cu arhitectul și echipa și au mutat clopotnița, care înainte era legată de biserică. Au mulțumit tuturor (...). Între timp, de la nord, se auzeau bubuituri de tun. Începuse Primul Război Mondial.  Apoi au fost vremurile grele, cu războaie și perioada comunistă și nu s-a mai pictat nimic”.

 

Au fost păcăliți și lăsați fără bani

Preotul Dumitru Mateciuc este la biserică de aproape 15 ani, dar are o singură speranță privind reabilitarea acestui simbol al orașului. Și aceea nu vine de la autoritățile locale și nici de la cele naționale, ci de la... Uniunea Europeană.

„Noi nu am sperat niciodată în autorități pentru că suma pentru proiect este foarte mare, e 2.700.000 de euro, plus ce va mai veni. Noi am făcut demersuri la Monumente, pe listă eram trecuți cu 500 de milioane. Ne-a dat o dată ministrul Culturii, Răzvan Theodorescu, 2 milioane. Suma aia a fost doar pe hârtie, poate s-ar fi făcut ceva cu banii ăia”.

Pe lângă faptul că acei bani nu au mai venit, atunci când s-a pus schela ce încă susține biserica, preotul s-a văzut obligat să plătească toate cheltuielile din fondurile bisericii:

„Schela aceea de acum s-a pus în 2004 și au zis că ne dau banii, noi am plătit totul din fondurile bisericii: echipa, ridicarea lemnelor, schelele. Bineînțeles că nu ne-au returnat niciun ban. Nu s-a terminat pentru că s-a dovedit a fi prea scump și la Cultură nu au fost bani. Ei, acum, noi la credincioși sau la sponsori nu am apelat, pentru că e o sumă extraordinară și sunt atâtea biserici noi în construcție, noi tot am sperat la monumente”.

Parteneriat cu Primăria

Totuși, prin noul exercițiu financiar european biserica poate fi salvată, iar aceasta este de altfel unica soluție viabilă de procurare a sumei necesare pentru reabilitare.

Părintele de la Biserica Sfântul Gheorghe se arată optimist în privirea viitorului, spunând că totul este pregătit și documentația gata:

„Am refăcut toată documentația și încercăm pe fonduri europene, deci avem cartușul pe țeavă, dar ghidul solicitantului încă nu a venit. Noi vrem să facem un parteneriat cu Primăria și speram să avem toate șansele, zic eu, dar aici ori e 99% ori e 2%”.

Pe lângă acest lucru, Dumitru Mateciuc este recunoscător Primăriei Botoșani pentru sprijin, dar are și o urmă de regret când vine vorba de suma acordată de la bugetul local.

„Primăria totuși ne-a ajutat, cu 20.000 de lei în fiecare an, dar nu ne-a dat nici mai mult nici mai puțin decât la alte biserici, deși ar fi putut să dea mai mult dacă tot suntem biserica orașului”.

 

Arhitectul de la Casa Sofian a făcut documentația

Speranța vine de la Ioan Sasu. Arhitectul ieșean este cel care a obținut fonduri europene și pentru Casa Sofian, un alt monument istoric al orașului, și un om în care preotul botoșănean are mare încredere

 „Noi avem toată documentația, am plătit aproape 2 miliarde. Arhitectul de la Iași, dl Sasu a obținut fonduri europene în trecut. El știe să facă documentația și eu zic că e destul de bună. Noi suntem cu banii la zi, am plătit, noi trebuie să dăm un mic procent din valoarea lucrării din partea bisericii”.

 

Conform spuselor preotului Mateciuc  “dacă nici acum, cu documentația foarte bine făcută, nu se reușește, eu cred că biserica asta nu va fi niciodată salvată”.

Astfel, tot ce așteaptă biserica acum sunt fondurile europene, vizată fiind o linie ce finanțare pe turism deoarece biserica este încadrată pe lista Monumentelor Istorice de categoria A. Tot în această documentație a fost inclusă și pictura. Astfel, dacă se vor accesa fondurile europene, lăcașul de cult va putea fi salvat în totalitate și nu i se va mai putea spune “biserica albă”.

loading...
La Botoșani există biserici unde nu se mai fac botezuri și nunți, preoții au uitat rânduiala

 

Bogdan OBUF
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
daca s-ar aplica o lege normala ca proprietarii sa fie obligati a-si intretine cladirile, s-ar rezolva si problema acestei cladiri si a altora, precum casa sofian, monument istoric, dat sutanistilor acum 10-15 ani, pentru ca au cerut-o insistent, iar acum o lasa sa se prabuseasca.
25 martie 2016, 10:33
Dar de ce ar trebui sa plateasca statul, adica noi fraierii, cand preacucernica Biserica ortodoxa declara anual profiituri de milioane de euro si nu plateste un leu taxe la buget??? Sfintii parinti sa mai lase vilele si limuzinele si sa bage banii in reparatia bisericilor, nu sa stea cu mana intinsa la stat!
8 martie 2016, 08:54
Parinte paianjenii de pe tavane nu sunt curatati prin proiecte europene.Mergi la biserica si te trezesti cu ditamai panza de paianjen in cap.
7 martie 2016, 14:57
Sfinte parinte s-au construit in oras de cand ai pus dumneata schelele 4 biserici.Asa ca treaba este de la implicarea dumneavoastra in administrarea fondurilor parohiei.Cum la unii se poate iar la altii nu?
7 martie 2016, 14:52
BOR- cea mai bogata institutie a STATULUI.Finantata din bugetul de stat si bugetele locale in fiecare an mai ceva ca spitalele si scolile romanesti,institutia BOR si angajatii sai dovedesc inca odata cat sunt de avari.De ce trebuie sustinuta de enoriasi recontructia acestei biserici care este proprietatea institutiei BOR si nu si-o renoveaza ei singuri din veniturile lor???Pentru ca asa s-au obisnuit,din cutia milei isi finanteaza familiile si pe preanesatulul sef,iar bisericile trebuiesc reconstruite de cei care,cu putina carte din pacate sau cu bani proveniti din "tunuri",sponsorizeaza aceasta sleahta crezand ca doar asa fac un bine si Dumnezeu le iarta pacatele.Rusine acelui popa,si in general tututror popilor care profita de amaratii cu putina scoala,spalandu-le creierul si cersind bani pentru constructia sau reconstructia unor mastodonturi pline de opulenta numite biserici.
7 martie 2016, 09:39
oameni din parohie sunt suparati pe Mateciuc preotul, are ani buni de cand a venit aici dar nu a facut absolut nimic pentru biserica noastra, ce a gasit aici atata are si acum, in schimb si-a luat limuzina opel , apartament in oras, moda peste moda nevestesii, si fiti ingaduitori ca are multi copii!Domnule parinte, biserica sa-ti fie sfanta, ca nu este a dumitale, si fa ceva si cu bunatate mai ales si multa smerenie, adu-l pe Dumnezeu inapoi in casa lui, ca goana voastra dupa avere si bani l-a fugarit de mult din biserici, pacat , oamenii au coborat in sufletele lor si-l cauta pe Dumnezeu in alte parti! oricum nici unul din cei ce sunt sfinti, nu s-au sfintit in biserici ci in pustie! Sunt multe de spus, dar preotul de la Sf Gheorghe sa se uite si sa vada ce au facut alti preoti la alte biserici si in curtile acelor biserici, nu sunteti gospodar parinte si mai sunteti si rautacios.
6 martie 2016, 17:50
Alti preoti au facut intr-o vara o biserica, parinte Mateiciuc cred ca ai buzunarele sparte sau prea mari. La biserica aceasta reconstructia are mai mult de 30 de ani. Nu vede nimeni.
6 martie 2016, 16:21
Părinte,de ce nu închiriezi matale terenul ala de lângă biserica,sa produci niște bani?Chioșcul unde vinde Nicu,cat profit îți aduce,părinte? Dacă vrei se poate...
6 martie 2016, 10:48
Sondaj
Ați fost vara ce s-a încheiat la Parcul Cornișa?
Declaraţia zilei
„Un aliment incorect administrat unui bolnav spre exemplu poate ucide. Există posibilitatea ca alimentul să fie medicament și să vindece persoana respectivă sau să fie dușman, un fel de toxină mai ales dacă are o afecțiune ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7536 lei
USD
Dolarul SUA
4.3072 lei
CHF
Francul elveţian
4.3279 lei
GBP
Lira sterlină
5.4061 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9826 lei
XAU
Gramul de aur
206.8906 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4328 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9096 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2569 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1842 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6365 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.