Reportaj
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit

Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.

Trenul a plecat agale din Gara Botoșani. Mihai desface tacticos capacul caserolei și compartimentul se umple de mirosul pârjoalelor moldovenești pe care soția i le înfășurase în niște șervețele înflorate. Închide ochii și savurează bucatele, legănat de trenul care are de străbătut o jumătate de zi și o noapte până la locul care, de ani buni, îi este a doua casă. Înfulecă pofticios, cu detașarea omului obișnuit cu drumurile lungi. Așa cum s-a obișnuit să plece de acasă pentru luni întregi, să locuiască departe de familie, să îi audă pe cei dragi doar la telefon și să le fie oaspete la sărbătorile de Paști sau de Crăciun.

 

”Măcar nu este peste mări și țări”, spune încet și sloboade un zâmbet amar în colțul gurii: se simte și el câteodată străin în propria țară.

 

Pune mâna pe telefon și, cu voce puternică, dar ușor potolită de dragostea împărțită o viață, îi mulțumește soției pentru pârjoalele delicioase. ”Am mâncat acum, ca să îmi iau pastilele”, zice în timp ce apasă capacul și strecoară caserola înapoi, în geanta grea de lângă banchetă.

 

 

Familia la Botoșani, munca la Oradea

 

În zori, Mihai ajunge la Oradea, acolo unde muncește într-o fabrică. E plecat din satul lui din Botoșani de ani buni. A muncit în firme din Timișoara, Arad, acum a ajuns la Oradea. E meșter bun și om de încredere. Nu mai are mult până la pensie și a știut să ceară plata corectă pentru priceperea acumulată în anii de experiență.

 

La Oradea este cazat într-un apartament cu două camere, alături de un nepot, tot din Botoșani, muncitor în aceeași fabrică. Salariul e bun, dar cel mai important este că lucrează legal.

 

”La anii mei, nu-mi permit să muncesc o zi fără asigurare”, spune bărbatul care se apropie bine de 60 de ani și trebuie să-și ”păzească” cu strășnicie pensia.

 

 

Trei pentru Timișoara

 

Doi bărbați mai tineri, urcați în Botoșani, îl întâmpină pe un altul în Bucecea. Toți trei gălăgioși cu măsură, cu bagaje mai mari sau mai mici. Privirile alunecă de la unul la altul cu tot cu umbra de îngrijorare care le străbate din când în când fruntea.

 

Mihai îi observă o vreme în tăcere, apoi îi abordează direct: ”Ce firmă v-a recrutat, băieți?”.

 

Discuția se leagă greu, se poticnește când în vorbă, când în tăcere. Apoi limba se dezleagă și vorba moldovenească se rostogolește cu umor printre toți pasagerii care, deși par că privesc absenți pe fereastră, nu scapă un cuvânt din conversația celor patru bărbați.

 

Cei trei au drept destinație Timișoara.

 

De departe, Mihai știe ”tot ce mișcă” în fabricile din Ardeal sau din Banat. Știe cine recrutează, pe câți bani, spune într-o secundă firmele serioase și le cunoaște în amănunt pe cele care dau țepe. Vorbește despre negocieri, despre condițiile de cazare, beneficii, cum se plătesc orele suplimentare sau cele de noapte, care sunt șefii de linie, de tură, primele de relocare sau de recomandare, chiar și cele de concediu sau de sărbători.

 

”Dar la Botoșani, măi băieți, nu ați găsit nimic?”, întreabă Mihai și ”băieții”, toți trei, dau din mână a lehamite.

 

”Bani puțini, ce, nu știi?”, spune cel mai vorbăreț. Plus transportul zilnic până la fabrică și înapoi, mai adaugi pachetul cu mâncare și, dacă mai ții și de o țigară, nu mai prinzi rând să plătești utilitățile, să îți porți de grijă o lună întreagă.

 

 

 

 

Moldovenii salvează România?

 

Asta cunosc în amănunt mai ales angajatorii din restul țării, care știu cum să îi motiveze pe oamenii din Moldova și să își asigure astfel forța de muncă.

 

Iar botoșănenii pleacă în fiecare an din satele lor sărace, împinși de nevoi. Pleacă cu anii de acasă. Dar, spun ei, măcar ești în țara ta, nu printre străini.

 

Chiar dacă salariile ating, la negociere, doar 1.800/2.000 de lei net, orele suplimentare ajung să le și dubleze veniturile.

 

Iar avantajele sunt cu mult peste ceea ce oferă firmele din Botoșani: cazare gratuită (în hotel sau apartament), două mese calde gratuite pe zi, transport gratuit până la și de la fabrică, li se decontează inclusiv drumul pe care îl străbat de la Botoșani până la locul de muncă. Și nu e tot. Prime de relocare de 1.000 de lei, ore de noapte bine plătite. Iar angajatul care aduce un om nou în fabrică primește 300 de lei la încheierea contractului și încă 300 de lei după trei luni (dacă noul angajat nu și-a dat demisia între timp). 

 

”Cine să îți dea la Botoșani așa ceva?”, spune cu năduf vorbărețul din grupul celor trei.

 

Locuiește singur, are doar părinții la țară pe care îi mai ajută. Odată plecat la muncă în Timișoara, scapă și acasă de cheltuielile casei, iar acolo nu îl costă nimic: nici chirie, nici utilități, de mâncare nici capul nu îl doare. Nu face decât să muncească și să strângă bani. Și nici nu e așa departe, ca amărâții aceia care pleacă prin Spania sau Italia.

 

”Dacă îți vezi de treaba ta, nu intri în conflicte, nu te dai la băut, faci bani acolo, nu e ca în afară, dar și viața e mai ușoară aici”, adaugă tovarășul de călătorie.

 

 

”Relocații”

 

Cuvântul-cheie, în astfel de locuri de muncă, este ”relocarea”, pe care îl găsim în aproape toate ofertele de pe site-urile specializate.

 

Relocarea se produce atunci când o companie recrutează angajați pentru o locație anume, departe de locul de domiciliu, iar pentru a face mutarea mai lină și mai accesibilă îi va atrage cu anumite beneficii. Pachetele de relocare variază, și ele, de la companie la companie, de pildă cheltuielile de mutare, de la drum până la cazare și utilități.

 

”Angajăm cu relocare muncitori/operatori în cea mai mare fabrică automotive din Timișoara”, este unul dintre numeroasele anunțuri care îi fac pe botoșăneni să plece departe de casă pentru un loc de muncă mai bun.

 

Fabrica timișoreană oferă cazare în regim hotelier, cu două mese oferite gratuit. Salariul ajunge și trece de 4.000 de lei brut, însă câștigul lunar se completează cu bonus de productivitate, spor de noapte de 25%, ore suplimentare plătite 200%, al 13-lea salariu, dar și transport gratuit.

 

Pentru ca un individ să fie acceptat într-un astfel de post, are nevoie de studii medii, să fie disponibil pentru program de lucru în schimburi (ture de noapte).

 

Un alt anunț: ”Angajăm cu relocare muncitori/operatori în cea mai mare fabrică de sisteme electrice din Arad”.

 

Studii medii, nu este necesară experiența, adaugă angajatorul, care oferă cam aceleași condiții: cazare în regim hotelier și două mese calde gratuite pe zi. Salariul, în valoare de 3.381 brut, va crește în funcție de performante.

 

Se mai oferă: bonus de prezență, bonusuri lunare de performanță între 420 și 630 brut, în funcție de vechimea în firmă, spor de noapte, tichete de masă în valoare de 20lei/zi lucrată, transport gratuit.

 

Aceleași condiții în fabrica de cablaje auto din Bistrița, dar și în alte fabrici din Oradea, Timișoara sau Brașov.

 

În Târgu Mureș, de pildă, se caută ”patru stivuitoriști cu experiență, cu relocare”. Cazare în camere de hotel (două persoane/cameră), o masă caldă zilnic, iar salariul de la 7.700 lei brut (4.500 lei net).

 

La Sf. Gheorghe, Lugoj sau Brașov se caută și ”operatori flux producție cu relocare”. Salariul aici pornește de la 3.200 lei net, cu bonus de recomandare. Contractul este pe perioadă nedeterminată.

 

Tot 3.200 de lei net, plus 1.000 de lei primă de angajare, se oferă și pentru un post de operator producție în Mureș, cu ”relocare în Târgu Mureș, cazare și utilități gratuite”. Oferta mai cuprinde ”transport asigurat către fabrică și retur, ore suplimentare plătite 175%, învățare și dezvoltare profesională continuă, mediu de lucru dinamic și plăcut”.

 

La o primă vedere, anunțurile angajatorilor botoșăneni explică de ce oamenii preferă ”relocarea”, chiar dacă asta îi rupe de acasă și ani de zile devin străini în propria țară.

 

(Foto: Wise.com)

 

Urmărește-ne și pe Google News

REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Din 10 santiere pe langa care treceti 8 functioneaza cu muncitori la negru.
14 septembrie 2022, 16:40
Da ce,ăștia din Botoșani sunt patroni? Niște părliți!
14 septembrie 2022, 12:29
Cum treci dincolo de arcul carpatic e o alta lume. Civilizatie, administratie in interesul cetateanului, respect fata de acesta, respect fata de munca angajatului, chibzuire in utilizarea banului public, respect pentru cultura, Asa a fost si inainte, asa e si acum.
13 septembrie 2022, 19:27
La Oradea, Arad, Timișoara se lucrează cu forme legale, se oferă cazare și chiar masa calda pentru cei care lucrează în fabrici sau șantiere.În schimb la Botoșani majoritatea patronilor încheie contracte de munca cu salariul minim pe economie, fără alte facilități, mai dau câte o prima la Crăciun și aia " la gri", se lucrează 10,12 ore pe zi iar în pontaj se trece doar 8 ore, se lucrează sâmbătă și unele cazuri și duminica și apoi se mira ca le pleacă salariații. ITM-ul simulează controalele fiind de partea patronilor. Urmează ca patronii sa se angajeze între ei, succes !
13 septembrie 2022, 15:20
In Botoșani șefii nu știu să vorbească frumos cu salariații,să-i respecte că de pe urma lor iau bani.se lucrează cite 16 ore duminică și sărbătorile legale nu Sint plătite dublu.daca ceri mărire de salar nu Sint bani.de asta le pleacă personalul alții nu se mai angajează și îi întind pe cei care mai sint.salariul este mic daca mai ai și o rată ramai cu foarte puțin.noroc cu bonurile de masa care Sint de 10 lei cele mai mici din tara.rusine.
13 septembrie 2022, 15:15
Au dreptate oamenii. Firmele private din botosani, in special cele de constructii, lucreaza si sambata si sarbatorile legale, insa nu platesc orele suplimentare.
13 septembrie 2022, 12:29
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am dat două goluri frumoase, am avut două ocazii bune. Sunt fericit, sunt mulțumit. Vreau să îl felicit pe Edjouma că nu s-a bucurat la gol. Eu spun că a fost un meci frumos, un meci spectaculos. Au fost oameni lângă mine care ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9207 lei
USD
Dolarul SUA
4.6726 lei
CHF
Francul elveţian
4.9903 lei
GBP
Lira sterlină
5.7178 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4523 lei
XAU
Gramul de aur
269.7555 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1975 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1778 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4784 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2020 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6616 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.0 o C
Dorohoi
-1.6 o C
Bucecea
-0.8 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.5 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.