Reportaj
Marea Neagră, mon amour: hotel capcană, restaurant cu patron ”șmecher calificat”, plaja de după ”boscheți” și doamnele vesele tare – GALERIE FOTO

Da, știu că am promis acum vrei trei ani că nu mai calc pe litoralul românesc, însă mă chinuie un soi de masochism patriotic care vara aceasta m-a readus la malul Mării Negre. Dorul aventurilor pe care numai prin stațiunile constănțene le întâlnești a învins până la urmă.

Liftul bibelou


Și cum ar putea să fie altfel atât timp cât ”aventura” începe chiar de la intrarea în hotel, când recepționera intră pe modulul ”panică” după ce ne vede apropiindu-ne de lift. Mă gândeam așa, în mintea mea, că dacă tot am făcut peste 500 de kilometri și avem vreo patru genți și o valiză cu noi, chiar putem să folosim ascensorul. ”Mai bine urcați pe scări”, ne spune cu un zâmbet complice, plin de subînțelesuri.


Ce să facem? Ne conformăm, îmi agăț de după gât vreo două genți, le urnim pe celelalte și mă consolez cu gândul că măcar am primit cameră la etajul 1. Adică, putea să fie și la 5, ca să ne înțelegem.

 

Televizor marca ”No signal”


Prin cameră pare să fi trecut un taifun din care au rămas doar cearșafurile în formă de lebădă.


Prizele sunt smulse din pereți, caseta de la cablul TV așijderea. Ambițios din fire, încerc totuși să deschid televizorul. ”No signal” este singurul lucru pe care poate să îl producă TV-ul.


La început îmi spun, ”las că e mai bine fără televizor”. După vrei două zile mă apucă însă nervii: ”păi stai frate, că am dat bani pentru asta!”. Așa că, luându-mi inima în dinți și... telecomanda în buzunar, cobor la recepție: ”Știți, de când am preluat camera, televizorul nu funcționează. Cred că este de la casetă, este scoasă din perete”.


Băiatul de acolo se uită la mine de parcă m-aș fi plâns că nu avem în cameră pahare turnate în aur.


După câteva momente de uluială bâiguie ceva din gama: ”am să anunț”.


Nu știu dacă trebuia să dea de veste la NATO, pe la UE, ori să-i telefoneze lui Iohannis, dar am plecat din minunata cameră cu ”no signal” pe ecranul TV-ului. Na, dacă nu umblu cu șurubelnița după mine prin vacanțe, așa îmi trebuie.

 

Cum ați îndrăznit să folosiți dușul?


Pe la jumătatea sezonului ne lovește însă norocul. Într-o după amiază, abia ce venisem de la plajă, că auzim bătăi puternice în ușă.

 

-    Bună ziua!
-    Bună ziua...

 

-    Ați folosit cumva dușul acum câteva minute?

 

Mă blochez. Îmi zic în gând, ”băi, cred că n-am înțeles întrebarea”. Mi se pare prea de tot să vină o cameristă și să ne întrebe așa ceva. Așa că încerc un...

 

-    Dacă am folosit... ce?
-    Dușul dom'ne, dușul!

 

Nu-i adevărat... Rămân perplex, adică nu pot să cred că m-a întrebat așa ceva. Îmi trec tot felul de idei prin cap. O fi doar de decor...? Trebuia să ne cerem voie? Nu era inclus în prețul camerei? Până la urmă aleg varianta sinceră.

 

-    Da, l-am folosit... Nu era voie?
-    Păi era voie, dar uitați că s-a înfundat scurgerea și s-a înfiltrat apa la recepție.

 

-    ... ?!

-    Aveți camera chiar deasupra recepției.

 

În continuare îmi găsesc cu greu cuvintele, așa că sunt anunțat de prezumtiva pedeapsă:

 

-    Ar fi bine să vă strângeți bagajele, cred că vă mutăm în altă cameră.

 

”Tourist moved”


Mă execut, ce să fac, dacă m-am apucat ca inconștientul să fac duș. Doar că nu mai vine nimeni cu strămutarea. Într-un târziu cobor la recepție, iar deasupra remarc, ce-i drept, cum picăturile se scurg suav pe tavan.


Sunt întrebat dacă poate urca instalatorul să vadă ce s-a întâmplat. Instalator era unul Chamath, un srilankez, pakistanez, ”bangladeshian”, ceva din zona aia, înțelegeți voi. Îl invit în cameră, când ajunge în baie îmi trântește ușa în nas. E momentul lui de glorie... Iese după mai puțin de vreo cinci minute, eu țuști după el.


Un nene care pare un fel de CEO al hotelului îl întreabă dacă este necesar ca să... ”tourist moved?”. Instalatorul de la celălalt capăt al pământului scoate un fel de icnet, pe care eu îl traduc drept ”încă mai întrebi?!” și îi arată niște poze. Mă întreb în gând: ”Ăsta a făcut ședință foto la mine în baie sau ce mamă mă-sii?!”


CEO-ul decide pe loc că ”tourist moved” și îi transmite recepționerului să ne dea altă cameră. Se holbează ăla vreo zece minute în ecranul computerului, după care îmi înmânează o cheie pentru etajul 5. Reacționez imediat: ”Hai că glumiți, cum să urc cu atâtea bagaje până la etajul 5, când liftul vostru e doar de decor?!”

 

Priza cu fum


CEO-ul îl înjură cu privirea pe recepționer: ”i-ai dat la etajul 5?! Nu la etajul 5!”. Încep să devin curios, dacă la 1 este ce este, ce-o fi la 5, balauri? Până la urmă ne trimite la etajul 2, exact deasupra camerei pe care o aveam la 1. Altă viață aici, televizorul funcționează. Pe modulul ”Purici”, ce-i drept, dar măcar am trecut de etapa cu ”no signal”.

 

Prizele sunt însă la fel, ca după taifun. Ne jucăm totuși cu... focul, la propriu, și băgăm un fier de călcat în priză. În câteva clipe iese fum. Ei na, doar nu ne-or da ăștia afară din stațiune că umblăm boțiți.


Camera are și aer condiționat. Doar ca aparatul pare desprins din vremurile în care prin România o chestie dintr-asta își permiteau doar Țiriac și încă vreo câțiva granguri. Albul a devenit galben, iar galbenul este un fel de maro – ruginiu.


Ba nu, ruginiu este interiorul frigiderului. Când îl deschizi ți se întoarce stomacul pe dos.


Revenind la ”aparatul de răcorit”, nici nu îndrăznesc să deschid aerul condiționat, mi-i temă să nu ne atace plămânii.

 

Șmecherul calificat


Așa că boțiți, dar măcar cu dușuri la activ, coborâm spre restaurantele de pe faleză. Fără chef de plimbări, intrăm într-unul din primele ieșite din cale. Nu apucăm să comandăm, că în fața restaurantului începe show-ul. Patronul, unul ras în cap cu tricoul pus la grea încercare prin zona burții și cu mocasini în picioare, se ceartă ca la ușa... terasei cu vecinul.


”Băi hahalerelor, băi neterminaților, mă c... pe voi și pe terasa voastră de c... Băăăă!!! Voi îmi faceți mie reclamație?! Păi voi nu știți cu cine vă puneți?! ... Tu... vă-n g... ”.


Circul continuă minute bune de-mi stă pizza în gât. La un moment apare unul în costum de interlop, pardon de bucătar, și ne ia tare: ”este în regulă, nu vă place pizza?!”


Mai îndrăznești să-i spui că tu la pizza vrei ketchup, nu înjurături și urlete?


”Foaaarte bună! Chiar bună, n-am mâncat de mult o pizza așa bună”.


O mâncăm cu noduri numai să plecăm mai repede. Ieșiți de acolo, mă lovește un acces de bărbăție și îi spun patronului: ”știți, pizza chiar a fost bună, vă puteți bate concurența printr-un meniu mai bun, nu este nevoie să țipați în fața terasei”.


Atâta i-a trebuit capului ras.


”Frățioare! (chiar îmi lipsea un frate în viața asta, ce noroc pe mine să-l găsesc tocmai la celălalt capăt al țării noastre dragi!) De 20 de ani mă judec cu panarama asta. Da io-s șmecher calificat, eu am certificat de șmecher frățioare, nu scapă ei de mine. Știi de ce fac scandal acum? Că ultima oară când i-am bătut încă mai suflau”.


Suflăm și noi a ușurare când plecăm de acolo.

 

Ora de grație pentru micul dejun


Îmi zic în gând, ”las' că om mânca liniștiți mâine dimineață la micul dejun”. Doar că aici este o altă poveste. Programul lor pentru masa matinală este doar de la 8:30 la 9:30. Trebuie să recunosc că n-am prea întâlnit în viața mea hoteluri cu doar 60 de minute dedicate micului dejun.


Este însă plin de pensionari, bugetari și de antrenori veniți cu fotbaliști, karatiști și ce-or mai fi ei, care fură startul și pe la 8:00 deja își bagă nasul prin castroane. Niște fini ce ne place să fim, noi coborâm spre finalul ”orei de grație” a dejunului cel mic. Care bag de seamă că este mic spre inexistent.


Când ajungem în restaurant două felii de salam se plictiseau într-o farfurie și, în rest, spui că trecuse Armata Roșie, pe acolo. Când să pun și eu mâna pe farfurie, vine o fată și mi-o trage la propriu din mână. E chelneriță și vrea să o încheie cu micul dejun, că mai are și alte treburi.


Norocul nostru este că CEO-ul era prin preajmă și a văzut toată faza: ”Diana, cred că oamenii încă nu au luat încă masa...” După care se uită spre noi...


-    Așa este?
-    Păi da...

 

-    Ce vreți să vă aduc?
-    Dar ce ați avut? Că noi n-am mai prins ceva.

 

-    Vă fac câte o omletă?

 

Na, decât să rămâi flămând, e bună și asta.

 

Lumea copiilor


Pe fată o absolv de vreo vină, nu știu nici dacă este la liceu măcar. În hotel lucrează o mulțime de copii. Ți se și face milă de ei. Dimineață o fac pe-a chelnerii, după aceea pe-a cameristele, îi auzi cum povestesc la ce oră din noapte s-au culcat și cum s-au trezit dis-de-dimineață.

 

Iar pe instalatorul secretos din Asia îl văd cum cară cearșafuri. Eu știu, restul ori nu folosesc dușuri, ori au noroc să nu se înfunde scurgerea, așa că Chamath al meu, printre două robinete și-o canalizare, are timp și de cearșafuri.


Plaja unde n-a ajuns epava


Scăpăm și de micul dejun și mergem spre plajă. Când spun ”mergem”, să știți că este din toată puterea cuvântului. Spre final de iunie este o singură plajă cu șezlonguri în toată Eforie Sud, undeva la capătul stațiunii. Despre celelalte îmi spune un băiat de la un bar că, odată cu investițiile făcute pentru consolidarea și extinderea falezei au descoperit o epavă și arheologii încă o studiază, așa că încă nu s-au dat autorizații pentru plaje. Că doar nu erau să muncească pe timpul iernii.


Norocul lui este că plaja la care lucrează este aproape în afara stațiunii și n-a ajuns epava până acolo. Treci printr-o pădurice, prin niște bălării, cobori un deal, urci un altul. Până ce ajungi la barul de pe plajă soarele arde deja. Iar de acolo până la marea cea neagră este cel puțin jumătate de kilometru. Adică nici nu prea mai are rost să stai la soare, te bronzezi doar pe drum.


Deși este singura plajă cu șezlonguri, maxim cinci am văzut ocupate într-o zi. Lumea este însă pestriță. Un grup de doamne, toate venite fără parteneri de viață, se distrează de dau pe-a afară. Bere, vin, cocktail și apoi o gimnastică... clătinată.


Măcar nu te plictisești. Câțiva pași mai încolo, o doamnă trecută de prima tinerețe, de a doua și chiar de a treia, face topless. Lângă ea un ins face plajă în bikini. Trebuie să recunosc că nu-mi mai amintesc să fi văzut un asemenea specimen. Unde mai pui că, după ce își frige fesierii, ia un binoclu în mâini și începe să se holbeze la... Nu vă mai zic la ce, că n-am chef de ”discriminări”.


Câteva șezlonguri mai încolo, o d-nă care a pierdut lupta cu greutatea (bine, dacă chiar a dus vreodată o asemenea luptă), se destăinuie la telefon: ”decât o omletă, niște mezeluri, brânză topită și pește din ăla la conservă am mâncat dimineață”. Decât...

 

Hai că am găsit și ceva fain!


Apa este însă neașteptat de limpede, chiar văd peștii. Na, ca să nu spuneți că nu-mi place nimic... Și este faină și promenada, un pietonal ca în stațiunile occidentale construit cu fonduri europene. ”Românizat” însă după câteva zile, când în zonă se organizează un festival de muzică populară, o ”ițăreală” din aia cu copii chinuiți în costume populare, inclusiv căciuli de miei, puși să se zbânțuie la peste 30 de grade, când tu transpiri în maiou și pantaloni scurți.


Cazinoul din centru este acoperit cu un mesh cât toată latura unei clădiri. Este scris acolo un scurt istoric al imobilului, iar pe final se transmite că este posibil ca demararea renovării să întârzie din cauza Covid-ului. E clar, și mesh-ul este deja din alte timpuri.

 

O căzătură


Cum te depărtezi de faleză pari că intri pe ”tărâmul de nicăieri”. Străzile sunt sparte, trotuarele la fel, iarba este uscată și netunsă, pare un loc părăsit. Așa cum este de altfel și fostul teatru de vară, acolo unde se produceau acele spectacole grețoase menite să stoarcă de bani turiștii avizi să vadă ”artiștii de renume ai țării”, ”inegalabilii comici” și alții asemenea. Noroc cu ”Pescărușul curios”... Cine-i ăsta? Un supermarket de la marginea stațiunii, în apropierea căruia în sfârșit găsești un bancomat. Chiar două...


Și chiar sunt necesare fiindcă masă sub 100 de lei seara nu găsești decât sub formă de shaorma. Parte bună, chiar șocantă pentru oamenii obișnuiți cu japca financiară de pe litoral, este că absolut peste tot primești bon, de la barul de pe plajă și până la turcul cu kebap. Care ba o face pe-a turcul și vorbește stricat cu turiștii, ba turuie în românești cu fetele care-l ajută când are impresia că nu-l aude mai nimeni. Chestie de prostit turiștii, mă rog, acum îi zice marketing.

 

Dulce Românie


Este foarte multă... Românie în tot ceea ce se întâmplă pe litoral. Mai ales târziu în noapte când ieși să te răcorești pe balcon și dai peste turiștii din camera vecină cum sparg semințe și scuipă pe unde apucă.


”Ce dragă, dă-mi pace, mă relaxez și eu că de asta am venit în concediu la mare”.


Chiar de asta, concediu... scuipător.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Parlamentară de Botoşani, chef de pomină pe terasă la Neptun cu Mirel Manea – VIDEO & GALERIE FOTO

 

REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.3 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.