Reportaj
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO

Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.

Dacă te afli în centrul orașului Botoșani, pasul urcă domol pe strada Ion Pillat, pe lângă Biserica ”Sf. Gheorghe” dăruită orașului de Doamna lui Petru Rareș, trece pe lângă Biserica ”Sf. Spiridon” care aduna, prin veacul XVIII, harnica breaslă a blănarilor. De aici drumul prinde a coborî ușor până când calea se oprește brusc în o alta mai largă, dar și mai gălăgioasă, Tudor Vladimirescu.

 

Ca să te apropii de verdele-rai, tai pe margine cartierul lipovenimii, lungești pasul pe Popa Șapcă și ajungi pe îngusta și prăfuita Gheorghe Hasnaș. Cu case de o parte și mai puțin de o alta, doar atâtea cât să nu smintească trecătorul, străduța pare desprinsă din altă lume. Un orășean ar spune că se află pe o uliță de țară dacă în depărtare nu s-ar zări câteva căciulii de beton ale blocurilor urbane.

 

Însă prima care atrage atenția, la o roată-mprejur, este Biserica Lipovenească și ale ei turle semețe care parcă străjuiesc necuprinsul.

 

E verde, mult verde. Și praf care se bosumflă pe zeci de metri cu fiecare goană a vreunei mașini.

 

La jumătatea străzii Gheorghe Hasnaș, drumul pare că se prăbușește în vegetația bogată și atât de neobișnuită într-un oraș. Gardul de sârmă ghimpată pare mai degrabă să apere trecătorii decât domeniul verde, pentru că, în lipsa lui, o aplecare mai curioasă te trage spre fundul apei.

 

Când și când, atunci când praful se mai potolește, câte un orășean trece dinspre Drumul Tătarilor către Popa Șapcă. Sau invers.

 

S-au obișnuit cu iazul înconjurat și de verde și de atâta amar de vreme. E acolo de când se știu.

 

 

”Să tot aibă suta de ani, cum nu! De când sunt eu iazul e aici. Nu a secat niciodată, așa e cum îl vedeți. Se spune că a fost al boierului Miclescu, apoi luat de CAP. Acum nu mai știm al cui e”, spune amabil un trecător prin colbul de pe Gheorghe Hasnaș.

 

Al cui ar fi astăzi locul, da, nimeni nu poate spune. Înainte de 1989, era cunoscut drept ”iazul CAP-ului”. Al cuiva, adică, și totuși al nimănui.

 

 

Iazul de la marginea străzii

 

Pentru foarte mulți dintre botoșăneni, iazul de pe strada Gheorghe Hasnaș este o necunoscută. Pe harta orașului Botoșani, pe Google, iazul este doar un desen fără denumire. În schimb apare, pe o pagină de internet, cu buclucașul nume ”Lac Ceapeu” (foto jos).

 

 

Însă, dacă pentru orășenii din centru zona este un mister, nu același lucru putem spune despre botoșănenii din zonă, în special cei din cartierul lipovenesc.

 

E de ajuns să pui o întrebare ca poveștile, cu iz de amintiri sau de legendă, să se adune. Pe lângă iazul din strada Hasnaș s-au perindat multe generații. Așa se face că bătrânii de astăzi mustesc de plăcere când își amintesc că acolo au prins a înota prima dată, pe când erau copii. Și cum părinții lor dădeau ocol vara, uneori la pește, alteori pentru niscaiva răcoare, dar mai mult iarna, când lucrau gheața grea.

 

Ștefan Paramanov își amintește, mai presus de toate, că în urmă cu mai bine de jumătate de secol apa era atât de curată încât era folosită în restaurante, pentru gheață. Un lucru care astăzi – din multe pricini – nu ar fi nicicum posibil.

 

”Cândva, apele nu erau atât de poluate ca acum. Iarna, când nu erau atâtea frigidere și tehnica era mai înapoiată, din iazul acela se căra gheață pentru restaurante Era apă curată,  iar analizele de laborator dovedeau să apa se putea folosi în alimentație publică”,

Ștefan Paramanov, trăitor în cartierul lipovenesc

 

Vara făceau baie, chiar dacă părinții le cam țineau din scurt bălăceala. Se știa că apa este adâncă și nu de puține ori mahalaua era zguduită de vreo veste: apa înghițise o viață tânără. Ștefan Paramanov păstrează în cufărul tinereții amintirea unei veri. Tocmai venise din armată…

 

”Era o plăcere pentru noi să facem baie acolo, deși scăldatul era cam periculos pentru unii. Au fost cazuri în care s-au mai înecat acolo. La venirea din armată am avut ocazia să participăm la căutarea unui tânăr pe fundul apei. L-au localizat după vreo trei ore și au reușit să îl scoată afară. Eu fiind mai curajos am reușit să dau de acest om înecat și să îl desprind de fundul lacului”,

Ștefan Paramanov

 

(Foto: Ștefan Paramanov)

 

Însă cea mai importantă activitate pe iaz avea loc iarna.

 

Lipovenii tăiau gheața din lac, apoi o cărau într-o ghețărie, în apropiere.

 

”Acum acolo se află niște locuințe, pe locul fostei ghețării. Cei mai în vârstă tăiau gheața și o cărau, cuburi mari, la restaurante. Dar nu doar la restaurante. Lipovenii lucrau iarna, depozitau gheața în ghețărie, o înveleau cu paie ca să nu se topească, iar vara o foloseau pentru răcirea sticlelor cu bere sau cu vin”,

Ștefan Paramanov

 

Se întâmpla prin anii 60, 65. Până în 70, își amintește Ștefan Paramanov, pentru că apoi au început să apară frigiderele moderne și munca istovitoare la gheață a fost dată uitării.

 

Erau anii în care iazul intrase în stăpânirea CAP-ului. Dar oamenii locului știau că pământul aparținuse până la colectivizare boierului Miclescu. 

 

”Acolo, practic, s-a făcut un lac format de oameni, încă de pe timpul boierului Miclescu, care avea acolo pământ mult. Unde se află acum case, pe acel loc era numai livadă”,

Ștefan Paramanov

 

 

 

Beciul de taină

 

Livada imensă, cu fructe diverse și foarte gustoase, bălăceala în apa iazului, rarele partide de pescuit, munca la gheață, totul pare astăzi desprins dintr-un film.

 

Un film în care își face loc, pentru că altfel nu ar mai fi de poveste, și un beci tainic…

 

”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el. E astupat, un beci mare și bun, trainic, unde ținea boierul fructele. Pe acolo ne jucam, noi copiii”.

 

Și Ștefan Paramanov dă mărturie că a călcat în beci, de unde a și mâncat fructele strânse peste an din livadă.

 

După război, însă, boierul a fost dus la București și nu a mai venit.

 

”Apoi s-a împărțit pământul la oameni. Boierii au fost toți exmatriculați de pe terenuri”,

Ștefan Paramanov

 

Lipovenii au păstrat de la o generație la alta amintirile dragi. Alexa Paramanov, tatăl lui Ștefan Paramanov, a trăit până la 87 de ani în marginea Botoșanilor numită și azi lipovenime. Ștefan Paramanov trăiește acolo de o viață. Acolo le-au crescut copiii, tot acolo se întorc și astăzi, în parfumul inimitabil al familiilor de lipoveni.

 

Așa e, acolo era mai mult zonă lipovenească, Popa Șapcă, Tătarilor, adaugă Ștefan Paramanov, și ochii minții hălăduiesc îndărătul vremii.

 

”Acolo a fost o curte boierească, la început era livadă, nu era nicio casă. Și lacul folosit probabil pentru irigații, nu era special pentru scăldat, dar noi îl foloseam, ne duceam fără voia părinților. Era pericol, dar copiii cum erau aventurieri…”,

spune domol Ștefan Paramanov

 

 

Lipovenii cu case și biserici

 

La limita de nord-est a orașului se află, încă de la începutul sec. al XVIII-lea, mahalaua lipovenilor. Renumiți grădinari și lucrători la terasamente, lipovenii au participat și la transportul de produse agricole și pește între Botoșani și Galați, aflăm de la Tiberiu Crudu, în ”Botoșanii în 1932”.

 

Gruparea lipovenilor pe naționalitate este dovedită de numele Ulița lipovenimii, folosit încă în 1873, și de amplasarea bisericii lipovenești de zid, construită în 1853, lângă vechea biserică de lemn, care a fost păstrată până după 1891. Așa se face că, în ”Marele dicționar geografic al României” - I, sunt menționate la Botoșani existența a două biserici lipovenești.

 

 

Boierimea târgului

 

Secolul XIX este marcat, la Botoșani și întreaga Moldovă, de concentrarea familiilor boierești în orașe.

 

”Stabiliți mai întâi în vechea vatră a orașului sau la periferia acestuia, în locuințe cumpărate de la târgoveți sau construite pe tipicul tradițional, prezența boierilor nu s-a afirmat inițial printr-un program special de locuință, meni să vădească un nivel social deosebit”, scrie Eugenia Greceanu în lucrarea ”Ansamblul urban medieval Botoșani”, Ed. A II-a, revizuită și adăugată.

 

Așadar, este momentul în care apar în târgul Botoșanilor locuințele boierești, ”care vor îmbogăți arhitectura orașului cu exemplare reprezentative pentru evoluția curentelor artistice europene, până în pragul primului război mondial”.

 

Semnificativă în acest sens, adaugă Eugenia Greceanu, e fosta casa din str. Sf. Dumitru (Maxim Gorki) nr.14, care a aparținut familiei Miclescu. Așa se explică, probabil, de ce – potrivit mărturiilor lui Ștefan Paramanov – la iazul din strada Gheorghe Hasnaș era doar o ”curte boierească, nu era nicio casă”.

 

 

Venirea comuniștilor și ultimii boieri

 

Proprietățile boierilor aveau să fie confiscate odată cu venirea comuniștilor, când mulți dintre boieri au fost hăituiți, urmăriți ani la rând și băgați în pușcării. A fost și cazul Micleștilor. Cazul cel mai cunoscut este al lui Radu Miclescu (1935-2019), care a fost arestat la doar 16 ani, după ce vreme de 3 ani a fost căutat și-n gaură de șarpe.

 

Alături de Radu Miclescu a intrat în închisoare și tatăl său, Gheorghe Miclescu, ofițer de aviație.

 

În martie 1949, proprietățile familiei, printre care și conacul de la Călinești, au fost confiscate de stat.  

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Loading...
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Loading...
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Foarte frumos povestit. Am făcut și eu baie în acel iaz. Dar și în iazul lui Unțanu...
16 iulie 2020, 11:39
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9474 lei
USD
Dolarul SUA
4.7141 lei
CHF
Francul elveţian
4.8270 lei
GBP
Lira sterlină
5.8404 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6881 lei
XAU
Gramul de aur
276.8333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2466 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2792 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2954 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6722 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2001 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
20.7 o C
Bucecea
19.9 o C
Darabani
13.7 o C
Saveni
21.1 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.