Reportaj
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru

Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.

Două ore pentru 7 lei


Cărțile de identitate se eliberează de către Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei (SPCLEP), care de pe vremea ex-primarului Portariuc funcționează la Uvertura Mall. Fiindcă este subordonat Primăriei Botoșani.


Ca să îți scoți însă noua CI trebuie să plătești o taxă, că așa e la noi, Statul  Român te obligă să îți schimbi un document și pentru că te pune la treabă îți mai ia și ceva bani.


Nu neapărat suma este problema, că e doar 7 lei, ci coada imensă de la Direcția de Impozite și Taxe Locale unde se achită taxa asta. A cui direcție? Tot a Primăriei Botoșani. Și cum ghiseul.ro funcționează cam ca în ritmul în care se construiesc și autostrăzi în România, te așezi la coadă.


Și stai, stai, stai. Auzi povești despre murături, despre ”hoții ăștia de la asociație”, contabilizezi divorțurile din ultimul an (”Da fată, a lăsat-o baltă. Da' și-o merita...”), calculezi pensiile după majorarea care nu se știe dacă o să fie și, peste toate, auzi povești din gama ”da mai lasă-mă dragă cu Covidul ăsta, ce până acuma nu mai murea atâtea lume de alte boli”.


În fine, după zeci și zeci de minute de ascultat tot felul de minuni și reușești să plătești, mergi la SPCLEP-ul de la mall.

 

Aparatul de scos bonuri la ”Buletine” e DEFECT... de mână


Dar surpriză! Aparatul de la parterul centrului comercial, de unde trebuie să îți scoți bon de ordine sau mai bine spus ”bon de stat la coadă”, nu funcționează. Asemeni milieurilor de pe televizoare alb-negru din comunism și ecranul dispozitivului de eliberat bonuri este acoperit cu un ”DEFECT” scris în scârbă de mână.


Așa că mergi la etajul 3 unde este ”Evidența Populației” și întrebi cum trebuie să procedezi. Iar ”domnul de la Locală” te liniștește: ”păi avem alt aparat aici care funcționează”. De ce nu s-a obosit nimeni să scrie lângă ”DEFECT”-ul ăla și faptul că ”funcționează aparatul de la etajul 3” este un mister încă neelucidat.


Dar faptul că merge ăsta de la 3 nu înseamnă și că te apuci tu de capul tău să îți scoți bon. Nu! Întâi stai la alt rând, unde se face un fel de verificare prealabilă a actelor. Adică nu vii tu așa cu tupeu și pam-pam ți-ai scos bon și gata.


Un serviciu al Primăriei te trimite la alt serviciu al Primăriei ca să vadă dacă nu care cumva unul dintre ele n-a greșit. Acum 10 ani!


Când ajung la ”pre-verificarea actelor” actelor, nenea de la ghișeu te trimite la compartimentul de recenzare Al cui? Tot al Primăriei Botoșani, bineînțeles. De ce? Ca să vadă dacă adresa este corectă.


”D-le, acum 10 ani dvs., Serviciul de Evidență a Persoanei, mi-ați emis buletin pe această adresă. De atunci adresa nu s-a schimbat, cum mă trimiteți acum iarăși la recenzare dacă dvs. mi-ați emis buletin pe adresa asta?”


Răspunsul funcționarului e stupefiant: ”poate s-a greșit atunci”. Asta îmi mai lipsea, să aflu că în ultimii 10 ani am stat de fapt în altă parte decât unde știam eu că stau.


Așadar, un serviciu al Primăriei, te trimite la alt serviciu al Primăriei ca să afle dacă nu cumva unii sau alții dintre ei au greșit. După ”doar” un deceniu. Și tu trebuie să umbli pe drumuri ca să vezi dacă nu au comis-o domnii funcționari.


Nu este doar uluitor, este aberant și este sfidător pentru botoșănenii care plătesc taxe și impozite.


Încerc să îi spun omului că, ”sunteți aceeași instituție, verificați dvs. Mă trimiteți pe mine, în loc să intrați dvs. în computer să vedeți dacă adresa pe care tot voi mi-ați dat-o este bună sau nu?”.


”Numai recenzări n-am mai făcut acum”... Ei poftim!


Păi nu mai bine merge fraierul, că doar altă treabă n-are decât să se plimbe între serviciile Primăriei.


Mă umplu de nervi și îi cer funcționarului de la ghișeu să își cheme șeful, șefa, ce are, ca să vorbesc cu dumnealui, dumneaei.


Vine șefa, aruncă o privire peste acte și dă verdictul: ”Mergeți și scoateți recenzare!” Deci am rezolvat-o!

 

Am dreptate, dar nu știu ce am să fac cu ea


Este vorba de aceeași instituție care te poartă prin trei locuri diferite. Că doar de asta avem soft-uri plătite pe bani grei, de asta ne-am informatizat, de asta plătim spor de antenă și alte minuni, pentru că o unitate a statului nu este în stare să conecteze trei servicii la aceeași bază de date.


Dar am o satisfacție, că îmi dă cineva dreptate. Ce-o să fac cu ea, nu știu.


”Așa este, am preluat sesizarea, mâine chemăm șefii de servicii. Trebuie rezolvată problema pentru că este o problemă de care se lovesc mai mulți cetățeni”,


Bogdan Buhăianu, viceprimar Botoșani.


Nu poți însă să nu te întrebi: cum este totuși posibil ca la mai bine de 30 de ani de la revoluție să se întâmple încă așa ceva? Ce au făcut primarii, viceprimarii, consilierii pe care i-am plătit atâta amar de ani? Chiar nu a fost nimeni sesizat vreodată, asupra unei asemeni bătăi de joc?

 

În loc de epilog


Acum să nu vă gândiți că, după ce vă sfărâmați nervii atâtea ore a doua zi primiți și buletinul. Hai să vă vând un pont: oamenii nu prea au hârtia aceea specială din care se confecționează cărțile de identitate și eliberează doar urgențele. Restul să mai aștepte. Dar haideți totuși să ne bucurăm că nu ne trimit tot pe noi să le aducem și hârtia pentru buletin.


Și o precizare necesară: teoretic, se încasează taxa de 7 lei și la sediul SPCLEP. Practic, uneori răspunsul este: ”nu ne-a adus încă aparatura necesară să emitem chitanțe”.


Cu siguranță însă, și teoretic și practic, procedura de emitere a unui buletin reprezintă o mare bătaie de joc la Botoșani.

 

De aia vă spuneam să nu permiteți buletinului să expire perioada asta. Să mai aștepte.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Asediul de la Impozite și Taxe tratat cu sedii noi: Primăria deschide încă două centre de încasare
Aşa ieşi primar prin Botoşani? O femeie a votat DE ŞASE ORI cu buletinul expirat – VIDEO & FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
Si la Bucuresti e la fel.DAR buletinele expirate sunt valabile pana la sfarsitul starii de alerta si inca 90 de zile dupa aceea.
20 martie 2021, 14:19
E defectă și recenzia primită gratis fără să faci drumuri bătrâne!?
6 februarie 2021, 18:34
Pleaca ai nostri.....vin au nostri si la mijloc rămân....cetatenii! Cam asta-i nivelul angajaților din administratia locala. Salarii mari si sporuri cat mai multe, treaba putina si ineficienta, iar de nivelul de cultură și civilizație de care ar trebui să dea dovadă în relațiile cu noi cetatenii nici nu poate fi vorba.Oare de ce tot ii alegem sa ne reprezinte daca nu sunt în stare să reformeze din temelii un sistem bolnav de cancer???
6 februarie 2021, 18:21
Ce zice Doinița? A plimbat și ea două hârtii la evidența populației. Sau a terminat campania electorală și nu o mai interesează prostimea.
6 februarie 2021, 11:28
Acest circuit este dintotdeauna, chiar și când a fost Cosminel viceprimar. Doar că acum începe distracția: vrea să aplice aceeași strategie ca la TBC. Vrea să schimbe șeful ( un profesionist) și începe să-i caute bube. Cosmine, nù trebuie să fii o lumină să-ți dai seama că mai ai Lupaști pe lista de angajări.
6 februarie 2021, 11:23
Instituțiile din BT sunt atât de înapoiate din cauza conducerii. Nimeni nu are viziune / nici nu-și dorește să modernizeze administrația publică. Fac angajări cu nemiluita punându-și rudele în locuri călduțe, fără responsabilitate sau profesionalism.
6 februarie 2021, 10:50
Continuare: mergeți apoi la serviciul de stare civilă, de lângă Piața Mare, care este tot în subordinea primăriei, și ÎNDRĂZNIȚI să cereți lămuriri cu privire la depunerea actelor de căsătorie. Te întâmpină niște funcționare acre de-ți pare rău că ai acceptat inelul de logodnă. Peste câți ani vor dispărea și la noi fețele,, binevoitoare" din administrație?
6 februarie 2021, 10:43
Cam așa stă treaba și la Taxe și Impozite. Dacă ti-a decedat vreun bunic sau părinte acum ceva vreme și ai scos acte pe baza certificatului de deces și dacă ulterior ai nevoie de alte acte similare, trebuie să vii din nou cu certificatul de deces al acestuia! De ce oare? O fi înviat tataia între timp? În plus, ți se solicită uneori și declarație pentru UrbanServ. Dacă nu te afli oficial - adică în bazele lor de date - printre proprietarii a ceea ce a rămas în urma decedatului, atunci ia formularul, du-te la moștenitorul oficial și trimite-l să-l depună (a mai depus tot el același document cu câteva luni în urmă, dar se pare că cei de la Taxe și Impozite vor să fie siguri :)) ). Și abia după ce se încheie aventura cu UrbanServ-ul te poți bucura în tihnă de marea ta realizare: ai reușit să obții un act oficial de la Taxe și Impozite Botoșani. Numai că trebuie să ai grijă: nu reveni prea repede după alte asemenea documente, căci riști să o iei de la capăt! Numai de bine!
6 februarie 2021, 10:26
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
La mare, am luat struguri de pe marginea drumului. M-am lăsat păcălit. M-am lăsat păcălit. Știam că mă păcălește” Vasile Trofinov, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.& ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9745 lei
USD
Dolarul SUA
4.7430 lei
CHF
Francul elveţian
5.1499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1651 lei
XAU
Gramul de aur
278.5272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2589 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2860 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4556 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2033 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6670 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.4 o C
Dorohoi
23.7 o C
Bucecea
22.3 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.8 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.