Reportaj
Cum angajezi un criminal - INCOGNITO printre ucigaşi şi violatori – GALERIE FOTO

Dimineață mohorâtă, Botoșani este învăluit într-o mantie cenușie specifică toamnei. Cei mai mulți stau prin case, confortabil, cei care merg la serviciu își fac treburile într-o manieră mai degrabă morocănoasă. În peisajul rece de afară, în cazul a zeci de deținuți dimineața pare să fie una chiar reușită. Ies din celule câteva zeci de minute, iau contact cu oameni ”de afară”, sorb din priviri prezențele feminine.

Interviu de după gratii

La Penitenciarul Botoșani are loc Bursa locurilor de muncă pentru persoane private de libertate. Un eveniment prin care pușcăriașii sunt ajutați ca atunci când ies afară, să aibă asigurat un loc de muncă. În realitate, deținuții știu, angajatorii știu, organizatorii (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă - Penitenciar) știu și ei că nimeni nu va angaja o persoană abia ieșită ”de la răcoare”. Sau dacă sunt, cazurile astea-s chiar rare, precum oamenii buni din 2015.
Câteva zeci de bărbați, de toate felurile, stau așezați pe scaunele din clădirea în care are loc bursa. Încruntați, își țin privirile plecate și le evită pe cele ale agenților care-i păzesc atent. Un angajat al Penitenciarului, se plimbă, cu cămașa scoasă din pantaloni, printre scaune. În mână are o cafea, între dinți ține bețigașul din plastic cu care a amestecat lichidul matinal. Cu pieptul înainte, traversează sala, înainte, înapoi, înainte, înapoi. Bețigașul de plastic i se plimbă în cavitatea bucală, sus, jos, sus, jos.

Nu vă aștepată covorul roșu la ieșire

Un sfert de oră foială printre organizatori. Mașina cu materialele necesare întârzie să ajungă. Când în final totu-i gata, directorul adjunct al Penitenciarului își drege vocea. Se dau ghionturi cu coatele, se face liniște.
Cei care sunteți în sală, sunteți persoane care ați făcut demersuri, fie cursuri de calificare, fie activități de reintegrare socială implementate în cadrul proiectului cu finanțare europeană. Sper ca acțiunea de astăzi să se finalizeze cu rezultate pozitive în ceea ce privește incluziunea voastră din punct de vedere profesional, nu vă așteaptă covorul roșu și flori la ieșirea din Penitenciar, trebuie să depuneți eforturi în a fi perseverenți pentru a vă găsi un loc de muncă din care să vă asigurați existența în mod cinstit. Nu ne dorim să ne mai vedem dincolo de poartă”, a fost discursul care se apropie izbitor de realitate a Cristinei Livadaru.
Imediat după, deținuții, cu foi în mână au început să caute cu privirea scaunele pe care ar trebui să se așeze. Am fost prezentă în calitate de angajator, deși simțeam priviri fierbinți din partea colegilor din branșă. Doi potențiali candidați au venit în fața mea și m-au întrebat dacă ar trebui să se așeze și ce posturi am. – Redactori…- Ah, mă scuzați atunci.
Aștept.


Între timp alături, un alt angajator din totalul celor șase câți am participat la bursa de la Penitenciar. O doamnă extrem de drăguță care și-a asumat mai degrabă rolul parcă al unui psiholog: Ia să vedem…haideți să stăm de vorbă măcar, nu? Ne cunoaștem, mai vorbim una, alta… În fața ei s-a așezat Viorel, născut în 1965 și care spune că e tatăl a 4 copii. A lucrat la IMAIA iar anul 1989, cel care a schimbat istoria românilor, a fost cel care i-a încheiat și cariera. Îi povestește cu o voce umilă că este lăcătuș.


Pierd șirul poveștii. În fața mea se așează Daniel, de 30 de ani. Mâinile îi tremură nervos când începe să vorbească. În ochi are un licăr de speranță, în martie 2016, ar putea fi liberat. A stat opt ani și jumătate închis. A bătut un băiat care la rândul lui îi bătuse tatăl. A doua zi, respectivul a murit, el a fost arestat și și-a petrecut tinerețea după barele de fier. A învățat să fie bărbat de două ori, pentru că prima dată a făcut-o în armată.
- Vreau să muncesc cinstit, acum mă caracterizez ca fiind un om corect, incoruptibil, sincer…
Nu mai vrea să revină în Penitenciar. Spune că s-ar descurca aproape cu orice. A lucrat 6 luni în construcții, la negru. Apoi, după gratii, a cusut papuci, a învățat să facă goblenuri și a devenit chiar profesionist în confecționarea huselor pentru volane.
- Am fost muncitor și am atras antipatia colegilor mereu…am vrut să le demonstrez că mă pricep la orice…am învățat chiar Luceafărul într-o săptămână de zile. Îl știu pe dinafară.
Mă mir. El râde.


Al doilea ocupant al scaunului din fața mea a fost Marian, de 25 de ani. A stat după gratii doi ani de zile. Pe 28 octombrie ar putea deveni un om liber. A fost închis pentru viol.
- Am greșit…știu…băutura…
- De bunăvoie nu a vrut?
Râde când îl întreb. Un rom blond cu ochi albaștri, trăsăturile le-a moștenit de la tatăl român. A violat o fată, iar acasă are deja un băiețel care acum ar avea șapte ani. Darius l-a numit. L-a făcut când el însuși și mama lui, erau copii. A muncit la circ în Italia, la montat carusele, iar banii care-i câștiga îi trimitea acasă, la fiu. De doi ani de zile nu mai știe nimic de mama copilului lui și de Darius. Vrea să iasă, să-i caute și să se împace cu ea. Și să câștige un ban cinstit. Știe că nu poate fi jurnalist, dar parcă nu ar rata o discuție cu o figură nouă. Ne despărțim, urându-ne succes. Îi spun că fetele pot fi iubite și cu vorbă dulce. El se amuză.


Ultimul care vine este un bărbat de 40 de ani, închis din februarie anul acesta, pentru contrabandă cu țigări. Nu are o poveste pentru mine. Are o foaie în mână. Îl întreb…ce e? Îmi zice că l-a luat de la prima masă, de la un alt angajator. Pe bilet scrie: Bună ziua…sunt cutare…caut anume salariați…căutați-mă când ieșiți. Varianta prin care potențialul șef a evitat elegant discuția sub formă de interviu.


Potențialul candidat îmi spune că știe să pună gresie și faianță. Îi urez succes pentru atunci când va ieși. Pentru că, un om ca el care tânjește după un loc de muncă, s-ar putea descurca probabil cu mult, mult mai bine decât un altul care n-a greșit în viață. El poate prețui mâna care i se întinde.
La Botoșani pe piața forței de muncă sunt declarate ca fiind vacante aproape 600 de locuri de muncă. Mitul conform căruia tinerii bine pregătiți care ies de pe băncile facultăților, nu au unde să muncească, este cât se poate de fals. În realitate, aproape în orice domeniu de activitate, există câte un patron care aproape că tremură după un angajat bun, serios, muncitor. Criza de oameni care vor într-adevăr să muncească se adâncește de la an la an și, cine știe, poate chiar cândva, deținuții ar putea fi considerați o variantă.
 

”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Loading...
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Loading...
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Le oferim elevilor de clasa IX-a să aleagă între cele patru profiluri, la fiecare profil câte două clase, mai puțin matematică – informatică unde vor avea trei clase. Vă mulțumesc. Cred că am explicat suficient de clar pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9452 lei
USD
Dolarul SUA
4.3585 lei
CHF
Francul elveţian
4.7614 lei
GBP
Lira sterlină
5.9366 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8144 lei
XAU
Gramul de aur
257.4507 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3859 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1542 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4893 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2039 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-2.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-2.6 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.