Reportaj
Cum angajezi un criminal - INCOGNITO printre ucigaşi şi violatori – GALERIE FOTO

Dimineață mohorâtă, Botoșani este învăluit într-o mantie cenușie specifică toamnei. Cei mai mulți stau prin case, confortabil, cei care merg la serviciu își fac treburile într-o manieră mai degrabă morocănoasă. În peisajul rece de afară, în cazul a zeci de deținuți dimineața pare să fie una chiar reușită. Ies din celule câteva zeci de minute, iau contact cu oameni ”de afară”, sorb din priviri prezențele feminine.

Interviu de după gratii

La Penitenciarul Botoșani are loc Bursa locurilor de muncă pentru persoane private de libertate. Un eveniment prin care pușcăriașii sunt ajutați ca atunci când ies afară, să aibă asigurat un loc de muncă. În realitate, deținuții știu, angajatorii știu, organizatorii (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă - Penitenciar) știu și ei că nimeni nu va angaja o persoană abia ieșită ”de la răcoare”. Sau dacă sunt, cazurile astea-s chiar rare, precum oamenii buni din 2015.
Câteva zeci de bărbați, de toate felurile, stau așezați pe scaunele din clădirea în care are loc bursa. Încruntați, își țin privirile plecate și le evită pe cele ale agenților care-i păzesc atent. Un angajat al Penitenciarului, se plimbă, cu cămașa scoasă din pantaloni, printre scaune. În mână are o cafea, între dinți ține bețigașul din plastic cu care a amestecat lichidul matinal. Cu pieptul înainte, traversează sala, înainte, înapoi, înainte, înapoi. Bețigașul de plastic i se plimbă în cavitatea bucală, sus, jos, sus, jos.

Nu vă aștepată covorul roșu la ieșire

Un sfert de oră foială printre organizatori. Mașina cu materialele necesare întârzie să ajungă. Când în final totu-i gata, directorul adjunct al Penitenciarului își drege vocea. Se dau ghionturi cu coatele, se face liniște.
Cei care sunteți în sală, sunteți persoane care ați făcut demersuri, fie cursuri de calificare, fie activități de reintegrare socială implementate în cadrul proiectului cu finanțare europeană. Sper ca acțiunea de astăzi să se finalizeze cu rezultate pozitive în ceea ce privește incluziunea voastră din punct de vedere profesional, nu vă așteaptă covorul roșu și flori la ieșirea din Penitenciar, trebuie să depuneți eforturi în a fi perseverenți pentru a vă găsi un loc de muncă din care să vă asigurați existența în mod cinstit. Nu ne dorim să ne mai vedem dincolo de poartă”, a fost discursul care se apropie izbitor de realitate a Cristinei Livadaru.
Imediat după, deținuții, cu foi în mână au început să caute cu privirea scaunele pe care ar trebui să se așeze. Am fost prezentă în calitate de angajator, deși simțeam priviri fierbinți din partea colegilor din branșă. Doi potențiali candidați au venit în fața mea și m-au întrebat dacă ar trebui să se așeze și ce posturi am. – Redactori…- Ah, mă scuzați atunci.
Aștept.


Între timp alături, un alt angajator din totalul celor șase câți am participat la bursa de la Penitenciar. O doamnă extrem de drăguță care și-a asumat mai degrabă rolul parcă al unui psiholog: Ia să vedem…haideți să stăm de vorbă măcar, nu? Ne cunoaștem, mai vorbim una, alta… În fața ei s-a așezat Viorel, născut în 1965 și care spune că e tatăl a 4 copii. A lucrat la IMAIA iar anul 1989, cel care a schimbat istoria românilor, a fost cel care i-a încheiat și cariera. Îi povestește cu o voce umilă că este lăcătuș.


Pierd șirul poveștii. În fața mea se așează Daniel, de 30 de ani. Mâinile îi tremură nervos când începe să vorbească. În ochi are un licăr de speranță, în martie 2016, ar putea fi liberat. A stat opt ani și jumătate închis. A bătut un băiat care la rândul lui îi bătuse tatăl. A doua zi, respectivul a murit, el a fost arestat și și-a petrecut tinerețea după barele de fier. A învățat să fie bărbat de două ori, pentru că prima dată a făcut-o în armată.
- Vreau să muncesc cinstit, acum mă caracterizez ca fiind un om corect, incoruptibil, sincer…
Nu mai vrea să revină în Penitenciar. Spune că s-ar descurca aproape cu orice. A lucrat 6 luni în construcții, la negru. Apoi, după gratii, a cusut papuci, a învățat să facă goblenuri și a devenit chiar profesionist în confecționarea huselor pentru volane.
- Am fost muncitor și am atras antipatia colegilor mereu…am vrut să le demonstrez că mă pricep la orice…am învățat chiar Luceafărul într-o săptămână de zile. Îl știu pe dinafară.
Mă mir. El râde.


Al doilea ocupant al scaunului din fața mea a fost Marian, de 25 de ani. A stat după gratii doi ani de zile. Pe 28 octombrie ar putea deveni un om liber. A fost închis pentru viol.
- Am greșit…știu…băutura…
- De bunăvoie nu a vrut?
Râde când îl întreb. Un rom blond cu ochi albaștri, trăsăturile le-a moștenit de la tatăl român. A violat o fată, iar acasă are deja un băiețel care acum ar avea șapte ani. Darius l-a numit. L-a făcut când el însuși și mama lui, erau copii. A muncit la circ în Italia, la montat carusele, iar banii care-i câștiga îi trimitea acasă, la fiu. De doi ani de zile nu mai știe nimic de mama copilului lui și de Darius. Vrea să iasă, să-i caute și să se împace cu ea. Și să câștige un ban cinstit. Știe că nu poate fi jurnalist, dar parcă nu ar rata o discuție cu o figură nouă. Ne despărțim, urându-ne succes. Îi spun că fetele pot fi iubite și cu vorbă dulce. El se amuză.


Ultimul care vine este un bărbat de 40 de ani, închis din februarie anul acesta, pentru contrabandă cu țigări. Nu are o poveste pentru mine. Are o foaie în mână. Îl întreb…ce e? Îmi zice că l-a luat de la prima masă, de la un alt angajator. Pe bilet scrie: Bună ziua…sunt cutare…caut anume salariați…căutați-mă când ieșiți. Varianta prin care potențialul șef a evitat elegant discuția sub formă de interviu.


Potențialul candidat îmi spune că știe să pună gresie și faianță. Îi urez succes pentru atunci când va ieși. Pentru că, un om ca el care tânjește după un loc de muncă, s-ar putea descurca probabil cu mult, mult mai bine decât un altul care n-a greșit în viață. El poate prețui mâna care i se întinde.
La Botoșani pe piața forței de muncă sunt declarate ca fiind vacante aproape 600 de locuri de muncă. Mitul conform căruia tinerii bine pregătiți care ies de pe băncile facultăților, nu au unde să muncească, este cât se poate de fals. În realitate, aproape în orice domeniu de activitate, există câte un patron care aproape că tremură după un angajat bun, serios, muncitor. Criza de oameni care vor într-adevăr să muncească se adâncește de la an la an și, cine știe, poate chiar cândva, deținuții ar putea fi considerați o variantă.
 

Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Loading...
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
Loading...
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
„Nu mai putem folosi toaletele. În urmă cu jumătate de an am avut inundație în casă, cu rahat. Tot ce venea de pe canal, mi-a refulat în casă. Problema este mai veche, știu toți cei de la Nova Apaserv, mi-au spus băieții de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8590 lei
USD
Dolarul SUA
4.1404 lei
CHF
Francul elveţian
4.5183 lei
GBP
Lira sterlină
5.2910 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9604 lei
XAU
Gramul de aur
253.3349 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3419 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1101 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1793 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6529 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.3 o C
Dorohoi
19.6 o C
Bucecea
19.2 o C
Darabani
19.3 o C
Saveni
19.4 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.