Reportaj
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă

S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!

Așteptare mai ceva ca la medic

 

Mă duc prima oară la recepție, băiatul de acolo mă trimite înapoi afară: ”îți face un tichet ăla care spală mașina și apoi plătești”.


Bine... Stau 5 minute, 10, 15, 20, dar nu se atinge nimeni de mașină, nici un angajat nu dă vreun semn că s-ar apuca de spălat automobilul care e parcat în hală.


Mă gândesc că n-am priceput eu ceva, așa că intru iar la recepție:


- Am parcat mașina de vreo 20 de minute în hală.
- Așa...

 

- Și n-a venit nimeni să se apuce de ea.
- Dar de cât timp stă acolo?

 

- De vreo 20 de minute, tocmai ți-am spus.
- Înseamnă că nu avem nici un om liber.

 

- Adică...?
- Păi e sâmbăta, avem mai puțini angajați la lucru.

 

- Și eu ce trebuie să fac acum, să aștept să se facă luni ca să vă vină angajații?
- Așteaptă să termine unul o mașină.

 

Ai de ales: ori interior, ori exterior, că băiatul cu freză, tatuaje și mișcări de balerină trebuie să plece

 

Mai stau vreo câteva minute, până ce vine agale, plictisit rău, un băiețaș, scoate pixul de pe ureche...

 

- Ce vrei?
- Să spăl mașina, că de aia am venit la spălătorie.

 

- Știu că vrei s-o speli, dar ce program vrei?
- Exterior și interior.

 

- Nu se poate!
- Poftim? Cum să nu se poată?

 

- Păi eu la 8 ies din tură și n-am timp decât să fac exteriorul.
- Auzi, tu îți bați joc de mine, 20 de minute nu te atingi de mașină și când să te apuci îmi spui că n-ai timp fiindcă ieși din tură?

 

- Eu nu-s vinovat cu nimic. Dacă la 8 se termină tura și așa s-a nimerit.

 

Aproape că îmi ies din fire și plec iar la recepție, unde dau peste un băiat la fel de relaxat. Doar e sâmbătă.

 

- Ce a zis, că iese din tură? Hai că mă duc eu să vorbesc cu el.

 

Adică omul deja îmi face o favoare, îmi pune o vorbă bună la salariat ca să își facă treaba pentru care este plătit. Se întoarce.


- A început cu vrăjeală, că n-are timp, că pierde cursa.
- Ce cursă, care cursă, ce treabă am eu cu microbuzele lui?

 

- Păi e de la țară, așa-s ăștia de la țară, nu poți să te înțelegi cu ei. Din oraș nu vrea nimeni să lucreze la spălătorie.
- Bine și eu ce fac?

 

- Păi îți face el exteriorul și când se schimbă tura îți face altul interiorul.
- E 8 fără 20, cred că avea timp de amândouă dacă nu lăsa mașina jumătate de oră fără să se apuce de ea.

 

- Dacă el a zis că n-are timp...

 

În fine, chiar ofticat că am pierdut deja atâta timp accept și varianta asta... de avarie. Băiatul cu pix după ureche, dotat regulamentar cu freză, tatuaje și tot ce mai trebuie, deschide în sfârșit furtunul. Are mișcări de balerină obosită. Păi el trebuie să tragă de furtun vreo 20 de minute, nu care cumva să-i rămână timp și de interior.

 

Varianta cu bon, varianta fără bon


E 17 lei exteriorul și tot 17 interiorul. Merg să plătesc și plin de nervi îi cer și bon. Îi dau 50 de lei și îmi dă 33 rest.

 

- Păi nu costă 34 de lei?
- Da, interior și exterior.

 

- Și n-ai spus că se schimbă tura și îmi faceți și interiorul?
- Da, dar tura se schimbă la 8, iar noi la 8 închidem recepția, interiorul îl plătești direct la angajatul care o să ți-l facă.

 

- Măi omule, e 8 fără 10, tu ai recepția deschisă, dacă eu vreau să-ți dau banii și pe interior, și pe exterior și tu ești aici, de ce nu iei banii și îmi dai bon?
- Noi luăm banii doar după ce prestăm serviciul.

 

Senzațional! Rămân fără glas. Bineînțeles că pe timp de noapte băieții n-au casă fiscală și nu-ți dau un bon. Pe care oricum îl cerusem de nervi.


Dar mă îndulcește repede băiatul de la recepție. A venit un angajat cu vreo zece minute mai repede la serviciu și îl roagă să îmi facă interiorul. Brunețelul mă privește drept în ochi și mă ia tare:


- Ce mașină ai?
- Contează?!


- A, nnuuu, păi să știu de care să mă apuc.

 

Hai s-o punem de-o ”discotecă”

 

Se apucă. Dă drumul la radio că doar e mașina lui taică-su, răsună spălătoria, dar măcar e faină melodia: Ed Sheeran - Shape of You.
Din recepție se aude glasul disperat al băiatului de acolo. Suna un angajat care nu mai venea la serviciu. Ăla îi închidea telefonul. Iar cel care asculta muzică la mașina mea sau, mă rog, o curăța, avea să fie singur în tura de noapte. Abia atunci realizez totuși cât de norocos sunt. Și eu fac atâtea pretenții când vreo trei autoturisme încă așteaptă să le bage cineva în seamă. Și n-are cine fiindcă angajații au ieșit din tură. Iar din cei care trebuiau să intre în tură n-a venit decît unul singur. Încep să mă simt și prost că am ”confiscat” singurul salariat disponibil după ce am făcut scandal. Așa că îi spun unui conducător auto plin de speranță că ditamai spălătoria a rămas cu un singur spălător. Bărbosul se uită la mine ca la un ciudat. Crede că am chef de poante, așa că pleacă val-vârtej la recepție.

 

Bacșișul se confiscă

 

- Ne ia și nouă cineva mașinile?
- Așteptați domnu' să o termine pe-a băiatului (n.r. - eu eram băiatul).

 

- Păi mai aveți un singur om?
- Da.

 

- Băi, și de ce nu ne spuneți? Stăm ca proștii aici și așteptăm, dar nu mai sunt spălătorii în oraș?
- Da ce voiai? Să ies cu o goarnă afară: de la 8 nu se mai spală mașini.

 

Bărbosul izbește ușa, parcă face găuri în beton când pășește și pleacă scârțâind roțile.

 

Tocmai atunci, ca o dimineață luminoasă de primăvară, îl văd pe unicul angajat aflat încă pe meterezele muncii capitaliste cum vine spre mine: ”e gata”.

 

Trăiesc clipa fericirii. Scot 20 de lei din buzunar și-i dau. Îi bagă în buzunar: ”mulțumesc”. Nici n-am avut posibilitatea să îi dau eu bacșiș, și l-a oprit singur.


Îngaim ”cu plăcere” și plec. În sfârșit! Cu gândul că România este ultima țară din UE în care, de la bancă și Taxe și Impozite până la spălătorie și frizerie, stai la coadă ca să dai bani. Și deseori ai nevoie și se pile ca să ți-i ia cineva.


Prea ca la țară...

 

loading...
Afacere la stradă pusă la pământ cu niște indicatoare: Mi se face o nedreptateGALERIE FOTO
Un botoșănean s-a dus cu mașina la spălătorie dar a ajuns apoi la… Poliție

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Loading...
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Loading...
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
La fel e și acum.... Dar din păcate nu prea ai alte variante.... Când te duci sa speli mașina e o adevărată provocare....
28 iunie 2020, 08:31
Am patit sa imi spal masina pe seara la aceasta spalatorie Dom caci despre ea este vorba in articol, din anumite considerente. A 2-a zi cand m-am uitat la ea...numai spalata nu era. Ma intorc la cel de la tejghea si imi raspunde "Aaaa pai a-ti spalat masina in tura de noapte", raman perplex de raspunsul acestuia. Nu aveam nevoie de bani inapoi sau sa imi spele masina gratis, dar macar bunul simt sa spuna ceva care sa indice acei 7 ani de acasa. De atunci evit aceasta spalatorie de cea mai joasa speta.
7 mai 2018, 09:11
Felicitări pentru articol. Asta e ”experiența” spălătoriilor din Botoșani. O hală ruginită, niște turbojeturi vai mama lor, personalul dacă nu e recidivist/bolnav mintal nu e ok. Plus așteptat minim o oră, două pentru ce? Eu o fac singurel la self-service la benzinărie. Cred că cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla aici ar fi să se deschidă un self-service dedicat cu mai multe boxe.Muzica dată la maxim și scaunele bușite de colo colo când se face ”interiorul” sunt un must.
5 mai 2018, 21:30
De bucurie ca au aparut mai nou si altfel de regi ai soselelor, adica taranii care spala masinile cum cand si daca vor, era inghesuiala la OMV la self-service. Apropo, ai verificat masina? Mai ai maruntul in ea, zgarieturi suplimentare, silicon pe volan, din astea?
5 mai 2018, 11:26
Dar in oras nu exista automate sa iti speli singur masina?!
5 mai 2018, 10:36
prietene vezi ca exagerezi. zi mersi ca nu esti nevoit sa ai astfel de angajati si ca nu oferi un astfel de serviciu. self service si o sa va spalati singuri masinile..
5 mai 2018, 10:18
Presupun că nu știai, dar în târgul ăsta mai sunt și alte spălătorii auto. ;)
5 mai 2018, 09:47
Da boss acesta e motivul pt care ,,afara,, iti speli singur masina la automate
5 mai 2018, 09:44
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Le oferim elevilor de clasa IX-a să aleagă între cele patru profiluri, la fiecare profil câte două clase, mai puțin matematică – informatică unde vor avea trei clase. Vă mulțumesc. Cred că am explicat suficient de clar pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9447 lei
USD
Dolarul SUA
4.3575 lei
CHF
Francul elveţian
4.7586 lei
GBP
Lira sterlină
5.9367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8052 lei
XAU
Gramul de aur
254.8024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2407 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1424 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4926 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.9 o C
Dorohoi
3.3 o C
Bucecea
5.5 o C
Darabani
1.4 o C
Saveni
3.2 o C
Ştefăneşti
5.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.