Interviuri
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Gheorghe Ciubotaru, PMP: Am avut viziunea acelui parc Cornișa și l-am scris în programul meu / Autobuzele astea reprezintă o pacosteVIDEO

Deschidem astăzi un ciclu de interviuri cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Este un demers în premieră pentru presa scrisă botoșăneană prin care încercăm să oferim un spațiu de expune a ideilor și programelor tuturor celor care își doresc să conducă orașul timp de patru ani. Pe cât posibil, în realizarea interviurilor vom încerca să ținem cont de ordinea candidaților pe buletinele de vot, însă aici depindem și de disponibilitatea la dialog a aspiranților la postul de edil șef.

Ca atare, primul politician din serialul ”Vreau primar” este Gheorghe Ciubotaru, expert contabil judiciar, candidat al Partidului Mișcarea Populară.


”Ideea și grandoarea acestui parc de agrement era în ideea și în viziunea liberalilor de atunci”

 

-    D-le Ciubotaru, reveniți cu o candidatură la municipiul Botoșani după 20 de ani. Îmi amintesc că în 2000 ați candidat cu un program intitulat ”ABC pin PNL”.
-    Exact!

 

-    Au trecut două decenii de atunci. Ce a rămas nerezolvat în orașul Botoșani din acel program?
-    Multe lucruri au rămas nerezolvate, dar hai să vorbim întâi despre cele rezolvate. Atunci am avut viziunea acelui parc Cornișa și l-am scris în programul meu. Mă bucur că s-a realizat.

 

-    Exact acolo voiați să îl faceți și dvs.?
-    Nu locul, dar ideea și grandoarea acestui parc de agrement era în ideea și în viziunea liberalilor de atunci. Sigur, eu 21 de ani am fost liberal, mă bucur că tot pe mandatul unui liberal s-a și încheiat acest parc deosebit și a fost dat și în folosință și funcționează și aduce bani bugetului local.
Cât despre lucrurile nerezolvate, tot din programul meu, și atunci vorbeam de drumurile din pământ.

 

”De aici plecând și până la cheltuirea banilor cu distrugerea teatrului, într-un cuvânt trebuie clar știute condițiile în care s-au făcut plățile”

 


-    Sunt cam multe și astăzi.
-    Într-adevăr, în ultimul timp prin lozinca ”Facem ce trebuie”, au început administratorii orașului să facă un drum pe ici, pe colo. Nu știu de ce calitate, dar electoral sigur prinde.
Vă arăt programul în care scria despre Teatrul Mihai Eminescu că trebuie renovat. S-a început renovarea, s-au aprobat finanțările, s-au stagnat.

 

-    S-au pierdut, s-au reobținut...
-    S-au promis, s-au reobținut, s-ar putea să le și retragă, au niște termene și niște clauza în contractare. Păcat că de atâția ani botoșănenii sunt lipsiți de Teatrul Mihai Eminescu și cred că trebuie rezolvată problema urgent. Așa cum spuneam și cu recuperarea cheltuielilor nelegale făcute acolo.

 

-    Ați afirmat și acest lucru și la acțiunea electorală de sâmbătă. Aveți dubii cu privire la modul în care s-au cheltuit banii acolo?
-    Cu siguranță. Am mari dubii. Am cerut un raport despre toate costurile efectuate la teatru începând cu proiectul, care a costat în jur de 600.000 de lei. Știu că acel proiectant nu a mai vrut să îl refacă, dacă tot s-a constatat că a fost greșit, pentru că voia alți bani, ceea ce este absurd la o asemenea sumă la un proiect. De aici plecând și până la cheltuirea banilor cu distrugerea teatrului, într-un cuvânt trebuie clar știute condițiile în care s-au făcut plățile. Era simplu să facă un raport, există o fișă a furnizorilor de investiții, aveau toate plățile acolo de la începutul reparației până astăzi, putea să facă un raport și să spună: am cheltuit atât pentru aia, atât pentru cealaltă, constructorul s-a împotmolit din următoarele motive. De unde au fost banii, din bugetul local, au fost bani europeni?

 

-    Dvs. de la cine ați solicitat această situație?
-    Cine poate să facă un raport la zi decât administratorii în funcție? Și avem doi candidați la Primărie care ar fi putut face acest raport fără discuție.

 

-    Ați primit acest raport?
-    Nu.

 

-    Dar când l-ați solicitat?
-    Exact la lansarea candidaturii, într-o conferință de presă. A scris presa, am mai cerut o dată la o emisiune televizată, am repetat-o la un post de televiziune. Din păcate, nu s-a dorit acest lucru, cu toate că am văzut o fițuică cu realizările primarului Flutur. Din marile realizări am constatat Parcul Cornișa, care să spunem că l-a dat în folosință, nu chiar l-a realizat.


”Aceste autobuze în stații (...) trepidează cu un câine la vaccin”

 

O altă mare nerealizare ar fi legată de autobuzele astea, care dragă Doamne este o victorie inimaginabilă. Autobuzele astea reprezintă o pacoste pentru că au un consum extraordinar de mare, au 50 l/100 km în oraș. Cu nouă curse pe zi al unui autobuz se consum o tonă de combustibil zilnic. Asta ne mai trebuia, o tonă de motorină arsă în Botoșani, care cândva era un oraș verde, care avea tei pe bulevard, în care ieșeai cu plăcere la o plimbare pe bulevard și în parcul Eminescu în mirosul de tei. Puteai socializa, puteai face lucruri frumoase. Ce este rău la aceste autobuze, pe lângă faptul că în stații trepidează cu un câine la vaccin, este faptul că noi le plătim în cinci ani cam 180% și nu sunt ale noastre, deci nu ne rămân nouă.

 

-    Este practic o chirie.
-    Păi este un leasing operațional. Cred că trebuia făcut un leasing financiar, care înseamnă cu totul altceva, se făcea schimbul de proprietate și puteam asigura în continuare un transport civilizat, elegant în zona metropolitană, deci în oraș și în afara orașului.

 

-    Deci spuneți că ceea ce a făcut actualul primar nu este în regulă. Cum rezolvați dvs. problema dacă veți deveni primar?
-    Aș fi rezolvat-o cu autobuze electrice așa cum s-a rezolvat în țara noastră în multe orașe, cu fonduri europene. E râsul lumii, a ieșit directorul de la SC Eltrans SA și a spus că «bani europeni». Nu sunt bani europeni! Sunt proprietatea unui SRL de apartament din București, vă dau și adresa dacă vreți, e pe Victoriei 8, etajul 1 și are datorii 500 de Isuzu-uri. În bilanțul la 31 decembrie are datorii egale cu valoarea a 500 de Isuzu-uri la prețul de procurare, nu de vânzare. El acum le-a închiriat cu 180%, îi rămân tot lui, le închiriază mai departe și asta înseamnă bani europeni. Nu este nici un ban european, nu este nici un proiect european, este o minciună.

 

-    Proiectul european este cel de reabilitare a căilor de rulare și de dotare a orașului cu tramvaie noi, dar durează câțiva ani implementarea.
-    Reprezentantul Eltrans, care ar fi trebuit să știe despre ce este vorba, a mințit populația și a spus că sunt pe bani europeni. Nu! Sunt ale unui SRL care a făcut un împrumut extern, rămâne dator în continuare pentru 500 de Isuzu. Nu a vândut numai Botoșaniului, a vândut și Constanței. Citiți presa din Constanța să vedeți ce spune despre catastrofa asta de autobuz.


”Problema Centrului vechi nu este una simplă, de a da cu var, de a aduce repede terase și investitori să vândă la terase”

 

-    Despre ”catastrofa” din Centrul Vechi poate ar trebui să vorbim pentru că am văzut că aveți un program pentru rezolvarea sau mă rog încercarea de a soluționa această eternă problemă.
-    Am vorbit de ”Centrul vechi cu odinioară”, așa se chema postarea mea și am vrut să arăt că problema Centrului vechi nu este una simplă, de a da cu var, de a aduce repede terase și investitori să vândă la terase ceva sau să facă magazine de tot felul. Nu! Ca să poți face o treabă serioasă în Centrul Vechi trebuie să asiguri în primul rând securitatea și siguranța celor care fac business-uri acolo. Dar pentru asta nu trebuie să spui: scoatem romii de aici și îi îngrădim undeva. Aceasta este o prostie, ce a făcut Baia Mare, Oradea și cine a mai făcut. Eu m-am gândit la o chestiune foarte, foarte serioasă: la un proiect european pentru construcția unui cartier nou care să devină un centru cultural, un parc de distracții și agrement în zona opusă actualului parc, cu specific romani, cu activități tradiționale, cu un muzeu pentru această etnie care n-a dus-o ușor. Cine crede că au dus-o ușor... Păi romii au fost robi, au fost legați cu lanțul de pământ.

 

gheorghe ciubotaru

 

Noi trebuie să vedem de unde au plecat, cu ce cultură – și au o cultură proprie dezvoltată acolo unde au fost – și trebuie să le creăm condiții. E foarte simplu, nu facem ce este în Parcul Tineretului, nu facem blocuri cu nu știu câte etaje pentru ei. Trebuie locuințe cu un singur nivel, care să le asigure un spațiu suficient în care să și desfășoare toate meseriile lor, că au începând de la potcovărie până la olărit, argintării și câte și mai câte meserii au și să facem un lucru frumos în care să aibă și sală de conferințe, tot ce trebuie. Romii, când or avea ceva de făcut, să vină cu drag în Botoșani într-un cartier frumos, elegant, cu reguli și cu plăcere din partea lor în așa fel încât și cei din Parul Tineretului și cei din Centrul Vechi să vrea să locuiască acolo și să își dezvolte activități lucrative din care să își câștige și existența. Eu m-am gândit la un 20 de hectare că se poate face.

 

-    Dar are municipalitatea 20 de hectare? Ca să faci un proiect european trebuie să fii proprietar pe terenul respectiv.
-    Municipalitatea, la momentul de față, are în jur de 56 de hectare agricol.

 

-    Compact?
-    Nu e compact, dar acolo unde spun eu are în jur de 20 de hectare.

 

-    La Rediu?
-    La Rediu, pe stânga, vis-a-vis de păduri și mai are și pe dreapta, unde se poate reabilita locul unde a fost groapa de gunoi, cum s-a reabilitat și unde s-a făcut Alfa Land, poate știți că acolo a fost groapa de gunoi.

 

”Trebuie restructurarea Primăriei, să facem trei direcții care să se ocupe numai de proiecte”

 

-    Da, da, în anii 80.
-    Deci se poate orice. Trebuie voință politică, trebuie muncă și trebuie restructurarea Primăriei, să facem trei direcții care să se ocupe numai de proiecte. Întinerite aceste proiecte cu oameni noi, tineri, care știu limba engleză, care vin pregătiți din facultăți. Poți colabora chiar cu universitățile care lucrează cu fondurile europene și cu siguranță acest proiect se va face. Poate nu de către mine, dacă nu o să ies eu primar, dar sper să ies.

 

-    Marea problemă a Centrului Vechi știți care este? Că se vorbește despre Centrul Vechi doar la patru ani de zile, când sunt alegeri. Noi avem redacția Botoșăneanul aici de cinci ani și jumătate și eu nu văd picior de politician, nu cu lunile, cu anii, dar toată lumea vorbește despre Centrul Vechi. Bașca, acum în Consiliul Local se discută foarte mult despre această investiție din spatele Bisericii Uspenia și vorbesc despre această investiție niște oameni pe care nu i-am văzut niciodată în Centrul Vechi.
-    Despre Centrul Vechi orice politician ar spune lucruri frumoase. I-am văzut chiar și acum pe ăștia cu ”faptele concrete”: «să redăm Centrul Vechi botoșănenilor». Păi Centrul vechi a fost aici, în Botoșani, tot timpul, nu l-a luat nimeni, numai că un edil ar fi trebuit să spună: «hai să facem ceva în Centrul Vechi». Și atunci se găsea cred și soluția aceasta, de a face ceva și pentru romi pentru că romii sunt tot români, sunt cetățeni cu o cultură și cu o experiență de viață aparte și trebuie să le respecți tradițiile și să îi duci într-un mediu în care să se simtă bine și să își câștige și existența cinstit.

 


”Pentru două pachete de țigări, locul acela de parcare este al tău. Nu se poate așa ceva!”

 

-    Am văzut că ați făcut un calcul în calitatea dvs. de economist cu experiență și v-a ieșit că unii botoșăneni plătesc 130 de lei pe an pentru un loc de parcare, iar alții 6.200 lei pe an (concesionarea unui loc de către o persoană fizică, respectiv plata cu ora, totul calculat anual – n.r.). Ce aveți de gând să faceți: să ieftiniți, să scumpiți?
-    Am și scris: consultație publică pentru aplicația ”Am parcat”. În orașele mari și în orașele din Europa există această aplicație, cu telefonul ți-ai achitat parcarea în orice loc liber. Noi în momentul de față avem 7.000 de parcări, uninominale să le spunem așa, contractate pe 100 de lei pe an. Pe an, rețineți! Deci, pentru două pachete de țigări, locul acela este al tău. Nu se poate așa ceva! Unde trăim? Ce facem cu ceilalți 50.000 de oameni care au mașini? Nu au unde parca. Deci, dacă eu mă duc la tine și totul este rezervat, chiar dacă sunt plecați la țară sau în concediu, eu n-am voie să parchez ca să stau la tine o oră să beau o cafea. E corect? Nu-i corect! Vrei rezultate! Aplicația aceasta ar rezolva problema. De ce? Oricine parchează oriunde este loc liber. Plus că ar trebui rezolvată și problema parcărilor și numeric.

 

-    Și cum egalizăm prețurile, diferența aceasta de la 130 la 6.200 de lei?
-    Deci aplicația rezolvă problema pentru că nu mai este o parcare pe an, ca să faci o comparație între 120 și 6.000, este o parcare pe moment. Oriunde ai parcat, ai plătit. Peste tot este loc public.

 

”Deci arhitecții aceștia ai noștri când au dat autorizații de construcție nu s-au gândit cum arată?”

 

-    Am înțeles, dar poate că ar trebui să discutăm și despre acele garaje concesionate de prin anii 90 pe o sumă modică, jignitoare și în care oamenii nu își prea lasă mașinile. Au devenit un fel de boxe, de depozite și oamenii de fapt își lasă mașinile în fața lor.
-    Și acolo au boxe, au reparații.

 

gheorghe ciubotaru

 

-    La problema aceasta a garajelor v-ați gândit? Ocupă și foarte mult spațiu, sunt și insalubre, au fost și o mulțime de incendii produse.
-    Dar cum arată?! Nu puneți problema cum arată? Deci arhitecții aceștia ai noștri când au dat autorizații de construcție nu s-au gândit cum arată?

 

-    Mie îmi amintesc de Auschwitz-Birkenau când le văd.
-    Ați fost acolo?

 

-    Am fost în 2016, am scris și un reportaj de la fața locului.
-    Cred că în 2016-2017 am fost și eu. Deci, în primul rând nu arată bine. În al doilea rând acolo s-ar putea face și altceva, chiar dacă sunt proprietate. Cum le-am vândut terenurile le putem și răscumpăra.

 

-    Chiar n-au fost vândute, au fost concesionate în mare parte.
-    Foarte multe sunt proprietate. La un moment dat au fost vândute de primărie pe te miri ce și oamenii atunci și-au făcut și beciuri acolo și cramă și tot ce vrei, de asta nu mai intră mașinile acolo.

 


”Stau surprinzător de bine, oamenii și-au amintit de ceea ce am propus eu în anul 2000”

 

-    Să trecem puțin la partea politică. Văd două probleme pe care le-ar putea avea candidatura dvs. Una ar fi aceea că PMP-ul îl are ca lider ”de facto” pe Traian Băsescu, care nu a fost niciodată iubit la Botoșani. Adică PMP-ul, cu excepția alegerilor de anul trecut când s-a dus undeva la 7%, la Botoșani, indiferent pe cine a avut președinte, a avut undeva la 2-3%. Cum faceți dvs. să creșteți procentul acesta?
-    Eu am făcut un sondaj înainte de începerea campaniei electorale, deci în prima zi de campanie știam exact rezultatul sondajului. Sondajul l-am făcut personal cu o echipă care a cules datele din șapte cartiere, am mers pe 104 chestionare și am făcut un sondaj să vedem cum stă și partidul și Gheorghe Ciubotaru. Stau surprinzător de bine, oamenii și-au amintit de ceea ce am propus eu în anul 2000, băieții aceia tineri și frumoși care au fost vreo 5.000 la Casa Sindicatelor, vreo 7.000 pe stadion, când am lansat candidaturile și i-am adus pe N5, pe Moromeții, pe Sweet Kiss și niște formații de hip-hop care erau în vogă pentru tineri. Tinerii aceia n-au votat atunci, nu au fost la vot pentru că nu puteau să meargă la vot pentru că nu aveau 18 ani, dar acum tinerii aceia au 35 de ani, au familii.

 

-    Și le mai plac lor Sweet Kiss, hip-hop și Moromeții?
-    Cu siguranță că muzica hip-hop le-a rămas în amintire. Și copilăria și anii de liceu tot timpul îi ții minte și cred că o bună pate din electoratul meu este în segmentul acesta de vârstă, 34 – 40 de ani. Un alt segment sunt înțelepții orașului și cred că un înțelept în fruntea orașului le-ar prinde bine pentru că aș face ”Consiliul Înțelepților” și aș conduce orașul împreună cu ei. Din fiecare carter o să am una-două persoane trecute prin viață, cu experiență. Înțelept nu înseamnă neapărat cu părul alb ca mine, poate să însemne și mai tânăr. Și cred că, cu acest Consiliu al Înțelepților, care se va întâlni lunar, bilunar sau o dată la două luni, vom descoperi toate probleme din toate colțurile orașului și atunci venim cu proiecte clare în Consiliul Local, iar în Consiliul Local vom veni și cu ei în bănci și să vedem dacă nu o să se aprobe lucrurile care trebuie făcute în orașul Botoșani.
Și politic, am spus-o dintotdeauna: eu am fost 21 de ani membru PNL.

 


”Cine este traseistul: eu, Gheorghe Ciubotaru sau ei?”

 


-    Asta voiam să vă întreb: nu credeți că riscați să vi se pună eticheta de traseist. Pentru că, atunci ați candidat pentru PNL, apoi ați fost la PP-DD, apoi ați avut o tentativă sau nu știu cum să-i spun de a prelua la un moment dat Partidul Conservator...
-    Atât, dar n-am avut...

 

-    Și acum sunteți la PMP. Nu știu dacă ați fost membru PDL.
-    N-am fost membru PDL, dar am activat în cadrul PDL-ului într-o perioadă, vicepreședinte al comisiei națională de politică externă și drepturi cetățenești.

 

-    Aici avem nevoie de un răspuns de 40 de secunde că se termină interviul.
-    Imediat. Am fost liberal 21 de ani. Și secretar general opt ani, și vicepreședinte opt ani și chiar președinte o perioadă și președintele comisiei de cenzori. Am plecat din această poziție pentru că nu eu sunt traseistul, partidul a devenit traseist. Uitați-vă la PNL dacă nu este traseist: s-a unit cu ApR-ul la un moment dat, care venea din FSN, s-a unit cu PSD-ul, cu care a făcut USL.

 

-    Aceea mi s-a părut cea mai sinistră construcție politică de după 89.
-    Am scriu și eu un articol așa și atunci am ajuns la întrebarea: sunt de Dreapta sau de Stânga? Pentru că la un moment dat erau în ALDE european și într-o noapte Crin Antonescu s-a dus la Partidul Popular European. Deci unde sunt ei? Cine este traseistul: eu, Gheorghe Ciubotaru sau ei?

 

 

 

Comandat de PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ – ORG. JUD. BOTOȘANI, realizat de SC Savin Consulting Press SRL, Cod unic de identificare mandatar financiar 21200020

 

 

 

loading...
Poate cel mai atipic candidat: A venit cu trotineta îmbrăcat într-un tricou cu poza sa - Ne mutăm în PrimărieGALERIE FOTO
Gheorghe Ciubotaru: Consultare publică pentru aplicația ”AM PARCAT”!

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
Loading...
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
Loading...
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
INTERVIU Raluca Rogojină, despre Foametea din Moldova și Botoșani: Să-ți sacrifici copilul nou-născut, să-l fierbi și să-l oferi hrană celorlalți 5 ca să rămână în viață...FOTO&VIDEO
Mâncau câteva boabe de grâu pe zi. Apoi s-au mulțumit și cu câteva frunze de iarbă uneori fiartă, alteori mărunțită între dinții tot mai sfărâmicioși. Pe măsură ce lunile treceau, în castroanele sărmanilor ajungeau și vrăbii, șobolani, șoareci, pisici și câini. În timpul Marii Foamete, dincolo de Prut, oamenii și-au mâncat propriii copii, alții au dezgropat cadavrele din cimitire și au mai supraviețuit astfel câteva ore, zile, luni.
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”
După ce la scrutinul din 27 septembrie s-a tras linia deasupra sa, deoarece a ocupa locul 3 pe lista USR-PLUS, iar alianța a intrat cu doi membri în Consiliul Local, lidera Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate a intrat în competiția internă a alianței pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.
Fostul jurnalist care a călătorit în Siberia și a trăit 40 de zile doar cu apă: Pentru a fi fericit nu ai nevoie de lux; ai nevoie de înțelegere cu cei dragi GALERIE FOTO
A fost 10 ani reporter la ProTV, a activat și în presa scrisă. Drumuri și cărări care îl îndepărtau tot mai mult de ceea ce căuta: Calea, Adevărul și Viața. O poveste de viață impresionantă, care trece și prin ograda bunicilor din Coțușca, județul Botoșani.
INTERVIU Valeriu Iftime: Dacă nu faci politică, nu trebuie să fii mort și să fii mut / Sunt speriat de ce se poate întâmpla în Botoșani - VIDEO
Botoșani a avut parte în această campanie electorală de un lucru fără precedent în toate alegerile locale de după revoluție. Unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri, cu o notorietate care a depășit de mult granițele județului, a sprijinit public câțiva candidați de la alegerile locale. Ba cu unii a participat chiar și la emisiuni televizate.
Ai dreptate, dar ieri au fost 38 de grade.
1 septembrie 2020, 09:37
Frumos interviu, dar candidadtul chiar nu a gasit o camasa cu maneci lungi ? sau era si in pantaloni scurti ?
1 septembrie 2020, 08:00
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Soțul meu își dorește un copil, eu nu! Nu mai vreau să îi fac niciun copil, nu îmi mai doresc! Acum vreau să mă ocup de copiii mei, de imaginea mea, de afacerile mele, am alte priorități. Mi-am cumpărat șase locuințe: am ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9219 lei
USD
Dolarul SUA
4.1823 lei
CHF
Francul elveţian
4.5428 lei
GBP
Lira sterlină
5.7455 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7865 lei
XAU
Gramul de aur
242.4279 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2311 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3727 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0855 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3284 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1916 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.6 o C
Dorohoi
18.4 o C
Bucecea
19.0 o C
Darabani
18.0 o C
Saveni
19.0 o C
Ştefăneşti
17.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.