Interviuri
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Gheorghe Ciubotaru, PMP: Am avut viziunea acelui parc Cornișa și l-am scris în programul meu / Autobuzele astea reprezintă o pacosteVIDEO

Deschidem astăzi un ciclu de interviuri cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Este un demers în premieră pentru presa scrisă botoșăneană prin care încercăm să oferim un spațiu de expune a ideilor și programelor tuturor celor care își doresc să conducă orașul timp de patru ani. Pe cât posibil, în realizarea interviurilor vom încerca să ținem cont de ordinea candidaților pe buletinele de vot, însă aici depindem și de disponibilitatea la dialog a aspiranților la postul de edil șef.

Ca atare, primul politician din serialul ”Vreau primar” este Gheorghe Ciubotaru, expert contabil judiciar, candidat al Partidului Mișcarea Populară.


”Ideea și grandoarea acestui parc de agrement era în ideea și în viziunea liberalilor de atunci”

 

-    D-le Ciubotaru, reveniți cu o candidatură la municipiul Botoșani după 20 de ani. Îmi amintesc că în 2000 ați candidat cu un program intitulat ”ABC pin PNL”.
-    Exact!

 

-    Au trecut două decenii de atunci. Ce a rămas nerezolvat în orașul Botoșani din acel program?
-    Multe lucruri au rămas nerezolvate, dar hai să vorbim întâi despre cele rezolvate. Atunci am avut viziunea acelui parc Cornișa și l-am scris în programul meu. Mă bucur că s-a realizat.

 

-    Exact acolo voiați să îl faceți și dvs.?
-    Nu locul, dar ideea și grandoarea acestui parc de agrement era în ideea și în viziunea liberalilor de atunci. Sigur, eu 21 de ani am fost liberal, mă bucur că tot pe mandatul unui liberal s-a și încheiat acest parc deosebit și a fost dat și în folosință și funcționează și aduce bani bugetului local.
Cât despre lucrurile nerezolvate, tot din programul meu, și atunci vorbeam de drumurile din pământ.

 

”De aici plecând și până la cheltuirea banilor cu distrugerea teatrului, într-un cuvânt trebuie clar știute condițiile în care s-au făcut plățile”

 


-    Sunt cam multe și astăzi.
-    Într-adevăr, în ultimul timp prin lozinca ”Facem ce trebuie”, au început administratorii orașului să facă un drum pe ici, pe colo. Nu știu de ce calitate, dar electoral sigur prinde.
Vă arăt programul în care scria despre Teatrul Mihai Eminescu că trebuie renovat. S-a început renovarea, s-au aprobat finanțările, s-au stagnat.

 

-    S-au pierdut, s-au reobținut...
-    S-au promis, s-au reobținut, s-ar putea să le și retragă, au niște termene și niște clauza în contractare. Păcat că de atâția ani botoșănenii sunt lipsiți de Teatrul Mihai Eminescu și cred că trebuie rezolvată problema urgent. Așa cum spuneam și cu recuperarea cheltuielilor nelegale făcute acolo.

 

-    Ați afirmat și acest lucru și la acțiunea electorală de sâmbătă. Aveți dubii cu privire la modul în care s-au cheltuit banii acolo?
-    Cu siguranță. Am mari dubii. Am cerut un raport despre toate costurile efectuate la teatru începând cu proiectul, care a costat în jur de 600.000 de lei. Știu că acel proiectant nu a mai vrut să îl refacă, dacă tot s-a constatat că a fost greșit, pentru că voia alți bani, ceea ce este absurd la o asemenea sumă la un proiect. De aici plecând și până la cheltuirea banilor cu distrugerea teatrului, într-un cuvânt trebuie clar știute condițiile în care s-au făcut plățile. Era simplu să facă un raport, există o fișă a furnizorilor de investiții, aveau toate plățile acolo de la începutul reparației până astăzi, putea să facă un raport și să spună: am cheltuit atât pentru aia, atât pentru cealaltă, constructorul s-a împotmolit din următoarele motive. De unde au fost banii, din bugetul local, au fost bani europeni?

 

-    Dvs. de la cine ați solicitat această situație?
-    Cine poate să facă un raport la zi decât administratorii în funcție? Și avem doi candidați la Primărie care ar fi putut face acest raport fără discuție.

 

-    Ați primit acest raport?
-    Nu.

 

-    Dar când l-ați solicitat?
-    Exact la lansarea candidaturii, într-o conferință de presă. A scris presa, am mai cerut o dată la o emisiune televizată, am repetat-o la un post de televiziune. Din păcate, nu s-a dorit acest lucru, cu toate că am văzut o fițuică cu realizările primarului Flutur. Din marile realizări am constatat Parcul Cornișa, care să spunem că l-a dat în folosință, nu chiar l-a realizat.


”Aceste autobuze în stații (...) trepidează cu un câine la vaccin”

 

O altă mare nerealizare ar fi legată de autobuzele astea, care dragă Doamne este o victorie inimaginabilă. Autobuzele astea reprezintă o pacoste pentru că au un consum extraordinar de mare, au 50 l/100 km în oraș. Cu nouă curse pe zi al unui autobuz se consum o tonă de combustibil zilnic. Asta ne mai trebuia, o tonă de motorină arsă în Botoșani, care cândva era un oraș verde, care avea tei pe bulevard, în care ieșeai cu plăcere la o plimbare pe bulevard și în parcul Eminescu în mirosul de tei. Puteai socializa, puteai face lucruri frumoase. Ce este rău la aceste autobuze, pe lângă faptul că în stații trepidează cu un câine la vaccin, este faptul că noi le plătim în cinci ani cam 180% și nu sunt ale noastre, deci nu ne rămân nouă.

 

-    Este practic o chirie.
-    Păi este un leasing operațional. Cred că trebuia făcut un leasing financiar, care înseamnă cu totul altceva, se făcea schimbul de proprietate și puteam asigura în continuare un transport civilizat, elegant în zona metropolitană, deci în oraș și în afara orașului.

 

-    Deci spuneți că ceea ce a făcut actualul primar nu este în regulă. Cum rezolvați dvs. problema dacă veți deveni primar?
-    Aș fi rezolvat-o cu autobuze electrice așa cum s-a rezolvat în țara noastră în multe orașe, cu fonduri europene. E râsul lumii, a ieșit directorul de la SC Eltrans SA și a spus că «bani europeni». Nu sunt bani europeni! Sunt proprietatea unui SRL de apartament din București, vă dau și adresa dacă vreți, e pe Victoriei 8, etajul 1 și are datorii 500 de Isuzu-uri. În bilanțul la 31 decembrie are datorii egale cu valoarea a 500 de Isuzu-uri la prețul de procurare, nu de vânzare. El acum le-a închiriat cu 180%, îi rămân tot lui, le închiriază mai departe și asta înseamnă bani europeni. Nu este nici un ban european, nu este nici un proiect european, este o minciună.

 

-    Proiectul european este cel de reabilitare a căilor de rulare și de dotare a orașului cu tramvaie noi, dar durează câțiva ani implementarea.
-    Reprezentantul Eltrans, care ar fi trebuit să știe despre ce este vorba, a mințit populația și a spus că sunt pe bani europeni. Nu! Sunt ale unui SRL care a făcut un împrumut extern, rămâne dator în continuare pentru 500 de Isuzu. Nu a vândut numai Botoșaniului, a vândut și Constanței. Citiți presa din Constanța să vedeți ce spune despre catastrofa asta de autobuz.


”Problema Centrului vechi nu este una simplă, de a da cu var, de a aduce repede terase și investitori să vândă la terase”

 

-    Despre ”catastrofa” din Centrul Vechi poate ar trebui să vorbim pentru că am văzut că aveți un program pentru rezolvarea sau mă rog încercarea de a soluționa această eternă problemă.
-    Am vorbit de ”Centrul vechi cu odinioară”, așa se chema postarea mea și am vrut să arăt că problema Centrului vechi nu este una simplă, de a da cu var, de a aduce repede terase și investitori să vândă la terase ceva sau să facă magazine de tot felul. Nu! Ca să poți face o treabă serioasă în Centrul Vechi trebuie să asiguri în primul rând securitatea și siguranța celor care fac business-uri acolo. Dar pentru asta nu trebuie să spui: scoatem romii de aici și îi îngrădim undeva. Aceasta este o prostie, ce a făcut Baia Mare, Oradea și cine a mai făcut. Eu m-am gândit la o chestiune foarte, foarte serioasă: la un proiect european pentru construcția unui cartier nou care să devină un centru cultural, un parc de distracții și agrement în zona opusă actualului parc, cu specific romani, cu activități tradiționale, cu un muzeu pentru această etnie care n-a dus-o ușor. Cine crede că au dus-o ușor... Păi romii au fost robi, au fost legați cu lanțul de pământ.

 

gheorghe ciubotaru

 

Noi trebuie să vedem de unde au plecat, cu ce cultură – și au o cultură proprie dezvoltată acolo unde au fost – și trebuie să le creăm condiții. E foarte simplu, nu facem ce este în Parcul Tineretului, nu facem blocuri cu nu știu câte etaje pentru ei. Trebuie locuințe cu un singur nivel, care să le asigure un spațiu suficient în care să și desfășoare toate meseriile lor, că au începând de la potcovărie până la olărit, argintării și câte și mai câte meserii au și să facem un lucru frumos în care să aibă și sală de conferințe, tot ce trebuie. Romii, când or avea ceva de făcut, să vină cu drag în Botoșani într-un cartier frumos, elegant, cu reguli și cu plăcere din partea lor în așa fel încât și cei din Parul Tineretului și cei din Centrul Vechi să vrea să locuiască acolo și să își dezvolte activități lucrative din care să își câștige și existența. Eu m-am gândit la un 20 de hectare că se poate face.

 

-    Dar are municipalitatea 20 de hectare? Ca să faci un proiect european trebuie să fii proprietar pe terenul respectiv.
-    Municipalitatea, la momentul de față, are în jur de 56 de hectare agricol.

 

-    Compact?
-    Nu e compact, dar acolo unde spun eu are în jur de 20 de hectare.

 

-    La Rediu?
-    La Rediu, pe stânga, vis-a-vis de păduri și mai are și pe dreapta, unde se poate reabilita locul unde a fost groapa de gunoi, cum s-a reabilitat și unde s-a făcut Alfa Land, poate știți că acolo a fost groapa de gunoi.

 

”Trebuie restructurarea Primăriei, să facem trei direcții care să se ocupe numai de proiecte”

 

-    Da, da, în anii 80.
-    Deci se poate orice. Trebuie voință politică, trebuie muncă și trebuie restructurarea Primăriei, să facem trei direcții care să se ocupe numai de proiecte. Întinerite aceste proiecte cu oameni noi, tineri, care știu limba engleză, care vin pregătiți din facultăți. Poți colabora chiar cu universitățile care lucrează cu fondurile europene și cu siguranță acest proiect se va face. Poate nu de către mine, dacă nu o să ies eu primar, dar sper să ies.

 

-    Marea problemă a Centrului Vechi știți care este? Că se vorbește despre Centrul Vechi doar la patru ani de zile, când sunt alegeri. Noi avem redacția Botoșăneanul aici de cinci ani și jumătate și eu nu văd picior de politician, nu cu lunile, cu anii, dar toată lumea vorbește despre Centrul Vechi. Bașca, acum în Consiliul Local se discută foarte mult despre această investiție din spatele Bisericii Uspenia și vorbesc despre această investiție niște oameni pe care nu i-am văzut niciodată în Centrul Vechi.
-    Despre Centrul Vechi orice politician ar spune lucruri frumoase. I-am văzut chiar și acum pe ăștia cu ”faptele concrete”: «să redăm Centrul Vechi botoșănenilor». Păi Centrul vechi a fost aici, în Botoșani, tot timpul, nu l-a luat nimeni, numai că un edil ar fi trebuit să spună: «hai să facem ceva în Centrul Vechi». Și atunci se găsea cred și soluția aceasta, de a face ceva și pentru romi pentru că romii sunt tot români, sunt cetățeni cu o cultură și cu o experiență de viață aparte și trebuie să le respecți tradițiile și să îi duci într-un mediu în care să se simtă bine și să își câștige și existența cinstit.

 


”Pentru două pachete de țigări, locul acela de parcare este al tău. Nu se poate așa ceva!”

 

-    Am văzut că ați făcut un calcul în calitatea dvs. de economist cu experiență și v-a ieșit că unii botoșăneni plătesc 130 de lei pe an pentru un loc de parcare, iar alții 6.200 lei pe an (concesionarea unui loc de către o persoană fizică, respectiv plata cu ora, totul calculat anual – n.r.). Ce aveți de gând să faceți: să ieftiniți, să scumpiți?
-    Am și scris: consultație publică pentru aplicația ”Am parcat”. În orașele mari și în orașele din Europa există această aplicație, cu telefonul ți-ai achitat parcarea în orice loc liber. Noi în momentul de față avem 7.000 de parcări, uninominale să le spunem așa, contractate pe 100 de lei pe an. Pe an, rețineți! Deci, pentru două pachete de țigări, locul acela este al tău. Nu se poate așa ceva! Unde trăim? Ce facem cu ceilalți 50.000 de oameni care au mașini? Nu au unde parca. Deci, dacă eu mă duc la tine și totul este rezervat, chiar dacă sunt plecați la țară sau în concediu, eu n-am voie să parchez ca să stau la tine o oră să beau o cafea. E corect? Nu-i corect! Vrei rezultate! Aplicația aceasta ar rezolva problema. De ce? Oricine parchează oriunde este loc liber. Plus că ar trebui rezolvată și problema parcărilor și numeric.

 

-    Și cum egalizăm prețurile, diferența aceasta de la 130 la 6.200 de lei?
-    Deci aplicația rezolvă problema pentru că nu mai este o parcare pe an, ca să faci o comparație între 120 și 6.000, este o parcare pe moment. Oriunde ai parcat, ai plătit. Peste tot este loc public.

 

”Deci arhitecții aceștia ai noștri când au dat autorizații de construcție nu s-au gândit cum arată?”

 

-    Am înțeles, dar poate că ar trebui să discutăm și despre acele garaje concesionate de prin anii 90 pe o sumă modică, jignitoare și în care oamenii nu își prea lasă mașinile. Au devenit un fel de boxe, de depozite și oamenii de fapt își lasă mașinile în fața lor.
-    Și acolo au boxe, au reparații.

 

gheorghe ciubotaru

 

-    La problema aceasta a garajelor v-ați gândit? Ocupă și foarte mult spațiu, sunt și insalubre, au fost și o mulțime de incendii produse.
-    Dar cum arată?! Nu puneți problema cum arată? Deci arhitecții aceștia ai noștri când au dat autorizații de construcție nu s-au gândit cum arată?

 

-    Mie îmi amintesc de Auschwitz-Birkenau când le văd.
-    Ați fost acolo?

 

-    Am fost în 2016, am scris și un reportaj de la fața locului.
-    Cred că în 2016-2017 am fost și eu. Deci, în primul rând nu arată bine. În al doilea rând acolo s-ar putea face și altceva, chiar dacă sunt proprietate. Cum le-am vândut terenurile le putem și răscumpăra.

 

-    Chiar n-au fost vândute, au fost concesionate în mare parte.
-    Foarte multe sunt proprietate. La un moment dat au fost vândute de primărie pe te miri ce și oamenii atunci și-au făcut și beciuri acolo și cramă și tot ce vrei, de asta nu mai intră mașinile acolo.

 


”Stau surprinzător de bine, oamenii și-au amintit de ceea ce am propus eu în anul 2000”

 

-    Să trecem puțin la partea politică. Văd două probleme pe care le-ar putea avea candidatura dvs. Una ar fi aceea că PMP-ul îl are ca lider ”de facto” pe Traian Băsescu, care nu a fost niciodată iubit la Botoșani. Adică PMP-ul, cu excepția alegerilor de anul trecut când s-a dus undeva la 7%, la Botoșani, indiferent pe cine a avut președinte, a avut undeva la 2-3%. Cum faceți dvs. să creșteți procentul acesta?
-    Eu am făcut un sondaj înainte de începerea campaniei electorale, deci în prima zi de campanie știam exact rezultatul sondajului. Sondajul l-am făcut personal cu o echipă care a cules datele din șapte cartiere, am mers pe 104 chestionare și am făcut un sondaj să vedem cum stă și partidul și Gheorghe Ciubotaru. Stau surprinzător de bine, oamenii și-au amintit de ceea ce am propus eu în anul 2000, băieții aceia tineri și frumoși care au fost vreo 5.000 la Casa Sindicatelor, vreo 7.000 pe stadion, când am lansat candidaturile și i-am adus pe N5, pe Moromeții, pe Sweet Kiss și niște formații de hip-hop care erau în vogă pentru tineri. Tinerii aceia n-au votat atunci, nu au fost la vot pentru că nu puteau să meargă la vot pentru că nu aveau 18 ani, dar acum tinerii aceia au 35 de ani, au familii.

 

-    Și le mai plac lor Sweet Kiss, hip-hop și Moromeții?
-    Cu siguranță că muzica hip-hop le-a rămas în amintire. Și copilăria și anii de liceu tot timpul îi ții minte și cred că o bună pate din electoratul meu este în segmentul acesta de vârstă, 34 – 40 de ani. Un alt segment sunt înțelepții orașului și cred că un înțelept în fruntea orașului le-ar prinde bine pentru că aș face ”Consiliul Înțelepților” și aș conduce orașul împreună cu ei. Din fiecare carter o să am una-două persoane trecute prin viață, cu experiență. Înțelept nu înseamnă neapărat cu părul alb ca mine, poate să însemne și mai tânăr. Și cred că, cu acest Consiliu al Înțelepților, care se va întâlni lunar, bilunar sau o dată la două luni, vom descoperi toate probleme din toate colțurile orașului și atunci venim cu proiecte clare în Consiliul Local, iar în Consiliul Local vom veni și cu ei în bănci și să vedem dacă nu o să se aprobe lucrurile care trebuie făcute în orașul Botoșani.
Și politic, am spus-o dintotdeauna: eu am fost 21 de ani membru PNL.

 


”Cine este traseistul: eu, Gheorghe Ciubotaru sau ei?”

 


-    Asta voiam să vă întreb: nu credeți că riscați să vi se pună eticheta de traseist. Pentru că, atunci ați candidat pentru PNL, apoi ați fost la PP-DD, apoi ați avut o tentativă sau nu știu cum să-i spun de a prelua la un moment dat Partidul Conservator...
-    Atât, dar n-am avut...

 

-    Și acum sunteți la PMP. Nu știu dacă ați fost membru PDL.
-    N-am fost membru PDL, dar am activat în cadrul PDL-ului într-o perioadă, vicepreședinte al comisiei națională de politică externă și drepturi cetățenești.

 

-    Aici avem nevoie de un răspuns de 40 de secunde că se termină interviul.
-    Imediat. Am fost liberal 21 de ani. Și secretar general opt ani, și vicepreședinte opt ani și chiar președinte o perioadă și președintele comisiei de cenzori. Am plecat din această poziție pentru că nu eu sunt traseistul, partidul a devenit traseist. Uitați-vă la PNL dacă nu este traseist: s-a unit cu ApR-ul la un moment dat, care venea din FSN, s-a unit cu PSD-ul, cu care a făcut USL.

 

-    Aceea mi s-a părut cea mai sinistră construcție politică de după 89.
-    Am scriu și eu un articol așa și atunci am ajuns la întrebarea: sunt de Dreapta sau de Stânga? Pentru că la un moment dat erau în ALDE european și într-o noapte Crin Antonescu s-a dus la Partidul Popular European. Deci unde sunt ei? Cine este traseistul: eu, Gheorghe Ciubotaru sau ei?

 

 

 

Comandat de PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ – ORG. JUD. BOTOȘANI, realizat de SC Savin Consulting Press SRL, Cod unic de identificare mandatar financiar 21200020

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Poate cel mai atipic candidat: A venit cu trotineta îmbrăcat într-un tricou cu poza sa - Ne mutăm în PrimărieGALERIE FOTO
Gheorghe Ciubotaru: Consultare publică pentru aplicația ”AM PARCAT”!

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Ai dreptate, dar ieri au fost 38 de grade.
1 septembrie 2020, 09:37
Frumos interviu, dar candidadtul chiar nu a gasit o camasa cu maneci lungi ? sau era si in pantaloni scurti ?
1 septembrie 2020, 08:00
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.