Interviuri
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada

Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.

Născut pe 9 decembrie 1953, în Botoșani, Vania Atudorei trăiește de aproape 30 de ani în Canada, însă revine constant acasă. Recunoaște, de altfel, că așa cum ”pentru musulmani locul de pelerinaj anual este la Mecca, pentru mine este la Botoșani”.

 

Vania Atudorei a vorbit, pentru Botoșăneanul.ro, despre frumusețea locurilor natale și perspectiva culturală a unui oraș al geniilor, dar și despre pandemie, coronavirus, vaccin și a oferit, pentru cititorii noștri, câteva sfaturi utile pentru a trece mai ușor peste situația actuală.

 

 

”Botoșanii rămân o capitală românească culturală de referință”

 

-Domnule Vania Atudorei, în primul rând vă mulțumim pentru că, într-un timp extrem de solicitant pentru dvs., ați acceptat să răspundeți unor întrebări care, sperăm, îi vor ajuta pe botoșăneni să înțeleagă mai bine ce se întâmplă de atâtea luni de zile. Dar pentru că, așa cum ați mărturisit, în octombrie ați vizitat Botoșaniul și știm că, de fiecare dată când veneați acasă erați dornic să comunicați cu oamenii, erați văzut la concerte, la evenimentele culturale, cum ați regăsit orașul acum, în vreme de pandemie?

-Apropo de evenimentele culturale, vreau să vă spun că marți, pe 6 octombrie, eram prezent la Cornișa, la concertul aniversar cu ocazia aniversării a 50 de ani a Orchestrei de Muzică Populară ”Rapsozii Botoșanilor”. În fiecare concediu profit de toate concertele și spectacolele la care merg cu plăcere, iar din acest punct de vedere Botoșanii nu se dezmint, având o viață culturală deosebită. Eu nu pot trăi fără cultură. Am o colecție de peste 2.000 de discuri de muzică aici în Canada, public la fiecare două săptămâni în ziarul Zig-Zag român-canadian. Acum lucrez la crearea finală a unui volum de 450 de pagini care va apărea în curând la Editura Junimea din Iași, intitulat ”Jurnal de întâlniri excepționale”. Chiar zilele trecute am avut șansa să o intervievez pe celebra soprană de la Opera din Paris, Viorica Cortez, supranumită cea mai mare Carmen a secolului XX, care pe 26 decembrie va împlini 85 de ani de viață.

Am regăsit Botoșanii triști, deoarece sălile de spectacole erau închise, iar copiii purtau măști. Dar orașul a rămas la fel de frumos, plin de verdeață, arbori, flori și de nostalgia toamnei. Când sosesc în România, de obicei iau de la București trenul până la Suceava, iar de acolo vin cu o mașină. Și înainte de a intra în oraș îl văd așezat pe deal ca pe o cetate medievală, un  așezământ de cultură, de istorie, de frumusețe materială și spirituală. Este un oraș impozant și binecuvântat. Am profitat să vizitez prieteni dragi, profesori la Liceul Eminescu, pe domnul și doamna Aurelian și Daniela Pintilei, și să le ofer materiale didactice din Canada.

 

 

-În Canada sau în oricare alt loc de pe glob, pentru că ați călătorit foarte mult în ultimele decenii, prin natura profesiei, vi s-a întâmplat să vorbiți despre Botoșani? Să fiți întrebat despre Enescu, despre Enescu, despre Iorga? Ce sentimente vă locuiesc în astfel de momente?

-Bineînțeles. Botoșanii rămân o capitală românească culturală de referință. Am publicat cu ani în urmă, în ziarul Luceafărul Românesc din Montreal, un articol de o pagină despre Botoșani. Am înfrățit orașul Botoșani cu al treilea mare oraș din Canada franceză, Lavalul, care are 450.000 de locuitori în octombrie 2007. Timp de o săptămână, drapelul României a fluturat pe clădirea Primăriei din Laval. Povestesc în interviuri despre frumoșii ani de la Liceul Laurian. Am fost prezent la aniversarea a 50 de ani de existență a Școlii Populare de Artă din Botoșani în anul 2018, deoarece eu în anul 1968 eram elev la Liceu și am făcut parte din prima promoție de absolvenți de la această Școală, împreună cu artista Viorica Galan, la sectia canto. Îmi amintesc că la examenul de absolvire am cântat celebra arie ”Habanera” din opera Carmen, de Georges Bizet. Am adus cu mine Diploma de atunci pe care o păstrez și acum.

Botoșanii mi-au dat cultura și aripile care mi-au permis mai apoi să zbor în America de Nord, Africa, America centrală, America de Sud și în multe țări ale Europei. Iar școala botoșăneana continuă să facă acest lucru și cu alți elevi merituoși care au succese internaționale. Pentru musulmani, locul de pelerinaj anual este la Mecca, pentru mine este la Botoșani, unde o am pe mama, care pe 1 februarie va împlini 88 de ani.

 

 

”Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă”

 

-Vrem, nu vrem, ne așezăm în marginea unui subiect pe cât de delicat, pe atât de grav, care ne-a schimbat tuturor viețile. Îmi scrieți: ”am zburat cu 5 avioane, în 3 țări, am luat trenuri, autobuze, m-am întâlnit cu zeci și sute de oameni, m-am întors în Canada după 3 săptămâni, am stat în carantină obligatorie canadiană timp de două săptămâni și am sfidat pandemia tocmai ca să o înțeleg mai bine”. Sunt cuvintele unui microbiolog recunoscut pe plan internațional și, tocmai de aceea, nu putem să nu vă întrebăm: Domnule Vania Atudorei, ați ”înțeles mai bine pandemia”? Cum se vede ea prin ochii specialistului?

-Pandemia actuală este o tragedie internațională. Din nefericire, deși ea durează de 1 an, încă se mai iau decizii politice și economice care nu sunt justificate de deciziile științifice. În istoria pandemiilor, cele mai lungi au durat 2 ani. Acum se cunosc mai bine cauzele, modul de transmitere, remediile și acum se dispune și de vaccinuri. În septembrie și octombrie, când eu  am fost în Europa în trei țări: Elveția, Austria și România, am fost impresionat de Elveția și de elvețieni care duceau o viață absolut normală, deși purtau măști. Magazinele pline, restaurantele la fel, trenurile la fel, pline cu elevi și studenți ce mergeau la școli și cu oameni care mergeau la lucru, spectacole și concerte. Viața mergea înainte. Deci se poate și fără psihoză și paranoia. O infecție respiratorie se poate preveni și controla. Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă la persoanele în vârstă care deja au afecțiuni cronice care sunt agravate, deci la ceea ce se numește în medicină persoane cu riscuri.

 

 

”La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada”

 

-Este o diferență în modul în care se raportează la această pandemie oamenii din Botoșani față de cei din Canada, bunăoară?

-La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada, unde restricțiile sunt mai puțin severe, ca și pedepsele și supravegherea. În Canada nu vine Poliția la tine acasă să te amendeze că nu ai purtat masca sau că ai invitat prieteni acasă. Eu când m-am întors în Canada am stat în carantină obligatorie acasă timp de două săptămâni și am avut numai două apeluri robotizate de la Guvernul federal și două mesaje pe email de verificare. De altfel, am scris în Romania, la Avocatul Poporului, unde am trimis o Petiție împotriva pedepselor exagerate din România legate de pandemie, pedepse care sunt printre cele mai severe din lume. Nu este lumea destul de pedepsită de această situație? Mai trebuie să intervină și statul cu represiuni, cu Poliție, cu închisoare și cu amenzi?

 

-Cum s-a schimbat viața dvs. în ultimul an? Recunoașteți că profesiunea de microbiolog este mult mai solicitantă în vremea pandemiei. În ce mod? În ce direcție se îndreaptă cercetările dvs.?

-În Canada, microbiologii au fost declarați lucrători esențiali de linia întâi și ni s-au dat Permise speciale de liberă circulație. Eu lucrez în controlul de calitate microbiologic al produselor farmaceutice, și cosmetice și de igienă, cum ar fi dezinfectanții, din care o parte au fost falsificați și de necalitate. Este o muncă de mare răspundere socială, deoarece nu ai voie să faci greșeli și să eliberezi un produs care nu este bun și care poate provoca boli sau decese în rândul populației. De peste 40 de ani lucrez în acest domeniu care este fabulos. Specialiștii consideră că numai 1% din microorganisme au fost descoperite. Studiem acum tendințele și mijloace de prevenire și de combatere a contaminărilor pentru a putea asigura numai produse de calitate la nivel de standarde internaționale și care nu dăunează sănătății oamenilor.

 


(Vania Atudorei)

 

 

”Cel mai rapid vaccin fabricat din istoria medicinei”

 

-Există numeroase studii, unele controversate, altele bulversante, fără a mai atinge aici falsele piste, despre acest nou coronavirus. Dvs. înșivă sunteți citat cu numeroase informații legate de simptome, remedii și nu numai. Și pentru că în această perioadă suntem asaltați cu subiecte despre vaccin și vaccinare, cum credeți că trebuie să se situeze oamenii simpli în această problemă?

-Oamenii simpli nu trebuie să creadă tot ce aud și tot ce citesc, deoarece există și exagerări, și false știri sau ”fake news” și rumori neverificate. Îmi amintesc cum în această vară se vorbea de un vaccin disponibil și inventat la Timișoara, ceea ce era imposibil. Deci e mai bine de utilizat propriul nostru bun simț și moderația. Românul este înțelept. A știut să traverseze perioade istorice dificile și să aibă răbdare. A fost mai gravă pandemia comunistă, pe care am îndurat-o vreme de 50 de ani. Bunicii și străbunicii noștri au trăit și fără vaccinuri și medicamente, au avut leacurile lor și au trăit 100 de ani. Au dus o viață sănătoasă, au tăiat porcul la Crăciun și au făcut toamna vin din strugurii din curte, fără standarde europene de calitate. Pentru vaccinuri trebuie prudență și trebuie de văzut posibilitatea de efecte secundare grave de genul paralizii, decese, alergii grave etc. Iar asta se poate vedea numai în timp. Acest vaccin este cel mai rapid vaccin fabricat din istoria medicinei și cel mai fragil ca și condiții de transport și de conservare. Iar uneori, când e prea repede, trebuie să ne gândim la proverbul romanesc că graba strică treaba. În istoria vaccinurilor au fost episoade dramatice cu vaccinul tuberculozei, cu cel antipoliomielitic, și altele care au provocat îmbolnăviri și decese. În plus, bolile si vaccinurile nu trebuie politizate, așa cum se procedează în unele țări.

 

-Domnule profesor, ofetiți-ne câteva sfaturi legate de aceasta perioadă. Ce conduită este potrivită, inclusiv cu privire la mască?

-
Purtatul măștii pentru două persoane aflate la 1 m distanță, dacă numai o persoană poartă masca,  eficiența e de 70%,  iar dacă ambele persoane poartă masca, eficiența crește la 90%. Dintre dezinfectanți, cei mai eficienți rămân, pentru mâini, alcoolul 70% (lichid sau sub formă de gel) și apa oxigenată ce atacă proteinele virale și le denaturează, dar apa și săpunul sunt și mai eficiente.
Cercetări științifice publicate între anii 2010 și 2017 au constatat că vitamina D stimulează imunitatea prin creșterea sintezelor de proteine antimicrobiene, și astfel se crește protecția contra infecțiilor respiratorii – informații ce pot fi găsite și pe situl O.M.S.(”La vitamine D pour la prévention des infections des voies respiratoires”). Globulele albe numite limfocitele T au nevoie de vitamina D ca să fie active - a descoperit echipa prof. Carsten Geisler din Danemarca.

 

 

”A fi pozitiv nu înseamnă obligatoriu nici că vei fi bolnav, nici că vei transmite boala și nici că vei muri”

 

-Vorbind în primul rând de prevenție, există și soluții la îndemână, dar pe  care le ignorăm?

- Ca orice infecție respiratorie, ea poate fi prevenită prin măsuri de igienă și de bariere antivirale care sunt la îndemâna tuturor. Dintre remediile naturale sunt indicate mai ales quercetina, ceapa și usturoiul care au dovedit efecte antivirale. În farmacii se găsesc pastile - bomboane  pentru dureri de gât care conțin o combinație de două substanțe: AMC și DCBA (amyl-meta-crezol și 2,4 - Di-Clor-Benzyl-Alcool). Cercetările științifice au demonstrat o reducere  a virusului gripal și a coronavirusului între 85 și 91% după utilizarea lor.

Nu am să fac referințe la un medicament miracol pentru tratamentul acestui coronavirus, deoarece nu există. La ora actuală sunt utilizate peste 100 de medicamente diferite, iar unele au fost abandonate fiind ineficiente, altele continuă să fie în testări clinice. Cum simptomele cele mai importante ale acestei infecții sunt: febra, durerea, inflamația și coagulări sanguine, se prescriu antipiretice (mai ales Paracetamol), analgezice, antiinflamatorii și anticoagulante.

 

-Și totuși, într-o zi avem un rezultat pozitiv. Ce înseamnă asta, cum reacționăm în primele momente?

-Nimeni nu trebuie să intre în panică dacă este găsit pozitiv. A fi pozitiv nu înseamnă obligatoriu nici că vei fi bolnav, nici că vei transmite boala și nici că vei muri. Un exemplu sunt pozitivii asimptomatici, adică ”purtătorii sănătoși”, copiii, adolescenții și tinerii. Milioane de persoane sunt pozitive la multe virusuri pe care ei  nici măcar nu știu că le au: herpes, hepatită, varicela (care va deveni zona-zoster după 50 de ani), HIV etc. Cine nu a făcut măcar o dată o zăbăluță (herpes) sau negi,  care sunt boli provocate de virusuri?

Franța a stabilit recent că circa 50% din persoanele testate pozitiv au simptome, iar ceilalți 50% nu au. Vreau să mai precizez că vaccinarea rămâne deocamdată disponibilă în țările bogate, deoarece un criocongelator pentru conservarea vaccinului Pfizer costă cel puțin 10.000$, iar vaccinul, ambele doze,  care trebuie făcute la un interval de 1 lună, costa 50$, ceea ce din nefericire nu toate țările își pot permite.

 

 

 

Drumul de la Botoșani la Montreal

 

În anul 1978, Vania Atudorei a absolvit Universitatea din Iași, specialitatea Biologie Medicală. Face stagii la Universitatea din Chișinău și la Universitatea Friedrich Schiller din Jena. După o scurtă carieră didactica, devine cercetător-biolog la Institutul de cercetări științifice din Iași (1979), apoi lucrează ca biolog la Fabrica de medicamente Terapia din Cluj-Napoca. Din 1981 devine șef al Laboratorului de Microbiologie Farmaceutică din Cluj-Napoca, fiind, totodată, membru al Uniunii Societăților de Științe Medicale și al Asociației Oamenilor de Știință din România. Între anii 1990 și 1992 activează la Oficiul Protecției Apelor și Naturii din Cantonul Jura, Elveția, unde elaborează o nouă metodă de analiza a poluării apelor), precum și la Laboratorul de Microbiologie al Spitalului din Delemont.

În 1992 emigrează în Canada. După o scurtă ședere la Quebec, se stabilește la Montreal. Între 1993 și 1996 a fost directorul Departamentului de microbiologie al Companiei farmaceutice Biopharm. În această calitate, a condus proiecte de cercetare privind utilizarea radiațiilor în decontaminare, farmacodinamica antibioticelor în patologia umană și veterinară, precum și testarea de noi medicamente contraceptive și anti-SIDA. A lucrat și pentru compania Neopharm.

 Efectuează cercetări privind bacteriile implicate în ulcerul și cancerul gastro-duodenal. De asemenea, Vania Atudorei a lucrat pentru o companie canadiană de analize biologice. Aici a fost remarcat de către conducerea unuia dintre clienții companiei, și anume firma de produse farmaceutice Sterigen. Care i-a propus, la prima strigare, nici mai mult nici mai puțin decât postul de... director general. Vania Atudorei devine astfel nu numai primul român ajuns în fruntea unei companii farmaceutice de mare prestigiu din Canada, dar și primul microbiolog care conduce o astfel de instituție.

Vania Atudorei a spus mereu că, printre atuurile de care a beneficiat în ascensiunea sa profesională canadiană, se află școala din România și, în special, perioada în care a activat la Terapia Cluj.

 

loading...
Profesor și microbiolog botoșănean: Am găsit referințe că pastile împotriva durerilor de gât sunt eficiente împotriva coronavirusurilor

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Loading...
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
Loading...
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
Nu mai moare nimeni acum de SIDA in tarile avansate deoarece exista acum 40 de medicamente foarte eficiente care fac ca virusul sa devina indetectabil si netransmisibil : Genvoya, Biktarvy, etc. Deci informati-va si nu faceti afirmatii gratuite si rauvoitoare : https://www.guidetherapeutiquevih.com/outils-professionnels/tableau-synthese-des-antiretroviraux/
24 decembrie 2020, 03:18
"am fost impresionat de Elveția și de elvețieni care duceau o viață absolut normală, deși purtau măști." Era normal să poarte măști, doar participau la carnavalul Covid-19! Uitaţi-vă la ce aberaţii sa ajuns în România: https://www.youtube.com/watch?v=FurTGlNLFJM&feature=emb_logo şi ne mai mirăm că s-a ajuns să fim împuscați pe stradă de niște nimeni!
23 decembrie 2020, 19:16
"am fost impresionat de Elveția și de elvețieni care duceau o viață absolut normală, deși purtau măști." Era normal să poarte măști, doar participau la carnavalul Covid-19!
23 decembrie 2020, 19:09
Ce mai veste profunda! Nici de SIDA nu a murit cineva.
23 decembrie 2020, 14:38
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.9 o C
Dorohoi
10.4 o C
Bucecea
10.2 o C
Darabani
9.2 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.