Interviuri
INTERVIU Paul Onişa : Liberalism nu înseamnă oameni cu burtă şi saci de bani

La puţin peste 50 de ani, fostul liberal Paul Onişa se relansează în politica locală. După ce a plecat din PNL şi a pierdut un mandat de ales local în urma neînţelegerilor cu, pe atunci cuplul Liviu Câmpanu – Florin Ţurcanu şi după doi ani de dispariţie de pe scena politică, acesta s-a înscris în Partidul Conservator. Alături de membrii fostei conduceri a organizaţiei PC are o misiune dificilă, readucerea filialei între cele reprezentative ale judeţului. Pentru aceasta a primit inclusiv sprijinul conducerii centrale în detrimentul altui liberal, Gheorghe Ciubotaru, fiind favorit la preluarea funcţiei de preşedinte al filialei judeţene. Despre noul său drum politic, despre afaceri, administraţie, dar şi alte lucruri, citiţi în rîndurile ce urmează.


- Ce v-a determinat să acceptaţi această nouă provocare politică?
- Da… şi mie mi-a plăcut expresia „provocare politică”. Organizaţia PC, din 2008, prin diverşi exponenţi ai biroului filialei Botoşani, au încercat să mă contacteze, să vin în rîndul lor. M-au urmărit ca activitate, ca prezenţă în media, interviuri… şi au spus că aş putea să vin cu un suflu nou. Am răspuns la provocarea asta după doi ani de zile de tatonări, sigur nu-mi doream încă o nouă incursiune pe scena politică locală, eram saturat chiar de cît am insistat în PNL. Provocarea a fost acceptată prin faptul că de la centru au venit cu o motivare de program politic, este un nou proiect politic al PC-ului, din discuţiile avute cu preşedintele PC Daniel Constantin şi cu ceilalţi vicepreşedinţi şi cu secretarul biroului executiv, ei m-au convins că putem porni la un drum nou, inclusiv sloganul de pe drapelul lor mi-a plăcut, „schimbarea începe acum”… tot am vorbit despre schimbare în diverse interviuri şi acum e un nou început.

„Mergem ca o ţară care, dacă n-ar fi guvernată, cred că ar merge mai bine”

- Pînă acum PC-ul a fost perceput mai mult ca un partid…
- Outsider…

- … De buzunar, de remorcă la maşina PSD-ului…
- Exact

- … Şi aşa mai departe. Cum o să reuşiţi să schimbaţi, la Botoşani cel puţin, această percepţie?
- Păi noi, la Botoşani, o să reuşim să schimbăm această percepţie, schimbîndu-ne atitudinea în piaţa politică. Observăm că partide fără substanţă obţin 3%, PIN-ul de exemplu, în incursiunea lui politică, după şase luni de zile, avea 3%, PC-ul, mereu la remorcă, obţine 4-4,9%, ori nu este posibil aşa ceva. Are toate structurile în ţară şi nu-s de azi, de ieri, sunt de 15 ani şi mai bine. Acest partid deţine toată structura, toată logistica, persoanele necesare, are diverşi membri în funcţii de primari, de consilieri, viceprimari… Eu cred că, privind realitatea actuală politică, aproape în unanimitate, partidele mari sunt într-o erodare, ca imagine, continuă. Au condus, lumea s-a săturat de ei, n-au venit cu nimic nou, din contră. Ţara merge din prost în mai prost, mergem ca o ţară care, dacă n-ar fi guvernată, cred că ar merge mai bine.

„Haiducia în politică ar trebui să dispară”

- Ţara asta a fost guvernată şi de PNL, partid al cărui membru aţi fost.
- Da, eu am fost un critic al politicii din PNL întotdeauna, de asta mi-am şi tras ponoasele. Tot am criticat şi am încercat să spun că doctrina liberală nu înseamnă racolarea unor oameni care au burta cea mai mare şi sacii cu bani. Adică, eu cred că haiducia în politică ar trebui să dispară, să-şi facă loc programe politice şi strategii politice…

- Dar apropos de PNL… ce se întîmplă în partidul acesta la Botoşani, parcă e o fugă generală acolo. În ultimul an cred că au plecat vreo 10-15 oameni cunoscuţi, cu notorietate, aleşi locali, parlamentari, oameni de afaceri, ş.a.m.d. …
- Eu sunt un exemplu dintre cei care…

- Ultimul exemplu sunteţi dvs.
- Pesemne că, după mine, o să mai auziţi şi de alţii. Eu sunt un exemplu dintre cei care m-am retras acum doi ani de zile, să nu mai fiu activ în cadrul filialei locale, din diverse considerente. E o listă lungă de motive, e greu să le amintim acum, dar acum doi ani de zile mi-am propus să nu mai apar ca persoană politică în nici un partid. Acum însă au venit cei de la centru şi avînd în vedere posibilitatea de a candida pe poziţia de lider al filialei locale, cred că pot să-mi manifest valenţele în piaţa politică.

- Dar eu vă întrebam de ce e fuga asta generală din PNL la Botoşani?
- Ar trebui întrebat liderul local. Nu ştiu din ce cauză.

Paul Onisa

Politicienii au început să uite că electoratul nu este un produs sintetic”

- D-lui spune că nu fugăreşte pe nimeni.
- Nu, păi nu fugăreşte pe nimeni, oamenii pleacă singuri, deci e şi mai trist. Atunci cînd mergi la un restaurant şi nu-ţi place mîncarea, nu-ţi place cum eşti servit, nu-ţi place cum e managementul restaurantului respectiv, nu te mai întorci să iei masa acolo niciodată. Aşa e şi în politică.

- Să înţelegem că există o stare de greaţă: nu-ţi place mîncarea de la PNL…
- Pesemne că toate serviciile adunate într-un partid politic, dacă sunt de proastă calitate, îi determină pe cei care au achiesat la doctrina partidului respectiv, să plece de acolo. Eu cred că a venit timpul, şi îmi place foarte mult sloganul „schimbarea începe acum”, ca în partide odată şi odată să se trezească liderii, cei care sunt numiţi sau care nu au capacitatea de a conduce politic să se retragă şi să facă loc la alţi oameni care vin chiar cu ştiinţa de a conduce în spaţiul politic pentru că noi nu putem să ne mai adresăm oamenilor utilizînd doar expresia de „electorat”. Politicienii şi liderii politici au început să uite că electoratul acesta pe care îl amintesc ei mereu nu este un produs sintetic şi acolo se găsesc toate neajunsurile şi fericirea omului, toată valoarea lui este călcată în picioare în decursul anilor şi oamenii au început să fie dezamăgiţi de maniera în care încearcă unii să facă politică.

„Conducerile la nivel de judeţ şi municipiu sunt subordonate în totalitate deciziilor luate de la centru”

- Dvs. sunteţi şi un om de afaceri. Dacă ar fi să aveţi puterea să schimbaţi un lucru la nivel de Botoşani în relaţia administraţie – oameni de afaceri, care ar fi?
- Cred că în momentul actual conducerile la nivel de judeţ şi municipiu sunt subordonate în totalitate deciziilor luate de la centru. La ora actuală cei care ne condus şi-ar dori, sunt convins, ca lucrurile să meargă mai bine, dar pentru că deciziile se iau la centru, şi am senzaţia că nu sunt consultaţi cei din teritoriu…

- Culmea, se întîmplă acest lucru, într-o perioadă în care se clamează tot mai mult autonomia locală, autonomia administraţiei locale.

- Aşa este, aţi spus foarte bine, se clamează şi atît. Ea nu depăşeşte spaţiul clamării, spaţiul exprimării verbale, nu este înlocuită cu măsuri concrete de autonomie, să fie dată decizia factorilor locali, banii adunaţi din taxe şi impozite să fue cheltuiţi aici, strategiile să fie stabilite aici. Noi continuăm să punem borduri şi pavele în oraşul ăsta pe un fond de criză cumplit, în care cu banii ăia am putea să facem mult mai multe lucruri bune pentru oamenii din oraş, dar decizia e de sus.

„Am putea face o pauză de un an de zile, să nu mai punem borduri şi pavele”

- Dar s-au pus borduri şi pe lîngă terasa, restaurantul dvs.
- Foarte bine că s-au pus…

- Au creat un ambient plăcut, aşa…
Paul Onisa, PC - Foarte bine că se pun, dar eu cred că, atunci cînd efectiv nu mai sunt bani, nu mai colectăm bani din taxe şi impozite pentru că şi astea au fost la rîndul lor majorate şi birul e prea greu pe umerii populaţiei şi a agenţilor economici, ar trebui ca să ştim de unde să tăiem, ori am putea face o pauză de un an de zile să nu mai punem borduri şi pavele şi banii respectivi să îi îndreptăm spre unde avem neajunsuri. Dacă n-avem bani la pensii, n-avem bani la salarii, n-avem bani pentru sănătate, n-avem bani pentru învăţămînt, n-avem bani pentru alte domenii vitale existenţei oamenilor în zona asta şi în ţara asta, că borduri nu se pun numai la Botoşani, se pun în toată ţara.

- Da, dar pare-se că este mai uşor să tai salarii sau eventual şi pensiile, decît să renunţi la borduri.
- Da, este mult mai uşor. Sigur, noi acum ne aflăm într-o nebuloasă decizională la nivel de centru, populaţia îşi manifestă nemulţumirea la nivel de masă, noi nu avem un arbitru, o instituţia neutră în ţara asta, care să amendeze, să stopeze anumite atitudini. Noi, ca societate, ne cristalizăm zi cu zi, dar procesul de cristalizare pozitiv care ar trebui să aibă loc în societatea românească, ea are loc în degradarea ei.

„Nu trăiesc pe o pernă de aer, la înălţimi unde să stau cu tubul de oxigen la nas”

- Unde vă vedeţi peste doi ani pe această vreme?
- Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm, că speranţa moarte ultima, trebuie să fim optimişti. Noi, oamenii de afaceri şi eu cred că şi politicieni foarte mulţi se culcă seara cu gîndul că mîine dimineaţă o să fie mai bine. Tristeţea este că, după ce te trezeşti şi începi hei-rupismul zilei, pe la ora 11:00 – 12:00 intri din nou în realitatea tristă economică şi socială în care trăim şi iarăşi aşteptăm înserarea să ne adunăm puterile în speranţa că mîine va fi mai bine.

- Atunci vă întreb direct: credeţi că o să fiţi măcar consilier judeţean sau local?
- Aaa, nu. Eu cum am demonstrat şi în cealaltă incursiune politică, nu mi-am dorit neapărat funcţie. Dorinţa mea ca individ, pentru că trăiesc între oameni şi nu undeva pe o pernă de aer la înălţimi unde să stau cu tubul de oxigen la nas, eu aş dori să se producă o schimbare în sensul de atitudine, să vină în rîndul unor organizaţii, pentru că toţi criticăm, blamăm şi avem atitudini dintr-astea de vorbit la colţ, eu fac încă mai încerc să fac parte dintre cei care doresc să modific lucrurile în interiorul lor. Nu ştiu în ce măsură voi reuşi.

Interviu realizat de Sergiu Bălăşcău

FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
INTERVIU Constantin Iftime: Mi-au dat o chițibișcă, are 40 de metri pătrați. Cum pot să organizez eu acolo un muzeu al comunismului? - VIDEO
Sunt aproape cinci ani de când poetul, prozatorul, jurnalistul și eseistul Constantin Iftime încearcă să înființeze la Botoșani Muzeul Vieții Cotidiene în Comunism. Deși pare de neînțeles într-un oraș cu atâtea relicve PCR-iste, Asociația CulturEst la care și-a unit eforturile împreună cu Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, nu reușește să găsească o hală industrială pentru amenajarea obiectivului.
CRED CA TURCANII O SA PRIMEASCA" VOT DE BLANA"O DATA CU NOUL AN.TURCANU CA SA-SI REVINA TREBE SA FACA SI MASTURBATU SI SA IA LECTII DE CONTABILITATE DE LA GHITA PREFECTUL CARE A INTRAT SARACUL CU OISTEA IN GARD.VON PAUL RUPELE GATUL LA CRETINI.SUCCES!
1 august 2010, 22:32
unui oras ca Botosani ii trebuie un primar ca Paul Onisa..econom..realist..gandire moderna...a scapat Turcanu de concurenta in pnl ul lui.....probabil PNL Botosani va avea sub 5% cu acesta in frunte la locale....
31 iulie 2010, 13:02
Paul, daca tot esti liberal si ai "achiesat" mai nou la conservatorism, stii care este esenta doctrinei liberale ????? Este o diferenta foarte mare intre "Prin Noi Insine" si "Schimbarea incepe acum". In fine .... incurcate sunt caile politicienilor ....
31 iulie 2010, 10:40
Sondaj
Ați fost vara ce s-a încheiat la Parcul Cornișa?
Declaraţia zilei
„M-aș fi bucurat dacă începea întâlnirea, nu este o observație, dle Hârtie, cu imnul României și spun asta că trebuie să ținem în mod special la simbolurile statului român, la imn, la tricolor, la stemă. Și cred că ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
11 octombrie 2019
EUR
Euro
4.7582 lei
USD
Dolarul SUA
4.3186 lei
CHF
Francul elveţian
4.3262 lei
GBP
Lira sterlină
5.4003 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9928 lei
XAU
Gramul de aur
207.6010 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4322 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9330 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2538 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1841 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6371 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.