Interviuri
INTERVIU Oprişanu : A conduce Spitalul de Psihiatrie sau o mină, nu e nici o diferenţă
Gabriel Oprişanu a preluat conducerea Spitalului de Psihiatrie în prima parte a lunii noiembrie 2011. L-a înlocuit astfel pe medicul Nicolae Vlad, unul dintre cei mai vechi şefi de instituţii din Botoşani. Numirea sa a fost precedată de un concurs organizat de Consiliul Judeţean contestat atît de el, cît şi de contracandidatul său Mihai Pîrvu, şeful serviciului de resurse umane de la Direcţia de Sănătate Publică. Învestirea în funcţie a generat şi acuze din partea unor lideri politici care reclamau o înţelegere secretă în care mai intrau preşedintele CJ Mihai Ţâbuleac şi postul Somax TV. Despre toate aceste lucruri şi despre multe altele citiţi în rîndurile ce urmează.

-    Vă gândeaţi vreodată că dvs., un doctor oftalmolog, o să ajungeţi să conduceţi Spitalul de Psihiatrie?
-    Acum, dacă privim Spitalul de Psihiatrie ca o unitate sanitară, nu trebuie să vă mire. Dacă privim din punct de vedere al specificului, iarăşi nu trebuie să vă mire. Şi am să detailez fiecare aspect. Ca unitate sanitară se conduce ca orice unitate sanitară, este vorba de pacienţi care se adresează pentru a primi servicii medicale pe care managerul şi echipa de conducere au obligaţia de a le asigura condiţiile cele mai bune de tratament, iar din punct de vedere al specificului, cu siguranţă, nu managerul şi nici directorul medical nu dau consultaţii. Sunt medicii specialişti care le asigură aceste consultaţii. Eu chiar spuneam la un moment dat, când m-am înscris la acest concurs, că a conduce Spitalul Judeţean, Spitalul de Psihiatrie, o mină sau o centrală nucleară nu este nici o diferenţă. Totul ţine de management.

„Nu se poate compara experienţa mea cu experienţa mea unui şef de personal”

-    Aţi adus aminte de concurs, cât a contat factorul politic în desemnarea câştigătorului?
-    Na, acum având în vedere că eu sunt oarecum… oarecum mai departe aşa de politică, nu prea sunt foarte implicat, nu cred că a contat foarte mult.

-    V-am întrebat asta pentru că au fost destul acuze că postul v-ar fi revenit dată fiind apartenenţa la un anumit partid.
-    Nu, nu, nu, eu, ştiţi foarte bine, sunt membru PSD, nu sunt în organele de conducere ale acestui partid, iar PSD este în opoziţie de doi ani de zile.

-    Şi au mai fost tot atunci acuze privitoare la o înţelegere cu postul Somax TV.
-    (Râde)… Mă rog, fiecare spune ce crede, nu… n-are sens să discutăm, a fost un concurs care s-a desfăşurat sub atenta monitorizare a opiniei publice prin intermediul dvs., a presei. S-a văzut că… şi era normal la urma urmei, pentru ca rezultatul să fie acesta deoarece experienţa în management nu poate fi comparată. Poate că sunt multe de învăţat, lucruri pe care le mai am şi eu de învăţat, dar totuşi, ca experienţă în management, nu se poate compara experienţa mea cu experienţa mea unui şef de personal.

„Indisciplina economico-financiară era extrem de mare”
-    Ce aţi găsit aici când aţi venit, în linii mari? Ce v-aţi aşteptat să găsiţi şi nu aţi găsit?
-    Indisciplina economico-financiară era extrem de mare, a fost foarte surprinzător pentru mine partea economică pe care am găsit-o, faptul că… şi vă dau un singur exemplu, faptul că la descentralizarea unităţilor sanitare, ştiţi foarte bine, Ministerul Sănătăţii a plătit datoriile unităţilor sanitare şi am găsit aici facturi care n-au fost achitate prin această posibilitate, motivându-se faptul că nu a fost program informatic, că nu le-a identificat. De altfel, a fost un lucru pe care l-a descoperit Casa de Asigurări de Sănătate printr-un control anterior venirii noastre aici. Practic, noi am fi putut primi de la Ministerul Sănătăţii nişte bunuri şi servicii care erau prestate anterior descentralizării, nu am fost în stare să le cerem şi nu am primit banii. Este vorba de vreo două miliarde de lei. Asta se cumulează cu alte 14 miliarde care erau la momentul preluării mandatului de către noi şi în total datoria unităţii sanitare era de 16 miliarde, din care 2,4 miliarde erau dări la stat neplătite pe salarii deja achitate, deci bani în cont, dar nu erau banii viraţi la stat.

-    Aţi identificat autorii, vinovaţii? Ce măsuri s-au luat?
-    Este în curs auditul pe care l-am solicitat Consiliului Judeţean atât pe probleme de personal, cât şi pe probleme economico-financiare. Am declanşat şi noi o anchetă, de fapt mai multe anchete, pe diverse teme. Una dintre ele este relaţia cu o firmă care am găsit că era un debit al spitalului nostru către acea firmă, dar facturile nu erau ajunse în contabilitate, nu erau înregistrate. Este o cercetare administrativă, comisia de disciplină se va pronunţa.
Oprisanu Psihiatrie
„N-aş putea să spun că tot ceea ce am găsit este din vina managerului”

-    Aţi discutat aceste aspecte cu fostul manager al spitalului?
-    Nu am discutat aceste aspecte pentru că eu cred că nu a fost vina d-lui, el s-a ocupat în special de zona de activitate medicală şi chiar n-aş putea să spun că tot ceea ce am găsit este din vina managerului, deşi există responsabilitate legală în acest sens, dar, din păcate, a avut prea multă încredere în colaboratorii lui apropiaţi. Şi aici mă refer la directorul administrativ, la fostul director financiar-contabil şi atunci când nu eşti tu în miezul problemelor, să urmăreşti, se întâmplă lucruri de genul acesta.

-    Şi atunci cum de se pensionează la câteva luni după ce aţi devenit dvs. manager?
-    Dar îndeplineşte vârsta…

-    Am înţeles că are doctorat şi ar putea să stea până la 70 de ani.
-    Poate va sta până la 70 de ani, nu şi-a exprimat încă o opţiune în acest sens. În momentul în care va cere să i se prelungească contractul, cu siguranţă vom analiza. N-am spus că se va pensiona. Noi suntem obligaţi ca înainte de vârsta de pensionare să întocmim dosarul de pensionare. Acum, există varianta ca d-lui să solicite, dar nu există o solicitare în sensul acesta, deci el trebuie să solicite în scris. Nu este automat prelungit. În momentul când va fi o solicitare, cu siguranţă, comitetul director va discuta acest aspect fără nici un fel de problemă.

„Boala psihică nu se tratează în câteva zile sau săptămâni”
-    Cum de a scăpat Spitalul de Psihiatrie de reorganizarea gândită de ministrul Sănătăţii?
-    Pentru că nu era un spital la care să ne alipească. Noi avem aici, în afară de componenta de acut şi una importantă de cronici. Ştiţi, boala psihică nu se tratează în câteva zile sau săptămâni, necesită perioade lungi de spitalizare, iar pe lângă un spital de urgenţă nu pot exista secţii de cronici. Chiar şi aici aş vrea să semnalez o anomalie pe care am discutat-o noi vis-a-vis de alipirea Sanatoriului Podriga către Spitalul Judeţean aşa cum recomandă ministerul. Fiind o secţie de cronici, credem că mai potrivit, dacă totuşi se va ajunge ca acest lucru să se întâmple, este normal ca Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga să vină în subordinea Spitalului de Psihiatrie, pentru că noi putem asigura personalul calificat şi aici mă refer la medici, că asistenţi au ei, nu au deloc medici, iar pentru Spitalul Judeţean nu îi văd rostul pentru că ar trebui să îl transforme într-o secţie de acuţi. Consiliul Judeţean ne-a solicitat un punct de vedere luni, să facem un răspuns anterior solicitării d-lor, prin care am precizat acest lucru, că am vedea mai interesantă alipirea Sanatoriului Podriga la Spitalul de Psihiatrie, noi putând continua activitatea pe profilul pe care deja îl desfăşurăm, asigurând şi personalul de specialitate. Mă refer la medici şi psihologi.

-    Din ce mi-aţi spus reiese că ar fi o nebunie în activitatea economico-financiară. Ştiu că la un moment dat exista chiar pericolul să se întrerupă furnizarea apei. Mai există acest pericol la ora actuală?
-    Nu există. După cum ştiţi, fosta regie de apă este în subordinea CJ. Dar nu acesta este aspectul. Noi am făcut reeşalonări cu majoritatea unităţilor care aveau furnizate bunuri şi servicii către noi. Avem semnate protocoale de prelungire a datei scadente a plăţilor cu Direcţia Silvică deoarece am luat lemne de acolo pentru Vârfu Câmpului, cu anumite firme de furnizare de medicamente care au înţeles situaţia dificilă a spitalului. Na… spitalul lucrează cu aceste firme, este logic să înţeleagă atunci când există o situaţie mai dificilă pentru că activitatea nu este astăzi şi mâine se încheie, este o activitate de lungă durată şi orice firmă şi instituţie trece la un moment al existenţei sale prin anumite dificultăţi. Ei au înţeles şi cred că o să rezolvăm acest lucru.

„Noi am reuşit ca în 4 luni de zile să aducem spitalul pe linia de plutire”

-    Aici a fost, cel puţin relativ, linişte în ce priveşte relaţia dintre sindicat şi conducerea unităţii. Mulţi ani, până ce să veniţi dvs., nu au fost proteste. Cum de au apărut după ce aţi venit dvs. aici?
-    V-aş răspunde mai plastic, dar o s-o facem între patru ochi. S-a întâmplat că au fost proteste şi înainte de a veni noi, există o nemulţumire a oamenilor vis-a-vis de neacordarea tichetelor de masă, dar nu este o situaţie pe care am generat-o noi, aşa am preluat-o. Ultimele tichete de masă s-au acordat în luna august, iar mai grav decât atât, ele nu au fost nici achitate către furnizor, rămânând tot în sarcina noastră să le achităm. Până a putea ajunge să acordăm aceste tichete de masă este nevoie de o oarecare reorganizare şi este ceea ce dorim să facem şi am făcut de când am preluat şi dorim să continuăm. Oprisanu PsihiatrieChiar am înaintat către Ministerul Sănătăţii o nouă structură a spitalului, în care am mărit numărul de paturi de la acuţi şi am micşorat numărului paturi de cronici pentru că pe acuţi noi aveam cazuri rezolvate peste valoarea contractului cu CAS, care este dată de numărul de paturi şi mereu aveam peste, care nu puteau fi decontate, fiind în afara contractului, iar pe cronici în mod constant aveam minus şi atunci mutând o serie de paturi dinspre zona de cronici spre zona de acuţi, practic am făcut o echilibrare asupra adresabilităţii bolnavilor, ceea ce ne permite un contract mai bun cu CAS. Am obţinut un contract mai bun cu CAS, deci faţă de 12,5 miliarde, cât era media anului trecut, pe primele trei luni avem 14,8 miliarde, ceea ce este o creştere substanţială, urmează să plătim datoriile către firme dacă finanţarea va fi la nivelul contractului, ceea ce, din nefericire, din cauza colectării, nu prea se întâmplă. Noi am reuşit ca în 4 luni de zile să aducem spitalul pe linia de plutire şi să nu mai aibă datorii depăşite, că orice unitate are datorii interne şi atunci vom putea relua discuţia cu sindicatul pentru acordarea tichetelor de masă, în momentul în care unitatea nu va mai avea facturi cu termene de plată depăşite.

„Urmează ca liderii USL să hotărască candidatul comun pentru Primăria Botoşani”

-    Am să termin cu o întrebare politică. V-aţi dori să candidaţi la Primăria Botoşani?
-    Într-adevăr, există o discuţie în acest sens, nu este o hotărâre care să… Urmează ca liderii USL să hotărască candidatul comun pentru Primăria Botoşani şi pentru Consiliul Judeţean. Eu consider că această alianţă este într-adevăr singura şansă pentru a putea ţine piept sau pentru a putea îndepărta ceea ce se întâmplă astăzi în România.

-    Dar vă gândiţi la o candidatură, analizaţi posibilitatea aceasta?
-    Se va face un sondaj de opinie şi probabil vor fi incluse mai multe persoane.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Oprisanu e cel mai corupt om din botosani ...acum 2 ani era la pnl ...iar acum e la psd ..umbla numai dupa furat . unde se invarte ceva e si oprisanu. asa si cu functia mai sus mentionata :)
20 ianuarie 2012, 12:53
Dar Pirvu mai lucreaza ca sef de personal caci mai mult e la baut cu Pricop baiatul lui de suflet....Bani publici dati de pomana la oameni de teapa lor...
19 februarie 2011, 19:40
cred si eu ca e mai bun Oprisanu ca manager totusi e medic decat Pirvu.Pirvu era bun manager la bufet sau cred ca este bun ca sef de personal la DSP ca si asa mai mult sta acasa .Ce activitate mai are el la DSP daca spitalele au trecut la locale?Inafara de sprit si barfa pe holurile DSP-ului ?
19 februarie 2011, 19:37
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Știm cu toții, firesc, că aceste numiri pe funcții publice așa cum vin, așa și pleacă. Ce aș putea să spun? În scurta perioadă în care am avut această funcție de subprefect al județului Botoșani, perioadă așa cum a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9452 lei
USD
Dolarul SUA
4.3585 lei
CHF
Francul elveţian
4.7614 lei
GBP
Lira sterlină
5.9366 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8144 lei
XAU
Gramul de aur
257.4507 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3859 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1542 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4893 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2039 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.1 o C
Dorohoi
-2.8 o C
Bucecea
-2.8 o C
Darabani
-3.4 o C
Saveni
-2.1 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.