Interviuri
INTERVIU Marius Oroşanu : “Nu mai dau randament”

Liderul Impact la birouO(roşanu) M(arius). După iniţialele numelui, s-ar putea afirma că sunt ... OM! Un OM obişnuit. Iubit de unii şi urît de alţii, în egală măsură. Iubit de unii acum şi urît de aceeaşi mai tîrziu, în funcţie de interes. Un OM care face cu pasiune ceea ce face (bine sau rău) şi primeşte de la cei din jur cu aceeaşi pasiune. Un OM dependent prea mult de succese şi de aprecierea celor din jur, care se regăseşte greu în cazul unui eşec sau al nerecunoştinţei celor pentru care munceşte. Un OM bun (în general) şi altruist, dar foarte exigent şi prea dificil, cu care, sincer să fiu, eu nu m-aş putea intelege!!!

Astfel se auto-caracterizează în doar cîteva cuvinte, dar îndeajuns de sugestiv, Marius Leonardo Oroşanu, liderul Sindicatului Impact. Nimeni altul decît cel care timp de un deceniu a tot luptat din răsputeri pentru drepturile altora, a căror voci erau neauzite, nimeni altul decît cel pe care l-am văzut de atîtea ori, cu o portavoce în mînă în fruntea unor coloane formate din sute de oameni ieşiţi în stradă pentru a-şi cere drepturile şi nimeni altul decît cel al cărui nume a fost scandat de vocile a sute şi sute de oameni ...oameni care şi-au pus speranţele în el, oameni care i-au oferit un dar aparte: încrederea lor. Şi pe care nu i-a dezamăgit. Cortina cade însă după un deceniu, iar Marius Oroşanu părăseşte scena, uimind sau şocînd, sau, ca să-l citez mai bine pe el, „Iubit de unii acum şi urît de aceeaşi mai tîrziu în funcţie de interes”.

- Ce anume v-a determinat să renunţaţi la funcţia de preşedinte al Sindicatului Impact?

- Este o decizie pe care am luat-o de acum un an de zile, numai că aşteptam să fie un moment cît mai potrivit şi pentru membrii de sindicat, principalul motiv pentru care renunţ este că nu mă consider potrivit pentru a continua să conduc un sindicat de peste 1.000 de membri din punct de vedere şi fizic şi chiar psihic. S-a ajuns la o uzură fizică şi psihică foarte mare, munca la Sindicatul Impact este o muncă imensă pentru că ai zi de zi practic întîlniri cu circa 68-80 de oameni care vin şi se plîng de problemele care le au. E normal, că de asta există sindicatul, dar să primeşti zilnic atîtea persoane, conducerea are o uzură foarte mare, asta practic în 10 de ani. Ca o comparaţie pe care aş putea să o fac este cu o picătură care cade 10 de ani de zile continuu. Pînă la urmă distruge locul respectiv. Aş putea continua, dar fără nici un randament, sau cu un randament mult, mult sub ceea ce este nevoie. Decît să rămîn preşedinte de decor, prefer să las pe altcineva care să dea randament, chiar dacă nu poate de la început.

„Nu mai dau randament”

- Spuneaţi că de aproximativ 1 an de zile încercaţi să găsiţi momentul potrivit pentru a renunţa, ori păşim într-un an mai greu, trăim vremuri crîncene, nu credeţi că în faţa membrilor de sindicat daţi dovadă de laşitate?

- Membrii vor avea posibilitatea, cum au avut şi pînă acum, să mă judece, să mă înţeleagă sau să nu mă înţeleagă. Eu îi rog să înţeleagă că este o imposibilitate de a mea de a continua. Nimeni nu cunoaşte mai bine organismul şi puterea mea de a munci cum îmi cunosc eu. Pe de o parte la nivel general se spune că anul acesta va fi mai greu decît anii precedenţi, pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, eu chiar cred că nu va mai fi nici un an la fel de greu cum a fost 2009. Să nu uităm că în 2009 aveam drepturi cîştigate printr-un contract care a fost atacat în instanţă, deci aveam să apărăm acest contract. Am rămas să ducem acel proces pînă la capăt pentru a apăra drepturi semnificative pentru membri. Cînd s-a terminat acesta a urmat procesul foarte important pentru funcţionari publici, cu nişte drepturi în cuantum mai mare, după aceea s-a ajuns în situaţia de a executa ce am cîştigat, Contractul Colectiv de Muncă şi lipsa banilor şi a urmat acea serie de prin aprilie şi pînă prin decembrie, cu luna şi protestele. Dacă plecam atunci se spunea că plec cînd e mai greu că degeaba am obţinut drepturile dacă se anulează contractul, de fiecare dată a existat un moment care m-a reţinut în a pleca.

Marius Orosanu la cel mai mare miting organizat la Botosani in ultimul an

„Singurul lucru care mi-ar schimba decizia ar fi o presiune din partea unei autorităţi”

- Susţineţi că este vorba despre o uzură fizică şi psihică, pe de altă parte sunteţi printre puţinii sindicalişti care au demonstrat cu pot organiza acţiuni de protest de amploare. Aţi fost cumva presat de persoane sus puse să renunţaţi?

- Nu, sub nici o formă. Deci acum ştiţi, eu spun acum că nimic pe lume nu mai poate să îmi schimbe decizia, dar dacă ceva la modul strict ipotetic ar putea să schimbe decizia luată, ar fi tocmai o presiune a unei autorităţi, fie director de instituţie, fie preşedinte de Consiliu Judeţean. Adică eu chiar sper că membrii mă cunosc pentru că timp de 10 ani am luptat cu autorităţi care erau mult mai dure decît actualele. L-am avut pe dl. Aniculăese, în luptele din 2002-2003 şi care era genul de persoană care ţinea minte şi nu ierta nimic, la modul enorm de corect şi cu toate acestea am dus numeroase procese cu asistenţii maternali. L-am avut pe dl. Conţac care şi el cînd vrea să fie autoritar şi vrea să fie să facă presiuni, ştie să o facă, dar nu a fost cazul. Am avut autorităţi de un nivel mult, mult mai puternic din punct de vedere al presiunii decît actualele autorităţi, deci sub nici o formă nimeni nu are nici o legătură cu această decizie.

„Nu exclud varianta intrării în politică”

- Intenţionaţi să intraţi în politică?

- Deocamdată în acest moment nu este cazul, eu mai am de dus mandatul la Cartel Alfa pe care îl continui de la 1 februarie cu funcţia de preşedinte unde voi fi pînă în noiembrie 2011.

- Dar după noiembrie 2011, vă vom putea vedea în politică?

- Îmi este greu să spun ce va fi atunci. În acest moment nu ştiu, dar nici nu exclud pe viitor o implicare fie pe o structură din organizaţie neguvernamentală, ceva gen Pro Democraţia, de apărare a intereselor cetăţenilor la modul mai larg, fie o implicare pe o zonă politică, fie o activitate liberală. Dar ce mi-aş dori cu adevărat să fac vreodată, ar fi să intru în avocatură, dar cred că este foarte greu de făcut pasul acesta, dar nu exclud să iau în calcul şi această variantă, deci dacă ar fi să îmi creionez o carieră, acest domeniu ar fi prioritar, politica ar rămîne pe locul 3”.

„Eram mulţi şi eram uniţi”

Marius Orosanu in actiune- După 10 ani de activitate care consideraţi că ar fi cea mai mare realizare a dvs. pentru membrii de sindicat?

- Cel mai mare succes cred că este faptul că am reuşit să fac alături de colegii din biroul executiv dintr-un sindicat de 100 de oameni în 1999, cînd l-am preluat, să ajungă la un sindicat de circa 1.500 de membri şi foarte important, toată această perioadă de cînd am preluat organizaţia, în asistenţa medicală din Botoşani a existat un singur sindicat şi principala noastră realizare este că am reuşit să unim toţi angajaţii din domeniul asistenţei sociale, ceea ce nu se întîmplă în toate judeţele din ţară. Sunt unele instituţii locale cu 500 de salariaţi şi au cîte 2-3 sindicate, dar aici discutăm de 1.500 de salariaţi cu funcţii diferite, aveam toată gama de categorii profesionale şi cu toate acestea a fost un singur sindicat în toată această perioadă, e cea mai mare realizare. Poate am mai greşit cîteodată, dar nu s-a dezbinat sindicatul. Mai mult, în 10 ani de zile cred că am avut 8 sau 9 retrageri din sindicat, iar din cele 8,9 retrageri vreo 6-7 au revenit ulterior, ceea ce pentru mine înseamnă enorm de mult şi practic asta a dus la celelalte succese, faptul că am reuşit să facem proteste de mare amploare şi să cîştigăm drepturi a fost tocmai prin faptul că eram mulţi şi eram uniţi.

„Cei care vor veni să nu trădeze”

- Şi care ar fi cel mai mare eşec, ceva ce vă reproşaţi?

Aici sunt cîteva. Principalul este că nu am prevăzut momentul sfîrşitului meu la conducerea sindicatului din timp astfel încît să pot să îmi formez unul, doi, trei oameni care să poată oricînd să conducă după aceea fără o perioadă foarte mare de tranziţie. Deci recunosc că astăzi sunt persoane de bună credinţă care vor poate să ocupe o funcţie în sindicat, dar nu sunt persoane pregătite suficient de mult profesional cît să facă faţă la standardul la care a ajuns Sindicatul Impact în ziua de astăzi şi standardul s-a ridicat foarte mult, în schimb, cei care vin pot să aibă mai multă diplomaţie şi pot să cîştige ce nu am reuşit noi printr-o politică mai dură. Poate cei care vor veni vor compensa şi vor cîştiga prin diplomaţie, sper să aibă diplomaţie, dar să nu trădeze, este lucrul pe care o să îl cer şi în adunarea generală, cel care ajunge la conducere să nu trădeze. Asta înseamnă să nu vîndă sindicatul conducerii ca să zic aşa şi al doilea lucru să nu se dezbine sindicatul, dacă cele două vor fi îndeplinite atunci cu siguranţă sindicatul acesta are viitor.

Cea mai proastă colaborare am avut-o cu dl Aniculăese”

- În cei 10 de ani activitate dintre toţi şefii care s-au perindat la Consiliul Judeţean cu cine aţi colaborat cel mai bine, evident în mod indirect?

Aş prefera la întrebarea asta să răspund după data de 16..(rîde)... Da, e o realitate faptul că dl. Aniculăese cel mai puţin. La dl. Conţac aş împărţi perioada în două. A fost o perioadă de început a colaborării, care a fost foarte dificilă şi a fost o perioadă în care ne-am cunoscut mai bine şi am colaborat foarte bine. Cu dl. Ţâbuleac nu a fost o colaborare directă, deci nu am avut multe discuţii directe, dar a prins un an groaznic de greu din punct de vedere al bugetului alocat de către cei de la Bucureşti,. Din acest punct de vedere îi reproşăm enorm de multe, dar nu pot să scot în evidenţă şi faptul că a avut un rol pentru direcţie la ce se putea face la nivel de Botoşani. A avut totuşi un rol benefic pentru salariaţi, dacă vreţi din toate relele care puteau să fie a găsit o soluţie de supravieţuire pentru angajaţi, aşa că aş pune aşa într-un echilibru, Conţac pe perioada de sfîrşit şi pe Ţâbuleac pe perioada mandatului său actual.

Interviu realizat de Gabriela Erdic

INTERVIU Costel Șoptică: Nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni / Câțu mi-a trimis un mesaj: ”sper să nu mă mai bați la cap”
Sunt șapte luni de când liberalii au preluat guvernarea în România după destituirea prin moțiune de cenzură a Cabinetului Dăncilă. Comunicatele despre tot felul de realizări curg din partea PNL Botoșani, însă și mai multe sunt cele în care PSD contestă aproape orice măsură de impact anunțată de partidul de guvernământ.
Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
Loading...
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
Incep prin a spune ca rareori se pot gasi oameni atit de dedicati unui ideal, iar daca e sa fim obiectivi in mod sigur Marius Lenardo Orosanu a reusit sa se apropie de acel ideal, sindical, e adevarat. Stiu ca adeseori si-a sacrificat familia si a reusit sa ridice standardele in ce priveste activitatea sindicala. Totusi nu e mai putin adevarat ca a fost inconjurat de citiva oameni care l-au sprijinit si l-au apreciat si chiar ajutat uneori, dintre acestia as putea sa-i enumar pe Irina, Camelia, Catalin si poate chiar si Sebastian Lemni. Acestia din urma insa au fost de cele mai multe ori tacuti si invizibili pentru presa , dar cel mai grav este ca nici membrii de sindicat nu le prea stiu meritele. Ei au facut echipa cu Marius iar unele din sucesele atribuite uneori doar acestuia au fost posibile si datorita eforturilor celor din jurul sau. E adevarat ca nu l-am auzit vreodata sa spuna ca singur a cistigat toate bataliile, poate mai degraba mesajul ca doar EL a facut foarte multe a fost inoculat opiniei publice si in special membrilor de citiva dintre liderii informali ai gupei sindicale "asistenti maternali" care nu de putine ori l-au idolatrizat pe Marius, cel putin aceata a fost impresia mea.Daca EL vrea sa se retraga ar trebui sa i se respecte aceasta dorinta iar cei ce-i vor succeda la conducerea sindicatului sper sa fie macar 1/4 dedicati muncii pentru aceasta organizatie pe cit a fost acest OM MARIUS.Chiar daca am avut si unele divergente eu nu pot decit sa il RESPECT pe acest OM si sa ii doresc succes in noua profesie, dar si sa sper sa nu fie chiar profund dezamagit de prestatia celor ce ii vor lua locul in fruntea acestui sindicat, caruia dealtfel ii doresc viata lunga.
9 ianuarie 2010, 21:25
dnul marius...tot respectul si multumim din suflet ptr ceea ce ati facut ptr noi. JOS PALARIA IN FATA DVOASTRA!!! este decizia dvoastra si va o respectam. o sa ne lipsiti.(va asigur ca o sa sughitati multa vremea de acum incolo,la cat o sa ne lipsiti si cat o sa va pomenim :) ). VA MULTUMIM!!!
9 ianuarie 2010, 13:38
Domnule Marius prin comportamentul dumneavoastra si atitudinea de respect pe care le-ati avut de-a lungul timpului fata de fiecare salariat ,ati dat dovada ca sunteti cu adevarat OM.Va multumim pentru aceasta deoarece in ziua de azi,a fi OM este o rara avis!!!Toate cele bune,sanatate si zile luminoase!!
9 ianuarie 2010, 14:34
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Viața mi-a demonstrat că noi, oamenii, ne putem adapta în orice situație și cu orice caracter, atât timp cât suntem disponibili să înțelegem “de ce-ul”. Îmi place foarte mult să tratez orice experiență care mi se dă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8357 lei
USD
Dolarul SUA
4.1087 lei
CHF
Francul elveţian
4.4964 lei
GBP
Lira sterlină
5.3638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8470 lei
XAU
Gramul de aur
255.0694 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3994 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9324 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0904 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.