Interviuri
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”

După ce la scrutinul din 27 septembrie s-a tras linia deasupra sa, deoarece a ocupa locul 3 pe lista USR-PLUS, iar alianța a intrat cu doi membri în Consiliul Local, lidera Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate a intrat în competiția internă a alianței pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.

Din această postură, Magda Oleniuc, președinte al filialei PLUS Botoșani, își face public programul politic pentru toți cei patru ani de mandat parlamentar, nu doar pentru competiția internă din partid. Cu o bogată experiență de manager în domeniul bancar și antreprenorial, Magda Oleniuc a acceptat să răspundă întrebărilor noastre punctuale referitoare la viitorul său politic.

 

 

”De fapt, Statul Român se acoperă de hârtii”

 


-    De ce doriți să fiți parlamentar?
-    În primul rând cred că pot să-mi folosesc experiența de manager pentru îmbunătățirea cadrului legislativ. În România, birocrația și legislația sunt prea stufoase, iar multe prevederi se bat cap în cap. Sunt mult prea multe legi care au fost date cu dedicație pentru un anumit personaj sau grup de interese. Apoi, modificările și amendările acestor legi au venit doar ca să servească altui grup de influență, în acel moment la putere. De aceea, legislația din România, mai ales în zona antreprenoriatului și a administrației se prezintă ca un semafor care arată și roșu și verde în același timp! În al doilea rând, botoșănenii au nevoie și de un alt model de reprezentare la București. Este clar în ultimii 30 de ani că parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”. Însă, nevoile județului nostru trebuie cunoscute la București și avem nevoie de sprijin pentru dezvoltare economică și infrastructură, de investitori, de conectare cu restul țării.

 

-    Ce vă propuneți concret, ce proiecte intenționați să promovați în Parlament, în cazul în care veți fi aleasă?
-    Sunt necesare schimbări legislative care să transparentizeze, să scoată la lumină interese care nu sunt ale cetățenilor, ci ale grupurilor de interese. Concret, ținta mea principală este reducerea birocrației, adică scurtarea traseului documentelor într-o instituție a statului. Un simplu aviz de mediu, de exemplu, are nevoie de nenumărate aprobări din interiorul ministerului, dar și de viza altor departamente, multe fără a fi necesare. Motivul este fiindcă nimeni nu vrea să își asume răspunderea și să pună semnătura pe un act. De fapt, Statul Român se acoperă de hârtii.

 

”Disensiuni este normal să apară, fiindcă sunt un semn al sănătății democrației din acea formațiune”

 

-    Atunci, mai precis, cum puteți ajuta Botoșaniul din Parlament?
-    Nu doar prin comunicarea foarte bună pe care o am la nivel național cu colegii din Alianța USR-PLUS. Contez și pe capacitatea mea de convingere a celorlalți deputați și din alte partide pentru a putea promova și aproba proiecte legislative care să ajute zonele defavorizate, cum ar fi și Botoșani. Atragerea de investitori care să creeze locuri de muncă este prioritatea mea principală.

 

-    Sunt foarte bine cunoscute disensiunile între USR și PLUS în cadrul alianței și la nivel național, dar mai ales la Botoșani. Rezultatele la ultimele alegeri sunt departe de a fi mulțumitoare. Cum vedeți o eventuală reorganizare a acestei formațiuni?
-    În primul rând, disensiuni este normal să apară, fiindcă sunt un semn al sănătății democrației din acea formațiune. Apoi, rezultatele de la alegerile locale trebuie discutate și privite în contextul politic actual, adică suntem o alianță tânără, încă în etapa de organizare în teritoriu. La locale a contat foarte mult organizarea activului de partid, clar avantajate fiind partidele mari. Însă, în țară au fost surprize punctuale care au arătat potențialul pe care alianța noastră îl are pentru România. Pe lângă aceasta, îmi doresc constituirea unor consilii consultative pe domenii de competență profesională, din care să facă parte doar membri simpli, fără funcții de conducere, care să facă propuneri de schimbări legislative. Noi, ca viitori parlamentari nu le putem ști pe toate!

 


”Care român, care botoșănean acceptă să dea 500 lei pe o pereche de pantofi de piele și acasă să vadă că, de fapt, unul este de mușama și rupt pe deasupra?”

 


-    De ce v-ar alege delegații alianței pe dumneavoastră și nu pe un alt candidat?
-    Ideea de competiție în USR-PLUS este tocmai de a alege cea mai competentă persoană pentru funcția la care candidează. Eu vreau doar să invit membrii să voteze acea candidatură pe care o consideră cea mai eficientă și cu cea mai mare șansă de succes în alegeri. De aceea, le doresc succes tuturor candidaților!

 

-    La alegerile parlamentare din iarnă, cum intenționați să atrageți mai multe voturi ale botoșănenilor către USR-PLUS?
-    Cum spuneam, principalul meu țel politic este să fac din administrația și guvernarea României un model de transparență. Fiecare dintre noi își dorește să știe ce se întâmplă cu banii lui, pe care îi plătește Statului prin impozite. Indiferent de ideologie. Nimeni nu vrea ca banii munciți să îi fie furați din buzunar de unii ajunși vremelnic în niște funcții de unde gestionează bugete. Care român, care botoșănean acceptă să dea 500 lei pe o pereche de pantofi de piele și acasă să vadă că, de fapt, unul este de mușama și rupt pe deasupra? La fel trebuie să fie și cu banii publici!

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Fără mandate după locale, președinții de la USR și PLUS Botoșani încearcă la parlamentare
3 pe un loc la PNL pentru Parlament, s-a dat deja un vot pentru primele poziții cu rezultate umilitoare pentru câțiva grei din partid

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Dna Oleniuc, nu cred că Botoșani-ul va vota 5% USR, ca să prindeți un mandat de senator. USR-ul (nu dvs., cei de la PLUS, he, he...) neavînd primari, n-are cine aduce voturi. Singurul dvs. ajutor va veni din partea lui Soptica, dacă candidează: se vede cu ochiul liber ca personajul trage lista PNL în jos! (ca Presedinte CJ a luat mai puțin decât partidul!) Așadar, voturile PNL se vor duce și la USR. Dar nu va fi suficient. Vă transmit această analiză pentru a avea grijă ce campanie duceți, căci veți rămâne mai departe tot printre...cei criticați. Iar oamenii, odată jigniți, nu uită prea ușor...Veți constata acest lucru singură.
13 octombrie 2020, 21:46
Dar voi care aveti 3%mai aveti curajul sa apareti in spatiul public.Dispareti acasa impreuna cu Dranca
13 octombrie 2020, 18:41
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.